Forum Machete,Modelism,Hobby: OH-6A Cayuse - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

OH-6A Cayuse Italeri 1/72

#1 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1783
  • Inregistrat: 21-October 08

Postat 18 May 2012 - 07:22 PM

L-am inceput acum aproape un an si am lucrat pe apucate.
E un barzaune simpatic, ca un ou zburator, comandat de armata americana pentru a indeplini in principal, functia LOH (low observation helicopter), pe langa toate celelalte misiuni posibile.
Macheta e una bunicica, dar care permite / necesita destule upgrade-uri, fie ele scratch sau aftermarket.
Ca sa mai upgradez barzaunele, am luat 1 set de PE de la AZ Models. Este foarte bun, dar saracut in repere.De asemenea, am mai luat setul PE de la Airwaves, ca de obicei penibil (nu cred ca am folosit 5 dintre repere).
Mai dificile mi s-au parut ferestrele de deasupra usilor din spate, care trebuie marite. Aici e un schepsis - la varianta pe care am ales-o, ferestrele respective erau mai mari, dar totodata erau vopsite (de echipaj) pe deasupra cu oliv, pentru a se feri de soare. Ne mai gandim la variantele finale.
Si tunul a fost o provocare, dar tot e bine ca se construieste afara si abia apoi se monteaza.
Deoarece i-am mai gasit cateva bube la imbinari, planning-ul a trebuit luat de la capat. Pana la urma s-a executat in stilul vapoarelor in sticla - adica s-au imbinat jumatatile, s-a pus peretele spate, apoi podeaua, apoi peretele median, scaunele, bordul, ...
Iata ce aveam acum 6 luni:
Imagine atasata: DSCa00008.JPG Imagine atasata: DSCa00009.JPG
Imagine atasata: DSCa00006.JPG Imagine atasata: DSCa00007.JPG
Adica:
-centurile locurilor din fata sunt cele din setul AZ Models
-scaunul din spate este o bucata din peretele posterior de la un Huey 1/72 din setul CMK
-ferestrele superioare sunt din acetat
-completarea fuselajului este din folie Evergreen
-niturile din rasina sunt de la Archer
- toate capacele, capacelele, belciugele, gaicile, balamalele, etc sunt urmarea unui intens proces de canibalizare a seturilor PE aflate in posesie, dintre care cele mai de treaba donatoare au fost setul Eduard pentru Cobra 1/72 si un set Verlinden de "clamps and clasps" la 1/48
-cea mai complicata zona a fost zona bordului si a palonierelor, unde nici nu mai stiu ce am folosit
-la fel de greu a fost potrivirea piesei transparente din fata (evident ca, dupa atatea modificari aduse in zona, totul era putin deformat si nu se mai potrivea - asa ca s-a folosit intens MrSurfacer, freza si smirghelul)
To be continued...

#2 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 18 May 2012 - 07:37 PM

Cind am ajuns eu la nivelul din primul episod, nu stiu cine mi-a dat cu blestem, dar sigur a gandit-o bine.
Nu pot sa-l ucid pe autorul material al faptei, pentru ca e fiu-meu.
Concret, a vrut "sa vada daca e lipit bine". El era lipit foarte bine, dar la un moment dat a cedat. Adio cupola (de care eram tare mandru), adio manse si scraciuielile aferente, adio scraciuieli la minigun si inca cateva piese (mai mult sau mai putin importante).
Daca nu dormea, il afisam. Parte proasta e ca pisele care au picat testul le-a pus bine - "nu mai stiu unde". Deci s-a cumparat o alta macheta (pentru cupola, manse si alte alea) si s-a purces la treaba.
Miniganu s-a reparat si a iesit chiar mai bine ca inainte (pe baza de know-how). Dar durerea mare a fost la cupola - pileala, gravura, future, gauri, far scratch, PE-uri, mascare, vopsit gri, vopsit oliv, lac acrilic, remascat, vopsit verde transparent, ..... Basca o mare parte din niturile laudate care a trebuit sa fie inlaturate, pentru o noua faza de Surfacer si smirghel.
Dupa ce am depasit momentul, am cam terminat faza de constructie si incep curand vopsirea. L-am fixat un pic cu Patafix, pentru poze (d-aia e mai sui putin).
In plus, a mai primit urmatoarele:
- picioroange (complicat, pentru ca e nevoie de pini la fiecare picior, pentru soliditate)
- miniganu (teava Quickboost, lada munitie Eduard si mult, mult scratch)
- rotorul principal (mult, mult scratch)
- rotorul anticuplu (scratch)
Imagine atasata: DSCa00011.JPG Imagine atasata: DSCa00012.JPG
Imagine atasata: DSCa00013.JPG Imagine atasata: DSCa00014.JPG
Va mai arat un M60 (PE Extratech) care va dota locul din fund de la taxatoare.
Imagine atasata: DSCa00016.JPG
Iar la final, stresul serilor mele: extinctoru' (care vine la gamba pilotului) scraciuit complet.
Imagine atasata: DSCa00018.JPG Imagine atasata: DSCa00020.JPG

Am o mare rugaminte la colegii de boala: are cineva poze ceva mai clare cu zona imediat de sub rotor (swash-plate system)?

Am o mare rugaminte la colegii de boala: are cineva poze ceva mai clare cu zona imediat de sub rotor (swash-plate system)?

#3 Useril este offline   Mr32 

• Membru senior
  • Postari: 1478
  • Inregistrat: 24-December 05
  • Interests:Machete de avioane militare 1/32, aviatie.

Postat 20 May 2012 - 11:14 AM

Arată bine găoacea. Vezi PM.

Florin

Aceasta postare a fost editata de Florin-aka-Scorpio: 20 May 2012 - 11:18 AM

#4 Useril este offline   axor 

• Needs A Life Outside What-If
  • Postari: 1663
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:What If - Sci Fi - Aero

Postat 20 May 2012 - 02:51 PM

Salutari,c'est un véritable bijou Cyuse-u' asta al tau,fain fain!
Poate ajuta asta sau asta

#5 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 21 May 2012 - 12:05 AM

Aproape surprinzator, te-ai descurcat destul de bine.
Hai spoieste-l si nu te mai lua de copil (tiz). Trebuia sa-l pui la fereala, nu sa-l lasi vraiste pe masa.
Mi-a dat o idee ce sa fac cand e nervoasa consoarta.....Ma culc.Imagine postataImagine postata

#6 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 21 May 2012 - 08:58 AM

Florine, Axoare, multumesc. Aproape renuntasem, cand am gasit in ultima pagina a unuia dintre link-urile puse de Alex exact ce-mi trebuia. Dau o bere la prima ocazie.
Merci si tie, Caline, pentru sinceritatea-ti caracteristica. Iar faza cu dormitul nu tine. Daca are ceva de spus, nu se va impiedica de un detaliu la o scara atat de mica.

#7 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 24 June 2012 - 12:04 AM

Am avut 2 saptamani de concediu si l-am dovedit.
Uneori, pauzele astea intre etape au insemnat un castig, venindu-mi cate un chef nebun sa reiau / refac unele detalii la care anterior renuntasem (gen "swash plate"-ul de care am mai vorbit, gen elicea de coada, pe care am mai reconstruit-o o data, gen antena radio de pe intrados).
Sunt multumit ca am reusit sa scot putin la lumina un kit foarte vechi, care de obicei nu merita asemenea atentie.
Cayuse-ul mi-l doream in colectie inca de cand am vazut primul catalog Italeri - cred ca prin '92, dar niciodata nu am pus mana pe unul. Las' ca am pus acuma si mi-a ocupat timpul cam 6 luni. <_<
Nu-mi pare deloc rau, pentru ca si eu sunt multumit overall de rezultat. Se mai putea insista prin unele locuri, dar, dupa cum s-a mai subliniat, e o macheta mica si foarte, foarte greu de manevrat. De asemenea, programarea etapelor e indispensabila pentru a avea loc de aplicat toate tehnicile.
Imagine atasata: DSCb00001.JPG Imagine atasata: DSCb00002.JPG
Imagine atasata: DSCb00003.JPG Imagine atasata: DSCb00004.JPG
Imagine atasata: DSCb00005.JPG Imagine atasata: DSCb00006.JPG

#8 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 24 June 2012 - 12:08 AM

Mai am o tura de poze si gata. Astea la nivelul ierbii mi se par mai reusite:
Imagine atasata: DSCb00007.JPG Imagine atasata: DSCb00008.JPG
Imagine atasata: DSCb00009.JPG Imagine atasata: DSCb00010.JPG
Imagine atasata: DSCb00011.JPG Imagine atasata: DSCb00012.JPG
Spor la treaba va urez!

#9 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12661
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 24 June 2012 - 02:48 PM

Am vazut minunatia pe viu. Fara sa perii pe nime, ca nu ecazul, ajata muuuuuuuuult mai bine decit in poze. Am vazut niste detalii care si pe mine, "maniacul amnetelor" (citat dupa 1-0-9) m-au surprins.
Toata stima! :hi: :hi: :hi:

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 24 June 2012 - 02:48 PM

#10 Useril este offline   gabriel chelaru 

• Membru senior
  • Postari: 506
  • Inregistrat: 21-February 07
  • Interests:Aviatie, Motociclism, Istorie, Bizantinologie, Muzica

Postat 24 June 2012 - 04:06 PM

Felicitari! Da' tare fain ii! :hi:

#11 Useril este offline   axor 

• Needs A Life Outside What-If
  • Postari: 1663
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:What If - Sci Fi - Aero

Postat 24 June 2012 - 05:07 PM

Intradevar,pe viu arata extraordinar,unii dintre voi cu siguranta vor avea ocazia sa admire libelula asta mititica la una din expozitiile anuale.
Dupa ce-ti mai faci de cap cu altele,oare ce subiect iti vei alege,sa ma astept iar la ceva nastrusnic?

#12 Useril este offline   TonyS 

• Membru senior
  • Postari: 145
  • Inregistrat: 13-December 04

Postat 24 June 2012 - 07:27 PM

Strasnic alexelu ca de obicei!!

Spor

#13 Useril este offline   flo 

• Membru senior
  • Postari: 2476
  • Inregistrat: 04-July 09

Postat 24 June 2012 - 07:40 PM

Dupa mintea mea si asta-i de medalie.

Ma innebunesc niturile alea. Subiect de articol nu alta.
:hi:

Aceasta postare a fost editata de flo: 24 June 2012 - 07:41 PM

#14 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 24 June 2012 - 09:09 PM

Merci baieti pentru apreciatiuni. A fost un ou tare de spart, experienta pe care insa nu as mai repeta-o.
Intr-adevar, si mie mi se pare ca arata mai bine in realitate decat in poze, pentru ca, dupa parerea mea, ochiul liber vede mai intai ansamblul si abia apoi detaliile, iar scara reala a machetei nu e deformata de dimensiunile monitorului.
Axorele, urmatorul proiect il stii - o figurina. Iar urmatoarea macheta aero e departe - poate o Cobra, poate X1 pe portocaliu, poate Hs 129, cine stie?
Flo, un articol e prea mult. Sunt niturile Archer din rasina care vin fixate pe foaie de decal. Trebuie taiate fasii, masurat cu un compas, aplicate, zemuite, vopsite, lacuite, weatherite si cam atat. Nu e complicat, pur si simplu e o treaba geniala realizata la un standard ridicat de un producator care stie ce face. Cel mai greu e sa le procuri din State (merci Gabi)..

#15 Useril este offline   wurger 

• Membru senior
  • Postari: 4049
  • Inregistrat: 21-February 05

Postat 24 June 2012 - 11:38 PM

Ba, macar acum poti sa-ti pui un an din viata in vitrina si sa nu-ti para rau cand te uiti la el.
Te sun sa te felicit cum se cuvine ca aici mi-e rusine de oamenii astia care ne stie.
Chapeau Imagine postata.

#16 Useril este offline   Pletila 

• Membru senior
  • Postari: 323
  • Inregistrat: 14-January 05

Postat 25 June 2012 - 09:08 AM

O lucrare cu adevarat de exceptie, mai ales la o scara asa de mica! Felicitari!

#17 Useril este offline   Mr32 

• Membru senior
  • Postari: 1478
  • Inregistrat: 24-December 05
  • Interests:Machete de avioane militare 1/32, aviatie.

Postat 25 June 2012 - 10:11 AM

Găoacea chiar arată foarte bine. Felicitări! Iar despre viitoarele subiecte aero, i-ar sta foarte bine in compania unei Cobre.

Florin

#18 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 25 June 2012 - 02:58 PM

Nu stiu cum dar nu am observat ultima ta postare de ieri cu macheta finalizata!
Verdictul meu este : Bijuterie!

Felicitari alexelu!

Aceasta postare a fost editata de tibi22: 25 June 2012 - 03:00 PM

#19 Useril este offline   alexelu_marinelu 

• Membru senior

Postat 25 June 2012 - 03:35 PM

Multam fain, dragilor. Dupa atata chin, parca te mai inmoaie / motiveaza cateva cuvinte frumoase.

Vezi postareawurger, la 24 June 2012 - 11:38 PM, a spus:

Ba, macar acum poti sa-ti pui un an din viata in vitrina si sa nu-ti para rau cand te uiti la el.
Te sun sa te felicit cum se cuvine ca aici mi-e rusine de oamenii astia care ne stie.

Daca ar merge asa, inseamna ca unii dintre noi sunt de varsta ents-ilor din LOTR.
Suna-ma oricand, ca stii ca-ti raspund.

Vezi postareaFlorin-aka-Scorpio, la 25 June 2012 - 10:11 AM, a spus:

Găoacea chiar arată foarte bine. Felicitări! Iar despre viitoarele subiecte aero, i-ar sta foarte bine in compania unei Cobre.

Cam asa ma gandesc si eu. Impreuna cu Huey-ul, care a fost primul realizat, ar face o familie frumoasa.

#20 Useril este offline   goposaurus 

• Membru senior
  • Postari: 2091
  • Inregistrat: 22-June 06
  • Interests:Aviatia, in general

Postat 01 July 2012 - 11:49 AM

Maestre, chiar daca e cam tarziu, :hi:

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2