ThP's Profile
- Grup:
- New Users
- Postari:
- 4 (0 pe zi)
- Cel mai activ in:
- Feroviar (4 postari)
- Inregistrat la:
- 02-August 15
- Vizualizari:
- 12252
- Ultimul click:
- Aug 30 2015 04:24 PM
- Actual:
- Offline
Informatii despre mine
- Titlu User
- Nou venit
- Varsta
- 49 ani
- Data nasterii
- Decembrie 23, 1974
- Gender:
- Male
- Location:
- Bucuresti
Informatii de contact
- E-mail:
- Private
Ultimii vizitatori
Topicele mele
-
Experienta zero
02 August 2015 - 09:00 PM
Salut
Sunt nou in domeniu si am experienta zero, dar vreau sa imi construiesc un layout.
Am cateva intrebari (la care sper sa gasesc un raspuns aici) inainte de a ma apuca de achizitii / constructia layout-ului.
Este posibil sa nu folosesc denumirile corecte.
M-am hotarat sa folosesc HO + DCC.
Pentru inceput am sa folosesc Roco GeoLine pana descopar anumite secrete pe care nu le descoperi decat dupa ce te lovesti de "pragul de sus".
- Am vazut ca exista mai multe tipuri de controlere digitale. Care sunt cele mai versatile dpdv al numarului de trenuri, macaze, semafoare etc care pot fi controlate? Iau in calcul ca voi extinde layout-ul si nu vreau sa am "surprize": controlerul X poate controla doar 6 trenuri, macaze, semafoare etc. La ECoS am vazut ca scrie pe site ca daca ai nevoie de mai multe device-uri controlate, mai adaugi un modul, la Z21 nu am vazut acest lucru. Si tot la ECoS parca erau 64 de trenuri maxim ce puteau fi controlate (este posibil sa nu fi inteles eu corect).
- In cazul in care folosesc (de exemplu) ECoS si veau sa trec pe Z21, trebuiesc modifcate/schimbate macaze / senzori / semafoare / booster-e / etc? Daca trebuiesc modificate numai conexiunile (sau parte din ele) nu este o problema (intetionez sa las ceva cabluri libere pentru fiecare device in parte).
- In cazul in care folosesc fir aerian de alimentare, trebuie modificata si partea de alimentare din sine? Daca incep constructia layout-ului si mai tarziu doresc sa adaug fir aerian trebuiesc facute multe modificari?
- Unde pot gasi un tabel cu compatibilitatea intre controlere - decodere - boostere - senzori de "prezenta" (nu stiu exact cum se numesc - declara segmentul de linie ca este ocupat)?
- Intrucat este vorba de curent continuu, locomotivele pot fi puse pe sine in orice directie sau trebuie avuta in vedere polarizarea de pe sine?
- Ce tensiune este pe sine (parca modelul vechi pe care l-am avut mergea la 12V daca imi aduc aminte). Sa spunem ca vreau sa alimentez din sina, un bec intr-un anumit punct al layout-ului. Pot aparea probleme in receptia semnalului de catre locomotive/vagoane (nu luam in considerare curentul consumat de becul respectiv)?
- Exista vreo regula intre lungimea liniei/tronson si numarul de booster-e folosite sau este strict legat de numarul de trenuri care vor trece/stationa/alimenta simultan in acel tronson?
- Luminile din vagoane (care au in doatare) se aprind in momentul in care exista curent pe linie sau au decodor si sunt iluminate numai cat timp este "pornita"/se misca locomotiva?
- Daca am locomotiva cu decodor cu sunet, poti sa opresc sunetul sau sa modific volumul?
- Care este raza minima / maxima in cerc din puctul de vedere al sinelor existente - cele fixe? Eu am gasit la magazine: 356 mm, 420 mm, 483.5 mm, 547 mm (dimensiunile sunt aproximative intrucat nu am gasit aceleasi valori nici macar pe acelasi site de la acelasi producator). Mai exista si alte valori?
- Am vazut ca sunt mai multe tipuri de cuple. Exista conexiune electrica/electronica intre vagoane-vagoane si vagoane-locomotive?
- Daca am un tren cu 2 locomotive, cum "le declar" in controler ca cele 2 sunt de fapt un singur tren/unitate?
- Un tren cu 1 locomotiva + 15 vagoane este considerat un tren mare sau mic (dpdv al puterii unei locomotive obisnuite)?
- Care este panta maxima (unghiul) pe care poate urca un tren? Sau care este panta pe care NU voi avea probleme cu un tren sa zicem de 1 locomotiva + 15 de vagoane?
- Ma intereseaza ce soft exista pe PC, Windows sau Linux, cu care sa pot controla simultan (in mod autonom/automat mai multe trenuri pe acelasi layout). Ma intereseaza sa daca se pot implementa reguli cum ar fi:
a - Trenurile de marfa merg cu viteza mai mica decat cele de pasageri, iar TGV este cel mai rapid. Daca aceaste reguli se pot implementa, atunci se pot diferentia trenurile de pasageri in Rapid, Accelerat, Personal etc (dupa denumirile de la noi, mai noi sau mai vechi).
b - Prioriate 1 au TGV, prioritate 2 au trenurile de pasageri si 3 trenurile de marfa, cu alte cuvinte daca un TGV "ajunge din urma" un marfar, acesta din urma se opreste pe o linie secundara (nu cunosc exact denumirea) si TGV il depaseste pe linia principala (cine depaseste pe ce linie este neimportant). Aceasta manevra implica senzori de linie, semafoare, macaze plus faptul ca PC-ul trebuie "sa stie" ce trenuri sunt, ca sa stabileasca prioritatea lor.
c - Se pot porni toate trenurile si din acel moment sa functioneze autonom dupa regulile de mai sus?
d - Se pot stabili rute pentru fiecare tren in parte? Marfar 1 merge la statiile M1, M2, M3. Marfar 2 la statiile M4,M5, M6. Reguli asemanatoare pentru pasageri. Probabil plecarea din "depou" se va face dupa regulile stabilite mai sus.
- Se pot implementa aceste reguli pe un controler digital (ex ECoS sau Z21, pe aceastea 2 le-am studiat cat de cat)? As prefera un controler decat un PC/Laptop.
P.S. Nu am gasit nicaieri un ghid "step by step".
De exemplu:
- In marea majoritate a cazurilor, brandul X de vagoane, are cuple A si suporta B, C, D. Exista si exceptii.
- In marea majoritate a cazurilor, brandul X de controlere suporta decodoarele A, B, C in mod direct si E, F, G, cu anumite modificari. In functie de evolutia tehnologica, aceasta regula poate sa mai fie sau nu valabila.
- In marea majoritate a cazurilor, brandul X de controlere suporta decodoarele cu 2, 4, 6 pini/canale/etc in mod direct si cele cu 10, 12, 14 pini/canale/etc cu anumite modificari. In functie de evolutia tehnologica, aceasta regula poate sa mai fie sau nu valabila.
- Nu am gasit pe nici un site inaltimea sinei (a partii metalice). Producatorii A, B si C folosesc inaltimea X. Am vazut pe site-uri ca exista adaptoare. Ma gandesc sa implementez NFC (nu stiu daca se foloseste sau nu de catre producatorii din domeniu). Deocamndata ma gandesc sa il implementez (macar sa las loc fizic).
- Cam care este viteza maxima pe care o poate atinge o locomotiva performanta in conditii ideale, in cm/s? Intreb tot dpdv al implementarii NFC.
- Nu am gasit pe nici un site dimensiunea traverselor/terasamentului (latimea).
- Nu am gasit pe nici un site inaltimea terasamentului (in cazut E-Z Track sau GeoLine).
Nu prea am gasit informatii in alte forumuri in limba romana (de fapt nu prea am gasit forumuri pe aces subiect).
Poate nu am gasit eu.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Comentarii
ThP nu are comentarii la profil inca.