@ Staric:
Acoperisul bucatariei nu cred ca era negru. Imagineaza-ti cum s-ar fi incalzit el de la soare in zilele toride de vara... Mai degraba cred ca era alcatuit tot din scanduri de teck, lasate aparent, ca si mana curenta.
In privinta "satrei" oarecum ai dreptate, insa numai partial. Culorile erau vii, dar erau doar cateva din gama uzuala pentru nave in secolul al XIX-lea:
1. rosu inchis pentru opera vie,
2. alb galbui (culoarea untului) pentru interiorul parapetului, bucatarie, partea exterioara a trombei de ventilatie,
3. ocru galben pentru cos (mai putin partea superioara care era neagra)
4. lemn natur pentru mana curenta, catarge, acoperisul bucatariei si restul suprastructurii,
5. rosu aprins pentru suportul luminii de pozitie de la babord si partea interioara a trombei de ventilatie
6. verde smaragd pentru suportul luminii de pozitie de la tribord,
7. negru pentru opera moarta
8. negru brunat pentru tunuri
9. alama lustruita pentru elementele realizate din acest material.
Erau totusi mult mai putine decat cu doua sute de ani inainte, cand navele erau cu adevarat vopsite in culori vii: albastru, rosu, verde, galben, auriu... Chiar si in secolul al XIX-lea inca se preferau culorile vii, tipatoare: prima locomotiva functionala, "Rocket" era de culoare galben-lamaie!
In privinta usitelor de acces pe care le propui, ntz. In poze nu se vede nimic.
In schimb, am senzatia ca spatiul liber dintre suprastructura centrala si parapetul de la tribord permitea ca acolo sa se pozitioneze un element de depozitare: o lada de munitie, un cheson de zarzavaturi, o cusca de pasari.
Vezi detalii in poza alaturata:
http://www.all-model.../img00/p23.html "fowl pen" sau "vegetable locker".
Ai mai putea sa adaugi elemente care se gaseau in mod normal la bordul unei nave, precum un ghiordel (este o galeata de forma obisnuita, doar ca realizata din doage asemenea unui butoi), o cange, colaci de parame etc.
Nu uita clopotul navei, care se vede clar in una din poze!
Aceasta postare a fost editata de Victorian: 19 January 2012 - 11:30 PM