Forum Machete,Modelism,Hobby: ThP - Vede profil - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

ThP's Profile User Rating: -----

Grup:
New Users
Postari:
4 (0 pe zi)
Cel mai activ in:
Feroviar (4 postari)
Inregistrat la:
02-August 15
Vizualizari:
12623
Ultimul click:
Useril este offline Aug 30 2015 04:24 PM
Actual:
Offline

Informatii despre mine

Titlu User
Nou venit
Varsta
50 ani
Data nasterii
Decembrie 23, 1974
Gender:
Male Male
Location:
Bucuresti

Informatii de contact

E-mail:
Private

Ultimii vizitatori

Nu exista vizitatori de afisat

Postari ale mele

  1. In topicul:Experienta zero

    06 August 2015 - 02:19 PM

    Salut.

    Trebuie sa recunosc faptul ca am mintit (prin omisiune): am ceva experienta cu DC (nu cu DCC). Primul set l-am primit la 10 ani (1984) Sunt multi ani de atunci, dar imi aduc aminte destul de multe.

    /Off topic
    De exemplu stiu ca erau niste cuple un fel de trapez cu baza mica spre vagon si baza mare descria un semicerc (foarte asemanatoare cu 40243 de la Roco).

    Tin minte ca am cumparat muuuutle sonerii rusesti "din targ" (erau niste sonerii "ding-dong" aveau 2 lamele de metal in care batea un "ciocanel").

    Foloseam bobina mare iar ciocanelul il transformasem intr-un mecanism pentru actionarea macazelor).

    A fost frumos pana a decis cainele sa se "joace" si el cu materialul rulant (~1994). A scapat alimentatorul (ra un PIKO unul mare gri si foarte greu) pe care cu mici modificari l-am folosit ca sursa pana acum 2-3 ani. Tin minte ca am mai avut unul partat portocaliu cu buton alb, dar ala parca era pe baterii (4xR20)

    /On topic

    Pe mine nu constructia ma "sperie". Poate putin preturile, dar daca esti atent cand cumperi (ceea ce este mai scump si nu cumperi "sa fie acolo") nu este o problema. Ca iti raman 10 sine in plus, asta e, pana la urma le vinzi daca esti absolut sigur ca nu mai ai nevoie de ele si chiar nu mai ai unde sa le "inghesui" in diorama.

    Partea digitala am inteles-o.

    Mai am niste necunoscute:

    1. cuplele

    - Din ce am citit (si daca am inteles bine) este important tipul ei daca este scurta sau nu (in relatie directa cu raza cercului). Deci folosim normale/lungi ca sa nu avem probleme.
    NEM362 este tipul de conectare al cuplei la vagon (acel spatiu in forma de dreptunghi)? Pentru ca am vazut cuple standard care au sistemul de prindere (pe vagon) cu 2 "ace de peste" (ca nu stiu cum sa il descriu mai bine).

    - Ce inseamna "KK-cinematica"?

    2. rotile

    La DCC rotile trebuie sa indeplineasca o conditie obligatorie si anume sa fie izolate dpdv electric una fata de cealalta.
    Cumpar un vagon de la un producator care foloseste "third rail". Trebuie sa schimb rotile (in mod obligatori) si periile colectoare pentru curent (optional)?
    Cand foloseam eu PIKO, rotile erau prinse intre 2 lamele de arc/otel si aveau in capat 2 conuri care intrau in 2 "locase sapate" in acele lamele. Acum sistemul de prindere este asemanator sau trebuie sa desfac 75% din boghiu?

    3. Controlere, Decodoare etc.

    Sa zicem ca nu o sa am probleme daca folosesc absolut tot (controlere, boostere, decodoare etc ) de la acelasi producator. Nu vreau sa combin decodorul de la producatorul X cu booster de la producatorul Y si controlerul Z. Si daca trebuie sa fac debugging am o problema.

    Intrucat nu lucrez la planuri in *CAD mai sunt cateva necunoscute:

    - latimea traverselor la Fleischmann
    - latimea traverselor la Fleischmann Profi
    - latimea (cred ca roadbed ii zice) la sinele Fleischmann Profi
    - la sinele Fleischmann Profi matrialul de sub traverse este un fel de burete ? Ma gandesc la cele flexibile.
    - eventual detaliile pentru Roco/Roco GeoLine.

    Pot sa ma duc la un magazin cu sublerul in mana si sa le masor.

    Diorama este gandita cumva sa fie construita in timp (pe tronsoane sa zicem). Nu am apuc acum sa monez cativa zeci de metri (daca nu sute) de sine

    Ca sa evit pe cat posibil surprizele neplacute, o sa merg pe un singur producator de sine (pe cat posibil), pe un singur producator de vagoane/locomotive (cel putin pentru inceput si char daca nu o sa fie o diversitate mare) sau 2-3 producatori pe care ii stiu eu ca au locomotive/vagoane compatibile.

    P.S. LDH te rog, da imi poti da un link cu catalogul/brosura cu geometria liniilor producatorului (Fleischmann profi). Am cautat si nu am gasit. Poate nu am stiu eu sa caut.

    La partea cu documentatia in limba franceza o sa ma chiuniesc pentru ca aia au obiceiul sa traduca absolut orice termen tehnic de nu mai intelegi nimic (la souris est sur le tapis de souris). Nu mai zic de MO(cteti).
    O sa fac eforturi sa citesc in franceza (pe care o stiu bine).

    Te rog daca poti sa imi trimiti toate detaliile disponibile despre acea diorama de 2,70 m x 1,70 m (in mod deosebit detalii despre partea automatizare).

    Multumesc.

    Daca cineva ar la indemana un vagon de 303mm (daca exista si are cineva mai mare si poate sa masoare distanta intre punctele de prindere ale boghiurilor si distanta dintr axele de pe acelasi boghiu.
    Nu cred ca ma lasa la magazin sa intorc un vagon cu fundul in sus si sa pun sublerul pe el. Oricum parca sublerul are maxim 20 cm.

    Care aveti amabilitatea, puteti sa imi dati in mesaj privat niste linkuri de la magazine (preferabil Romania). Am mai intrat pe siteuri de magzine, dar multe sunt facute la repezeala (in anumite pagini au textul ala default cu Lorem Ipsum...). Este clar ca acel magazin ori nu este interesat de partea de online (lol), ori este semi-abandonat. In caz de retur/garantii ... cata incredere sa ai?

    Am vazut de exemplu pretul unui macaz pomenit de andrei si eu nu am gasit macaz sub 9x ron. Este posibil ca el sa imi fi dat pretul de la un producator si eu sa ma uit la alt producator.

    Cam atat deocamdata, sunt la munca si tastautra asta este terminata (probabil exista litere lipsa/inversate in text).

    Multumesc.
  2. In topicul:Experienta zero

    04 August 2015 - 06:41 PM

    1. Spatiul, pentru moment, este suficient (aprox 15-20 m / 20-30 m, nu stiu exact dimensiunile si nici nu ajung in locatie prea curand ca sa le masor). Se poate extinde, iar cu cheltuiala si birocratie pot ajunge pe la 50 m / 100 m (poate si mai mare dar sunt niste conducte in zona si nu stiu exact unde sunt pozitionate). Este un fost garaj pe care l-am tot extins/transformat intr-un fel de depozit + are mult teren in jurul lui.

    2. Pentru inceput o sa folosesc epocile V si VI (poate si ceva din IV).

    3. Din orice unghi privesti, nu este ieftin. :whistle:. Incep sa devin fanul sinelor flexibile.
    Tu ai spus de un macaz sinplu la 67 lei. Eu nu l-am gasit la pretul asta (cel mai ieftin era pe la 97 lei). Daca imi poti da niste linkuri (in forum sau in privat) de la magazine (preferabil din Ro).
    Ma concentrez in primul rand pe layout-ul liniilor, dupa care vin garile (de pasageri si marfa). Partea "eye candy" este pe ultimul plan. Imi place sa migalesc, dar cred ca cedez nervos daca trebuie sa plantez 20cm/20 cm de floarea soarelui. Acolo o sa cer ajutor.

    4. Vreau trenuri lungi (exceptie vor face trenurile ICE). Aici vin intrebarile din primul post:
    - Cate vagoane poate trage o locomotiva normala pe o panta de 2gr (am inteles ca 2gr este panta maxima folosita)?
    - Bine ar fi ca producatorii sa dea niste cifre (macar informative): Locomotiva X poate trage (de exemplu) 10 kg (ca sa ramana consumul sub 1A cat am vazut ca suporta decodoarele). Deci 10 kg / 500g per vagon = 20 vagoane. Producatori locomotivelor ar trebui sa declare puterea.
    Sau producatorii vagoanelor ar putea sa spuna: ca sa tragi vagonul Y iti trebuie o putere Z, adun si stiu exact ce si cum.
    Ma duc la magazin cumpar 10 m de linie dreapta, 2-3 locomotive, 100 vagoane. Construiesc o rampa de 2gr si vad cate vagoane trage. Aaaa ... stai ca aia e locomotiva X. Y trage mai mult/putin. Bajbaim. Improvizam.
    Neavand aceste date, nu pot sa calculez lungimea trenurilor corect/real/pe hartie, deci nu pot sa stabilesc o distanta intre semafoare/senzor/macaze, nici macar nu pot calcula lungimea depoului/triajului.
    Ma trezesc ca fac distanta intre macaze pentru 21 unitati (20 vagoane + 1loco), dar pentru ca 1 locomotiva nu imi trage cele 20 vagoane trebuie sa folosesc 20+1+1=22...

    Poate sunt eu mai "catolic decat Papa", dar asa mi se pare normal.
    Si tot paragraful asta pentru ca producatorii nu vor sa tipareasca 2-3 randuri pe site/manual.

    5. Nu cred ca la o asemenea lucrare poti sa spui "gata, am terminat". Intotdeauna mai adaugi ceva (eventual scoti).

    Eu am o idee in ansamblu cam cum ar trebui sa arate, dar sunt foarte atent sa las spatiu sa mai pot adauga/modifica.

    Ca o scurta descriere o sa arate ca 2 litere E puse fata in fata (unul din ele in oglinda), distanta intre "litere" undeva la 1-2 m. Intre aceste 2 litere vor fi poduri (sau parti care pot fi demontate temporar foarte usor/repede). Oricum vor avea aspectul unui pod.

    Va avea cel putin 2 etaje. Cel mai de jos va avea rol de yard si partea de incarcare marfuri "vrac" (carbune, grau, pietris). Deasupra statiilor de incarcare (pe etajul superior) voi amlpasa statiile de descarcare.

    Stiu ca pare o idee ciudata, dar ma gandesc sa fac si o parte de incarcare/descarcare a vagoanelor de marfa. Incarcare prin cadere libera (ce se revarsa din vagoane va curge printre sine undeva sub diorama intr-un recipient) si la descarcare porbabil rasturnarea vagonului cu tot cu sina sau fara, eventual rastorn tot trenul minus locomotiva/ele (detalii pe care le voi stabili mai tarziu). Evident vagoanele nu vor fi pline, vor avea un fund fals (in forma de V la 45-60 de grade ca sa nu trebuiasca sa rastorn vagonul/trenul mai mult de 45 de grade. Daca gasesc un material similar cu pietrisul fin dar foarte usor, nu voi avea nevoie de fundul fals al vagoanelor.

    Probabil pe al 3-lea o sa fie zona epocilor I, II, III si IV.

    Mai am o intrebare: Daca trenul se afla in miscare si din diverse motive ramane fara semnalul digital (tensiunea din sine ramane) ce se intampla? Se opreste sau continua sa mearga?

    Vreau multe trenuri. Vreau automatizare 100% (o sa adaug cateva trenuri pe "manual"). Am vazut ca "TrainController Gold 8" functioneaza cu Z21 si ca are limite pe la 2048 de trenuri (daca am citit eu bine) si cam tot atatea accesorii. Ma intereseaza numarul de accesorii.

    Daca reusesc sa cuplez un soft bun si capabil pe un controler digital bun si capabil, voi face automatizare "la greu" la modul ca "dimineata" incepe cu compunerea trenurilor, iar seara se termina cu "descompunerea" lor. Exemplu https://www.youtube....h?v=7FsSh2YYHwQ

    Nu ma inteleg cu *CAD. Prefer sa lucrez Corel la scara 1:1 si tiparite alb/negru draft pe A0 (pentru template). Dimensiunile le pot extrage si din Corel. Mai greu cu 3D dar nu ma intereseaza pentru ca planurile oricum sunt pe fiecare nivel in parte.

    Cam asta este ideea mea. Poate am exagerat in unele parti. Multe idei nu le-am spus aici ca sa nu ma considere lumea nebun "de tot".

    P.S. Raspunsurile mele nu apar imediat pe forum, Trebuiesc moderate pentru ca sunt user nou.
  3. In topicul:Experienta zero

    03 August 2015 - 10:12 PM

    Multumesc pentru raspuns.

    La intrebarile de mai sus nu am gasit raspuns in forumurile specificate (nu prea am gasit raspunsuri pe nicaieri).
    Nu am gasit nici macar raspunsul la intrebarea foarte simpla: locomotivele pot fi puse pe sine in orice directie sau trebuie avuta in vedere polarizarea de pe sine?


    Vezi postareaV200, la 03 August 2015 - 05:24 PM, a spus:



    Din pacate forumul lokomotiv nu il pot accesa DACA sunt logat.
    Am incercat sa iau legatura cu ei, dar adresa de email de pe care trimit mailurie de confirmare este "virtuala". Pe pagina de FB nu mi-a raspuns nimeni.

    Logat
    Imagine postata

    Si daca ma deloghez

    Imagine postata

    Cand sunt logat apare ca si cum ar fi o eroare codul sursa si setarile sunt facute sa nu afiseze acele erori - error_reporting(0);

    ... sau mai trebuie sa activeze vreun administrator contul.

Comentarii

ThP nu are comentarii la profil inca.