Comandat de Lefegii, Secolul XVI-XVII Figurina 54mm
#1
Postat 18 September 2011 - 07:29 PM
Kitul pe care l-am ales este produs de ELITE Minaturas si, in forma sa originala, este numit Comandant (Voievod) Rus, Secolul XVI fiind o figurina de 54mm. Componenta kitului mi-a permis sa-l redenumesc Comandant de Lefegii care, dupa cum veti vedea poate fi plasat oriunde in spatiul Carpato-Dunareano-Pontic al sfarsitului de secol XVI si inceput de secol XVII.
Acest proiect am vrut sa-l execut altfel decat celelalte figurine lucrate in trecut. Mi-am propus sa-l pictez numai cu vopsele acrilice, ceea ce s-a realizat cu exceptia vopselelor metalice si a unor mici detalii la care am sa revin la timpul potrivit. Un proiect complet nou pentru mine. Am folosit vopsele acrilice si in trecut, dar numai pentru stratul support, straturile finale fiind lucrate cu vopsele de ulei sau email. Asa ca a fost interesant si foarte instructiv pentru mine sa lucrez aproape exclusiv cu vopsele acrilice. Am invatat multe lucruri noi, ceea ce mi-am si propus. Rezultatele urmeaza sa le apreciati voi.
Destul cu vorba. Haideti sa ne intoarcem in timp, in vremea Viteazului si sa-l vedem pe Comandantul de Lefegii.
Sub forma unor colaje, va prezint diferite faze de lucru, precum si cateva probleme pe care kitul le-a prezentat in timpul lucrului. Am sa prezint in etape ca sa fie mai usor de urmarit. Interventia, comentariile si criticile voastre sunt, ca intotdeauna binevenite si multumesc ca a-ti avut rabdare sa-mi cititi logoreea.
Primul colaj prezinta kitul ELITE iar cel de al doilea primele faze de lucru.
Voi continua in curand cu restul fazelor de lucru.
#3
Postat 18 September 2011 - 11:56 PM
dan2du, la 18 September 2011 - 08:44 PM, a spus:
Salut dan2du,
Din pacate, ce voi prezenta este mai mult centrat pe figurina decat pe tehnicile folosite. Daca ai intrebari referitor la tehnici iti voi raspunde cu mare placere. Bineinteles, daca stiu. Oricum, intrebari sunt binevenite.
Sa continuam.
M-am ocupat de decorul in care va fi amplasata figurina. Acum veti intelege de ce mentionam mai devreme ca pot plasa comandantul nostru oriunde in vatra noastra stramoseasca. (primul colaj)
Al doilea colaj prezinta finalizarea vopsirii dolmanului precum si a mantalei de culoare rosie. Eu ii spun manta dar nu stiu daca-i corect.
Acum imi voi lua putin timp sa explic problema principala a acestui kit. Dupa cum observati ambele maini sunt asamblate. Intotdeauna inainte de a lipi parti componente ale unui kit, eu fac un dry fit. Folosesc blue-tac pt. asta. Figurina are sculptate locasuri in care ambele maini se aseaza. Aici este problema. Postura mainilor se ia in raport cu potitia umerilor. Mana dreapta s-a asezat foarte bine in locasul ei si este aliniata cu pozitia umerilor. Mana stanga daca este asamblata in locasul ei se va alinia cu pozitia umerilor si totul pare in regula. Am asamblat (dry fit) dolmanul si nu mi-am dat seama ca mana stanga a fost impinsa in fata. Reamintesc ca toate piesele sunt "lipite" cu blue-tac. Toate frumoase si am lipit mainile definitiv, in vederea vopsirii. Nu mi-am dat seama decat mai tarziu, la asamblarea finala, ca dolmanul nu mai sta unde trebuie. A trebuit sa rup mana stanga si s-o lipesc impreuna cu dolmanul de figurina. Devierea mainii stangi fata de locul initial sculptat este majora. Aceasta este problema principala a acestei figurine.
Pentru vopsire am folosit vopsele Andrea.
Aceasta postare a fost editata de LAV-Z: 18 September 2011 - 11:58 PM
#4
Postat 19 September 2011 - 03:35 PM
Elementele decorative de pe spatele dolmanului sunt pur imaginare si le-am executat cu vopsea acrilica si metalica (email).
#7
Postat 20 September 2011 - 02:17 AM
Iata-l pe Comandatul de Lefegii din armata Viteazului la sfarsitul facerii lui.
Daca aveti comentarii sau intrebari eu va stau la dispozitie cu mare placere si va multumesc ca a-ti alocat din timpul vostru pretios sa cititi si vizionati aceste fotografii.
Astept comentariile voastre.
#14
Postat 22 September 2011 - 07:54 AM
Alberto
#15
Postat 22 September 2011 - 02:52 PM
93178000, la 22 September 2011 - 07:54 AM, a spus:
Alberto
Multumesc Alberto!!!.
Am retinut idea de a spala cu sepia partile metalice si am s-o experimentez. Nu imi este foarte clar la ce te referi cand spui pielea de la piept. Te referi la blana si gulerul dolmanului (haina care o are pe umeri - cea vere)?
Merci inca o data pentru feedback!
#17
Postat 25 September 2011 - 03:35 PM
silviug2009, la 22 September 2011 - 05:17 PM, a spus:
Eu nu vad nici un defect deci...toata stima Lav. Ceva cu adevarat deosebit
Multumesc!!!
Stiu ca tu sculptezi figurine. Cu cat figurina este mai bine sculptata cu atat pictarea este mai usoara si scoate in evidenta detaliile. Prin pictare nu prea poti ascunde defecte de sculptura. Figurina trebuie sa fie cat mai bine lucrata pt. ca pictorul s-o scoata in evidenta. De multe ori privitorul admira pictura figurinei dar, sa sti ca, pictorul intotdeauna admira sculptura.
#18
Postat 25 September 2011 - 04:26 PM
DAR....cum nu ma pricep deloc la pictura (inca nu am testat capitolul asta), este posibil sa ai dreptate, inseamna ca am judecat gresit.
Aceasta postare a fost editata de silviug2009: 25 September 2011 - 05:01 PM
#19
Postat 25 September 2011 - 06:09 PM
silviug2009, la 25 September 2011 - 04:26 PM, a spus:
Astea sunt defecte majore care, practic pericliteaza integritatea figurinei. Practic in aceasta situatie, eu evaluez procesul de reparatie iar daca acesta imi da o sansa mare de a restaura figurina o repar. Daca am cel mai mic dubiu, o returnez. Dar niciodata nu ma gandesc cum a-si putea remedia prin pictare.
Citeaza
Deci figurina este integra fizic, dar este slab sculptata. Ei, in acest caz evaluez. Depinde. Am facut un experiment, ceva timp in urma, cu o figurina din plastic, care avea probleme din acestea. Daca esti curios poti sa te uiti aici http://www.cartula.r...h__1#entry82552. Parerea mea este ca nu a fost timp pierdut; am invatat cateva chestiuni, dar prefer sa pictez figurine sculptate bine si foarte bine.
Citeaza
Din punctul meu de vedere, o ruptura nu poate fi decat o ruptura. Figurina este deteliorata; poate fi reparata sau returnata. Asemenea defecte brutale nu pot fi compensate prin pictare in mod realistic. Nu poti baga un asemenea defect sub "pres", prin pictare.
Am urmarit sculpturile tale si imi plac. Daca continui cu atentia la detalii de care ai dat dovada, talentul tau te va ajuta sa faci figurine de calitate. Voi urmari cu atentie lucrarile tale.
#20
Postat 25 September 2011 - 07:12 PM
Sper ca odata si odata sa pot sculpta (modela mai bine zis ) figurine la fel de placute ochiului asa cum sunt cele pictate de tine. Mult spor si-mi doresc sa vad cat mai des lucrari pictate de tine