Blue-Max, la Feb 14 2006, 11:03 PM, a spus:
De acord cu tine ca ultimul postat de mine e albastru si nu e corect.
Dar daca zici ca primul postat de mine e Ok si idem al lui Aurelian, totusi mie cele doua imi par bine diferite ca si culoare, normal fiecare in poza lui.
Apropo, cum se calibreaza un monitor ?! Ma intereseaza f. tare !
Ma gandeam ca un Iiyama are sanse mai mari sa vina din fabrica "mai calibrat" decat un alt monitor mai comun ...
Max, nu exista monitor 'calibrat' din fabrica. Pentru ca e ceva pur subiectiv. Asta cu perceptia culorii e sport extrem, o stiu pe propria piele. Si cele mai mari probleme apar de departe la tonurile foarte inchise...
Am patit-o la un F9F Panther vopsit intr-un bleumarin foarte inchis, lucios. O treime din cei intrebati au spus, citez... "Ce verde frumos"...
Cele 2 (al lui Aurelian si al tau) sunt diferite precum culoare datorita conditiilor de iluminare. O sa fii surprins ca e defapt o diferenta minora de culoare intre ele. Poza, repet, are o problema indusa de traiectul camera-prelucrare-afisare.
Referitor la calibrarea unui monitor, se poate merge de la varianta 'profi' cu un aparat care se aplica pe ecran si calibreaza automat, pana la calibrarea cu ajutorul unor imagini de test sau programe axate pe asa ceva.
Eu ca sa imi calibrez monitorul, am mers pe varianta Adobe Gamma (care vine cu Photoshop-ul), si reglajul de finete cu ajutorul unor imagini de test. E o intreaga procedura, si mi-a luat vreo 2 zile pana am fost multumit... Dar asta pentru faptul ca imi prelucrez si printez singur fotografiile, si ma intereseaza sa vad pe ecran EXACT ce o sa iasa pe hartie.