horia, la 20 January 2012 - 03:34 PM, a spus:
cum ziceam, se doreste ca aceste filme sa fie vazute de cat mai multa lume. la Muzeul Civilizatie Urbane din Brasov se proiecteaza acest film in fiecare zi gratuit. de ce o chestie simpla trebuie complicate cu intrebari despre licente libere CC.? iei filmul, il vezi, razi, plangi, ii dai foc, faci ce vrei cu el si atat! Mai sunt si unii care fac cu pasiune unele lucruri si nu incearca sa scoata banii.Asta-i tot!
Domnule horia, vreau să ajut.
Am lucrat în industria constructoare de mașini la ICM Reșița și la UM Timișoara. Am făcut practică la IMGB și 23 August. Am colaborat cu IAR Brașov, am văzut uzina cu ochii mei, am apreciat nivelul ei tehnic și-mi pare rău de ea. Nu urmăresc să realizez vreo bișniță cu acest DVD. Cum spuneam, vreau să ajut la difuzare, îar întrebarea mea era menită să-mi indice limitele în care pot ajuta. O să explic.
Conform
legii dreptului de autor, în momentul în care studioul MIX TV al MIX Media Grup a prezentat publicului DVD-ul s-a născut dreptul de autor al studioului asupra acestui DVD. El hotărăște ce să facă cu el. Este dreptul lui să permită proiectarea gratuită a acestui DVD la Muzeul Civilizației Urbane din Brașov. De asemenea, este dreptul lui să facă cadou câte DVD-uri dorește cui dorește.
Faptul că și noi, cei de pe forum, avem acces, prin bunăvoința dv. - pentru care vă mulțumesc - la acest DVD poate fi considerat că este vorba de o prezentare a materialului în familie/cerc de prieteni. Dacă însă se dorește difuzarea largă, atunci autorul trebuie să specifice condițiile ( „licența” ) în care se poate face asta, altfel eu, dacă difuzez (și am posibilitatea de a-l difuza, oho! ) pot fi luat la întrebări de autor.
Ce posibilități există:
1. Autorul declară opera în domeniul public. Atunci însă oricine poate face ce vrea cu ea, adică să scoată secvențe, să le monteze în altă ordine, să le vândă (dacă are clienți) etc. și toate astea fără măcar să fie obligat să menționeze autorul. N-aș sugera asta.
2. Autorul poate „elibera” opera, adică să permită difuzarea, în anumite condiții. El rămâne autor și poate condiționa. De exemplu cu formă nealterată - doar copii ale DVD-ului. Sau doar cu conținut nealterat - permite de exemplu rip-ul, dacă respectă exact conținutul DVD-ului, ripul fiind mult mai ușor de difuzat pe net. Sau poate pune condiții de citare a autorului. Sau multe altele, dar nu bani. Astfel de condiții fac obiectul licenței CC.
Deci, această „licență” este o declarație a autorului, care protejează atât autorul, cât și pe cel ce difuzează. Respectarea acestei „hârțogării” deschide posibilitatea difuzării mai largi. Încă o dată, nu urmăresc vreun beneficiu personal, cu excepția interesului meu pentru revitalizarea industriei românești.
Îmi cer scuze pentru această lungă explicație și pentru cererea de precizare a licenței, dar știți proverbul, „drumul spre iad este pavat cu intenții bune”.
Vă stau la dispoziție dacă mai este ceva neclar.