Am sa reiau acest topic asa cum am promis si sper sa-l duc pana la capat de data asta. Cu toate ca vorbim de confectionare masti trebuie sa precizez ca mai degraba voi prezenta modul de folosire al mastilor, partea de confectionare fizica a mastilor din pacate nefiind la indemana tuturor eu folosind in acest caz un cutter plotter Roland profesional. Modele mai simple ca insemnele japoneze, cocarde mari, cruci germane si chiar si stelele se pot realiza manual cu rigla si cutterul folosind acelasi algoritm de aplicare al culorilor care il voi detalia mai jos. Materialele sunt aceleasi in ambele cazuri si voi incepe cu ele. Dupa nenumarate incercari m-am oprit la urmatoarele materiale pentru confectionarea sabloanelor:
1. ORACAL 810 Folie Sablon, subtire, adeziv moale care nu lasa urme, usor transparent - te ajuta la pozitionare, poate fi vopsit cu pensula sau aerograful si poate fi folosit cu succes si pentru mascare si cred ca la un pret foarte atractiv comparativ cu rolele ce se gasesc pe piata. Materialul vine la rola, ara latimea de 1m, suportul de hartie are spatele cu caroiaj pentru usurarea decuparii. Se poate cumpara la metru de la furnizorii: Verla, Algernon, PIN. Un metru patrat costa aprox 3,5 euro si se pot face cam 50-100 de seturi de insemne (marea majoritate la 1/72 intra in 10x10 cm, poate mai mari la 1/48 si 1/32) sau 100 metri liniari de banda mascare de 1cm sau 200 la 0,5cm. Poate fi folosit la realizarea a absolut orice forma. Toate informatiile despre material si document pdh cu date tehnice:
http://www.verla.ro/...-flexibile.html
2. ORACAL MT 80 Folie Transfer. In cazul insemnelor cu mai multe culori sau care care au interioare este obligatorie folosirea foliei de transfer pentru o pozitionare corecta si pentru a nu pierde interioare de cifre/litere/insemne. In tutorial voi exemplifica folosirea foliei de transfer. Toate datele despre folie aici:
http://www.verla.ro/...-cu-suport.html Poate fi achizitionata de la aceiasi furnizori fiind tot un produs Oracal.
Pentru realizarea manuala a sabloanelor sunt necesare niste schite bune, un marker subtire si un cutter cu varf ascutit si cu un unghi cat mai ascutit, gen 30 grade sau mai mic pentru o precizie cat mai buna.
Pentru realizarea pe cutter plotter este necesarea vectorizarea graficii ( corel .cdr, illustrator .ai, eps, ...) si gandirea succesiunii aplicarii culorilor. Daca pentru o cruce germana sunt necesare 2 sabloane (alb si negru) pentru crucea lui Mihai sunt necesare 4 (alb, galben, albastru, rosu) cum se va vedea in episoadele urmatoare.
Personal voi folosi un printer - cutter Roland XC-540 (aflat in firma si care este gandit pentru altceva) dar care imi permite taieri de mare finete sub 0,5mm cu un cutit de 30 grade.
Sa zicem ca asta a fost episodul 1 cu prezentarea materialelor, urmeaza episodul cu realizarea graficii si realizarea succesiunii culorilor.
Aceasta postare a fost editata de Catta: 23 April 2013 - 08:49 AM