Sculă manuală de dat găuri mici Pentru găuri cu diametrul sub 1 mm
#21
Postat 13 September 2011 - 08:34 AM
Propunerea mea este să modifici o mașină de ascuțit lame de ras, care să fie echivalentul celei mari de aici. Cutea va fi repoziționată de-a lungul, iar pe cărucior, care va permite mișcarea ghidată, se va concepe un sistem de prindere a burghiului la unghiul potrivit.
Vrei și detalonare, sau te mulțumești cu fețe de așezare plane?
Te gândești tu la o realizare practică, sau să mă gândesc eu?
#22
Postat 13 September 2011 - 03:47 PM
Dacă te mulțumești cu ascuțire plană, iei o bucățică de lemn sau ce vrei tu și o găurești cu burghiul respectiv, cu o gaură înclinată după cele două plane, transversal corespunzător unghiului de atac, iar longitudinal corespunzător unghiului de așezare, vezi detaliile. Bucățica ține burghiul în poziție ca să-l dai cu mâna pe o cute foarte fină. Ca să vezi dacă se rotește îi pui un steguleț pe coada rămasă afară. Cu două găuri înclinate diferit se poate obține ascuțirea dublu plan, dar pentru plastic nu cred că e nevoie, un unghi de așezare spre maxim pare suficient.
#23
Postat 15 September 2011 - 01:39 PM
In rest, ce zici tu acolo sunt limbi straine pentru mine....Si nu d-alea de circulatie internationala.
O sa incerc sa ascut asa. Faza e ca un suport si o gaura e buna doar pentru un burghiu si eu am de la 02 la 3 cel putin.
Ma gandisem si la fixarea burghiului intr-un dispozitiv gen mandrina si ascutirea cu un rotor abraziv cu minibormasina. Daca-mi fixez unghiurile, intr-o sesiune bag in menghina aia cam tot ce am si in cateva ore termin.
#27
Postat 16 September 2011 - 06:43 PM
Un burghiu are o geometrie, care trebuie verificată. Nu doar unghiurile (care ies la poziționarea în șabloane, nu-s probleme), ci și dacă tăișurile sunt egale și centrate. La 0,2 mm este nevoie cel puțin de o lupă care mărește de 1OX. De obicei lupa n-are suport, iar una așa de puternică este mică, nu se poate lucra sub ea. Nici sub microscop, că sare praf abraziv. Însă este singura posibilitate la cum propune wurger. Poate are un microscop de jucărie, cu lentile de plastic, de care nu-i mare pagubă. Sau poate chiar face unul, cu două sticle de ochelari. Fără un aparat de urmărire directă, mai bine dă burghiul pe cute, că acolo vitezele de așchiere și forțele sunt mici, deci riscul este mic. Bineînțeles, cute de ascuțit katane, nu coase.
#28
Postat 16 September 2011 - 09:05 PM
Citeaza
Ma gandesc ca foarte putini dintre noi au o scularie in debara.
Doream sa spun ca trebuie oferite solutii rezonabile. Pentru persoane care ascut o data pe an 10 burghie. Si care nu sunt nici sculeri, nici prelucratori prin aschiere.
Si tot incerc sa-mi imaginez un dispozitiv de ascutit spirale de 0,2mm.
Oricum cred ca-i de preferat o piatra de honuit decat o cute (indiferent de care...).
#29
Postat 16 September 2011 - 10:09 PM
flo, la 16 September 2011 - 09:05 PM, a spus:
(...)
Oricum cred ca-i de preferat o piatra de honuit decat o cute
Ce voiam eu să spun este că microscoapele, mai ales cele cu măriri mici, nu sunt ceva așa de rar. Cine face piese la care are nevoie de găuri de 0,2 aproape sigur are un sistem optic de mărire, dacă nu pentru altceva, măcar pentru poziționarea corectă a găurii.
O piatră de honuit este o cute doar puțin mai fină ca cea pentru coasă, nu arată ca o piatră, ci ca un ciment. Nu e compactă, e „moale” în terminologia pietrelor, adică liantul este friabil, ca să elibereze ușor grăunțele abrazive tocite. Burghiul de 0,2 ar săpa în ea un șanț imediat (și vârful cuțitului sapă).
Ceva foarte fin este piatra de pe piesa aia triunghiulară din mașina de ascuțit lame de ras, care piesă are pe o față o cute clasică, pe a doua o piatră fină (pe aia o recomand pentru burghiele de 0,2) iar pe a treia o piele, ca aia pe care ascut briciul frizerii. Cu pielea nu este ce face, că ascuțirea pe piele are alt principiu, merge la cuțite, nu la scule așchietoare.
V-am spus o soluție simplă cu gaura înclinată.
#30
Postat 16 September 2011 - 10:22 PM
Chestia cu gaura am priceput-o. Dar iti trebuie ochi si vreo trei maini mai sigure ca ale unui neorochirurg.
#31
Postat 16 September 2011 - 11:09 PM
pe_dos, la 16 September 2011 - 10:09 PM, a spus:
...
Aici te inseli. Nu are sens sa intru in detalii cu atat mai putin sa dau exemple.
Pentru o gaura de asemenea marime nu se justifica in nici un caz utilizarea unui microscop - indiferent de ce "calibru" ar fi el; chiar si o pozitionare relativ gresita a gaurii, din pacate nu e perceputa cu ochiul liber. Asta vis-a-vis de gauri tehnologice ce tin de hobby-urile ce au legatura cu profilul forumului. In alte domenii cu siguranta da, dar nu pentru simplii "lipitori de plastice".
Mai mult, o operatiune de o asemenea finete si precizie cum e cea de "reascutire" a unui burghiu de 0.1 sau 0.2 sau chiar 0.5 mm de asemenea cred ca nu se justifica, cand pot "sa pierd" doar 20-30 lei cumparand altele noi, fata de timpul/nervii/rebuturile obtinute precum si oboseala ochilor datorate toate incercarilor de reascutire a unei unelte aschietoare care este "expendable" prin definitie.
flo, la 16 September 2011 - 10:22 PM, a spus:
Doamne ce pot face unii, isi ascut lamele de ras. Bine ca nu s-au gandit la ascutitori de scobitori.
..
Asta chiar mi-a placut.
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 16 September 2011 - 11:11 PM
#32
Postat 17 September 2011 - 08:15 AM
#33
Postat 24 September 2011 - 12:18 PM
#35
Postat 05 February 2012 - 05:01 PM
wurger, la 12 September 2011 - 11:45 PM, a spus:
Am gasit deunazi in spatele pietei obor (unde scrie tool flea market http://wikimapia.org...74&z=18&l=0&m=b ) un tovaras care vinde bituri de surubelnita cu cap de burghiu. erau bituri de 0.5 si 0.4 dar nu am cumparat nimic inca si nu pot sa spun daca erau bune de ceva. Revin in cateva zile cu feedback
#36
Postat 12 February 2012 - 01:18 PM