1/33 He 112 macheta in culori romanesti
#2
Postat 09 March 2006 - 08:01 PM
#3
Postat 09 March 2006 - 08:41 PM
http://www.gremirmod...com/he-112b.htm
Radu
#5
Postat 09 March 2006 - 11:20 PM
E foarte bine lucrat. Machetele din carton sunt o ramura semnificativa a machetismului. Este cam ignorat prin unele locuri, dar am vazut niste machete din carton care bat machete facute din plastic. Astea nu sunt chestii de Arici Pogonici sau Cutezatorii. Sunt extrem de detaliate. Machetele din carton cer mai mult talent si indemanare decat cele de plastic.
Eu am o colectie destul de maricica de machete din astea (neconstruite) iar Halinski sunt pe departe cei mai buni. Bismarkul lor la 1/200 are cateva mii de piese.
Ca sa iti clatesti privirea, uita-te aici.
http://www.halinski....exgb.php?link=7
si aici
http://www.halinski....exgb.php?link=8
Radu
#6
Postat 10 March 2006 - 08:45 AM
Si vrei sa zici ca acele chetsii sint din ...carton! Pai atunci e cazul sa ma las de meserie
Impresionante lucrari Radub, ma repet, dar asta e! Prin anii 60 se gaseau in librariile vremii, planse realizate, sa zicem, destul de bine din care puteai sa faci un monomotor cu aripa joasa(nu mai stiu tipul), un Tu-144 sau un tractor senilat. Tin minte ca le-am facut pe toate trei. Apoi au mai aparut ceva prin Cutezatorii si prin anii 80, parca, citeva "carticele" dupa care puteai face niste modele (parca si un IAR-80), dar erau de o calitate mai mult decit indoielnica!
#7
Postat 10 March 2006 - 12:02 PM
Alea sunt toate din carton. Cartonul e privit cu un pic de sfidare pentru ca "nu e plastic" dar este un material foarte flexibil si usor de folosit. Cere mai mult talent si rabdare decat o macheta din plastic.
Inca mai am carticica aia cu IAR80 scoasa de JECO impreuna cu Modelism. E mai degraba o ciudatenie decat o macheta. Macheta IAR80 a lui Orlik e mai buna, dar nu e la standardele moderne.
Eu am inceput sa fac machete din carton cam pe la varsta de 7-8 ani. Am inceput in special cu vapoare si ceva avioane sau tancuri. Mai intai mi le faceam eu asa fara nci un plan sau schita. dar dupa aia am descoperit Maly Modelarz pe la talcioc. Pot spune ca asta a fost calea prin care am inceput sa fac piesele autoconstruite din plastic de acum. (Adica se porneste de la o colata plata, se decupeaza, de indoaie, se graveaza si pana la urma iese piesa.)
Scanuri ale machetelor de carton se mai gasesc si pe internet. Dar de multe ori scanurile nu sunt nici pe departe magulitoare. O carte Halinski iti inmoaie genunchii. Serios. Sunt o arta, iar calitatea tiparirii este de necrezut. Sa vezi Mustangul lor! http://www.mothershi...stang-sub2.html Vezi si aici http://papermodel.pe.kr/ (mergi la "Gallery", pagina 4, vezi Mustangul- e din carton, pe bune, Tornadoul apoi mergi si la pagina 5)
Am aproape toata colectia Halinski. Cartea cu USS Gambier Bay (portavion la 1/200) este groasa de vreun centimetru si are cel putin 5000 de piese inclusiv intreaga flotila aeriana (Wildcat si Avenger, toate fie cu aripi rabatate sau intinse). Bismarkul este la fel de uimitor, numai ca e tiparit intr-o carte si mai mare (format A3). Bismarkul asta e de vanzare daca e cineva interesat (nu am nevoie de doua ), o sa adaug si un set complet de tunuri din alama si aluminiu si seturile de fotodecupate pentru radare, catapulta, etc = 100RON
Radu
Aceasta postare a fost editata de radub: 10 March 2006 - 12:51 PM
#9
Postat 10 March 2006 - 01:39 PM
Mai am si eu pe acasa citeva exemplare din Maly Modelarz, dar nu indraznesc sa ma apuc SI de asa ceva! Imi cam ajunge!
#10
Postat 10 March 2006 - 01:58 PM
#11
Postat 10 March 2006 - 02:13 PM
Sunt si aici niste secrete.
Hartia se poate forma prin tasare-frecare (cu grija si gradat, altfel face cute) cu un calup rotunjit (o bila de rulment, o coada de pensula) in asa fel incat sa ii dai forme curbate, de exemplu la coafele elicii. Piesele rotunjute se pot forma pe calupuri cilindrice ca sa se evite cutele. Hartia impregnata cu superglue devine ca plasticul, se poate slefui si pili (dar asta se face cu grija pentru ca superglue poate intuneca hartia sau cerneala). Lipirea se face de obicei cu un adeziv de genul prenadez, dar transparent si necolorat (UHU alleskleber, miroase ca prenadezul). Acest adeziv, spre deosebire de aracet, nu se infiltreaza in hartie - ceea ce poate duce la decolorare, degradarea marginilor, umflare, in plus aracetul se "strange" cand se usuca cea ce poate deforma macheta. Se aplica adezivul acesta pe amandoua piesele care trebuie lipite, se lasa sa se usuce un pic apoi cand intra in contact se lipesc foarte bine.
Rotile sunt facute din discuri de catron laminate-lipite cu superglue apoi rotunjute si strunjite in bormasina.
Piesele de sprijin (coaste) se aplica pe carton de 1mm (la vapoare se folosesc si cartoane laminate de 2 sau 3 mm). Dupa indoire si formare, piesele sunt lacuite cu aerograful ceea ce le "fixeaza" in pozitie si le face aproape la fel de dure ca plasticul. (Nu se lacuieste inainte de formare pentru ca hartia poate crapa).
Mai sunt aici unele detalii (aici am aflat de He112):
http://www.konradus....um/list.php?f=1
sau aici
http://www.kartonwork.pl/forum/viewforum.p...724af7198a496a2
Cand te uiti la ce fac unii dintre astia, se pot invata unele "secrete" care sunt de ajutor si la autofrabricarea pieselor din plastic.
Machetele Maly Modelarz sunt cam slabutze iar cele vechi sunt ridicole si tiparite pe hartie foarte proasta. Unele MM mai noi, de prin 2003-2005, sunt ceva mai bune (Zero, VAL, Camel, Triplane, F16, A10) dar nu sunt la un standard prea inalt. Pana acum, Halinski sunt cei mai tari.
Aici e un magazin de la care mai cumpar din cand in cand http://www.gpm.pl/
Astia te ucid cu posta.
Pentru cei care vor sa isi "dea mana" la lucrul cu cartonul, uite aici o pagina de unde se poate descarca un Avia B534 in format pdf, mai multe inmatriculari. Asta e gratuit (si legal, nu pirat). Se tipareste pe hartie alba mata lisa de 0,3 mm, (asa numita Bristol) Asta e ca o coala de desen dar mai groasa. Se poate gasi pe la magazinele de arta ca hartie pentru artistii care picteaza cu acuarele - acuaforte. Avantajul acestei hartii e ca nu e fibroasa, nu se comporta ca o sugativa si nu face "scame" pe marginea taiata.
HTH
Radu
Aceasta postare a fost editata de radub: 10 March 2006 - 02:33 PM
#13
Postat 10 March 2006 - 08:10 PM