Forum Machete,Modelism,Hobby: Macheta functionala H0 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Macheta functionala H0

#21 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 10 September 2012 - 08:28 AM

Iata ce s-a mai intamplat, asta fiind cu ceva vreme in urma.

Am acoperit cu noi straturi de hartie si aracet modulul numarul 1 in scopul de a acoperi conectorii de la iluminatul caselor si de la stalpii de iluminare stradala.
S-au aplicat bucati de carton si s-au facut umpluturi cu ipsos pentru a configura in prima faza traseele drumurilor din satul de pe munte.

Dupa ce au fost facute aceste manevre am aplicat iarba cu masina home made de incarcare electrostatica.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

Zona cea mai inalta a reliefului a inceput a fi configurata pentru a se constitui intr-o careiera de piatra, urmand a fi efectuate si modificari ulterioare.

Ulterior am inceput a lucra la modulul 2, prin aplicarea straturilor de hartie cu aracet precum si a benzilor de rigips cu ipsos. Pe acest modul urma a se construi o placa turnanta si o mica balta cu imitatie de apa si vegetatie specifica.

Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata
Imagine postata

Ulterior am cablat ambele module complet, adica am tras cablurile care vin la macaze, dupa ce am dat gaurile pentru motoare. Toate cablurile au fost rigidizate pe structura utilizand pistolul de adeziv.

In paralel am demarat constructia unei surse de alimentare pentru intreaga macheta. Am folosit o carcasa pe care o aveam disponibila, cu structura metalica pentru a asigura rezistenta la transport si la factorii de utilizare curenta, din punct de vedere electric existand practic doua subansambluri mari si anume sursa independenta de tensiune, care livreaza toate tensiunile necesare, o parte direct in macheta (cele de iluminare a caselor si strazilor) si o parte in cea de-a doua componenta a ansamblului electric si anume panoul de control. In acest panou urmau a se livra tensiunile care sa fie comutate catre sine si catre motoarele de macaz, dupa schemele de automatizare implicite.

Practic, dupa cum se vede sursa continea un bloc de alimentare catre lumini in partea dreapta, unul pentru macaze, precum si doua mufe care livreaza curent pentru calea de rulare.

Imagine postata
Imagine postata

Dupa aceasta etapa a lucrarilor a urmat o pauza, deoarece de regula lucrez la mai multe machete simultan (adica nu doar in domeniul feroviar).
Avand in vedere ca cele doua module ocupau un spatiu important in living, a aparut problema relocarii. Desi livingul este destul de mare, fiind vorba totusi de um bloc, si pentru a putea pozitiona niscaiva vitrine in zona dedicate altor machete si nu numai, am decis cautarea unui alt spatiu. De altfel modulele sunt mari si dificil de mutat. Am gasit un garaj inchis, pe care il folosesc impreuna cu cineva pentru depozitare si dupa o curatare corespunzatoare si debarasarea de lucrurile care nu mai erau de trebuinta impreuna cu mai multi prieteni am mutat modulele si le-am pus pe pozitie, urmand a continua lucrul. Modulul 1 in special a iesit deosebit de greu, fiind transportat de patru persoane. Din pacate insa lucrurile au evoluat in alt mod. Datorita spatiului necorespunzator, adica a rozatoarelor am luat decizia de a defrisa macheta. Decizia s-a bazat atat pe factorii "de mediu" cat si pe faptul ca am constatat ca cele doua bucati de macheta sunt foarte greu deplasabile. De asemenea existau doua macaze unde motoarele se puteau monta numai prin artificii mai greoaie, astfel ca dupa ce am analizat toti acesti factori am luat decizia de a demola constructia.

Urmeaza sa refac macheta, intr-o alta varianta insa, in speranta ca de aceasta data lucrurile se vor lega mai bine. Adica m-am convins de faptul ca machetele feroviare de tip "suprafata" sunt sustenabile doar in spatii mari, de regula nefiind supuse mutarilor repetate. Voi opta pentru module mai mici, de fapt la jumatate, respectiv de 1x0.5 m, pe care insa le voi monta nu in configuratia "lant" care se practica acolo unde se doreste un circuit lung, ci in forma de tabla de sah, acolo unde este cazul, pentru a avea si suprafata pe ambele cote in plan. Evident, exista din acest punct de vedere mai multe probleme cu pozitionarea relativa a modulelor, mai bine zis cu rigiditatea lor, si cu pozitionarea macazelor, dar asta este singura solutie. Asa ca voi reveni cu descrierea unei noi machete construita pe o solutie diferaita de aceasta.

#22 Useril este offline   stageexp 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Location:Timisoara
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 19 November 2012 - 09:12 AM

Salutare,
revin cu cateva detalii referitoare la construirea unui aparat artizanal pentru "asezarea" de iarba pe machete, deoarece am fost intrebat de 2 persoane, astfle incat sa nu raspund separat pe mail fiecareia, si poate, de ce nu, mai sunt si alte persoane interesate.

Iarba cu depunere electrostatica se monteaza pe suprafete pe principiul incarcarii electrostatice, care determina ca aceasta sa aiba o pozitie verticala, fiind astfel mult mai realistica. De asemenea prin depunerea uniforma, se evita monotonia data de covoarele de iarba cu utilizare modelistica ce se gasesc la magazinele de specialitate, lucru care de asemenea constribuie la cresterea gradului de realism.

Aici sunt de amintit in principal doua aspecte si anume pregatirea suprafetelor si confectionarea aparatului.
Aparatul electrostatic trebuie sa asigure un camp electrostatic intre suprafata de lucru si iarba (inca nedepusa). Eu l-am confectionat dintr-o racheta de exterminat insecte, care in principiu se compune dintr-un montaj ridicator de tensiune, care plecand de la o tensiune de 3 V asigurata de 2 baterii, produce impulsuri de inalta tensiune ghidate catre o plasa metalica.

Imagine postata

Am folosit acest aparat fara modificari, desi tensiunea rezultata nu este foarte mare, tocmai din considerente de siguranta a utilizarii. Se pot concepe diferite metode electronice de inbumatatire, dar personal nu am considerat ca are rost sa le aplic. In acest caz si la o atingere accidentala a bornelor (intre ele nu cu mana) se obtine o mica descarcare deloc impresionanta. Nu recomand insa atingerea cu mana a montajului :whistle:.

Am desfacut racheta, si am indepartat plasa metalica din aluminiu precum si cadrul din plastic care o sustinea, lasand doar o mica parte pe care am rigidizat cu suruburi o sita de ceai (neaparat metalica). Aceasta sita am conectat-o la una din bornele care faceau legatura la reteaua metalica, in timp ce a doua borna am legat-o la un crocodil printr-o sarma izollata de cca 40 cm lungime. Ceea ce s-a obtinut este practic o legatura serie care se inchide in aer detrminand creerea acelui camp electrostatic (legatura serie intre sita si clema).

Imagine postata

Iata cum se procedeaza. Se pregateste suprafata prin infingerea unui cui sau holzsurub sau orice element metalic in structura. Se poate folosi si o brida fixata cu cleme daca nu se doreste gaurirea structurii sau placii suport. Pe suport se aplica un strat de adeziv, care este de regula aracet putin subtiat cu apa. Consistenta trebuie totusi sa fie suficient de pastoasa, evitandu-se acoperirea de suprafete mari, adica se lucreaza in etape, din doua considerente si anume campul creeat cu scula improvizata nu este extrem de puternic, iar pe de alta parte se risca intarirea prematura a aracetului. se poate folosi si spray adeziv, dar eu recomand varianta cu aracet mai ieftina si mai eficienta. Totodata acest aracet se poate colora, pentru a creea un substrat mai profund, chiar in situatia in care suportul are deja culoare aplicata, in caz contrar dupa uscare adezivul fiind transparent.

Adezivul trebuie sa fie in contact de preferinta cu elementul metalic.
Se pune in sita de ceai iarba, initial raspirata usor pentru a nu forma ghemotoace, dupa care se pune circuitul in functie adica se alimenteaza (scula initiala are un buton). Functionarea este indicata de LEDul acesteia precum si de un tiut de inalta frecventa specific acestor montaje. La apropierea sitei de suprafata iarba cade sei electrizata fiind ramane in pozitie verticala pe structura. Dupa uscare se scutura suprafata si se recupereaza iarba in surplus, si eventual se aplica un strat suplimentar de aracet cu apa pulverizat sau adeziv la spray. Nu este absolut necesar, deoarece daca aracetul a fost destul de gros si in de vascozitate corespunzatoare, nici la curatare cu pensula nu se indeparteaza iarba lipita.

Ca si in restul de activitati modelistice si nu numai, este necasara putin apractica.
Spor la lucru.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi