Forum Machete,Modelism,Hobby: salupa canoniera RAHOVA 1882 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 31 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

salupa canoniera RAHOVA 1882 Lucrare de licenta

#241 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1267
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:navomodelismul

Postat 16 December 2011 - 07:27 PM

Victorian, ca deobicei, ai dreptate in ceea ce priveste imbinarile, cat si cepurile care acopereau suruburile, tocmai de aceea eu nu am cuie de metal in punte ci cepuri de lemn. Tre' sa recunosc ca nu le-am pus corect, adica in zig-zag, dar, cand mi-am dat seama era prea tarziu. imbinarile insa trebuie sa se vada . Putin, dar sa fie vizibile. Daca filele ar fi fost scurtate la lungimea reala, fibrele lemnului ar fi rezolvat problema asta, pentru ca nu ar mai fi avut continuitate. Dar asa... In fine, staric nu va arata modelul la nici un concurs asa ca... Succesuri.

#242 Useril este offline   Victorian 

• Membru senior
  • Postari: 140
  • Inregistrat: 15-October 07

Postat 16 December 2011 - 08:49 PM

@ Staric, prietene,

Nu stiu care-i medecamentu' cela cu doua prune, eu stiu doar de medicamentul ala facut DIN prune, prin distilare, se ia un paharut mic inainte de masa sa alunece slana bine pe gat :dribble:

Acuma serios vorbind, apropo de detaliul cu parapetul, cand spun BARA ROTUNDA cu diametrul de un inci, care parte n-o intelegi? chestia aia pe care o pui acolo oblic este facuta dintr-o bara de diametrul respectiv, nu dintr-o bucata de tabla, care este detaliu de secol XX.

Partea inferioara a barei intra in punte exact in spatiul dintre doua file ca sa nu trebuiasca sa-si dea doctoratul la imbinari de scanduri.

Partea superioara este indoita si lipita (in realitate, batuta pana se lateste, gaurita si nituita) sub profilul de metal care alcatuia suportul mainii curente din lemn a parapetului. Simplu ca good night! :yahoo:

#243 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior
  • Postari: 1799
  • Inregistrat: 08-February 11
  • Interests:Tot ce nu tine de aviatie ca doar in aviatie lucrez.

Postat 16 December 2011 - 09:33 PM

Batrane, daca te hotarasti sa adopti solutia lui Victorian, imi permit o sugestie. Ace de seringa de 0.7mm diametru. Le poti si turti usor sub mana curenta si sunt si teava. Respecti intocmai realitatea. Se gaseste si teava de alama de 0.7mm dar nitel mai greu.
Bafta multa si sanatate!!! Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 16 December 2011 - 09:42 PM

#244 Useril este offline   claudiu_ne2000 

• Membru senior
  • Postari: 599
  • Inregistrat: 09-July 07

Postat 17 December 2011 - 07:17 AM

buna dimineata...

Vreau sa va spun un lucru ce mie nu mi-a dat pace de cand am gasit poza cu Alexandru cel Bun...de la Sulina...e postata la pagina 8-jos al acestui topic...

Ma tem ca poza ce am atasat-o eu si ar prezenta salupa canoniera Rahova aflata in reconstructie la Arsenalul Marinei din Galati...e in realitate Alexandru cel Bun...si nu una din salupele noastre canoniere.

Nu am confirmarea dar sper ca cei de aici care au mai multe poze cu torpilorul de baraj...sa-mi confirme...

Nava de la Galati e prea mare...in comparatie cu Rahova, sau oricare alta salupa canoniera...numai comparand staturile echipajului cu cele ale navei iar mai apoi mergand la salupa canoniera si facand aceleasi comparatii vom vedea ca sunt alte dimensiuni...cea de la Galati e mult mai mare...iar acea bucata taiata nu e etamboul navei e chiar "pintenul"...navei...partea imersa din prova, totodata acel hubloul nu l-am vazut la Rahova...

Apoi forma bordurilor...la alexanru cel bun...am vazut acel paraleleism intre borduri precum si forma verticala a lor, la mijlocul navei...acelasi lucru se vede si la nava din Galati. Pe cand la Rahova (poza de la Sulina) dupa cum vedeti liniile sunt mai suple si mai curbate...

Aceasta postare a fost editata de claudiu_ne2000: 17 December 2011 - 07:32 AM

#245 Useril este offline   staric 

• Membru senior
  • Postari: 811
  • Inregistrat: 02-March 11

Postat 17 December 2011 - 11:24 AM

@Leo ... o idee buna

@Claudiu ... mi s-a parut mie ceva la postul #163 dar nu am insistat si nici acuma nu stiu ce sa zic ... nu e domeniul meu

@Victorian ... se mai intapla sa nu fiu atent si eu ... "Stalpii parapetului erau realizati dintr-un profil metalic, ceva gen L sau T, nu am de unde sa stiu precis, iar odata la trei sau patru stalpi de parapet exista acea intaritura realizata din bara de metal" ... si sa nu citesc pana la capat, si sa incurc stalpii cu bara ... de aia si m-am axat pe stalpi "L"
...sa repetam ca sa intre bine in creer ( e un detaliu care ,poate, la scara mea nu e important ...e prea mic ...am pus cate 4 bare per bort si am terminat ... dar la o scara mai mare o sa fie necesar ) ..

1. foile(placile) de metal erau unite de stalpi L ( T nu am intalnit ) la intervale sa zicem egale prin nituire

Imagine atasata: parapet1.jpg

si dupa cate observ eu acesti stalpi nu erau pe unirea placilor ci la mijlocul lor ... asa e?

2. La fiecare 3 sau 4 "L"-uri merge cate o intaritura oblica din bara de 1' ... care "intra in punte exact in spatiul dintre doua file"... aici si apare intrebarea ... eu nu le am cu marea, dar la viata am avut santier ... sa pui o intaritura infipta siplu in bord ( asa am inteles eu) nu mi se pare corect, mai bine nu o pun ca tot nici un folos nu am din ea (parerea mea) ... mai corect era ca la Fram ...

Imagine atasata: fram_punte2.jpg

... astea sunt ... mai mult nu mai zic nimic de parapet ... promit :whistle:

...si daca tot am pus poza cu fram ... o veche discutie aici http://www.cartula.r...post__p__139916 ... unde tu ai presupus ca e o marioneta ... eu in continuare presupun ca e o pompa ... intoarce imaginea Fram ... alb-negru ... rezolutie proasta ... rezulta Rahova ... poate alt tip de pompa ...

#246 Useril este offline   staric 

• Membru senior

Postat 18 December 2011 - 04:43 PM

Inre decorare brad, piftie,cadori, tuica fiarta ... am inceput si parapetul ... primele detalii ...urmeza aducerea la nivel,slefuirea, nituirea, bara rotunda ( Fram?), vopsitul ... vin sarbadorile,deci, mai mult timp ...

Imagine atasata: SANY0076_f.jpgImagine atasata: SANY0078_f.jpg

#247 Useril este offline   Victorian 

• Membru senior

Postat 18 December 2011 - 11:37 PM

Imi place cum arata, desi am totusi niste comentarii:

Intai de toate, parca stalpul ala de cornier e prea mare fata de cum ar fi trebuit sa fie si in plus mai este si "detasat" de elementul din partea de jos, ceea ce e inadmisibil. Gandeste-te ca acel cornier era pus in paralel cu profilatura coastei pe o lungime de cel putin 50 de cm, deci nu poate sa apara ruptura aia care se vede la tine. Doar daca mai adaugi acolo inca un element in asa fel incat sa umpli spatiul dintre stalpi. Gandeste-te ca la marginea puntii in mod obligatoriu se gaseste gutiera, o zona ca un caus pe unde apele trebuie sa circule libere in drum spre scurgere. Causul acela nu poate sa fie intrerupt de montanti!

Pe urma, golurile facute in bordaj sunt categoric prea sus. Gandeste-te ca pe marginea inferioara a acestora se exercita presiunea lantului ancorei sau paramei de ancorare. Chiar crezi ca o foaie de tabla ar putea sa reziste?

Desigur, marginea aceea va fi dublata de o intaritura de forma rotunjita, dar chiar si asa, golurile nu se faceau ridicate de la punte, ci cat mai jos posibil, astfel incat paramele si lantul sa apese direct pe punte, in locul unde in spate exista un element structural important al osaturii navei care preia toate eforturile.

In privinta detaliului de pe Fram, nu uita ca nava respectiva are structura din lemn, deci nu poate fi asemanata intrutotul cu Rahova. Fram a fost modificata substantial ca sa reziste calatoriei ei prin ape inghetate, e posibil ca si parapetul acela din bare metalice sa fie o asemenea modificare. In orice caz, parapetul este realizat DUPA realizarea puntii si atunci e firesc ca intariturile acelea sa fie fixate in felul acesta.

La Rahova intariturile parapetului se fixeaza tot in acelasi mod, dar direct pe grinzile de metal ale puntii. Deci capatul intariturii nu este vizibil, fiind ascuns de scandurile care formeaza puntea.

Ma bucur ca vor urma niste zile libere, inseamna ca vei putea progresa cu macheta ta. Spor la treaba si... Sarbatori Fericite!

#248 Useril este offline   staric 

• Membru senior

Postat 19 December 2011 - 12:57 AM

Nimic nu pot sa ascund :rolleyes: ... o greseala de 0.2mm ... atata e detasat ... OK o sa am in vedere la slefuire,iar grundul sigur o sa acopere ... si la restul voi face corecturile, mai greu la golurile deja facute ... acu m-am uitat si eu prin planuri si vad ca sunt practic lipite pe punte.

Stalpul cornier are 1.5mm x 1.5mm ce corespunde in real marimii de 5cm ... posibil e mai mare decat trebuie,dar macar un rand de nituri sa-mi incapa, de doua randuri de nituri nici nu mai discut ... nu ma tine viderea nici prin lupa

OK si cu bara rotunda ... cei drept daca o faceam ca la Fram parea mai terminata, asa o sa fie un detaliu de tipul "las ca merge" pentru unul neavizat

#249 Useril este offline   Victorian 

• Membru senior

Postat 19 December 2011 - 03:34 PM

@ Staric,

N-o sa fie un detaliu de tipul "las' ca merge si asa" fiindca la fiecare bara o sa faci dintr-o sarmulita cate un inelus de diametrul barei respective care o sa acopere exact intrarea barei in punte, la fel dupa cum presupun ca aveau barele astea si in realitate, un mic element care sa ascunda imbinarea. Iti sugera cineva mai inainte sa folosesti ace de siringa. Eu nu m-as aventura la asa un material pretentios fiindca acele de siringa se fac din inox si sunt otelite, deci ai avea probleme si sa le indoi, si sa le vopsesti pe urma. Poate fi chiar periculos sa-ti sara o aschie din otelul ala direct in ochi, nu te sfatuiesc sa folosesti metode "contondente" pe ace de siringa!

Mai degraba as folosi sarma din alama de diametrul apropriat, cred ca are duritatea potrivita ca s-o folosesti la ce-ti trebuie tie.

In privinta niturilor, daca ti se pare ca este prea mic ceea ce faci, priveste te rog aici: http://content.foto....rig/44/i-45.jpg
De aici: http://foto.mail.ru/mail/gargrig/44

:blink:

#250 Useril este offline   177 

• Membru senior
  • Postari: 1432
  • Inregistrat: 24-December 10

Postat 19 December 2011 - 07:47 PM

@Staric
A aparut MODELISM 5-6/2011.
Pe coperta IV este o fotografie a canonierei GRIVITA in varianta gri (colorata de catre Claudiu- excelenta lucrare!) in care se poate observa perfect modul de prindere a ancorei, similar cu cel de pe salupele-canoniere.

#251 Useril este offline   Victorian 

• Membru senior

Postat 20 December 2011 - 09:55 AM

@ 177:

Multumesc frumos de atentionare, o sa merg si eu sa-mi cumpar revista. Imi pare rau ca evenimente aflate in afara controlului meu m-au facut sa nu pot termina nici partea a IV-a a articolului despre "Mircea" nici articolul despre "Alexandru cel Bun". Cu atat mai putin "Fulgerul". Vor ramane pe anul viitor.

Dar e un lucru bun in faptul ca nu am apucat sa ma ocup de penultimul, totusi. Am convingerea ca propunerea lui Claudiu de identificare a navei din poza aceea de santier cu "Alexandru cel Bun" este absolut corecta. Chiar daca unele detalii nu se vad, forma corpului si marimea navei sunt chiar cele potrivite asa ca nu cred ca gresim.

Asa ca, vorba unui celebru filmulet de desene animate din copilaria noastra, "Stay tuned... we'll be back soon with another cartoon" :)

Sarbatori fericite!

#252 Useril este offline   dan 

• Membru senior
  • Postari: 456
  • Inregistrat: 17-January 05
  • Interests:navomodelism,airsoft.

Postat 20 December 2011 - 06:31 PM

ceva poze folositoare,zic eu.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Cutty_Sark_15.jpg
  • Imagine atasata: Cutty_Sark_20.jpg
  • Imagine atasata: Cutty_Sark_19.jpg
  • Imagine atasata: Cutty_Sark_10.jpg
  • Imagine atasata: Cutty_Sark_11.jpg

#253 Useril este offline   staric 

• Membru senior

Postat 20 December 2011 - 06:41 PM

Etapa la care sun acuma ... grundul si vopsirea ... asa ca poze in cateva zile ...

@Victorian ... fii sigur ca asa voi face
@177 ... ma faci sa ma abonez :rolleyes:
@Dan ... mi-ai uns sufleul :hi:

#254 Useril este offline   dan 

• Membru senior

Postat 20 December 2011 - 08:46 PM

urmaresc cu foarte mult interes subiectul pentru ca lucrez la o nava "sora",primul bric mircea.in plus inca cateva imagini:tipul de pupa,acoperirea cu placi de cupru,ornamentele sunt foarte asemanatoare.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Cutty_Sark_21.jpg
  • Imagine atasata: Cutty_Sark_12.jpg
  • Imagine atasata: Cutty_Sark_8.jpg

#255 Useril este offline   staric 

• Membru senior

Postat 20 December 2011 - 09:42 PM

Pai ... mai, Dane cum vine asta? ... eu incepator cu drapelul in frunte si cu sabia lu'Damocles in loc de clopot la nava ... si tu, uns cu toate alifiile , pe ascuns, o zidesti pe Ana primul Mircea ... pai se poate frate? ... unde ? ... ca vrea sa vaza si monoclul meu etapele de infaptuire? ... sa fim si noi cum se spune ... uniti in cujet si simtiri? :rolleyes:

Acest articol este un pamflet care a fost scris si conceput ca atare deci trebuie consumat si inteles ca atare.

:friends:

#256 Useril este offline   dan 

• Membru senior

Postat 20 December 2011 - 09:51 PM

nu sunt uns cu toate alifiile,am doar cateva nave facute inaintea ta.poti rezolva asta cu usurinta :showoff: .nu mi-am permis sa pun poze in topicul tau,e bine sa ramana la subiect.totusi,in zilele urmatoare am sa pun cateva,nu de alta dar ii datorez asta si lui victorian de la care am o documentatie extraordinara.

Aceasta postare a fost editata de dan: 20 December 2011 - 09:54 PM

#257 Useril este offline   staric 

• Membru senior

Postat 20 December 2011 - 09:59 PM

Bine ... ne-am inteles ... asteptam

Sper ca mi-ai iertat ca mi-am permis adresarea de mai sus ... sa mai distingem putin atmosfera

#258 Useril este offline   staric 

• Membru senior

Postat 20 December 2011 - 10:14 PM

Iti multumesc pentru incurajari ... si din partea mea spor si tie

Nava pe care o fac e un fel de ... sai zicem "premergator" ... o aduc la final,o sa fie si planuri detaliate pentru acesta scara de 1:34 ... dar nava finala o sa o fac la o scara mai mare ... la sange ca detalii ...

#259 Useril este offline   dan 

• Membru senior

Postat 20 December 2011 - 10:20 PM

si un detaliu al "niturilor ingropate":

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: cutty_cutty_gallery_470x300.jpg

#260 Useril este offline   dan 

• Membru senior

Postat 21 December 2011 - 09:36 AM

ramasesem dator cu o poza...
puntea nu se observa pentru ca e protejata cu hartie.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: IMG_0043.JPG
  • Imagine atasata: IMG_00441.jpg

Aceasta postare a fost editata de dan: 21 December 2011 - 09:38 AM

Arata acest topic

• 31 Pagini +
  • « Prima
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15