Salutare. Continuand cu T-80 si trecand la kit ; am vazut camulti si-au facut T -80 urile scoase de Zvezda/dragon fiind scose 3 variante ale celui cu turbina si una a celui diesel UD ; dar dupe un Jaques Duquete care are o recenzie despre kit-urile de T-80 ce-i pe piata nu prea-i bun niciunul el insa fiind implicat direct in a vinde conversii din rasina pt T-80 pt diferite variante , care merg cu kitul celor de la skif .Conversiile sunt din partea de sus a cutiei /sasiului si turela . Am luat T-80 UDK / Skif de a un coleg gandiduma ca voi lua si unul de la Zvezda pt a le "incrucisa " si a face un Ud apropiat de adevar , pt ca cel de la Zvezda e cam Compactizat si nu are dimensiunile ,iar cel de la Skif cica dupa nea Jaques ar fi cel prototip dar intre timp am descoperit pe panzer 35 ca de fapt acest model /varianta a fost scoasa in numar de 700 buc fiind intradevar numit Bereza/ Mesteacanul asa ca il voi face pe acesta chiar daca si aici mai trebuiesc cateva modificari la turela .Despre kit ce sa spun ,fiind Skif are dimensiunile corecte si senile de cauciuc/vinil . " Plasticu" e mai grosut dar poate fi prelucrat si desi nu are o detaliere prea buna se poate rezolva co fotodecupabile si ceva "traducere si adaptare " Scrathbuilt cum se spune pe inglish.
pt ca asa cum spune-ti e o satisfactie cand mesteresti si altceva pt macheta, chiar daca mai si sudui si
.
Urmatorul kit este T-90 de la Zvezda un salt destul de mare pt rusii de la aceasta firma in a scoate machete corect dimensional si cu detalii bogate atat ca piese separate cat si imprimate in principalele componente ale sasiulu si turela . Dar sa vorbim putin despre tancul real T-90 datorita ca Rusia era in "competitie" cu alte tari care produceau si tancuri pt export plus ca cele constate in folosirea tancurilor in Cecenia rusii folosind tot felul de versiuni ale T-72 iar T-80 nu mai era agreat datorita ca era un tanc scump si ca constructie si echipare (motor turbina) iar uzina din Nijnii Tgil care produceau ultimele variante de T-72 ultima fiind BM cu blindaj reactiv Kontakt 5 Atunci s-a cerut un nou tanc ,de catre armata si cei de la Nijnii au folosit sasiul de T-72 si au pus un alt model de motor ,turela de t-72 echipata cu blindaj reactiv ,si sistem Shtora pt bruierea rachetelor at. ghidate in infrarosii . Desi s-a vrut initial sa denumit T-72 BU a fost redenumit in T-90 acesta fiind denumit si model 1992, Apoi a aparut T-90 cu o noua turela de la proiectul secret dar abandonat de tanc ,obyekt 187 in care se folosea tunul si unele sisteme de ochire de la T-80B iar turela fiind din placi sudate , apoi a aparut T-90A cu turela turnata denumit in jargon si Vladimir dupa numele inginerului ce ia reproiectat turela lsi astfel se turna . intre 8-12 astfel de tancuri fiind folosite in razboiul din Daghestan , unul fiind lovit de 7 RPG-7 si ramanand in actiune , pai normal daca nu l-au lovit de sus in compartimentul energetic , ca asa s-au pierdut multe tancuri in Cecenia. Apoi tancul a tot fost dezvoltat si reechipat cu motoare mai puternice a ajuns la aceasta ultima varianta.
Cia exista deaj un proiect pt un nou tanc rusesc care la prima vedere pare un T-90 dar avand un sasiu ca la Merkava (motor)in fata turela pe spate) dar dupa mine nu cred ca va intra prea curand in dotare .
Intorcandune la kit nu prea stiu exact ce tip este desi pe cutia zvezda scrie T-90 iar miniarm scoate o turela la fel careia ii spune T-90A mod 2004 asa a nu stiu exact ce model este dar nu-i bai mai cercetam pe net si poate aflam , eu avand de gand sa-l fac numai din cutie fara alte adaousuri ,insa dupa parerea mea pt ca sasiul de T-72 este scos mult mai bine decat cel de la Tamiya sepoate face diferite variante de T-72 cu turele de la miniarm si sasiu de la zvezda . Despre T-90 de la zvezda ar mai fi ca senilele care sunt de T-80 pt ca sa optat pt astfel de senile sunt scoase pe bucati /parti de multe patine iar cele ce vin pe rotile motrice si de intindere sunt turnate pe rotund dupa forma rotilor ce vor fi incaltate iar dintii de ghidaj de pe interiorul patinelor sunt "gauriti " asa cum sunt cei din realitate. Teava tunului este insa din plastic din doua piese . Cam atat deocamdata ,restul pe parcusul lucrarii machetei . Sanata si cer senin.