salupa canoniera RAHOVA 1882 Lucrare de licenta
#323
#325
Postat 18 January 2012 - 08:07 AM
au ... era vorba de stanga usii ... da e loc ... nu m-am gandit , dar la fel ar da frumos mai ales pe exterior ... dar in poze nu le vad ... apropos, are cineva pozele din Modelist intr-o rezolutie mai mare si neretusate ?
@achristian ... posibil,dar imi protejez ochii
Aceasta postare a fost editata de staric: 18 January 2012 - 08:42 AM
#326
Postat 18 January 2012 - 12:27 PM
@Staric: foarte frumos lucrat! felicitari!
Daca un element nu apare in fotografie, nu este cazul sa apara la macheta doar pentru ca "are loc".
Spor!
PS: revista este MODELISM
#327
Postat 18 January 2012 - 01:57 PM
1) - In lungul bordului acel "brau" din lemn de teck, era vopsit in negru ca si restul operei moarte (corpul navei), doar balustrada era de culoarea lemnului de teck (culoare maro-rosiatica);
2) - la fel ca si la restul navelor din acea epoca si care au facut parte din Divizia de Dunare, soba se afla in partea din spate a bucatariei in imediata apropiere a cosului de fum a navei intrucat dupa cum se poate observa in poza (vezi link).....exista un cos paralel, de culoare neagra chiar in fata cosului navei in spatele bucatariei......
ca si poza (poza atasata) eu am dat un exemplu cateva pagini mai inainte din acest topic unde era vorba de o vedere din portul Sulina ce prezenta salupa Rahova din spate, asezata in fata canonierei Grivita...rezolutia pozei gasite de mine nu era prea buna dar Victorian spunea ca poate una din cunostintele lui, colectionar de carti postale...ar avea acea vedere intr-o calitate mai buna.
http://img821.images...1/18/rahova.jpg
...Cat provesc geamurile, ferestrele sau hublourile la bucatarie...eu cred ca nu existau...din pozele de pe acest topic, se poate observa usa de intrare, iar in fata bucatariei...e o fereastra (din acelasi material ca si restul bucatariei) basculanta...iar in timpul functiunii bucatariei aceasta se bascula.
Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 18 January 2012 - 02:12 PM
#328
Postat 18 January 2012 - 02:44 PM
Restul e cum ai zis mai sus
Rog frumos detalii (de dorit in real ) la urmatoarele piese
P.S.
Multumesc Claudiu
Te roooog schimba locatia la poza ... nu o pot deschide
Aceasta postare a fost editata de staric: 18 January 2012 - 02:50 PM
#329
Postat 18 January 2012 - 08:55 PM
Cat priveste probleama din desen...eu cred si Victorian cred ca stie mai bine....dar ceea ce ai marcat tu reprezinta elementele de prindere a cabinei bucatariei de corpul navei, acelea faceau posibila demontarea cabinei intr-un timp foarte scurt...denumirea exacta nu o cunosc...dar cred ca ma intelegeti ce vreau sa zic.
PS...Staric, era sa uit dar daca privesti mai bine prova navei (din imaginea de mai sus) vei observa ca la modelul tau lipseste ceva...e vorba de partea de sus din etrava navei...e de o culoare deschisa fata de restul navei...in planul lui Victorian apare...tu nu mai vei sa o pui in modelul tau? ...apare marcata cu sageata albastra si cu un cerc in poza de mai jos
Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 18 January 2012 - 09:02 PM
#330
Postat 18 January 2012 - 10:00 PM
claudiu_ne2000, la 18 January 2012 - 08:55 PM, a spus:
PS...Staric, era sa uit dar daca privesti mai bine prova navei (din imaginea de mai sus) vei observa ca la modelul tau lipseste ceva...e vorba de partea de sus din etrava navei...e de o culoare deschisa fata de restul navei...in planul lui Victorian apare...tu nu mai vei sa o pui in modelul tau? ...apare marcata cu sageata albastra si cu un cerc in poza de mai jos
Nu ... nu am uitat de ele (sunt doua piese , una la prova si alta la pupa) , dar sunt si facute si isi asteapta randul la lipire. Culoarea deschisa? Aci tot nu o sa ma convingi ... e neagra pe exterior si alba in interior si cred ca nu gresesc cu nimica ... vezi si pozele alea doua care ne-au mai ramas ... deci scor final 2:1
Ramane doar braul de la nivelul puntii ... culoarea?
Aceasta postare a fost editata de staric: 18 January 2012 - 10:05 PM
#331
Postat 19 January 2012 - 05:13 AM
staric, la 18 January 2012 - 10:00 PM, a spus:
Pe tot parcursul acestui topic (18 pagini) apar mai multe poze ce prezinta salupa cateodata Rahova, cateodata Smardan...acum toate aceste poze sunt facute in perioade diferite, ani diferiti...nu contest faptul ca in poza lui Vicotian ce prezinta salupa Smardan (poza 1) acea "ridicatura" din pupa era neagra...dar dupa cum vezi tot acolo la prova nu mai avem nimic.
http://www.cartula.r...attach_id=74265
In schimb la poza nr. 2 ce prezinta una dintre cele 2 salupe la sulina....Intradevar prova e de o culoare inchisa...asemenatoare corpului navei, dar aici avem dea face cu o fotografie care a fost modificata de cel putin 2 ori...odata fotograful ce s-a apucat sa o picteze, si nu retusuri...efectiv a dat cu bidineaua...iar a doua oara altcineva, a editat si modificat fotografia in asa fel incat multe detalii de pe punte care aveau o culoare foarte deschisa au devenit brusc albe...si se confunda cu "albul" cerului. Dar inca se pot observa detaliile bucatariei (usa dubla deschisa) ia rdaca am avea si scan-ul original ...fara editarea computerizata ...s-ar vedea si fereastra basculanta de care am vorbit eu de la bucatarie.
http://www.cartula.r...attach_id=73881
Mai exista poza 3...postata anterior unde se vede clar de la o posta ca elementul din prova este deschis la culoare, sa nu-i zic alb. Pupa nu se vede decat pe interior, unde am cazut toti de acord ca e alba...
Dar daca tot ai tinut scorul, uite mai atasez o poza unde iar se vede ca salupa noastra are prova alba (vezi poza de mai jos)...
Oricum nu bag mana in foc ca salupele noastre sa fie vopsite diferit ..
Cat priveste aceasta poza http://www.cartula.r...attach_id=74648 ea nu reprezinta una din salupele clasa Rahova, e vorba de Torpilorul de baraj Alexandru cel Bun, asta daca "crop"-ul facut face referire la acea poza facuta pentru albumul marelui capitan din 1902 si prezinta toate navele Diviziei de Dunare
Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 19 January 2012 - 05:20 AM
#333
Postat 19 January 2012 - 01:57 PM
UNA DIN SALUPELE RAHOVA SUNT PUTIN MAI IN FATA INTRE CANONIERA GRIVITA SI NAVA ROMANIA.
CA SA FIU MAI EXACT DACA AI TOATA POZA....EU NU O AM LA REZOLUTIA ACEEA NAVELE SE PREZINTA ASTFEL: de la stanga la dreapta - Alexandru cel Bun, Canoniera Grivita, Salupa Rahova, Nava de Razboi cu zbaturi Romania, si Canoniera Fulgerul....
In pozele 1,2, 3...DA e vorba de o salupa din clasa Rahova;
In ultimele poze...este prezentata si o salupa din clasa Rahova...in prima poza e cu vedere de la pupa in planul apropiat este canoniera Grivita iar in urmatorul plan e salupa Rahova, iar in planul indepartat este un cargou.
In cealata poza sunt prezentate mai multe nave...de la stanga la dreapta: 2 pontoane, o salupa din clasa Rahova, 2 slepuri si una din salupele graniceresti (Poterasul sau Granicerul)
Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 19 January 2012 - 02:08 PM
#335
Postat 19 January 2012 - 03:29 PM
claudiu_ne2000, la 19 January 2012 - 02:07 PM, a spus:
Prima nava din Stanga e Alexandru cel Bun sau una din salupele din clasa Rahova
Prima nava din stanga este o salupa canoniera.
ALEVANDRU CEL BUN avea doua barci de salvare la pupa, dispuse simetric; se poate observa o gruie alba pe centru, la vasul in cauza.
#336
Postat 19 January 2012 - 06:14 PM
Mi se pare normal sa fii derutat de o multime de poze facute la momente diferite. E foarte posibil ca la un anumit moment, marinarii care au vopsit corpul navei sa fi considerat ca este mai usor pentru ei sa dea cu vopsea peste tot si sa fi vopsit inclusiv braul din lemn asa cum zice Claudiu. Insa exista si poze unde se vede braul de culoare deschisa, ca si cum ar fi fost din lemn; eu cred ca modelul tau ar trebui sa arate nava asa cum a fost initial, cu cat mai putine modificari, asa ca sugestia mea este sa lasi braul nevopsit.
In privinta elementelor care fixeaza suprastructurile pe fiecare din deschiderile in punte respective, aceste elemente erau realizate din alama si intr-o discutie purtata anterior pe unul din forumurile de modelism, la topicul referitor la Fulgerul le-am denumit "tiranti".
Nu stiu insa care este termenul corect in limba engleza si nici in romana.
E vorba despre niste elemente care ar arata cumva ca niste incuietori de geamantan, dar mult mai solide. Alaturat ti-am pus o imagine a unui asemenea element care tinea unul dintre luminatoarele bricului Mircea. Vezi ca este vorba despre o parte fixa pe luminator, care articuleaza cu o balama orizontala o limba din alama ce intra intr-un element vertical fixat pe rama inferioare a golului puntii. Elementul vertical fix intra cu precizie intr-o taietura verticala din limba si are la randul ei un gol in care poate fi introdusa o pana orizontala care va bloca limba in pozitie.
La Muzeul Marinei din Constanta exista o poza originala de format mare (cam A3) cu Regina Elisabeta care pozeaza cu echipajul bricului Mircea unde se vede bine de tot elementul asta, insa din pacate nu am cum sa scanez acea poza sa-ti arat mai clar.
Daca insisti, cu un pic de rabdare ti-as putea face si o schita. Oricum, la scara la care lucrezi tu nu cred ca se vad chiar toate detaliile astea.
Spor la treaba!
#337
Postat 19 January 2012 - 06:30 PM
Itrebare ... prea sunt pustii paretii ... nu ar merge niste masti (capace) de geam ... si culorile? totul alb si acoperisul negru?
#339
Postat 19 January 2012 - 08:09 PM
[/quote]
Atentie mare: galbenul, in fotografiile alb-negru ale vremii, apare gri inchis sau chiar negru. In MODELISM nr5-6/2011, Claudiu a aplicat o culoare maro-deschis pentru acoperisul bucatariei de pe GRIVITA (varianta 1913).
Mai este si etern nelamurita problema a cosurilor: albe sau galben-ocru?
@Victorian: avand in vedere stadiul avansat de executie in care se afla modelul cred ca este necesar sa postezi o schema detaliata a piturarii.
#340
Postat 19 January 2012 - 08:17 PM
gobi71, la 19 January 2012 - 08:06 PM, a spus:
NU...in nici un caz grafica lu'Picasso ... am inca copii sub 18 ani ... dar o scarita metalica eu cred ca ar merge
@177 ... nustiu ce sa zic ... galben - ocru, maro-deschis, teck, negru, alb, rosu ... prea multe culori ...in loc de Rahova scriu "O satra urca in cer" ...
Aceasta postare a fost editata de staric: 19 January 2012 - 08:18 PM