Zamolxis?... Sa mai astepte!!! Dacia 106 AD
#62
Postat 30 May 2012 - 12:53 AM
Mea culpa!!!
Longinus, inca o data iti multumesc pt. versuri si ma bucur ca lucrarea ti-a atras atentia. Sper ca finalul ei, care este destul de departe, avand in vedere ce mai trebuie sa fac, sa fie un tribut adus stramosilor nostrii.
#65
Postat 02 June 2012 - 09:21 PM
In pozitiile in care se afla figurinele si judecind dupa asezarea lor (pe care ai descris-o) , tarabostesul pare sa-si astepte moartea.
Spun asta pentru ca ambii romani au pozitii ofensive ,in timp ce dacul sta doar . Nu schiteaza nimic pentru apararea lui.
Ma insel ?
Interesant : coiful cu care este reprezentat dacul, este foarte asemanator cu un coif part (vezi coiful lui Mitra,descoperit la Olanesti).
Faptul ca este aurit/poleit cu aur (asa ai ales culorile) ne indica faptul ca avem de-a face cu un inalt nobil (la daci, doar nobilii aveau dreptul sa poarte aur; clasa mijlocie purta argint, iar plebea -scuzata sa-mi fie exprimarea latina, nu ma pot dezobisnui - purta doar bronz si fier. Era poleit ,pentru a sublinia rangul celui care-l poarta.Coifurile din aur(masiv), erau doar ceremoniale(din motive evidente).
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 02 June 2012 - 09:22 PM
#66
Postat 02 June 2012 - 10:52 PM
Longinus, la 02 June 2012 - 09:21 PM, a spus:
In pozitiile in care se afla figurinele si judecind dupa asezarea lor (pe care ai descris-o) , tarabostesul pare sa-si astepte moartea.
Spun asta pentru ca ambii romani au pozitii ofensive ,in timp ce dacul sta doar . Nu schiteaza nimic pentru apararea lui.
Ma insel ?
Interesant : coiful cu care este reprezentat dacul, este foarte asemanator cu un coif part (vezi coiful lui Mitra,descoperit la Olanesti).
Faptul ca este aurit/poleit cu aur (asa ai ales culorile) ne indica faptul ca avem de-a face cu un inalt nobil (la daci, doar nobilii aveau dreptul sa poarte aur; clasa mijlocie purta argint, iar plebea -scuzata sa-mi fie exprimarea latina, nu ma pot dezobisnui - purta doar bronz si fier. Era poleit ,pentru a sublinia rangul celui care-l poarta.Coifurile din aur(masiv), erau doar ceremoniale(din motive evidente).
Te Salvere Iubeo, Longinus.
Nu schiteaza nimic pentru apararea lui, inca. Povestea este in felul urmator:
Sarmisegetuza a cazut. Decebal a luat decizia sa se sinucida ca sa nu cada in mana dusmanului. Invingatorii impanzesc teritoriul cu scopul sa-i prinda si pe ceilalte capetenii dace. Urmaririle sunt feroce. Terenul aproape inpracticabil. Dacii se retrag pe cararile sacre ale muntilor. Una din capetenii, realizand ca dusmanul este prea aproape, isi convinge oamenii sa continua fuga, el incercand sa castige timp infruntand inamicul de pe teren inalt. Renunta la scut si sabia dreapta si se foloseste de un falx al unuia din oamenii lui. Este in inferioritate numerica dar are avantajul terenului inalt. Stie ca va muri, dar o va face cu zambetul pe buze si va lua cu el cat mai multi dusmani posibil. Zamolxis?... Sa mai astepte!!!.
Diorama are si o componenta stilizata in ceea ce priveste terenul. Voi construi terenul doar in jurul figurinelor iar apoi voi decide daca acesta componenta stilizata este prea fortata. Solutii am sa componsez, in cazul unei asemenea situatii.
Am o inrebare pt. tine. Cunosti simbolurile sacre dacice? Eu am gasit ceva dar nu sunt convins 100%
Aceasta postare a fost editata de LAV-Z: 02 June 2012 - 11:16 PM
#67
Postat 03 June 2012 - 09:34 AM
De retinut : stramosii romanilor au fost, alaturi de latinii din zona carpato - danubiana, neamurile geto dacice, amestecate cu populatia bastinasa(vorbim despre perioada incepind cu a doua jumatate a mileniului II i.ch).
O sa revin, putin mai tarziu.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 03 June 2012 - 09:35 AM
#68
Postat 03 June 2012 - 10:45 AM
Am tot respectul fata tine ca modelist, cred ca esti unul dintre cei mai seriosi membri ai acestui forum. Totusi, in privinta afirmatiilor tale de mai sus, da-mi voie sa am unele rezerve. As putea sa te cred doar daca ai o solida expertiza arheologica sau specializare pe perioada respectiva desi, sincer, ma indoiesc ca pot fi sustinute clar si ferm asemenea teorii. Am prieteni arheologi (Bucuresti, Cluj, Iasi), si nu minti marginite, cu care mai ma intalnesc din cand in cand dar nu i-am auzit vorbind despre asa ceva. Ca de la Bogdan Petriceicu Hasdeu, trecand prin Nicolae Densusianu, la Napoleon Savescu exista o dacoromanomanie cu „traditie” la noi, asta e alta poveste, dar n-a fost niciodata confirmata stiintific. Astept cu mult interes argumentele tale si te rog sa iei raspunsul meu ca pe expresia unui curiozitati si pasiuni comumne fata de istorie, nu ca pe un preludiu la vreo cearta (ar fi culmea, astazi de sarbatoarea Pogorarii Sfantului Duh!).
Cu multumiri si cu speranta ca nu poluez acest superb topic deschis de LAV-Z!
#69
Postat 03 June 2012 - 12:57 PM
A-si dori sa ramanem in zona acestui topic iar intrebarea despre simbolurile sacre dacice este valida. Ma refer la simboluri grafice. Poate ca nu am fost clar de la inceput.
Longinus, multumesc anticipat.
#70
Postat 03 June 2012 - 12:57 PM
Stiu ca pare ...hai sa spun ciudat, ceea ce eu afirm (nu de la mine citire ). Stiu,exista contoverse( e normal sa fie asa), exista opinii ale unor doctrinari in materie, care sunt pro sau contra acestei idei.
Totusi : originea asiatica a migratorilor daci (sau Daes) este unanim acceptata.
Teoria prezentei lor, veniti "peste" bastinasii sedentari ai acestor locuri nu este tocmai atat de noua, pe cat s-ar parea. Unul dintre promotorii teoriei latinizarii a fost Petru Maior, insa chiar el a recunoscut, mai tarziu :
"Aceaia iaste adeverit, precum vazum deasupra, ca nu limba latineasca cea proasta s-au facut din limba latineasca cea corecta ci ceasta din ceaia. De aciia, macar ca ne-am deprins a zice ca limba romineasca e fiica limbei latinesti, adeca ceii corecte, totusi, de vom vrea a grai oblu, limba romineasca e mama limbei ceii latinesti." (Petru Maior, Scrieri, vol 1, pag. 311, Ed. Minerva, Bucuresti, 1976)(sublinierea imi apartine).
Cu alte cuvinte, rezumindu-ma la citatul de mai sus si strict in baza teoriilor lingvistice, ideea unei limbi latine vulgare, preexistenta in aceasta parte a lumii, nu este noua.
Leibnitz, in lucrarea sa Collectanea Etymologica (ed. franceza, Hanovra 1717, trad. de G. Gheorghe), afirma :
"Teutonii vin din Ascenez... Acest Ascenez este din spiţa Daes-lor, în latină Dae şi Dai, de atunci numiţi Daci şi Geţi de către greci.".
Cronicarul Iordanes (el insusi get de origine), in lucrarea sa Getica, afirma :
"cei care in vechime se numeau geti, astazi se numesc goti"
Iordanes mai vorbeste despre originea getica a germanilor care erau acelasi neam.
Stiu, sunt sigur ca ai citit si tu aceste lucruri si nu sunt adeptul ideilor "dacomaniei" si in nici un caz nu privesc cu exagerata...simpatie(n-am gasit alt termen) lucrarea lui Napoleon Savescu ( ma refer la “Noi nu suntem urmaşii Romei”).
Oricum discutia noastra (nici vorba de cearta, hai sa fim seriosi), merita apostrofata de catre LAV Z,caruia riscam sa-i facem praf topicul.
LAV Z scuze, o sa incerc sa scriu ceva stict la ceea ce ai intrebat.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 03 June 2012 - 12:58 PM
#72
Postat 03 June 2012 - 01:41 PM
Cât despre celelalte afirmaţii, sunt infirmate de studii paleo-antropologice efectuate la Universitatea din Hamburg. ADN-ul mitocondrial a fost supus cercetării, atât mostre moderne cât şi antice. Rezultatul, domnul meu, este că nu ne înrudim nici cu latinii şi nici cu germanii (luaţi ca mostră martor). Lucrarea se va publica în vara aceasta.
Cu stimă, un student la Istorie
Aceasta postare a fost editata de MOBster: 03 June 2012 - 02:04 PM
#73
Postat 03 June 2012 - 02:35 PM
Intrebarea se refera la Simboluri sacre ale dacilor sub forma grafica. Zau ca am nevoie de informatia asta si este legata de diorama. Ma apropii vertiginos de momentul in care trebuie sa ma opresc daca nu am informatia. Asa cum am scris, am ceva informatii, dar ma gandeam ca un brainstorm m-ar putea ajuta.
Va rog sa stam in aceasta arie de discutie. Multumesc mult pt. ajutor.
P.S. Longinus, JangBogo, nu-i nici o problema. Stiu ca intentia este buna si nimeni nu se cearta. Pe mine ma interesaza foarte mult subiectul dar dezbaterea lui nu cred isi are locul in acest topic.
Longinus astept cu nerabdare orice informatie pe care o ai in legatura cu simbolurile grafice. Iti multumesc inca o data.
#74
Postat 03 June 2012 - 04:06 PM
Am inconjurat baza rotunda de pe ultima terasa cu fasii de ziare umezite dupa care am aplicat un fel de tifon impregnat cu ghips si inmuiat in apa. Am atasat un "copac" si am pus o piatra pe care va fi gravat un simbol. In dreapta am inceput un dryfit pt. texturarea terenului. Ce urmeaza este sa texturez terenul, sa-l fac cat mai neregulat.
#75
Postat 03 June 2012 - 04:28 PM
Mai corect spus: dragonul/sarpele cu cap de lup, care in simbolistica dacilor subliniaza chiar ideea de divnitate.
Lupul, de altfel, este o reprezentare a puterii independentei si istetimii, nu doar la daci; in mitologia germanica, Odin apare intotdeauna insotit de doi lupi.
Roma insasi, potrivit legendei, a fost intemeiata datorita grijii materne a unei lupoaice.
Hades de asemenea îmbraca o haina din blana de lup, iar zeul mortii la etrusci avea urechi de lup.
Nu insist asupra originii acestui simbol, dar cred ca el este cel mai nimerit sa-ti puna in valoarea lucrarea.
Si pentru ca ti-am mai citat niste versuri, iata am continuat (dar si inchei) cu alte strofe - de data asta Goga - subliniind tocmai simbolul totemic al lupului, dar si situatia in care se afla nobilul dac, pe care ai ales sa-l reprezinti:
"Te-am auzit cum hăuleai departe,
Infiorînd pădurea-nzăpezită,
Bătrîne lup, cu gura istovită,
Etern pribeag al câmpurilor moarte.
Te-am auzit cum hăuleai departe
Te-am auzit, şi-n ceasurile grele
Ce mă gonesc cu vifore turbate,
Am priceput chemarea ta de frate,
Şi-am priceput că-n noaptea fără stele
Tu eşti tovarăş visurilor mele...
Tu, numai tu, neîmiblînztã fiară,
Ce-ţi strigi pustiei patima flămândă,
Şi-n prigonirea cîinilor la pîndă,
Iţi plîngi prin codri ura solitară
Tu înţelegi un suflet fără tară...”
Eu ti-as sugera sa-l reprezinti pe luptatorul dac, infruntindu-si soarta, insotit de-un lup care ii sta alaturi.
Aceasta postare a fost editata de Longinus: 03 June 2012 - 05:04 PM
#76
Postat 03 June 2012 - 05:03 PM
Da. Lupul este primul si cel mai important simbol. Ma gandeam sa explorez si alte simboluri cum ar fi cel al soarelui sau spirala sau simbolul apei, mai ales ca au o componenta grafica puternica.
Mi-ai dat, indirect, o idee de reprezentare total neconventionala a simbolului lupului. Nu ca stindard, pe care-l vedem in toate reprezentarile grafice despre daci, provenite de pe columna lui Traian. Ci ca o "sculptura in relief" pe o piatra sacra. Imi iau un risc, aici, pt. ca nu am vazut nici unde o descoperire arheologica care sa dovedesca asta. Asta nu inseamna ca nu a existat.
Mai clocesc, dar imi place ideea.
Ce parere ai?
MObster, ce parere ai? Esti student la istorie si cunosti mai multe in domeniu decat mine?
#77
Postat 03 June 2012 - 05:08 PM
#78
Postat 03 June 2012 - 05:12 PM
Longinus, la 03 June 2012 - 04:28 PM, a spus:
Asta-i alta idee grozava. Tip-top Longinus. Mai ales ca am un lup la scara si-l pot vopsi sa arate integrat in context. Imi place grozav.
Asta-i puterea unui brainstorm.
Longinus Asa ramane. Voi integra un lup in actiune alaturi de luptatorul dac.
Aceasta postare a fost editata de LAV-Z: 03 June 2012 - 05:15 PM