Nu este nici un secret cum modelez o figurina, de fapt cu putina rabdare ati fi gasit si o sa gasiti cu siguranta tot ce va trebuie pe net. Am auzit pe multi spunand ca nu au talent......pai fratilor, la ce diorame faceti, la cat de mult stati sa bibiliti o corabie, un avion sau un tanc, ce va mai trebuie? Rabdarea (si tutunul pentru cei care fumeaza) este factorul cheie pentru asa ceva. Crede-ti-ma pe cuvant ca habar nu am de arta, nu stiu sa desenez cum trebuie un pom, dara-mi-te un om, n-am avut idee despre porportii, material, scule si asa mai departe. Aduce-ti-va aminte cum a fost cand v-ati lansat in hobby-ul care va pasioneaza si o sa va da-ti seama ca la fel este si in directia asta.
Ochiul este cel mai mare critic, si cum toti aveti ochiul antrenat deja, tot ce va mai trebuie sa va antrenati este mana. A citit despre multi care-s tari in domeniu, si pot spune (astea-s afirmatiile lor) ca nu toti au terminat artele, is multi care nici sa deseneze nu se pricep....pur si simplu ochiul si mintea le spun unde anume gresesc si unde anume este bine. Restul e chestie de timp, multi afirmand ca la inceput faceau niste grozavii.
Pictorial nu stiu daca am sa fac, dar am sa incerc sa va detaliez cat mai explicit cum anume procedez.
1. Va ganditi bine la o tema. (fantasy, istorie, fun...etc)
2.Cautati pe net o poza cat mai detaliata care sa va ofere cat mai explicit o cantitate cat mai mare de detalii (va usureaza enorm munca). Vedeti ca exista site-uri unde sunt tipi care-si afiseaza caractere facute in programe 3D (avantajul este ca prezinta caracterul din mai multe pozitii, va da accesul la o cantitate mai mare de detalii).
2.1. De multe ori nici macar nu imi aleg tema dinainte (scormonesc pe net, si-mi aleg intai poza care-mi place).
3. Musai faceti-va rost de unelte. Eu mi-am cumparat un set de la dan2du (va ajuta enorm munca daca va intereseaza sa lucrati la scara mica), is foarte multumit de ele, cred ca am pus poza pe site, dar o sa o mai postez odata mai jos.
4.Cumparati-va material. Nu alegeti cernit, decat daca nu gasiti altceva pe moment, si vreti musai sa va jucati cu el. Alegeti o Fimo Soft (ori alegeti gri direct, ori daca nu, Fimo alb si Fimo negru pe care le combinati in proportie de 50-50 ca sa obtineti culoare gri. Se pare ca este cea mai potrivita culoare pentru evidentierea detaliilor). Insa ca si modelaj pana acum nimic nu a raspuns asa de bine din ce am incercat ( cernit, fimo clasic, fimo soft) ca Super Sculpey. Din pacate culoarea o sa va faca feste, poate avem noroc si o sa apara si la noi Sculpey Firm..
5.Pentru modelele la scara 1:32 (5.4mm), 1:24 (7,5) eu folosesc sarma de 1mm grosime.(pentru alte scaricele, nu stiu ce sa va spun, inca nu am lucrat, aici tgr ar putea sa va informeze)
6.Pentru construirea unui schelet urmati cat mai exact dimensiunile care apar pe desenele care o sa le postez. Le listati, dupa are va folositi de ele cat mai exact. Ca la listare sa va apara scara asa cum trebuie, importati imaginea in word, nu ii dati cu copy si paste.
7.De fiecare data cand construiti un schelet aveti grija sa lasati sarma libera pentru a-l infige intr-un soclu (nu-l modelati in mana, cautati pe cat posibil sa nu atingeti materialul cu mana).
8.Baietii din afara folosesc epoxy putty pentru a-l pune prima data pe armatura intr-un strat extrem de fin, pentru ca materialul care il folositi pentru modelaj sa aiba aderenta. Pus direct pe sarma, o sa va chinuiti ceva mai mult, pentru ca are tendinta sa "alunece". Pentru ca nu am asa ceva, si nici chef sa comand de pe internet nu am, folosesc poxipol cu care dau un strat fin pe schelet, dupa care , dupa 5 minute, cand s-a intarit dar inca isi pastreaza "lipiciunea" ma apuc si aplic un prim strat subtire pe schelet acoperindu-l in intregime.
9. Incep sa modelez.
Mai departe....depinde numa de voi. Am citit si m-am convins ca marea dificultate este in a invata ce cantitate de material sa folosesti, si unde. Asta categoric vine cu timpul. Fiecare bucata de material trebe cat ma bine intinsa.
Unii incep sa construiasca de la picioare si urca...altii incep cu extremitatile, maini, cap, talpi.....altii se imprastie in ytoate directiile. Nimic nu este batut in cuie.
Va trebuie musai oarece carti , poze cu anatomia corpului uman.
Daca faceti o femeie sa tineti cont de faptul ca , coapsele is mai late si mai rotunde decat la barbat, iar umerii is ceva mai ingusti (sa aveti in minte asta cand faceti scheletul).
Deocamdata nu mai imi vine nimic in minte, dar daca am omis ceva si imi aduc aminte, revin.
INSA......eu is novice, parerea mea este sa cautati pe net (chiar si pe youtube, da-ti cautare dupa cuvinte cheie gen "head sculpture" sau orice va vine in minte legat de chestia asta ca o sa gasiti) intrati pe forumuri de specialitate, si acolo o sa gasiti explicatii date de meseriasi.
Inca ceva, pana la urma o sa va da-ti seama (cei care se vor apuca) ca voi ve-ti fi proprii vostri maestri, fiecare trebe sa-si gaseasca stilul lui, sa se adapteze la viziunea pe care o are el despre modeling, pentru ca fiecare figurina este unica in felul ei. Pe net poate o sa gasiti cum se modeleaza un cap spre exemplu....pai de acolo trebe sa retineti doar ideea generala, pentru ca restul n-o sa conteze.....capul ala poate sa aibe o forma patrata, pe cand forma capului facut de voi poate sa fie mai alungita spre exemplu.
N-am nici suficienta experienta, nici cunostinte intr-un domeniu de specialitate ca sa ma pot face mai inteles, asa ca sfatul meu pentru cei care vor sa se apuce este sa "zgarie" netul si sa afle de la meseriasi.
Ochiul deja il aveti format asa ca.....Spor.
http://www.squidoo.com/armatures (cum sa faceti armatura)
http://www.planetfig...?t=17398&page=6 (cum sa modelati un cap)
Aceasta postare a fost editata de silviug2009: 13 October 2011 - 05:01 PM