Forum Machete,Modelism,Hobby: Breguet Br-14 B2 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Breguet Br-14 B2 1/72 Merlin Models

#1 Useril este offline   Mgc151184 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1073
  • Inregistrat: 14-December 04

Postat 07 April 2012 - 01:19 PM

Pentru ca v-au placut cele doua Avia si asta ma bucurat foarte mult, m-am gandit sa postez aici si aceasta realizare pe care am finalizat-o anul trecut.
Poate cativa at-i vazut-o deja, ea fiind prezentata AICI, tot acolo puteti vedea mai multe poze, printre care si cateva poze facute pe parcursul constructiei. Constructie care a decurs mai dificil, kitt-ul fiind vechi si short-run a necesitat o atentie mai deosebita. :aggressive:
Ca imbunatiri: - interior facut de la zero, - partile vitrata de pe laterale si micul parbriz inlocuite cu folie transparenta si folie aluminiu adziva, - planul superior modificat pt versiunea B2, - suporti inlociti cu tuburi metalice aplatizate, -insemnele au fost facute cu ajutorul sabloanelor, ... poate si altele insa nu-mi mai amintesc.

Sper sa va placa si acest model. :drinks:

Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de Mgc151184: 07 April 2012 - 01:20 PM

#2 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 07 April 2012 - 05:09 PM

Sincere felicitari si pt. acest avion !!

Banuiesc ca te-ai chinuit ceva cu acest kit.... De ce nu ai folosit kitul de la AZ Models de Brequet A2/B2 ?

http://www.hyperscal...3reviewrb_1.htm

#3 Useril este offline   horia 

• Membru senior
  • Postari: 2972
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 08 April 2012 - 03:09 PM

Ai scos ceva frumos din Kit-ul asta, insa ma tem ca nuantele nu prea le-ai nimerit de data asta. Avionul cu inmatricularea din imagine a zburat pe Brasov in perrioada 1920-1921. Din surse inca neconfirmate se pare ca aveaua botul vopsit in albastrau (posibil chiar rosu - parerea mea) iar acele pete de camuflaj de pe stabilizator erau verde inchis sau maro, in niciun caz negre.

#4 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior
  • Postari: 599
  • Inregistrat: 09-July 07

Postat 08 April 2012 - 07:07 PM

...frumoasa macheta, felicitari...

Imagine postata

sursa: http://webspace.webr...m/AirforceI.htm

aici e vorba de un avion romanesc si daca comparam culoarea radiatorului cu cea a capotei motorului ....putem spune ca pot fi aceleasi culori...negre, dar daca ne uitam la esapament...si acesta are o culoare asemanatoare, tot neagra...dar din cauza uzuriii stim ca esapamentele se "coloreaza" in maro...

Cat priveste culorile propuse de Horia...am vazut acele poze cu Breguet-urile in zbor deasupra Brasovului si acolo putem spune ca capotele motoarelor sunt vopsite intr-o culoare inchisa si rece...e posibil sa fie albastre, dar un albastru foarte inchis...sau maro (asemanatoare Br. 14 poloneze, din aceasi perioada) dar sa fie rosii...mi-e greu sa cred, intrucat culoarea rosie, o putem observa pe rondela tricolora...si acolo rosul are alta nuanta.

Ca o concluzie generala, eu sunt de parere ca, capotele motoarelor erau vopsite in MARO, inchis...

PS..."Horia! vezi ca ti-am trimis un mail"

O seara buna

Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 08 April 2012 - 07:09 PM

#5 Useril este offline   Mgc151184 

• Membru senior
  • Postari: 1073
  • Inregistrat: 14-December 04

Postat 08 April 2012 - 11:41 PM

Multumesc foarte mult pentru felicitari. :hi:

@ Blue-Max : stiam de existenta pe piata a acelui kitt de la AzModel, insa aveam deja cumparat, la un pret foarte mic, aceasta macheta de la Merlin si l-am inceput fara am propune sa scot ceva bun din el insa pe parcurs a inceput sa-imi placa si am tot adaugat imbunatatiri. Oricum din cate am vazut si la AzModel aripa de sus trebuie modificata pt a face un B2 si din putina experienta care o am in privinta AzModel (short-run kitt) pot spune ca si la ele e de munca.

@ Horia: culorile?!? intradevar un subiect foarte interesant. Mult timp mi-a luat pana sa ma decid sa-l fac in acest mod. Tin sa mentionez ca si pentru bot si pentru petele de camuflaj am folosit aceeasi culoare, verde inchis (dark green Hobby Color H36). Desi in privinta avioanelor din perioada WW1 si perioada interbelica, cunostintele mele sunt minime am sa incerc sa explic alegerea mea (de care ma pot insela): desi pe parcursul WW1 camuflajul nu prea era de interes astfel existand avioane rosii , albastre... spre sfarsitul razboiului camuflajul capata interes si astfel, la francezi au aparut camuflaje interesante in combinatii cu nuante de verde, maro, crem poate si negru. Pe parcurs verdele a fost preferat mai mult si astfel au aparut avioane vopsite integral in verde (din cate cunosc si noi am avut multe astfel de avioane de fabricatie franceza in camuflaj verde inchis integral). Prin diferite publicatii am vazut diferite profile cu bot verde sau maro, deci nu exclud ca si acest avioan al nostru sa fie maro, insa eu am ales verde, dupa parerea me verdele parea mai util. Cat despre bot albastrau sau rosu ... imi pare foarte ciudat pentru un avion militar din acea perioada, oricum orice e posibil si ceva imi spune ca nu vom sti niciodata ce culoare era acolo in realitate. :friends:

#6 Useril este offline   Radu-Dan 

• Membru senior
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 10-December 08

Postat 18 April 2012 - 09:17 AM

Avionul Breguet 14 nu este un avion frumos, dar are un famec aparte clasic pentru conceptia franceza.
Sperand ca mai exista pasiunati ce doresc o aceasta macheta in vitrina lor,
vin cu o alternativa la vopsirea clasica de fabrica, respectiv panza emaitata, cu un camunflaj foarte interesant.
Culorile sun originale frantuzesti, deci le gasiti in cartile dedicate acestui avion.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Br.14.007.JPG
  • Imagine atasata: 03.jpg
  • Imagine atasata: Br.14Nr.00.8.jpg

#7 Useril este offline   Radu-Dan 

• Membru senior
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 10-December 08

Postat 18 April 2012 - 09:27 AM

MCG - daca macheta o vrei un B2 trebuie sa-i atasezi lansatoarele de bombe.
Sunt asemanatoare cu cele de la Potez XXV.
Pentru exemplificare am atastat doua fotografii cu varianta B2.
Macheta poate ramane asa, respectiv A2, cu conditia ca in spatele mitraliorului sa plsezi ferestrele pentru aparatura foto.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: b1446-2.jpg
  • Imagine atasata: Br.14.059.jpg

Aceasta postare a fost editata de Radu-Dan: 18 April 2012 - 09:28 AM

#8 Useril este offline   horia 

• Membru senior
  • Postari: 2972
  • Inregistrat: 24-April 05

Postat 20 April 2012 - 04:04 PM

Salut. Revin cu cateva precizari legat de avionul tau, in special inmatricularea aleasa, adica numarul VII.
Inainte de asta cateva lamuriri. Istoria avionului Breguet 14 este una foarte complexa, iar pana in momentul de fata numai cateva persoane s-au incumetat sa scrie istoria lor. Poate cea mai complexa carte este cea aparuta la editura Windsock datafile. (atasez mai jos coperta si cateva pagini din carte).

La noi primele avioane Br-14 au aparut in 1919 in perspectiva unui iminent razboi in Basarabia in contra revolutionarilor bolsevici, si au fost cumparat de la armata franceza de la Dunare (probabil 30 de bucati serile 12559, 12558, 12501, 12616. 12537 etc etc)
Datorita cereri foarte mari, acest tip de avion a fost construit de opt uzine din Franta: Breguet, Renault, Michelin, Darracq, Bellanger, SIDAM, Farman si Schmitt. De aici o serie de particularitati si imbunatatiri care sunt greu de clarificat. Au aparut capete de aripa de diverse forme, aripi inferioare de diverse forme, geamuri laterale, si poate cel mai important indiciu in a identifica producatorul, tipul de caractere cu care era scrisa seria avionulu, tipul si numarul de fabricatie.

Inafara celor cumparat de la armata franceza, in anii 20 Romania a mai cumparat 45 de avioane de acest tip dintr-o comanda care se vroia mult mai mare. (detalii despre scandalul de coruptie aparut cu aceasta ocazie gasesti in cartea S-a furat aviatia), insa nu stim exact cate au fost cumparate de la fiecare producator. Atasez mai jos cateva poze din colectia mea cu diferite modele identificabile dupa capetele de aripa, stencils-uri ai alte modificari unle posibil chiar locco.

Din pacate avionul macheta construit de tine nu cred ca este de tipul celui real care a zburat cu numarul VII, vezi poza atasata mai jos cu capele aripilor. Deasemnea, avionul nr VII din pozele mele are si un generator la incastrarea aripilor superioare!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 05.jpg
  • Imagine atasata: 1.jpg
  • Imagine atasata: 3.jpg
  • Imagine atasata: 4.jpg
  • Imagine atasata: 9.jpg
  • Imagine atasata: DSC08269.JPG
  • Imagine atasata: DSC08270.JPG
  • Imagine atasata: DSC08271.JPG
  • Imagine atasata: DSC08272.JPG

Aceasta postare a fost editata de horia: 20 April 2012 - 04:09 PM

Arata acest topic