Forum Machete,Modelism,Hobby: wingsofwrath - Vede profil - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

wingsofwrath's Profile User Rating: -----

Grup:
Members
Postari:
11 (0 pe zi)
Cel mai activ in:
Marina (10 postari)
Inregistrat la:
15-June 17
Vizualizari:
3292
Ultimul click:
Useril este offline Dec 05 2018 06:58 PM
Actual:
Offline

Informatii despre mine

Titlu User
Membru deplin
Varsta
Varsta necunoscuta
Data nasterii
Data nasterii necunoscuta
Gender:
Not Telling Not Telling

Informatii de contact

E-mail:
Click aici pentru a-mi trimite email

Postari ale mele

  1. In topicul:Remorcherele romanesti din clasa FARUL

    04 December 2018 - 08:20 PM

    Dupa modernizarea din anii '80, Remorcherul RM101 "Viteazul" e echipat cu un tun A-436 calibrul 2×30 mm Model 1980 si doua mitraliere ZU-2 de 2x14,5 mm.

    Inainte de modernizare nu stiu ce tunuri a avut, dar dupa poze as zice ca e vorba de tunuri sovietice 21-KM calibrul 45 mm si teava de 68 de calibre.

    http://www.navweaps....5mm-68_21KM.php

    http://wio.ru/fleet/ww2minzag-ru.htm

    http://bastion-karpe...i_130728_05.JPG

    Nu sunt 100% sigur, dar altceva nu vad ce sa fie, si, fara poze mai detaliate...
  2. In topicul:Marina Romana in Razboiul Mondial

    29 June 2017 - 03:55 PM

    Am mai facut o descoperire - ma uitam la niste poze cu distrugatoare japoneze de clasa "Kaba" (clasa care a stat la baza clasei "Arabe") in port la Marsilia incercand sa-mi dau seama cum arata timoneria pupa pe tipul acesta de nava, cand am observat ca aceste distrugatoare au doua timone, una mai mare si una mai mica, iar cea mica este identica ca forma si dimensiuni cu cea care apare in poza noastra...

    Stiind faptul ca timona este indeobste demontabila, cred ca esxista o sansa ca marinarii s-o fi mutat temporar pe platforma tunului pentru un motiv oarecare, si deci poza sa fi fost luata intr-adevar pe un distrugator clasa "Arabe", pe Dunare, in 1918 sau 19.

    Imagine postata

    (sursa)

    Imagine postata

    (sursa)

    Imagine postata

    (sursa)
  3. In topicul:Marina Romana in Razboiul Mondial

    29 June 2017 - 02:41 PM

    Vezi postarea177, la 29 June 2017 - 11:51 AM, a spus:

    In aprilie-mai 1919, la bordul navelor franceze stationate in Marea Neagra au avut loc numeroase acte de insubordonare si fraternizare cu sodatii bolsevici. Evenimentele au fost atat de serioase incat inaltul comandament francez a retras navele la Bizerta si Toulon cu toate ca acesta masura lasa fara sprijin corpul expeditionar francez. Amuzant este faptul ca in memoriile sale gen. Henri Berthelot expediaza situatia intr-o jumatate de fraza, in timp ce altor situatii, cu impact mult mai redus (diferite intrigi de la curtea regelui Ferdinand I) le acorda spatii largi cu comentarii aferente.

    Atasament waldek-rousseau.jpg


    E chiar mai interesant de atat - revolta propriu-zisa a inceput pe data de 16 aprilie 1919 la bordul distrugatorului "Protet" care se afla in respctivul moment in port la Galati si pe 20 aprilie s-a extins la celelate nave ale flotei ce patrulau in golful Tendra (azi Tendrivs'ka Zatoka, in largul Odessei dar tinand de Crimeea). Revolta a fost innabusita rapid si revoltatii arestati, dar, pe 1 august 1919, a rabufnit din nou, de data aceasta la bordul distrugatorului "Touareg", apartinand fix clasei "Arabe", de care discutam.

    Si ca tot veni vorba, si eu am postat o intrebare pe alt forum francez si am obtinut un raspuns similar - este plauzibil, pentru ca aparent toate unitatile clasei "Arabe" au trecut prin apele Romanesti in cadrul expeditiei din Marea Neagra din 1918-19, dar inca nu avem nici o dovada concreta, cu atat mai putin o identificare a navei.

    Intre timp am gasit niste poze de o rezolutie mai buna ale distrugatoarelor clasei in care poate fi vazut clar tunul cu pricina, dar, din pacate ce nu se vede este timona care apare in poza de pe Dunare:


    Distrugatorul "Sakalave" , poza de aici.

    Imagine postata

    Distrugatorul "Marocain", poza de aici.

    Imagine postata

    Toate pozele din aceasta serie au fost luata de la bordul unuia dintre distrugatoarele clasei "Arabe" si, in cateva clisee apar detalii cu platforma tunului.

    Imagine postata

    Imagine postata

    Imagine postata

    Din pacate timona respectiva tot nu apare, ci din contra, reiese ca postul de timonerie pupa nu era pe platforma tunului ci intre tubul lans-torpile si catargul artimon, dupa cum poate fi vazut din aceasta poza:

    Imagine postata

    Chestiunea ramane deschisa...
  4. In topicul:Marina Romana in Razboiul Mondial

    26 June 2017 - 02:15 AM

    Vezi postarea177, la 25 June 2017 - 08:54 AM, a spus:

    Vapor neidentificat pe Dunare:

    Atasament vapor rus la izmail in 1917.jpg


    Interesant.

    Din cate am putut sa deslusesc pare sa fie o nava apartinand "Companiei Ruse de Navigatie cu Aburi si Comert" ("Русское общество пароходства и торговли", pe scurt "Р.О.П.и Т.") din Odessa.

    • Cea mai probabila varianta ar fi vaporul "Marele Duce Constantin" ("Великий князь Константин") ce a functionat in In timpul razboiului in Marea Neagra ca auxiliar inarmat iar apoi a participat la evacuarea Crimeei in 1920, ajungand la Bizerte, in Tunisia, cu restul "Flotei Albe". Pare sa fi fost predata ulterior Uniunii Sovietice, iar apoi i se pierde urma.

    Am gasit doar doua poze cu aceasta nava ambele datand din 1906-7. Nu corespund 100% cu imaginea de pe IWM, dar par modificari "plauzibile" ca urmare a instalarii unui tun la prova - adaugarea unei gabii, suprimarea picului si a bigii orizontale de pe arborele prova, intaltarea comenzii si a ventilatoarelor din spatele acesteia pentru a da vizibilitate peste piesa de artilerie. In rest, silueta se potriveste si la fel majoritatea accesoriilor de pe punte, ventilatoare, spiraiuri, bigi, etc.

    Imagine postata

    Sursa- In link este vorba despre evacuarea Crimeei si clatoria la Bizerte.

    Imagine postata

    Sursa

    • O a doua varianta ar fi vaporul "Marele Duce George" ("Цесаревич Георгий") care a fost tot auxiliar inarmat in Marea Neagra pe timpul razboiului. Nu stiu cu precizie ce s-a intamplat cu ea, dar conform unei surse ar fi fost scufundata la Odessa in 1918 in timpul Razboiului Civil si ulterior ranfluata si taiata in 1920.

    Cu ea am mai multe poze si de o calitate mai buna si pe aceasta nava se vede clar tambuchiul acela curbat de la prova care apare in poza din 1917. Cea mai mare diferenta e faptul ca picul catargului artimon este mai jos, dar aceasta nu inseamna mare lucru pentru ca picul este gandit sa poata fi coborat si urcat pe catarg:

    Imagine postata

    Sursa (articol in rusa)

    Imagine postata

    Sursa (link despre un jaf spectaculos petrecut la bordul acestei nave in 1907 - articol in rusa)

    Imagine postata

    Felicitare retusata - sursa

    • O a treia varianta este vaporul "Sfantul Nicolae" ("Святой Николай") apartinand aceleiasi companii, despre care din pacate nu am gasit foarte multe informatii, deci nu stiu ce facea in timpul razboiului si care a fost soarta sa.
    Ca si celalate, ca silueta seamana, iar dispozitia hublourilor pare sa se potriveasca cel mai bine (a se observa cele doua hublouri foarte apropiate de sub comanda) - pe de alta parte, forma etravei mi se pare prea alungita:

    Imagine postata

    Sursa


    • O patra varianta este vaporul "Marele Duce Alexei" ("Великий князь Алексей") tot a "Р.О.П.и Т.". Nici despre acesta nu stiu mare lucru si dintre toate variantele aceasta mi se pare cea mai putin probabila in ceea ce priveste silueta, in ciuda faptului ca are comanda mai inalta din start.

    Imagine postata

    Sursa

    Imagine postata

    Sursa
  5. In topicul:Marina Romana in Razboiul Mondial

    23 June 2017 - 11:01 PM

    Vezi postarea177, la 23 June 2017 - 05:36 PM, a spus:

    Nu am scris ca tunul respectiv este de pe o nava romaneasca, doar ca fotografia este facuta pe Dunare in anul 1917.
    O alta fotografie din aceeasi perioada tot de pe Dunare (de pe site IWM) :
    Atasament large (18).jpg


    Tot sunt de parere ca poza tunul japonez cel mai probabil nu e luata pe Dunare, sau daca e, atunci nu e luata in 1917.

    Intre timp am trecut printr-o serie de documente cu privire la importurile rusesti de armament din Japonia in timpul Primului Razboi si tipul acesta de tun nu apare pe lista, deci sanse destul de slabe sa fie rusesc.

    Cea mai probabila ipoteza pe care pot sa o formulez e ca este luata la bordul unuia din distrugatoarele frantuzesti de clasa "Arabe", posibil pe Dunare, dar in nici un caz nu in 1917 ci in1918 dupa reintrarea Romaniei in razboi (10 noiembrie) si revenirea in tara a Corpului Expeditionar Francez a generalului Berthelot (15 noiembrie) - Bosforul fusese deschis inca de pe 30 octombrie, cand Aliatii semnasera Armistitul de la Moudros cu Imperiul Otoman.
    Stiu sigur ca cel putin cinci unitati ale clasei "Arabe" se aflau la Moudros inca din iulie 1917 si ca au participat activ impotriva Bolsevicilor in Basarabia impreuna cu Armata Romana in 1918, la repatrierea Corpului Expeditionar Francez de la Odessa in primavara lui 1919 iar apoi la evacuarea Crimeei de catre trupele generalului albgardist Wrangel in 1920, deci au avut ocazia sa se afle pe Dunare intre aceste date.

    Frumoasa poza din colectia IWM. Reprezinta o mitraliera Maxim, probabil romaneasca Model 1910 cal. 6,5mmX53R (poate la fel de bine sa fie si ruseasca - exista in acesta configuratie si am folosit in timpul razboiului) pe afet de debarcare cu roti, probabil deservita de marinari din Divizia de Dunare in uniforme bleu-marin de iarna.
    Atasez din nou una din pozele ce au mai aparut pe acest thread care infatiseaza o astfel de mitraliera la bordul unuia dintre monitoarele clasei "Kogalniceanu" cu afetul de debarcare cu scutul rabatat in planul secund:

Prieteni

wingsofwrath nu a adaugat prieteni inca

Comentarii

wingsofwrath nu are comentarii la profil inca.