Forum Machete,Modelism,Hobby: Bismarck de Timisoara - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Bismarck de Timisoara

#1 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 08 February 2012 - 09:51 PM

Salutare tuturor,
am inceput constructia navei Bismarck, cea din kitul oferit saptamanal. Am optat pentru cumpararea acestui kit, la fel ca si a navei denumita aici SIB, si abia acum incep sa fac primii pasi in montare. Mentionez ca este prima nava realizata in stilul clasic de modelism naval, sau dupa scoala veche, mai pe scurt spus din lemn. Am decis in favoarea cumpararii kiturilor respective, deoarece m-a bucurat initiativa celor care publica aceste kituri, aceasta fiind o forma de reclama deosebit de penetranta in randul publicului. Poate ca se deschide astfel calea celor care vor deveni in viitor pasionati de aceste lucruri, de acest hobby.

Documentatie pentru Bismark am destul de multa, o serie de carti intitulate Battleship Bismarck A Survivor`s Story, Bismarck monografie, Pancerniki Typu Bismarck vol5 Bismarck.Tirpitz, Anatomy of the ship Bismarck.

Voi folosi insa preponderent la realizarea acestei machete informatiile oferite de revista saptamanala, care mi se par deocamdata suficiente.

De-a lungul timpului am strans componentele intr-o cutie din carton, asa ca primele minute mi le-am petrecut pentru sortarea acestor componente :whistle: . Acestea au fost insa in prima faza marcate dupa debitarea de pe ramele decupate laser, asa ca recuperarea lor a fost relativ facila.

Cateva imagini cu primele etape de constructie a structurii coastelor.
Voi reveni cu imagini, in stadiul actual macheta fiind partial acoperita cu primul strat de bordaj. Lucrarile vor avea o evolutie intermitenta, deoarece am desfasurari de forte pe planuri multiple, adica vreo 4 machete statice, macheta feroviara functionala, si vreo 2 machete scratch. Asa ca incetisor vom evolua :pardon: .
Pentru lipirea pieselor din lemn am folosit aracet pentru lemn de tip Moment, cu priza rapida (ceea ce inseamna cateva minute pentru ca exista si un adeziv cu actionare extrarapida de ordinul secundelor). Pentru mentinerea in pozitie a pieselor am folosit o serie de cleme mai mari sau mai mici si diverse alte obiecte, in forma de doza, care au alte scopuri dar care s-au nimerit prin preajma.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#2 Useril este offline   FED 

• Membru deplin
  • Postari: 26
  • Inregistrat: 16-January 12
  • Interests:machete statice

Postat 09 February 2012 - 03:02 PM

O sa urmaresc lucrarea asta cu mare interes !
Bafta !

#3 Useril este offline   KAF2002 

• Membru senior
  • Postari: 348
  • Inregistrat: 22-September 10

Postat 09 February 2012 - 03:25 PM

Se pare ca in Timisoara se da la fiecare numar si bonus o doza, nu ?

#4 Useril este offline   VALIX 

• Membru senior
  • Postari: 155
  • Inregistrat: 24-August 10

Postat 09 February 2012 - 10:52 PM

Vezi postarea68laur, la 09 February 2012 - 03:25 PM, a spus:

Se pare ca in Timisoara se da la fiecare numar si bonus o doza, nu ?

Da, se dădea, însă Timişoreana, nu Stella...:-P

#5 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 09 February 2012 - 11:32 PM

Dozele se folosesc ca stimulent :whistle: .
Adevarul este ca fiind perioada sarbatorilor atunci cand am inceput lucrul la acesta macheta, pe langa stocul din locatia normala (camara), mai aveam cate ceva depozitat si in loja dedicata unde lucrez machete.
Si in viteza, pentru a nu cauta alte obiecte cu masa rezonabila, desi am o gramada, am constatat ca greutatea dozelor este taman potrivita pentru scopul propus, adica sufiecient de mare pentru a pune presiune, dar nici prea mare pentru a deforma.

Voi posta la nivelul la care am ajuns, urmand a continua prezentarea lucrarii dupa o perioada in care se mai aduna cate ceva.

#6 Useril este offline   moflea 

• Membru senior
  • Postari: 235
  • Inregistrat: 31-January 11

Postat 10 February 2012 - 12:08 AM

Salut stageexp,

Vad ca ti-a luat ceva pana te-ai hotarat sa te apuci :) Te invidiez putin pentru ca asamblarea primelor 20-30 de numere m-a entuziasmat peste masura, m-as reapuca oricand de ea :) De fapt eu mai cumpar un rand de Bismarck pe care o sa-l fac dupa ce il termin pe acesta si deocamdata am problema spatiului, cutia mare pe care o folosesc pt depozitare s-a umplut deja, cred ca o sa aplic metoda ta, sa desfac piesele si sa le etichetez.

Spor la treaba sa ai. Si eu am observat ca acele doze sunt bune pentru a mentine chila dreapta. Eu nu-mi permit sa-ti dau sfaturi avand in vedere experienta ta, dar pe mine m-a ajutat foarte mult, mai ales la bordarea primului strat superior, fixarea chilei cu holzsuruburi pe o suprafata dreapta (PAL), astfel ca nu am avut probleme cu rasucirea corpului navei in timpul operatiei.

Eu cred ca o sa ne ajungi din urma, avand in vedere ca incepand cu urmatoarele numere o sa indoim table, operatie care nu dureaza o saptamana pana la aparitia urmatorului numar :)

#7 Useril este offline   Blue-Max 

• Membru senior
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04

Postat 10 February 2012 - 07:09 AM

Mobilizante imagini !! Bravos, arata f. bine.
Am cumparat si eu toate numerele, le-am scos din punga dar nu am detasat piesele. Cred ca se pastreaza mai bine, asa in panel, puse in cutii de carton la loc uscat.
Pe langa cutiile de bere, imi plac foarte mult clemele negre cu portocaliu. De unde le-ai achizitionat ?!

#8 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 10 February 2012 - 10:23 AM

Salutare tuturor,
multumesc pentru incurajari.

Blue-Max, clemele le-am cumparat de la Auchan, in multe perioade din an acestia aduc la oferta tot soiul de cleme de fixare. De acolo am cumparat clemele metalice mici si clemele metalice mari cu protectie din guma rosie pe capete, acestea au putere de clampare ceva mai mare si de asemenea se preteaza la fixarea unor zone de tip "buza", deoarece pot asigura contact pe suprafata mica.

Si clemele cu capat portocaliu, din plastic negru le am din acelasi loc. Tot de acolo am cumparat si niste minimenghine de fixare cu deschidere reglabila.

moflea, ideea cu fixarea chilei este foarte buna, eu in anumite momente am procedat (pentru a obtine suprafete drepte) la fixarea de o foaie de parchet laminat a suprafetei drepte a chilei cu cleme
Multumesc de sfaturi, oricand sunt binevenite.
Oricum am urmarit in mare lucrarile celor mult mai experimentati de pe forum, atat la constructia Bismarckului cat si la constructia SIB. Una este sa vezi si alta este sa pui mana singur.

#9 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 10 February 2012 - 10:43 AM

Revin cu prezentarea nivelului actual al machetei.
Am inceput bordarea cu primul strat. Astfel aceasta a ajuns pana in faza in care vin aplicate filele inguste, adica am terminat aplicarea filelor de 6 mm si raman de aplicat filele de 3 mm, in partea dinspre punte a corpului navei.

Am respectat o ordine aproximativa indicata in revista, am folosit acelasi tip de adeziv, aracet pentru lemn, mai putin in ocaziile in care a fots nevoie de o fixare rapida si am folosit punctual superglue.
La fixarea filelor am folosit cleme de diferite tipuri si dimensiuni, in momentul in care am ajuns la zonele cu curbura mai mare, atat convexitati cat si concavitati, am utilizat pentru fixare cuie din alama livrate in kitul SIB. Aceste cuie le-am introdus (cu mici exceptii) partial, dupa care la uscarea adezivului le-am retras din structura.

Nu mi-am batut capul cu o fixare super precisa fara goluri a filelor, avand in vedere ca va urma un nou strat de bordaj. Astfel, au aparut zone in care filele erau usor iesite in relief, sau situatii in care existau mici goluri intre file. Dupa bordare, am smirgluit intreaga structura, iar ulterior am aplicat chit pentru lemn. Dupa uscarea acestuia a urmat o noua smirgheluire, ceea ce in final a dus la o suprafata compacta si neteda.

Dupa asamblare puntile au fost si ele smirgheluite. Scopul a fost corectarea eventualelor imperfectiuni ca si cota pe verticala, astfel incat sa rezulte o suprafata neteda.

Pentru partea de rigidizare a structurii la interior (a coastelor si a interiorului puntii), am folosit plasa pentru rigips, care are o suprafata adeziva. Aceasta plasa a fost taiata fasii si aplicata pe structura, dupa care a fost imbibata cu aracet pentru lemn. Ea se comporta ca o prima structura de rigidizare, mai dura.

Ulterior, am mai aplicat un material, un fel de hartie panzata cu goluri, foarte poroasa, din cutia cu maimute (cred ca are utilizare in instalatii de climatizare). Dupa imbinarea cu aracet, ea se comporta ca o a doua structura de rigidizare, mult mai fina.

Ca si concluzie, corpul navei este acum bordat si slefuit, asteptand montarea filelor inguste.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

#10 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12670
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 10 February 2012 - 11:33 AM

Foarte frumos lucrat, bravo!

#11 Useril este offline   doru2 

• Membru senior
  • Postari: 163
  • Inregistrat: 01-August 11

Postat 10 February 2012 - 11:47 AM

Salut stageexp
Ma bucur cind vad ca se m-ai adauga inca un Bis la flota romaneasca in constructie. Ti-am urmarit pozele si am observat ca l-ai chituit dupa prima filare si sunt curios care este scopul chituirii inainte de filarea finala.
Multumesc si spor

#12 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior

Postat 10 February 2012 - 06:15 PM

Salut doru2,
am chituit desi poate nu era necesar pentru ca va veni inca un strat, pentru motivul de a avea o suprafata cat mai uniforma la al doilea strat de bordaj. Prin kituire am astupat practic golurile dintre unele file care nu s-au pus in pozitie corect, si am obtinut o suprafata continua in "azimut" care cred eu ca-mi confera un suport bun pentru ceea ce urmeaza.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi