Eu unul cred ca scopul discutiei este destul de util pentru multa lume. Fiecare poate sa decida intr-un sens sau altul, ce merge pentru cineva s-ar putea sa nu mai mearga pentru altul.
Mihaih, punctual:
- problemele mentionate sunt probleme pentru orice sistem de presiune. Fie ca este el aer sau CO2, azot, sau mai stiu eu ce... Din cele cateva compresoare pe care le-am facut pentru mine sau pentru diversi prieteni, am patit o singura chestie (la unul al meu)... Un regulator a cedat, o firma suspecta rau, Belele d-astea poti sa ai si cu un ansamblu regulator de CO2, stai linistit
- mentenanta... Am primul compresor facut acum 7 sau 8 ani. Merge oricand il mai pornesc, o data pe an max. (e maricel, 24L). Mentenanta fix zero. Compresorul curent, mai mic, merge non-stop de 4 ani aproape. Non-stop adica sta tot timpul sub presiune, 24 din 24 ore. Mentenanta tot zero.... Sincer mi-e chiar complicat sa ma gandesc ce-ar insemna mentenanta la un compresor de genul asta.
- pretul maxim pentru un compresor e dupa cum s-a mentionat in jur de maxim 500ron daca il iei de-a gata, sau semnificativ mai jos daca il faci singur si te pricepi. Stiu ca ultimul de l-am facut ma costase cam 250RON acum ceva ani.
- buteliile de O2 NU sunt acelasi drac cu cele de CO2. Sorry. Certificarea pentru o anumita presiune nu e singurul factor determinant in povestea asta.
- regulatorul care-l stii pentru CO2 e bun pentru scopul propus. E semi-fix, nu e facut sa fie reglat prea des. Aplicatiile pentru care e folosit nu necesita decat un reglaj initial, si dupa aia e lasat in pace. D-asta zic ca-ti trebuie un al doilea regulator. Eu de ex. folosesc la aerograf cam 0.7bar. Ce-am vazut regulatoare de CO2 uzuale au un minim de 1.5bar. Si in mod normal, chiar si la dozatoarele de bere, presiunea e mai mare de atat,.
Sistemul de reglare al presiunii nu e nici pe departe mai simplu decat cel pentru compresor, In cel mai bun caz e identic, desi la diferente mari de presiune intre intrare si isire regulatoarele devin ceva mai complexe. Nu ca ar conta, dar ca idee...
- la CO2 nu o sa ai parte de zapada carbonica decat daca tii recipientul invers, In rest, poti sa te stradui cat vrei, n-o sa vezi. Insa, daca CO2-ul e de o calitate indoielnica, te poti trezi cu apa. Nu in iesire, ci in butelie, si aici vezi ce ziceam mai devreme, ca buteliile de O2 nu sunt acelasi drac cu cele de CO2. Alea de CO2 au protectie de coroziune, gaz mai de uz comun fata de oxigen, si mai des cu buba.... Am scos ceva apa la un moment dat dintr-un cilindru de CO2, ca de, greutatea e tot aceaasi fie ca e apa fie ca e CO2
- toate stingatoarele sunt cu CO2, de obicei sunt cu capsula de CO2 (mai rar presurizate integral), in functie de tipul de agent (A/B/C/D). Cam riscant sa convertesti unul d-asta cu capsula la recipient folosit sub presiune, nu e calculat pentru asa ceva. Daca gasesti unul doar gaz, merge. Cu mentiunea ca astea nu prea se reincarca de multe ori, nu e ca la cele cu agent pudra unde trebuie sa reincarci ca altfel se taseaza si nu mai sunt bune de nimic.
- la un compresor de aerograf n-am folosit vreodata filtru de aer, de ulei, sau dezumidifcator. Stiu teoria, dar in practica sunt inutile pentru ceva atat de mic. Daca-s facute cum trebuie.
In fine. Ideea e sa alegi ce se muleaza mai bine pentru nevoile tale. Insa recomandarea este sa intelegi bine care sunt riscurile fiecarei solutii (mult mai mari la cilindrii cu CO2), si sa nu umbli cu improvizatii, sau si mai rau, pe principiul "nu mi se intampla tocmai mie"