Salutare.
Sunt nou pe acest forum si am zis sa imi postez aventurile aici ca sa imi dea cineva peste degete daca o iau in calea gresita :))
Am pus mana azi pe 2 kit-uri pentru "antrenament" , ambele aeronave de la Amodel.
Primul model (cel cu care ma voi ocupa aici) este un PZL - 104 Wilga, si al doilea este binecunoscutul Yak-9P
Sa incep cu descrierea (desi maestrii de pe siteul asta cred ca stiu deja despre ce e vorba)
In cutie sunt 4 bavuri, decaluri si o foaie cu multe informatii in rusa, dar imaginile sunt de ajuns :)) **img1
Piesele in sine au mult exces de material dar nimic ne-finisabil, (pana si locasul usilor are flash de 1 mm) **img2
Singurele probleme care le am de raportat:
1) piesele din bavurile gri au pe margine un strat galbui, ca un fel de lipici vechi, care a imbatranit (nimic perceptibil, sigur de la procesul de turnare) dar nu iese la spalat....
2) Suprafetele au imperfectiuni pe ele, deranjante pt ca sunt de calibrul detaliilor (nituri, suprapunere de placi in fuzelaj) -> ** vezi albastru in img3 (cum se rezolva buba asta?)
3) Ce chit si mai ales ce procedura trebuie sa aplic la erorile astea? **vezi rosu
4)Piesele transparente sunt aproape mate de la turnarea "profesionista". Ce leac inafara de future aveti?
Asta a fost prezentarea, am facut fittingul ca sa imi dau seama cat de mult va trebui sa imi dau silinta, si prevad zile de detaliere (zgariat, slefuit). Versiunea mi-as dori sa fie asta : http://www.yakuk.com/img/wilga2s.jpg
p.s ca sa nu deschid topic separat intreb aici pt in-cultura mea generala:
Stiu ca piesele transparente sunt foarte sensibile la chimicale, (vezi problema cu : vapori de superglue + amprente = zi trista) si nu m-a lasat inima sa testez pe piesele care le am.
Poate ati avut voi experiente cu urmatoarele combinatii:
- coating cu oja "transparenta" - nu-mi vine sa spun clarlack de unghii- Ce face acel diluant cu plasticul transparent? Dar cu cel solid?
- curatarea cu acetona topeste acest tip de plastic?
_____
-Ce fel de sarma sau fir se foloseste la realizarea detaliilor in interior (nu stiu ce material se impaca bine cu lipiciul) cupru?fludor?si unde m-ati trimite? caut variatii de grosimi
-Cum se numeste pe ROMANA modul de imprimare al decal-urilor activate cu apa (water slide decal-ul din engleza) si se pot face decaluri personalizate?
Astept sfaturi, critici si idei :)
Pagina 1 din 1
PZL-104 Wilga W.I.P. 1/72 Primul proiect (antrenament)
Postat 23 January 2012 - 11:59 AM
Salutare.
Bine ai venit.
A. Iti recomand sa te pui la curent cu termenii corecti pentru a nu se crea confuzii.
Bavuri sunt cele cu rosu in poza 2. Ce ai tu in cutie sunt rame sau culei.
B. Inainte de a pune toate intrebarile, citeste temeinic forumul, sectiunile Tehnici si Materiale
Acolo ai raspuns la majoritatea intrebarilor.
Succint:
1. Nu iese la spalat, iese la vopsit.
2. Pila fina, smirghel fin dat la ud, chit/filler ( Tamiya putty, Mr. Surfacer) + smirghel fin la ud
3. Pila fina, cutter (bisturiu)
4. Piesele transparente au regim special. Sunt paste speciale pentru polish (vezi Tehnici). Future e doar tratament final estetic.
Nu se lipesc cu adezivi pe baza de cianoacrilat (gen superglue) din motivele spuse de tine. Sunt alti adezivi pentru parti transparente (ex.:Gator glue).
Nu se folosesc oje, lacuri de unghii sau alte ciudatenii din poseta prietenei.
Acetona topeste stirenul .
Sarme poti folosi de care vrei respectand proportiile (nu pui cablu de Al de 4 mm.). Exista fir tras de plumb de diferite diametre (lead wire) la mag. online de modelism (plumbul fiind f. maleabil poti reprezenta f. bine traseele de cabluri, tevi, etc.).
Flash = (nu stiu ce ai vrut sa spui).
Exista decaluri cu transfer umed (pe baza de apa) si decaluri adezive (folii adezive, prea groase). Exista hartie de decal (alba, transparenta) pe care poti imprima (la imprimanta) decaluri personalizate. Transferul e pe baza de apa (ceea ce spui tu water slide decals).
Spor.
Bine ai venit.
A. Iti recomand sa te pui la curent cu termenii corecti pentru a nu se crea confuzii.
Bavuri sunt cele cu rosu in poza 2. Ce ai tu in cutie sunt rame sau culei.
B. Inainte de a pune toate intrebarile, citeste temeinic forumul, sectiunile Tehnici si Materiale
Acolo ai raspuns la majoritatea intrebarilor.
Succint:
1. Nu iese la spalat, iese la vopsit.
2. Pila fina, smirghel fin dat la ud, chit/filler ( Tamiya putty, Mr. Surfacer) + smirghel fin la ud
3. Pila fina, cutter (bisturiu)
4. Piesele transparente au regim special. Sunt paste speciale pentru polish (vezi Tehnici). Future e doar tratament final estetic.
Nu se lipesc cu adezivi pe baza de cianoacrilat (gen superglue) din motivele spuse de tine. Sunt alti adezivi pentru parti transparente (ex.:Gator glue).
Nu se folosesc oje, lacuri de unghii sau alte ciudatenii din poseta prietenei.
Acetona topeste stirenul .
Sarme poti folosi de care vrei respectand proportiile (nu pui cablu de Al de 4 mm.). Exista fir tras de plumb de diferite diametre (lead wire) la mag. online de modelism (plumbul fiind f. maleabil poti reprezenta f. bine traseele de cabluri, tevi, etc.).
Flash = (nu stiu ce ai vrut sa spui).
Exista decaluri cu transfer umed (pe baza de apa) si decaluri adezive (folii adezive, prea groase). Exista hartie de decal (alba, transparenta) pe care poti imprima (la imprimanta) decaluri personalizate. Transferul e pe baza de apa (ceea ce spui tu water slide decals).
Spor.
Postat 23 January 2012 - 12:11 PM
Citeaza
In cutie sunt 4 bavuri,
1. Nu-ti fa probleme, nu deranjeaza cu nimic.
2. Acele goluri se astupa cu chit de modelism (Tamiya, Humbrol, Revell au chituri pentru modelism)
3. Vezi mai sus! Chitul se aplica cu o spatula, in straturi succesive, se lasa la uscat, apoi se slefuieste la ud, cu hirtie abraziva de 600 - 800.
4. Daca matuirea este superficiala, se poate inlatura cu ajutorul pilelor de unghii, din alea cu patru suprafete sau cu pasta de dinti, din aia mai ieftina. Daca matuirea este in masa materialului....alta cupola!
- coating cu oja "transparenta" In nici un caz, iti vei distruge iremediabil cupola! Acetaona topeste stirenul, atit pe cel transparent cit si pe cel gri!
Se poate folosi sirma de cupru, aluminiu sau plumb, de diametre adecvate. Fludorul nu este recomandat decit la diametre foarte mari. Se lipeste foarte bine cu superglue, mai putin cele izolate cu ...na ca am uitat cum se numeste acel material. In orice caz este un material ce "dispare" la caldura si nu este email.
Citeaza
Cum se numeste pe ROMANA...
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 23 January 2012 - 12:13 PM
Postat 23 January 2012 - 12:34 PM
Buna ziua iar
la pct A
scuze ca am botezat termenii tehnici :)) Parca era postat un glosar cu termeni dar nu l-am mai gasit ieri noapte sau nu mi-a sarit in ochi :S
Am trait cu falsa impresie ca bavura este tot suportul.
Prin flash si exces de material am vurt sa zic bavura. mi-am invatat lectia :D
La pct B
Am rasfoit deja paginile acelea temeinic :D sfaturi esentiale acolo :)
Citisem totusi ca future-ul are dublu rol, si de luciu si de protectie (faptul ca poti zgaria vopseaua uscata de la rama carlingii de pe el)
Multumesc pt sfatul cu sarma.Pana acuma am vazut doar anuntul cu acele de seringa
Aceste hartii de decal stii cumva, gasesc la noi in tara? Sunt special create special pt modelism (adica hobbyshop) sau se gasesc si pt "muritorii de rand" ?
Ms mult
la pct A
scuze ca am botezat termenii tehnici :)) Parca era postat un glosar cu termeni dar nu l-am mai gasit ieri noapte sau nu mi-a sarit in ochi :S
Am trait cu falsa impresie ca bavura este tot suportul.
Prin flash si exces de material am vurt sa zic bavura. mi-am invatat lectia :D
La pct B
Am rasfoit deja paginile acelea temeinic :D sfaturi esentiale acolo :)
Citisem totusi ca future-ul are dublu rol, si de luciu si de protectie (faptul ca poti zgaria vopseaua uscata de la rama carlingii de pe el)
Multumesc pt sfatul cu sarma.Pana acuma am vazut doar anuntul cu acele de seringa
Aceste hartii de decal stii cumva, gasesc la noi in tara? Sunt special create special pt modelism (adica hobbyshop) sau se gasesc si pt "muritorii de rand" ?
Ms mult
Postat 23 January 2012 - 01:04 PM
Hartie decaluri.
Citeste si postarile de la Aviatie de pe Forum.
La fazele de executie poti gasi multe raspunsuri la intrebarile tale cat si la viitoarele intrebari (pregatire de vopsit/vopsit, mascare - cu sau fara Patafix, sigilare, alte tehnici, scule si dispozitive).
Sa ai spor si, cand nu stii, intreaba.
Cineva vegheaza permanent
Citeste si postarile de la Aviatie de pe Forum.
La fazele de executie poti gasi multe raspunsuri la intrebarile tale cat si la viitoarele intrebari (pregatire de vopsit/vopsit, mascare - cu sau fara Patafix, sigilare, alte tehnici, scule si dispozitive).
Sa ai spor si, cand nu stii, intreaba.
Cineva vegheaza permanent
Postat 24 January 2012 - 08:18 AM
Citeaza
Arata acest topic
Pagina 1 din 1