Folosire lacuri auto Sinto
Postat 31 January 2006 - 11:04 AM
De ceva timp, am inceput sa folosesc pentru lacuirea machetelor lacurile auto Sinto, care se gasesc prin supermarketuri sub forma de spray.
In timpul folosirii lor am observat ca apare o problema. Dupa ce a dat cu lac, in anumite portiuni, vopseaua de pe macheta se scorojeste, ca si cum s-ar usca si exfolia. Stie cineva din ce cauza se intampla acest fenomen?
Aveti ceva sfaturi referitor la folosirea acestor produse?
Postat 31 January 2006 - 12:08 PM
Parerea mea !
Aceasta postare a fost editata de alexie: 31 January 2006 - 12:13 PM
Postat 31 January 2006 - 12:14 PM
Ce spui tu, Alex, are drept cauza uscarea insuficienta a vopselei, impreuna cu un strat foarte gros de lac. Lacul are diluanti destul de puternici in compozitie, si fiind foarte gros stratul acestia ataca vopseaua de dedesubt inainte sa se usuce.
Sfaturi:
- se da in straturi foarte subtiri. NU trebuie sa balteasca pe macheta, suprafata nu trebuie sa ramana "uda" mai mult de o secunda-doua altfel inseamna ca stratul e prea gros.
- tehnica de vopsire cu spray-ul: NU se tine apasat pe buton si se plimba spray-ul deasupra machetei. NICIODATA. In felul asta se obtine acoperire neuniforma si foarte groasa. Prin miscari deasupra machetei, se apasa inainte de a ajunge la macheta, se ia degetul de pe buton dupa ce s-a trecut de macheta. O singura trecere. Se repeta pana la acoperirea completa.
- cel mai bun sfat, se da cu aerograful. Incomparabil fata de spray, cu aerograful poti sa controlezi cat si unde dai.
Postat 31 January 2006 - 12:39 PM
Treaba e ca lacul Sinto (in general lacurile auto, si nu numai) are un solvent foarte "dur" care, daca "balteste", ataca stratul de vopsea.
La sfaturile lui Cartula, as adauga ca distanta spray - macheta sa fie undeva intre 40 - 50 cm si ca inainte de lacurire, lasati macheta la uscat cel putin 48 de ore.
Postat 05 October 2006 - 08:32 PM
Vad negru, desi totu-i alb pesemne pudra de talc
La aceasta ora sunt daramat, incerc sa-mi ameliorez starea : Se putea intampla mai rau, la sigilarea finala a dioramei. Incerc sa vad partea plina a paharului : la urmatoarea diorama hibernala 8-)
:cry:
Postat 14 October 2006 - 11:18 AM
Cred ca este vorba despre incompatibilitatea dintre vopseaua acrilica si lacul cu baza nitrocelulozica. Din nefericire un asemenea mariaj poate fi fatal unei munci de durata. Sincer imi pare rau pentru ce ati patit dar cred ca utilizarea de lacuri semigloss de la Testors este OK.
Postat 14 October 2006 - 01:25 PM
Postat 14 October 2006 - 06:18 PM
- 1-0-9 (si nu numai) spune ca il aplica doar cu aerograful. O.K, dar lacul se gaseste intr-un recipient sub presiune, cum as putea sa il pun in rezervorul aerografului?...Poate sa colectez ceea ce 'iese"din tub intr-un recipient, si apio sa-l vars in aerograf?
- am gasit 3 "arome": lucios, mat si... 'satinat', sa inteleg ca este vorba de 'semimat'?
Cu multumiri.
Postat 14 October 2006 - 06:27 PM
Citeaza
In cazul vopselelor Model Master se intimpla un fenomen destul de neplacut: chiar dupa o uscare de 5 - 6 zile, in momentul in care vrei sa dai al doilea strat (ma refer aici la vopsitul cu pensula), daca dai de mai mule ori cu pensula in acelasi loc (vrei sa intinzi uniform vopseaua), constati ca vopseaua noua o ....dizolva pe cea din primul strat!
Volans, da, se recomanda sa dai lacul cu aerograful. Pentru a "scoate" lacul din recipient trebuie sa "prepari" putin capul de pulverizare:
- scoti capul de pe recipient
- scoti din acest cap "cepul" cu acea gaurica mica
- lipesti in gaura, cu superglue, un tub din plastic extras dintr-o doza de deodorant (de exemplu)
- pui dispozitivul astfele realizat la loc, pe doza de lac.
- agiti bine de tot doza (ce putin 7 minute) apoi, tinind tubul din plastic in recipientul aerografului, apesi usor pe capul de pulverizare. Lacul iese si prin tub se curge in rezervorul aerografului. Atentie, face ceva "spume", dar dispar repede!
Da, satin este semimat! (sau semilucios, de pinde de unde te uiti )
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 14 October 2006 - 06:45 PM