Forum Machete,Modelism,Hobby: Ajutor! - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Ajutor! Figurine 1/35...

#101 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 891
  • Inregistrat: 22-December 08

Postat 15 April 2012 - 01:10 AM

Vezi postareabogdy, la 14 April 2012 - 12:19 PM, a spus:

LAV-Z, imi pare foarte, foarte rau, dar aparatul meu foto s-a stricat! :cray: :bang: Trebuie sa cumpar altul nou. Si nu stiu cand se va intampla asta. Nu pot sa postez nicio poza. Eu credeam ca e de la baterii, dar nu e. :bang:
Am facut si aceasta faza a lipirii. Capul nu l-am pus, ca sa pot sa-l pictez mai usor. Nici pusca nu am pus-o, ca sa pot sa o pictez si pe ea mai usor. Am pus-o in mainile lunetistului si venea bine, era paralela cu masa de lucru. Daca ai putea sa postezi deja instructiunile pentru vopsirea capului, ar fi super. :friends:

Buna Bogdy :-)
M-am intors de la expozitie. A fost una interesanta si fructoasa in acelasi timp. Am sa postez fotografii. Sunt convins ca o sa-ti placa. Sa-mi spui parerea ta.
Imi pare rau ca aparatul de fotografiat s-a stricat. Lucruri de astea se mai intampla. Mai ales atunci cand ai nevoie de ele.
Instructiunile pt. vopsirea fetei le-ai vazut deja. Le postez si aici ca sa le ai la indemana.
Vom incepe cu alegerea culorilor. Uitate in tabelul de mai jos. Eu sugerez din prima coloana din stanga sa alegi prima combinatie sau a 4-a. Acum depinde ce culori iti alegi tu. Ai aici la dispozitie mai multe optiuni.
H, B si S inseamna: H=highlights - lumini; B-base-culoare de baza; S-shadow-umbre
Sa retii acest tabel ca te va ajuta si la alte aplicatii.

Imagine postata

Acum, uite un pas cu pas. L-ai mai vazut si in alte topice dar il postez si aici sa sa-l ai la indemana si sa nu mai trebuiasca sa-l cauti.
O smecherie Bogdy, care se aplica la acrilice. Ai nevoie de nuante apropiate una de alta ca sa faci o trecere cat mai fina intre lumini si umbre trecand prin culoarea de baza. Conform tabelului, ai trei nuante: H, B si S. Daca amesteci H+B (50/50) si B+S (50/50) obtii inca doua. Deci in total cinci. Adica:
H, H+B, B, B+S, S. Astea sunt suficiente sa faci o tranzitie cat mai fina. La final, filtrul pe care ai sa-l vezi, este facut cu B. Vopselele sa fie subtiri ca laptele si pui putin in zonele pe care le vezi in fotografii.
Ce vei vedea este:
Baza + Ochii + Prima lumina + A doua lumina + umbre + ultimele lumini + filtru

Imagine postataImagine postataImagine postataImagine postataImagine postataImagine postataImagine postata

Tu te poti oprii cu luminile si umbrele cand crezi tu ca este bine. Adica atunci cand iti place ce vezi. Ai libertate totala de alegere.
Ai nevoie de o pensula subtire dar care transporta vopseaua bine. Eu folosesc o pensula W&N, Seria 7 Finest Sable 000. Incarca pensula prin capilaritate adica nu o baga toata in vopsea. Numai varful il bagi in vopsea si lasa ca pensula sa suga vopseaua. Nu uita sa descarci putin pensula pe o bucata de servet absorbant, inainte de a o aplica pe figurina.
Cam asta este. Iti doresc mult succes si iti tin pumnii.
Sa ma tii la curent.:-)

Aceasta postare a fost editata de LAV-Z: 15 April 2012 - 01:11 AM

#102 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 15 April 2012 - 01:28 AM

Am uitat ceva foarte important. Inainte de vopsire, este bine sa dai cu un grund. Eu folosesc grund la spray Tamyia culoare gri. Asta este prima etapa inainte de vopsire. Ma ierti ca incep sa uit. A fost o zi lunga.

#103 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 15 April 2012 - 01:54 AM

Vezi postareaLAV-Z, la 14 April 2012 - 03:14 AM, a spus:

Am sa ma uit atent la ele cand ma intorc. Asa, rapid, arata bine. Felicitari. Am sa-ti spun cum sa verifici imbinarile lipite fara sa aplici grund.

M-am uitat cu mai multa atentie la fotografii si uite cateva sugestii in ceea ce priveste asamblarea.

Imagine postata

Poti inspecta imbinarile si fara sa dai cu grund. Uite cum:

Imagine postata

Daca testul cu scobitoarea este OK (bineinteles acolo unde testul are sens) si ai scapat de toate bavurile (nu am vazut bavuri) si ai scapat si de eventualele franjuri aparute in timpul debavurarii (aplici lipici peste franjuri si ele vor fi topite) - nu am vazut franjuri - aplici grundul.si inspectezi toate imbinarile din nou. Daca ai avut grija, acum nu mai apar decat, eventual chestii minore. Sa tii minte ca grundul scoate in evidentat foarte bine toate defectele de asamblare si de suprafata. Repara tot ce poti repara si aplici din nou un strat de grund. Sa fi atent ca straturile sa fie cat mai subtiri posibil sa nu inunzi detaliile.
Mult succes si daca ai intrebari nu ezita.

#104 Useril este offline   vercingetorix 

• Membru deplin
  • Postari: 27
  • Inregistrat: 27-February 12

Postat 15 April 2012 - 08:26 AM

mersi ,mersi mersi de sfaturi si indicatii !!
am dat cu lipici pe imbinari si doream sa te intreb daca pot folosi la slefuit aceasta scula :http://hobbyx.ro/detalii.html?detalii&id=8737 ( SANDING BLOCK – 10MM) sau cum se procedeaza in continuare peste lipiciul aplicat deoarece chiar daca a lipit imbinarile(lea completat) exista si in lateralul lor(nu am putut da doar pe imbinare strict) ! si asta doream sa te intreb daca pot slefui peste aceste imbinari date cu lipici !
2. mai exact cu ce grund dai piesele ? as face o comanda de la H...X si as vrea sa-mi iau grund ,chit si 2-3 pensule ca sa ma ajute in continuare ! as vrea sa-mi recomanzi ce sa iau (eventual daca crezi ca in viitorul apropiat mai am nevoie de ceva se poate sa iau pe aceiasi comanda) si aici chiar as dori sa-mi spui punctual produsele (daca e vorba de reclama ,o poti face pe privat)
3. la figurine unele piese (harsamentul calului cu patura ,plosca,pusca etc, la indian fustita si altele ) trebuie vopsite anterior lipirii daca consider ca e aproape imposibil sa ajung cu pensula la figurina in unele zone ? si daca da se mai lipesc bine mai apoi ? ca din experienta mica pe care o am se strica vopseaua urat cand aplicam lipiciul si nici nu se lipea bine !
mersi de pe acuma pentru raspunsuri !(m-am apucat si de al doilea calut si cu atentie mai sporita-pot da usor cu abrazivu ala pe debravurari ?)

#105 Useril este offline   bogdy 

• Membru deplin
  • Postari: 85
  • Inregistrat: 12-February 12
  • Interests:Modelismul, desenul, muzica

Postat 15 April 2012 - 09:38 AM

Iti multumesc pentru ajutorul tau, LAV-Z! O singura intrebare am: luminile si umbrele le fac cu pensula? Sau printr-o alta tehnica?

#106 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 15 April 2012 - 03:05 PM

Vezi postareabogdy, la 15 April 2012 - 09:38 AM, a spus:

Iti multumesc pentru ajutorul tau, LAV-Z! O singura intrebare am: luminile si umbrele le fac cu pensula? Sau printr-o alta tehnica?

Da, Bogdy. Cu pensula. :-)

#107 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 15 April 2012 - 03:51 PM

Vezi postareavercingetorix, la 15 April 2012 - 08:26 AM, a spus:

mersi ,mersi mersi de sfaturi si indicatii !!
am dat cu lipici pe imbinari si doream sa te intreb daca pot folosi la slefuit aceasta scula :http://hobbyx.ro/detalii.html?detalii&id=8737 ( SANDING BLOCK – 10MM) sau cum se procedeaza in continuare peste lipiciul aplicat deoarece chiar daca a lipit imbinarile(lea completat) exista si in lateralul lor(nu am putut da doar pe imbinare strict) ! si asta doream sa te intreb daca pot slefui peste aceste imbinari date cu lipici !

Nu-i numic daca lipiciul este in jurul imbinarii cu conditia ca tranzitia intre figurina si imbinare sa fie lina. Daca este, atunci nu-i nevoie sa slefuiesti. Slefuiesti numai daca ai exces de material. Eu prefer scule abrazive rotunde de diametru pana la 8mm. Asta ca sa pot intra in zone unde scula abraziva plata nu poate intra. Scula de care vorbesti, eu nu a-si folosi-o, deoarece toare imbinarile sunt curbe si risti sa indepartezi detalii. Atentie cu slefuitul, pt. ca poate sa detelioreze figurina foarte usor.

Citeaza

2. mai exact cu ce grund dai piesele ? as face o comanda de la H...X si as vrea sa-mi iau grund ,chit si 2-3 pensule ca sa ma ajute in continuare ! as vrea sa-mi recomanzi ce sa iau (eventual daca crezi ca in viitorul apropiat mai am nevoie de ceva se poate sa iau pe aceiasi comanda) si aici chiar as dori sa-mi spui punctual produsele (daca e vorba de reclama ,o poti face pe privat)

Eu folosesc grund Tamyia gri, la spray. Mai folosesc din cand in cand si MR Surfacer 1000, aplicat cu pensula. Si alte grunduri sunt f. bune. Folosesti ce ai in casa. Pt. pensule nu pot recomanda decat dimensiuni: 1. 0, 00, 000. Sa faca varf bun. Uitate mai sus unde am scris despre pensule. Eu folosesc W&N Seria 7, Finest Sable.
Pt. vopsire, pe langa vopsea acrilica (asta este mediul pe care il ve folosii?), mai ai nevoie de apa distilata, retarder, o paleta pe care sa amesteci vopselele si MULTA, MULTA RABDARE. O sa ai nevoie de Matt Varnish, sa protejezi vopseaua cand esti gata.

Citeaza

3. la figurine unele piese (harsamentul calului cu patura ,plosca,pusca etc, la indian fustita si altele ) trebuie vopsite anterior lipirii daca consider ca e aproape imposibil sa ajung cu pensula la figurina in unele zone ? si daca da se mai lipesc bine mai apoi ? ca din experienta mica pe care o am se strica vopseaua urat cand aplicam lipiciul si nici nu se lipea bine !
mersi de pe acuma pentru raspunsuri !(m-am apucat si de al doilea calut si cu atentie mai sporita-pot da usor cu abrazivu ala pe debravurari ?)

Nu vei vopsi suprafata care se lipeste. Daca o faci, ai dreptate, nu se lipeste bine. Chiar de loc. Cel mai bine este sa planifici ce vei vopsi separat si ce vei vopsi in ansamblul general. Rezolvarea poate fi diferita de la o piesa la alta. Urmeaza sa decizi pt. fiecare piesa ce vei face.
Iti doresc succes si iti tin pumnii.:-)

#108 Useril este offline   bogdy 

• Membru deplin

Postat 15 April 2012 - 05:32 PM

Citeaza

Da, Bogdy. Cu pensula. :-)

OK! Super! Maine ma apuc. Poate asamblez si celelalte piese si apuc sa si pictez toata figurina. :-)

#109 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 15 April 2012 - 07:55 PM

Vezi postareabogdy, la 15 April 2012 - 05:32 PM, a spus:

OK! Super! Maine ma apuc. Poate asamblez si celelalte piese si apuc sa si pictez toata figurina. :-)

Bine Bogdy. :-)

Cand asamblezi celelalte piese, poate vrei sa le pui in urmatoarea ordine.
Consideram capul asamblat.

1. Mantaua
2 Plosca - Fii atent la pozele de mai jos.
3. Casca
4. Baioneta.

Gata. Acum poti incepe sa vopsesti figurina, dupa ce ai pus un strat de grund SUBTIRE.

Imagine postata

Imagine postata

#110 Useril este offline   bogdy 

• Membru deplin

Postat 15 April 2012 - 10:10 PM

Dar ce e acela grund? Si nu pot sa vopsesc fara grund?

#111 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 16 April 2012 - 02:33 AM

Vezi postareabogdy, la 15 April 2012 - 10:10 PM, a spus:

Dar ce e acela grund? Si nu pot sa vopsesc fara grund?

Grundul este un strat intermediar intre plasticul figurinei si vopseaua pe care o aplici cu pensula. Face ca vopseaua sa adere mai bine la plastic. Vine, de obicei in spray si se aplica ca un strat subtire. Sunt si grunduri care se aplica cu pensula.
Poti sa vopsesti si fara grund. Va trebui sa aplici vopseaua in mai multe straturi. Eu te sfatuiesc sa aplici pe uniforma 3-4 straturi la urmatoarea dilutie:
1 picatura vopsea + 2picaturi apa + 1 picatura retarder. Daca nu ai retarder, nu-i nici o problema. Inlocuiesti cu una de apa. Deci 1 picatura de vopsea la 3 picaturi de apa. Cu aceasta dilutie dai 3-4 straturi pana obtii un strat de vopsea uniform din punct de vedere al culorii. Picatura de care vorbeam este obtinuta cu picuratorul sticlelor de vopsea Vallejo. Toate vin cu acest picurator. Evita sa dai straturi de vopsea groasa. Mai bine mai multe straturi subtiri decat un strat gros.
Nu-i nici o problema, Bogdy. Nu ai grund, pune-l pe lista si data viitoare cand faci cumparaturi il iei. :-)

#112 Useril este offline   bogdy 

• Membru deplin

Postat 16 April 2012 - 11:04 AM

OK, LAV-Z! Deci:
-1 picatura de vopsea la 3 picaturi de apa = dilutie pentru vopsire
-1 picatura de vopsea la 6 picaturi de apa = dilutie pentru filtru, nu?

Aceasta postare a fost editata de bogdy: 16 April 2012 - 11:12 AM

#113 Useril este offline   bogdy 

• Membru deplin

Postat 16 April 2012 - 11:19 AM

Si cred ca acum as fi in stare sa deschid un topic nou in care sa detaliez etapele de vopsire a figurinei si, daca e cazul, celorlalte figurine. :-)

#114 Useril este offline   vercingetorix 

• Membru deplin

Postat 16 April 2012 - 06:03 PM

revin eu din nou cu poze , ajungand in etapa finala de lipit (cam ce se putea , mai sunt cateva maruntisuri dar care m-ar incurca la vopsire , si paturile de pe harsament nu sunt lipite ) , si acuma la poze am vazut ca am uitat sa fac si piciorul stang la indian ( se vad mai bine greselile in poza decat in realitate) .o problema aparuta este la calul indianului care desi sa lipit mai bine decat primul , la lipirea gatului au ramas ceva distante in ambele parti de parca ar mai fi fost nevoie de macar juma de milimetru pe fiecare parte .
Acuma intrebarile pentru maiestru :1. se pot repara prin chituire ? sau mai insist cu lipici (am dat deja o tura de lipici pe imbinare
2. nu am gasit grundul recomandat de tine ,adica tamiya 87026 , daca vezi unde l-as putea gasi sa ma anunti . si ce e ala retarder si unde gasesc matt varnish ? e lacul mat ce se da peste figurine la final ? daca da am gasit ceva tot la tamiya si e rezolvata problema , tot de la tamiya o sa achizitionez si 3-4 pensule !
da o sa folosesc vopselele comandate de la valejo acrilice
o sa revin imediat cu poze, ca am uitat si am facut pozele cu claritate prea mare

Aceasta postare a fost editata de vercingetorix: 16 April 2012 - 06:04 PM

#115 Useril este offline   busila 

• Membru senior
  • Postari: 1935
  • Inregistrat: 20-August 08
  • Interests:AVIATIE

Postat 16 April 2012 - 08:09 PM

LAV-Z felicitari !
Foarte bun tutorialul tau... de asa ceva avem nevoie...

#116 Useril este offline   vercingetorix 

• Membru deplin

Postat 16 April 2012 - 09:48 PM

acum am facut un set de poze la rezolutie mai slaba :
Imagine atasata: 15 ian 058.jpgImagine atasata: 15 ian 057.jpg
Imagine atasata: 15 ian 056.jpgImagine atasata: 15 ian 055.jpg
Imagine atasata: 15 ian 054.jpg

Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 17 April 2012 - 09:34 AM

#117 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 16 April 2012 - 11:22 PM

Vezi postareabogdy, la 16 April 2012 - 11:04 AM, a spus:

OK, LAV-Z! Deci:
-1 picatura de vopsea la 3 picaturi de apa = dilutie pentru vopsire
-1 picatura de vopsea la 6 picaturi de apa = dilutie pentru filtru, nu?

Da Bogdy. Asta este punctul de plecare.
Acum sa fi atent putin. Tu cumperi vopseaua in sticlute. O vopsea, in sticluta, are o anumita consistenta, O alta sticluta are alta. Unele sunt mai subtiri, altele mai groase. Inainte de a pune vopsea pe paleta, agita sticluta cu capacul insurubat in jos, de cateva ori. Asta ca sa amesteci cat mai bine pigmentul din sticluta cu mediul acrilic care-l transporta. Ai sa observi ca unele vopsele au nevoie de un pic mai multa apa decat altele. Proportia 1/3 este punctul de placare. La unele vopsele poate fi 1/4 iar la altele 1/2. Experimenteaza si vezi cum acopera inainte de a da cu vopsea pe figurina.
Despre filtru. Acelasi lucru. 1/6 este un punct de plecare. Incearca sa faci un experiment sa-ti incerci dilutia filtrului inainte de a da pe figurina.
Culeea are o rama rotunda, de jur imprejur. Taie o bucata, cam de 20-30mm. Vopseste-o asa cum ai vopsi figurina. Dupa ce se usuca, tine-o vertical si aplica filtrul la dilutia 1/6. Daca observi ca filtrul curge tare si pigmentul nu sta in strat foarte subtire pe suprafata verticala, mai adauga putina vopsea pana ce filtrul sta si nu curge tare. Un pic va curge, dar asta nu-i nici o problema. Majoritatea pigmentului sta unde trebuie si vei vedea cum culoarea de baza se schimba. Culoarea filtrului, in general, este culoarea de baza.

Vezi postareabogdy, la 16 April 2012 - 11:19 AM, a spus:

Si cred ca acum as fi in stare sa deschid un topic nou in care sa detaliez etapele de vopsire a figurinei si, daca e cazul, celorlalte figurine. :-)

Abia astept sa vad si sa urmaresc tutorialul tau. :-)

#118 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 16 April 2012 - 11:50 PM

Vezi postareavercingetorix, la 16 April 2012 - 06:03 PM, a spus:

revin eu din nou cu poze , ajungand in etapa finala de lipit (cam ce se putea , mai sunt cateva maruntisuri dar care m-ar incurca la vopsire , si paturile de pe harsament nu sunt lipite ) , si acuma la poze am vazut ca am uitat sa fac si piciorul stang la indian ( se vad mai bine greselile in poza decat in realitate) .o problema aparuta este la calul indianului care desi sa lipit mai bine decat primul , la lipirea gatului au ramas ceva distante in ambele parti de parca ar mai fi fost nevoie de macar juma de milimetru pe fiecare parte .
Acuma intrebarile pentru maiestru :1. se pot repara prin chituire ? sau mai insist cu lipici (am dat deja o tura de lipici pe imbinare

Draga vercingetorix, nu sunt maiestru. Sunt si eu, la fel ca voi, incepator in multe, multe subiecte ce privesc figurinele. Poate am mai multa experienta in unele chestiuni, dar in nici un caz nu sunt maiestru. Asa ca, te rog, nu-mi mai spune asa. Suntem doi entuziasti care vrem sa invatam unul de la celalalt. :friends:
Da, se pot repara prin chituire. Acum, sa fi atent la un aspect. Poti repara si prin aplicarea a inca unui strat de lipici dar sa fi atent la tranzitia intre figurina si zona aia lucioasa rezultata din aplicarea lipiciului. Orice exces de material se va vedea cand pui stratul subtire de grund. Tranzitiile se vor vedea ca linii si nu vrei asta. Ele trebuie slefuite ca altfel se va vedea urat . Testul cu scobitoarea iti va spune daca trebuie sa slefuiesti sau nu.

Citeaza

2. nu am gasit grundul recomandat de tine ,adica tamiya 87026 , daca vezi unde l-as putea gasi sa ma anunti .

Nu-i nimic. Se pot folosi si grunduri de la alti producatori sau chiar grund folosit in industria auto.

Citeaza

si ce e ala retarder

Retarderul este un gel care se amesteca cu vopseaua si apa si intarzie uscarea vopserei pe figurina si pe paleta. Din experienta am observat ca ajuta si cu capilaritatea amestecului. Vopseaua "uda" mai bine suprafata. A fost dezvoltat ca mediu pt airbrush, ca sa se evite uscarea vopselei in diuza aerografului. Apoi entuziasti ca tine si mine si multi, multi altii au zis: de ce sa nu-l folosim si la alte chestii.... :lol:

Citeaza

si unde gasesc matt varnish ? e lacul mat ce se da peste figurine la final ? daca da am gasit ceva tot la tamiya si e rezolvata problema , tot de la tamiya o sa achizitionez si 3-4 pensule !

Da. Este lacul mat.

Citeaza

da o sa folosesc vopselele comandate de la valejo acrilice
o sa revin imediat cu poze, ca am uitat si am facut pozele cu claritate prea mare

Am sa ma uit pe poze. Daca nu comentez, inseamna ca nu am vazut nimic.

#119 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 17 April 2012 - 12:04 AM

Vezi postareabusila, la 16 April 2012 - 08:09 PM, a spus:

LAV-Z felicitari !
Foarte bun tutorialul tau... de asa ceva avem nevoie...

Multumesc busila! :hi:
Dar nu-i al meu. Bogdy si vercingetorix sunt cei cu "sapa". Eu numai dau din degete la claviatura calculatorului. Este meritul lor. Eu sper sa fie o experienta interesanta. Pt. mine, fara discutie, este.

Aceasta postare a fost editata de LAV-Z: 17 April 2012 - 12:05 AM

#120 Useril este offline   LAV-Z 

• Membru senior

Postat 17 April 2012 - 12:24 AM

Vezi postareavercingetorix, la 16 April 2012 - 09:48 PM, a spus:

acum am facut un set de poze la rezolutie mai slaba ....

Din cate vad, vercingetorix, nu cred ca scapi fara sa slefuiesti trecerile la cei doi cai. Figurinele mi se par OK cu exceptia bavurii pe piciorul stang al indianului. O alta chestie care sa o verifici este pozitia aceluias picior. Mai bine spus genunchi. Genunchiul nu trebuie sa stea in pamant? Daca este o problema, nu-i nimic. Vei ajusta cand faci terenul dioramei. Daca asa trebuie sa fie, ignora comentariul meu. Tu ai figurina in mana si vei lua decizia finala.
Eu zic ca merge foarte bine. Chiar excelent. Ai avansat foarte mult cu lucrarea. Ce parere ai despre ea? Iti face placere s-o executi? Esti multumit de calitatea figurinelor?

Arata acest topic

• 8 Pagini +
  • « Prima
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

12 useri citesc topicul
0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi