buntzi's Profile
- Grup:
- Members
- Postari:
- 146 (0.03 pe zi)
- Cel mai activ in:
- Marina (88 postari)
- Inregistrat la:
- 21-May 13
- Vizualizari:
- 11926
- Ultimul click:
- Nov 02 2024 05:53 AM
- Actual:
- Offline
Informatii despre mine
- Titlu User
- Membru senior
- Varsta
- 52 ani
- Data nasterii
- Ianuarie 29, 1972
- Gender:
- Male
- Location:
- Dubai, UAE
Informatii de contact
- E-mail:
- Click aici pentru a-mi trimite email
- Yahoo:
- buntzi@yahoo.com
Topicele mele
-
Polacca Veneziana
16 June 2023 - 06:48 AM
Ăăă, salutăm.
Mno, deci modul meu de lucru la partea modelistică e să construiesc ce am în ordinea cumpărării. Desigur, uneori chestiile se complică, dar în principiu încerc să mă țin de plan. Nu de alta, dar dacă m-aș apuca de cumpărat pe modelul "lasă că le fac eu", ajung ca @Dakian cu peste suta de cutii stivuite în diverse locuri...
Kitul a fost cumpărat în euforia terminării lucrului la Sultan. Mi-a plăcut ăla, așa că am căutat o altă navă cu pânze, nu prea mare, cu nu prea multe tunuri și nici prea multe vele, să fie potrivită pentru nivelul meu de (ne)îndemânare. După ce m-am agitat cu agitatoru' ăla marele ca un de-ăla în căldare, am ajuns la concluzia că ăsta e kitul potrivit, și hai de-l comandă. Desigur, adusul de chestii în Dxb nu-i chiar facil mereu, da' până la urmă transportul nu a fost chiar o avere.
Timingul însă a fost foarte nefericit, că până m-am hotărât, până m-am învârtit...l-am comandat la Amati în Milano prin Februarie 2020. Să mai zic ceva? Nu mai zic...
Kitul meu a plecat de la fabrică și a rămas la poștă...vreo 6 luni așa. Am schimbat cu omulețul de la Amati vreo 15 mailuri, și tocmai când era gata să se recunoască învins și să-mi dea banii înapoi, a ajuns kitul la mine...și a rămas pe dulap până acum. Am avut în lucru avioanele primite cadeaux de la @Dakian, și nu prea mult chef de muncă așa că a durat.
Acuma, despre kitul în sine.
E plank on frames așa cum îmi place mie, cu o grămăjoare de piese prin cutie. Părțile de carenă și punțile sunt tăiate laser, pânzele sunt imprimate. Din păcate, nu e chiar rozaliu totul.
Nu e musai că pânzele trebuiesc croite și cusute sau că aranjamentul coastelor pe foaia de placaj n-are nici o gară cu desenul din "instrucțiuni" (explic mai încolo ghilimelele). Ai o gramadă de chestii / componente în cutie și nici o listă. Nada. Iok. Mult noroc la ghicit care piesă e de unde, care tip de baghetă trebuie folosită la care vergea sau alte asemenea chestii. Desigur, nici coastele nu sunt numerotate, pentru că de ce nu, mai ales că 3 și 4 sunt aproximativ identice și niciuna din ele nu se potrivește cu niciunul din desene.
"Instrucțiunile"... sunt cel mult schematice - informative așa da' în nici un caz nu pot fi folosite de cineva care nu a mai făcut câteva la fel înainte. Un începător poate doar spera să nu se închidă singur într-un colț...
Materialele par a fi de calitate. Placajul e drept, baghetele/vergile par drepte și bune, fără noduri sau mizerii de-astea. Cantitatea lor însă...
Să explic nițel. Sultan a fost navă dn lemn, și ca atare a trebuit să arate a...lemn. Așa încât, spaniarzii de la Artesania Latina s-au gândit bine și au proiectat kitul cu bordaj dublu. Faci mătăluță un corp "brut" pe care îl șlefuiești și îl chituiești țiplă, apoi pui stratul doi de baghete mega-subțiri care arată super mișto. Job done.
Ei, al'de macaroni con carne au zis că mneah, las-o bă că merge-așa, și au dat bordaj simplu...la o navă din lemn, care trebuie să rămână cu lemn aparent (textură), chiar vopsit fiind. Bun, să zicem că n-ar fi o problemă dacă dădeau în kit baghete ca ăia de la Billings la Nordkap, că mai am jumate din ele încă. Neah, au dat o mânuță, dacă nu ești atent am senzația că ajung așa, la mustață de cotoi (dacă ajung).
Eniuei, cam atât cu ramblingu' și prezentarea, aseară am pus coastele pe chilă (și sper că 3 și 4 sunt alea pe care le-am pus eu la 3 și 4...)
WhatsApp Image 2023-06-15 at 18.45.31.jpeg (146K)
Numar de descarcari: 90 -
Typhoon Mk 1B
07 March 2020 - 05:08 PM
Acum niște vreme (să tot fie un an, aș zice) am luat 4 kituri de la Guillows.
Ăsta e primul din ele, și pot să spun că e drăgut de lucrat. Sigur, nu e stilul cu care sunteți voi obișnuiți pe-aici. Nu se pune problema de înmatriculări, corectitudinea dimensiunilor sau mai știu eu ce detalii care vă fac vouă viața mai grea.
Ăsta e un schelet aproximativ, care va fi îmbrăcat cu hârtie. Dacă o și zbura, om vedea când o fi gata.
Acuma, despre kitul în sine:
E o versiune mai veche, die-cut. Materialul nu e tocmai faimos, în sensul că e cam inegal. Două foi sunt ok, a treia e proastă și tăiată rău. Sau poate e tăiat rău din cauza materialului prost...
Planurile sunt așa și așa, și în plus toate instrucțiunile sunt cu dimensiuni americane (fracțiuni de inci). Ca să-i pună capac, ai informații și pe o parte și pe alta, deși teoretic la kiturile Guillows planurile (printate 1:1) sunt destinate folosirii ca planșetă de lucru.
20200307_190015.jpg (282.04K)
Numar de descarcari: 177 20200307_190032.jpg (276.53K)
Numar de descarcari: 213 20200307_190042.jpg (92.5K)
Numar de descarcari: 185
-
Sultan - Arab Dhow
21 February 2020 - 06:36 AM
Bine v-am regăsit stimați colegi.
De multă vreme am vrut să fac un model de vas cu pânze, dar în nici un caz nu mă simt în stare să lucrez un kit de dimensiuni mari și complexitate ridicată. Am tot căutat ceva care să fie adaptat atât nivelului meu de experiență (mic-mic-pitic) dar și locului disponibil. Am căutat planuri pentru un pinisi indonezian. N-am găsit. Am căutat ceva specific golfului persic și...
Pe undeva prin 2018 am cumpărat kitul ăsta. Am vrut un boom, dar m-am mulțumit cu ce am găsit și nu pot spune că-mi pare rău.
Acum, despre kitul în sine:
Baghete pe coaste din placaj (cu două rânduri de baghete), tăiat laser toate componentele. Instrucțiunile sunt tipărite color, dar realizarea nu e tocmai fericită. Sigur, fotografiile sunt bune, dar din cauză că au încercat să fie mai "internaționali" decât ar fi poate nevoie, o grămadă de spațiu este ocupat cu descrierea pașilor (nu tocmai precisă) în vreo 5 limbi, iar pozele sunt minuscule. Unii proiectanți de kituri pur și simplu nu pricep că instrucțiunile nu sunt pentru cei care ȘTIU deja ce au de făcut.
Lista de piese și materiale iarăși este destul de precar asamblată. OK, baghetele și toate piesele tăiate laser sunt ok, relativ ușor de identificat. În schimb, sunt 4 lungimi de sârmă de alamă în cutie, plasate în 2 compartimente separate, dar fără vreo explicație despre care ar trebui folosită unde. Nu de alta, dar sunt de același diametru, aceeași rezistență. Sunt 4 tipuri de "frânghie" în cutie, dar nici un fel de identificare referitoare la care din ele trebuie folosită unde. Se fac referiri în text la "firul fin maro" - care nu există, cel maro fiind absolut orice dar numai fin nu. Două din celelalte fire par identice ca textură, dar au culori diferite.
Baghetele (în special cele de nuc) nu sunt tăiate din cel mai potrivit material, așa că am avut probleme mari la curbat. Chiar și după ce le-am lăsat la înmuiat 12 ore în apă fierbinte (schimbată regulat ca să rămână fierbinte) tot crăpau la curbare.
Acum despre piese: Potrivirea este...așa și așa. Coastele au intrat foarte ok în locașuri, dar am senzația că proiectantul nu a ținut cont peste tot de grosimea materialului sau de direcția pe care trebuie să se ducă materialul. Cel puțin două coaste (de astea îmi amintesc) au fost "decalate" cu o grosime de material. Respectiv, în loc să trebuiască să șlefuiești coasta respectivă în direcția baghetei ca să menții curbura, bagheta abia atingea marginea coastei. Suprafață de lipit, ciuciu. Aceeași chestiune și la pupa, unde întăriturile erau degeaba.
Partea din pupa mergea proiectată mai cu atenție. Ornamentele din lemn sculptat sunt mișto, dar tăiate complet generic, fără să se gândească cum anume or să fie montate. Practic, o serie de panouri de dimensiune fixă. Lateralele au fost mai ușor de adaptat, dar oglinda a fost un coșmar. Partea aia trebuia făcută o piesă separată, adaptată la dimensiunea părții din pupa.
În postul următor am să pun poze cu evoluția construcției, că întâi trebuie să fac o oarece selecție și apoi să fac pozele mici-mici ca să le primească forumul. -
Fairplay harbor tug
12 January 2018 - 08:18 AM
În aprilie 2016 s-a întâmplat de-am ajuns la Hamburg într-o delegație. A fost mult de muncă, dar în ultima zi tot am furat câteva ore înainte de zbor așa că am tras o tură (mult prea rapidă) la Maritime Museum. Ca orice muzeu, la ieșire au magazinul de suveniruri. Ținând cont de tematică, erau și câteva kituri, așa că pentru 25€ întregi (parcă) am plecat cu kitul ăsta în brațe.
Știu că obiceiul este să descrii nițel kitul și cât de bun sau ne-bun este, da' eu n-o să fac așa ceva. În primul rând, e primul kit pe care îl fac, așa că de unde să știu EU cât e de reușit?
20180112_100112.jpg (212.81K)
Numar de descarcari: 376 20180112_100131.jpg (136.91K)
Numar de descarcari: 366
Nu am lipit încă nimic, doar am potrivit alea ca să văd cum stă treaba. N-am idee dacă se potrivesc bine, ok-ish sau meh...E o nervură pe prova, habar n-am dacă e bavură de la turnare sau așa trebuie să vină. Da' încet-încet îi dau de cap. A se remarca dimensiunile colosale ale monstrului.
Mă cuprinde groaza când mă uit pe culeele alea și "văd" chestii (aiurea, cel mult ghicesc, că de văzut...) pe care nu numai că ar trebui să le montez, da' să le și vopsesc, maschez, etc.
Zis iz going to be fun!
Ca de obicei, trei sferturi din materiale nu le am. Stau mai bine la capitolul scule de data asta, dar tot îmi lipsește o lupă bună și îndemânatică și o menghinuță pe care s-o folosesc drept al doilea set de mâini. Conform obiceiului, șmecheriile lipsă (în principal vopsele, dar și putty, lupa și menghina de care ziceam, o pensetă de-aia dibace care stă închisă singură și niște bandă de mascare Tamyia) au fost comandate în Germania și aștept să vină. Din ce-mi dau seama, nici n-au plecat așa că așteptarea o să fie destul de lungă. Evident, pe plan local îmi ia jumate de oră să explic ce vreau, doar ca să mi se răspundă că n-au auzit de așa ceva, d-apoi să și aibă. -
Kuter Rybacki B25
20 May 2014 - 06:12 AM
Mno, bine v-am regăsit! Asta dacă mă mai primiți...
După ce l-am terminat pe Flisak, m-am apucat gospodărește de un alt proiect. Ăsta, adică. Vasul de pescuit B25, tot după kitul din carton din Maly Modelarz (scanurile de pe site-ul ăla rusesc) de dinainte să exist io ca ființă.
Well, lucrarea a început cu entuziasm, sandviș de carton (din 3 straturi pentru chilă, două straturi pentru coaste), aracet și stat vreo 3 zile sub mașina de facut pâine (cel mai greu obiect din dotare). Tăieturile au fost ceva mai bine executate, da' iarăși am cam luat țeapă cu simetria.
Aparent, imprimanta mea face ceva scalare numai pe o dimensiune, așa că piesele care sunt orientate altfel decât pe direcția sus-jos pe foaie, apar nițel alterate. Ce să mai discutăm de coaste și foi de bordaj, care au ieșit...cum au ieșit.
Sigur, asta n-ar trebui să fie o scuză. La o adică, se poate măsura, reproiecta, și iese. Da' până nu încerci să le potrivești, de unde să știi că-s șui?
Așadar, etapa 1 (poze din iulie 2013) :
Photo-0278.jpg (290.4K)
Numar de descarcari: 348 Photo-0280.jpg (350.81K)
Numar de descarcari: 311
Photo-0288.jpg (317.33K)
Numar de descarcari: 326 Photo-0289.jpg (329.31K)
Numar de descarcari: 318
Desigur, nervura aia de la linia de plutire (sau p-acolo) nu era în plan, am făcut-o tot cu șablon din hârtie (atunci n-aveam florar, acuma am).
Mbooon, la momentul ăla totul părea OK. Da' încă nu mă apucasem de bordaj. Ei, da' și când m-am apucaaaat, uite-așa m-am și oprit! Adică am reușit să pun fila de bordaj de la prova (simetrică de nu se poate, nu altceva!) da' nimic altceva. Pur și simplu, nu am reușit să potrivesc nimic, nu reușeam sa înțeleg planurile, nu, nu, nu și iar nu. Sub avalanșa asta de nu, entuziasmul meu s-a prăvălit ca un pietroi am înjurat de-am spurcat, m#$e și la sicriu! Am așezat scheletul frumușel într-un colț și acolo a rămas până...joi. Când a fost zi liberă. Și am pierdut eu ceva vreme p-aici, da' ceva tot mi-a dat ghes. Și uite-așa am avut o revelație!
Două straturi de carton! Sau unul de carton și apoi unul de hârtie, pe care să-l pot șlefui. Sau altceva. A tiny spark that lighten a bonefire!
Așa că m-am apucat și am lipit o serie de fâșii de hârtie (ceva mai groasă, dintr-o agendă) ca să fie de suport, apoi (cu foaaarte mult chin și vai) am reușit să proptesc pe poziție ultima filă de bordaj, care mi s-a părut mai ticălos de așezat. Așa a și fost, adica foarte ticălos de aranjat. Din fericire, pionezele au reușit s-o țină în loc, am turnat p-acolo la aracet/clei de-am năclăit tot, dar s-a așezat. Și stă.
20140517_084601.jpg (318.75K)
Numar de descarcari: 343
Așa că am prins curaj, și...
Urmarea în episodul viitor! Să fim iubiți!
Prieteni
buntzi nu a adaugat prieteni inca
Comentarii
buntzi nu are comentarii la profil inca.