Forum Machete,Modelism,Hobby: Tirpitz 1:350 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Tirpitz 1:350 Academy

#21 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 08 August 2011 - 09:51 AM

Oho !
- Aceasta imagine nu am stiut-o. Intr-adevar are acel semn de recunoastere, insa amplasat la pupa.
Merci pentru imagine Degrelle, raman dator. La fel si pentru site-ul interesant si de studiat.

#22 Useril este offline   Napster 

• Membru senior
  • Postari: 157
  • Inregistrat: 20-December 10
  • Interests:Modelism, auto, IT

Postat 08 August 2011 - 10:38 AM

Intradevar, o imagine de referinta excelenta. Se poate observa cercul alb unde isi are casa svastica nazista, element de recunoastere. Pana la urma nu are acelasi efect, ma refer stric la aspectul machetei, ca varianta K cu svastica rosu-alb-negru pe prova. Daca observati la varianta L zona trapezoidala din prova, acolo ma gandeam sa cuibatesc o svastica, pe modelul celei ed pe nava-sora Bismarck. Am facut eu la vremea respectiva niste calcule si am incropit o schita 1:1 cu cotele necesare dar pana la urma cred ca voi renunta la ea.
Ramane de stabilit spre final ce varianta sa adopt, mi-ar placea sa cred ca pot lega exactitatea istorica cu un efect vizual maxim, sper sa iasa bine.

M-a lovit azi o dilema: lanturile de pe prova as dori sa le inlocuiesc cu unele facute de mine (am explicat in posturile precedente) sau cu unele cumparate. Problema intervine la slefuirea lantului injectat din plastic si preararea zonei slefuite pentru spray-ul Wood Deck si vopsirea la pensula a unei svastici. Avand in vedere textura si "denivelarile" in zona respectiva sper sa nu dau vreo buleala sa iasa vopseaua altfel. Cu ce granulatie de smirghel recomandati sa fac slefuirea pentru a obtine o zona neteda in care sa nu apara diferente de nuante in vopsea?

#23 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior
  • Postari: 616
  • Inregistrat: 09-April 07

Postat 08 August 2011 - 04:28 PM

Sunt bucuros sa fiu de folos! Site-ul e intr-adevar excelent, unul dintre administratori e un norvegian care a editat una dintre cele mai bune carti despre Tirpitz, din pacate doar in limba natala momentan. Napster, la modele Revell lantul se pune separat. La tine e ceva mai complicat. Mergi cu o granulatie medie pana la cea mai mica pe care o poti gasi si neaparat la ud. Oricum, daca faci un wash cu umbra arsa pe punte si un drybrush ulterior, o sa dispara diferenta initiala.

#24 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior

Postat 08 August 2011 - 04:28 PM

Sunt bucuros sa fiu de folos! Site-ul e intr-adevar excelent, unul dintre administratori e un norvegian care a editat una dintre cele mai bune carti despre Tirpitz, din pacate doar in limba natala momentan. Napster, la modele Revell lantul se pune separat. La tine e ceva mai complicat. Mergi cu o granulatie medie pana la cea mai mica pe care o poti gasi si neaparat la ud. Oricum, daca faci un wash cu umbra arsa pe punte si un drybrush ulterior, o sa dispara diferenta initiala.

#25 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 10 August 2011 - 07:36 PM

Am vopsit opera vie si sunt multumit de rezultat. Nu am insistat prea tare cu finisajele pentru ca nu aveam nici white putty. Inca astept sa vina comanda de la Hobbyx... ma arde nerabdarea sa ma apuc de chestii serioase.
In poze se poate observa spoiala rosie pe opera vie. In mare a iesit ok dar am identificat eu o zona mica unde cred ca voi mai da o trecere de spray, iese garantat cum trebuie. Se poate observa pe cos o linie diagonala in creion ce marcheaza trecerea de la vopseaua neagra la cea gri. Asa cred ca voi face la inceput, din ochi, iar mai tarziu voi trasa cu masking tape si voi vopsi. Cred ca cel mai bine voi vopsi aproape toata suprastructura in gri (exceptie fac componentele identificate in schema de vopsire ca fiind colorate integral in camuflajul disruptiv) iar apoi voi masca zona gri si pe ce ramane dau cu cealalta culoare. Aceasi procedura si pe cele doua borduri.

Am mai finisat putin jgheaburile ancorelor cu chit epoxy, din aproape in aproape ajung la forma potrivita. Cred ca dupa o slefuire scurta cu pila si smirghel ramane doar sa vopsesc zona respectiva.

Cautand prin casa am dat de un lant ce s-ar apropia de nevoile mele. Din pacate este prea scurt deoarece am nevoie de minim 110 mm ca sa il priponesc pe prova. Pana nu gasesc ceva de care sa fiu 100% multumit nu voi indeparta imitatia de lant injectata in mulaj.

Recunosc, uneori nu stiu ce trebuie sa mai fac, de unde sa incep si cum sa procedez. Lipsa de scule si de experienta isi spune cuvantul si avansul in executie e lent si uneori cu cateva greseli, unele se pot corecta, altele vor afecta rezultatul final al machetei. Totusi sunt increzator si sunt sigur ca voi putea finaliza multumitor avand in vedere ca am mai facut o singura macheta de o complexitate redusa, fara suprastructura considerabila.

Cam atat pentru azi, astept cu nerabdare sa imi ajunga vopseaua pentru punte, camuflaj si chitul pentru finisajele fine. Cred ca il voi folosi la suprastructura destul de mult. Sunt cateva zone care necesita o atentie sporita.

Imagine postata Imagine postata Imagine postata

#26 Useril este offline   mihai8888 

• Membru deplin
  • Postari: 63
  • Inregistrat: 03-April 11

Postat 10 August 2011 - 08:12 PM

Salutare!

Lanturi de tipul acela la diferite dimensiuni se gasesc in praktiker la raionul de feronerie
Spor in continuare

cu stima....

#27 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 10 August 2011 - 08:18 PM

Multumesc de pont. Cu prima ocazie dau o fuga pana acolo si poate ma aleg cu ceva.

#28 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior

Postat 11 August 2011 - 09:53 AM

Nu-i rau, imi place cum ti-a iesit opera vie. Spor!

#29 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 20 August 2011 - 01:00 AM

Cu bucurie va relatez ca vopsirea carenei este completa, inclusiv cu camuflajul diruptiv de pe borduri. Mi-a luat ceva timp sa determin cat de cat corect liniile originale dar cred ca mi-a iesit destul de bine. Sunt unele mici retusuri de facut dar asta nu e o problema majora. Sper sa se potriveasca liniile de pe carena cu cele de pe suprastructura (ce le voi da tot dupa schita dar pastrand continuitatea celor existente pe borduri).

Inca nu am gasit lant si cred ca o sa stau in loc cateva zile pana cand decid daca il slefuiesc pe cel injectat sau raman cu el.

Acum ma gandeam la alta chestie, in locul ancorei de pe placuta cu numele navei ar fi fost mai bine o svastica dar cum cenzura e maxima raman doar cu visul.:shifty: Daca rezultatul final ma satisface complet poate ii fac un display-case mai de seama cu tot cu insemnele naziste. Daca nu, ramane totul pe umerii unei viitoare machete, nava-sora Bismarck.

Pe viitor am o gramada de treaba migaloasa, trebuie sa maschez cele 3 punti (pupa, prova, central) si sa vopsesc cu Wood Deck unde trebuie. Usor, usor prinde forma :pardon:

In unele poze se pot vedea mici zone ce necesita retusuri cu pensula cu Light Grey. Nu sunt o problema, in 10 minute le rezolv pe toate fara sa se observe. Din pacate asta e rezultatul hartiei de mascare cand intalneste o zona ce nu este neteda, se dezlipeste usor de pe suprafata si permite vopselei sa patrunda. Acum uploadand imaginile am observat o greseala imensa. A ramas o zona nemascata si din neatentie am vopsit-o cu negru cand trebuia sa fie gri. Din pacate astea sunt rezultatele muncii la ora 2 dimineata, alta data voi fi mai atent Cu 2 maini fac si cu 1 repar :fool:

Imagine postata Imagine postata

#30 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior

Postat 20 August 2011 - 09:08 AM

Nu era rau sa fi folosit banda de mascare mai de calitate, gen Tamiya. Scapai de problema retusului multor zone unde negrul a alunecat sub banda.
Pentru placuta navei ai putea folosi si altceva - daca crezi ca-ti serveste ideea :
Iei legatura cu o firma care se ocupa de inscriptionari si iti comanzi o "eticheta" metalica cu numele navei (in caractere gotice) marginit de blazonul navei.
Imagine atasata: IMG_1484-1024.jpg

Am inteles ca in Bucuresti (in incinta supermarket Cora Pantelimon) exista asemenea firma, pretul nefiind unul ridicat. Daca respectivii ti-ar putea reproduce blazonul de mai sus, poti ulterior sa-l si vopsesti in culorile adecvate, iar caracterele cu negru.

Sau, slefuiesti ancorele de pe placuta plasticoasa a navei si aplici acel blazon (tiparit pe un autocolant spre exemplu).

Spor in continuare si nu mai vopsi noaptea.
:lol:

PS.
Verigile lanturilor ancorelor ti le poti face singur, nu-i nevoie de aftermarket-uri simandicoase. Un exemplu simplu.
Imagine atasata: Vopsire_finala_042-800.jpgImagine atasata: Lant-800.jpg

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 20 August 2011 - 09:15 AM

#31 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 20 August 2011 - 10:49 AM

Banda de mascare de 6mm (cea care delimiteaza efectiv zonele) este Tamiya. Am avut o tentativa de a confectiona in regim propriu un lant dupa modelul de mai sus dar dureaza extrem de mult si inca nu am indemanarea necesara. Cred ca e mult mai simplu de gasit un lant potrivit, numai ca nu am avut eu noroc pana acum.

#32 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 20 August 2011 - 09:19 PM

Astazi am inaugurat spray-ul pentru wood deck, sunt destul de multumit re rezultat. Totusi abandonez ideea calafatuirii cu creionul mecanic pentru ca iese off-scale, zici ca e zebra puntea dupaia :) Mai am de facut o gramada de retusuri la pensula subtire dar acum nu e momentul, iar se face tarziu in seara. Cateva zone unde trebuie sa mai insist cu wood deck, cateva cu gri si tot asa. E departe de perfect.
Nerabdator fiind am montat cateva instalatii pe puntea pupa, ceva armament, cateva vinciuri si catargul jack-ului. Inca sunt nelamurit cum se prinde ancora din spate, sunt o sumedenie de piese foarte mici si subtiri si ma baga in mister. Din pacate inca nu am gasit lant potrivit. Daca maine nu gasesc dupa ce dau o tura prin magazine ma voi apuca sa-l fac singur chit ca dureaza enorm si sansele de reusita sunt destul de mici.

Ce recomandati pentru firele dintre catarge, guta subtire de pescuit, fir de par, ata de papiota, etc ?
Maine voi posta si poze mai clare, cu detalii mai mari. In pozele de mai jos pare ca puntea e perfect plana, ca un carton ordinar :shifty:

Imagine postata Imagine postata Imagine postata Imagine postata

Aceasta postare a fost editata de Napster: 20 August 2011 - 09:20 PM

#33 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior

Postat 20 August 2011 - 10:26 PM

Ti-am spus, cuvantul de ordine este: rabdare! Banda Tamyia e foarte buna, dar trebuie sa o fixezi cu...rabdare. Dupa pozitionare, folosind un instrument cu cap rotunjit,, urmareste linia mastii sa fii sigur ca s-a lipit si ca nu va aluneca vopsea pe sub ea, sau daca se va intampla, va o cantitate mica si, in consecinta, mai usor de reparat. In loc de calafatuire, aplica cateva wash-uri si drybrush. Ai sa vezi ca rezultatul e spectaculos. In topicul meu despre Bismarck, ai sa vezi o eticheta facuta exact la magazinul de care amintea AdiP, acum 2 saptamani. M-a costat 25 de lei. E din plastic dar arata metalizat, chiar mai bine decat ma asteptam. Am dus pe o hartie textul pe care il doream, i-am precizat fontul pe care l-am folosit si dimensiunile etichetei si totul a fost gata in 10 minute. Pentru arborada eu am folsit guta. Poate tu stai mai bine cu indemanarea, ca mie mi-au iesit peri albi. N-am incercat cu plastic tras la cald, am sa o fac pentru a compara cele doua metode. Incearca si tu si vezi ce crezi ca poti face mai usor.

Aceasta postare a fost editata de Degrelle: 20 August 2011 - 10:28 PM

#34 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 21 August 2011 - 12:41 AM

Cu guta ma mai descurc insa sunt sceptic cu privire la prinderi. Va trebui sa folosesc cel putin un nod dublu in ambele capete si nu sunt sigur ca va arata cum trebuie. Am sa incerc si niste noduri pescaresti poate, sa vad ce rezultate ofera.

#35 Useril este offline   Degrelle 

• Membru senior

Postat 21 August 2011 - 06:43 AM

Eu faceam un singur nod si apoi aplicam foarte putin super glue (daca prinderea o faceam de fotodecupaje) sau lipiciul Tamyia cu capac verde, cel estra thin, daca lipeam pe plastic. In felul asta nu trebuie sa faci multe noduri si sa arate inestetic, dar trebuie sa ai MARE grija cand lipesti, ca poate arata de 100 de ori mai rau decat cu mai multe noduri. Nici mie nu mi-a iesit chiar perfect. Eu am vrut sa reproduc si cateva cabluri care nu sunt tensionate, dar nu arata prea grozav, guta nu poate reproduce prea bine asa ceva. Data viitoare o sa incerc si altceva. Tu testeaza intai si vezi ce si cum iti place.

#36 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 21 August 2011 - 10:21 AM

E foarte mare pericolul atunci cand aplici vopsea pe o suprafata vopsita ca se topeste vopseaua instant. In special daca ma mai apuc sa umblu la fir, atunci chiar ca s-a dus. Cred ca mai bine prind cablurile cu ocheti (ca prinderea pe agrafa de pe firul de pescuit, pentru cunoscatori).

#37 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior

Postat 21 August 2011 - 11:12 AM

Hm.

Guta nu va merge niciodata pentru a reprezenta cabluri detensionate pentru ca are acea elasticitate a oricarui fir de nylon si care da un efect total inestetic/nereal.
Inca 3, hai sa zicem, sugestii si ma opresc.

Pentru cabluri, antene si altele.
1. Ata de matase sau sintetica (nu are scame in lungul firului) - permite o lipitura "cap in cap", se poate vopsi usor cu ce vrea fiecare, etc. Se gaseste la orice mercerie, e ieftina si intr-o gama destul de mare de culori (pentru cei carora nu le place sa vopseasca). E similara cu ata cu care sunt cusute talpile la unele incaltari care se considera mai cu pretentii.

2. Fir de stiren tras la cald. Cu putina rabdare (si in functie de plasticul ales) se pot trage fire cat permite deschiderea ambelor maini. Permite lipitura "cap in cap" fie cu adezivi dedicati (ptr. stiren-stiren) fie cu cianoacrilat (PE-stiren sau altele). Se vopseste cu usurinta, este suficient de rigid, etc.

3. Fir de elastan/nylon din ciorapii de dama (care are- care nu sa-si cumpere :rofl: ). E extrem de fin, se lipeste cu cianoacrilat, ramane elastic (risc mai scazut de-al rupe la manipulari "prietenoase"), se poate vopsi.

@Napster
Din cate am observat pana acum, tu incerci sa-ti complici munca (poate inconstient) prin metodele pe care le expui; fie ca vorbim de lanturi, de intins fire sau de o simpla mascare ce necesita rabdare, in vederea vopsirii.
Crezi ca merita toata munca si nervii pentru a face noduri pescaresti la fiecare prindere a firelor pe catarge ? Intreb pentru ca la postul 31 vorbeai de timpi mari necesari reproducerii unui simplu lant. Cel pe care ti l-am dat ca si referinta a fost facut in circa 40 de minute, cu tot cu imbinarea zalelor (lungime de cca.40 cm). Iar indemanarea nu are nici ea prea mult de a face cu ceea ce am sugerat, privitor la acele lanturi.

Daca insa tu apreciezi ca ai suficienti nervi si timp sa faci noduri pescaresti in varful catargelor, inseamna ca avem optici diferite a ceea ce inseamna hobby.
Inteleg perfect dorinta de a gasi tu solutii noi la probleme vechi, insa de multe ori exista metode simple, utilizate cu succes si fara a fi consumatoare de timp. Tu faci cum consideri de cuviinta sau cum crezi ca se imbina mai bine cu dorinta ta de a lucra.

Cu placere.

Si sa ai mult spor la macheta.

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 21 August 2011 - 11:19 AM

#38 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 21 August 2011 - 12:03 PM

Multumesc pentru sfaturi. Intradevar imi cam complic viata in unele aspecte si mi-o simplific in altele.
Cu nodurile e treaba simpla, stiu sa le fac sa fie cat mai mici si rezistente si am ceva indemanare la ele de pe vremurile cand jumatate de zi legam carlige mici pe malul baltii, la peste :whistle:
M-am gandit la clasica guta pentru ca era singurul material la indemana care s-ar potrivi cat de cat. Nu am mai tras stiren pana acum, nu am cianoacrilat si s-ar putea sa mi-o iau daca ma apuc sa destram ciorapi de dama ^_^

In ceea ce priveste lantul, am mai spus, am avut o mica incercare sa vad cum il pot face singur, za cu za, si mi s-a parut ca dureaza prea mult in raport cu usurinta in procurare/gasire prin casa. Cel putin asa am considerat eu, ca se gaseste pe toate drumurile un lant potrivit dar din pacate pana acum nu am avut noroc sau nu am cautat unde trebuie.

Si ca sa complicam situatia putin mai mult, ce ziceti de blast bags? M-am tot uitat la diferite tehnici, materiale si imagini pe net dar sincer sa va spun nu am gasit ceva sa-mi placa. Rezultatul cu putty pare prea grosolan si ne-realist incat pare ca nici nu merita efortul.
Imagine atasata: GB-tirp_1.jpg
Un exemplu mai sus, culoarea mi se pare aiurea, realizare cam ... nefinalizata. Mie mi se pare ca strica macheta dar pana la urma cred ca e si chestie de gusturi. Cred ca ar fi aratat mult mai bine dintr-un material textil dar la scala 1:350 probabil nu se merita, in special pe un kit mai nepretentios cum este al meu.

Imagine atasata: DSC02135.JPG Imagine atasata: DSC02139.JPG

LE: si 2 imagini cu puntea si vinciurile putin modificate. Scuzati mizeria de pe punte, marinarii nu au avut timp sa faca curat :D

Aceasta postare a fost editata de Napster: 21 August 2011 - 12:37 PM

#39 Useril este offline   AlexPl 

• Membru senior
  • Postari: 768
  • Inregistrat: 30-November 04

Postat 21 August 2011 - 05:27 PM

Salut,

Ce ai pus tu pe punte nu sunt vinciuri, ci rolele pentru furtunele de pompieri. Se afla peste tot pe nava. Deci iti recomand ca acea sarma sa o vopsesti in negru sau crem.

#40 Useril este offline   Napster 

• Membru senior

Postat 21 August 2011 - 07:54 PM

Buna remarca. M-am exprimat impropriu vinciuri, sunt de fapt niste role pe care se infasoara furtunul. Sarma va fi vopsita cu un crem (am vazut unul la Diverta, asta ca sa nu dau comanda iar sa astept). Aceasi culoare o pot folosi si pentru barcile de salvare?

Arata acest topic

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

15 useri citesc topicul
0 membri, 15 vizitatori, 0 utilizatori anonimi