Si totusi e un SIB cu influente ...
#43
Postat 19 August 2011 - 10:20 PM
Îmi place ce-ţi iese din mână. The work of a master!
Iar la faza cu pusul fâşiilor de furnir laolaltă, după tăiere, spre a fi şlefuite la aceeaşi lăţime, e o metodă ingenioasă. Uite că am mai învăţat ceva în seara asta (şi eu tot cu cutter-ul le tăiam, dar la îmbinam direct. Norocul meu a fost că s-au potrivit una lângă cealaltă)...
Aceasta postare a fost editata de VALIX: 19 August 2011 - 10:24 PM
#44
Postat 23 August 2011 - 01:33 PM
...am trasat proiectia coastelor
...am notat unde e chila ( am pus in cuie o bageta de 4mm)
...am lipit prima fila - fila de galbord
...am impartit in 4 zone egale lipind in puncte o ata ... care ma va si corecta unde gresesc ... daca va uitati atent veti observa aceste locuri ...
...am inceput calculele ... cea mai lunga coasta ( de la fila de galbord pana in brau) are 11.2mm ... impartit la 0.5mm ( atata va fi fila de furnir) obtine 22.4 file ... 23 de file pentru a acoperi totul ...
... acu ...mi-a ramas sa masor lungimile la toate coastele si sa le impart la 23 ...
?
Aceasta postare a fost editata de staric: 23 August 2011 - 01:53 PM
#45
Postat 23 August 2011 - 03:19 PM
eu le zic ... coada de randunica ... cineva sa-mi spuna cum e corect
Exemplu ( SIB-ul meu)
Prima zona (din patru)...sa zicem ca incepe cu 5 file a 5 mm (25mm)si se ingusteaza spre prova la 5 file a 2.4 mm(12mm). Ce am inteles eu ca acesti 2.4mm sunt prea putini ( vechii mesteri corabieri nu coborau sub jumatatea scandurii )... atunci la prova punem 4 file a 3mm(12mm) ... iar mai departe :
#47
Postat 23 August 2011 - 05:17 PM
#48
Postat 23 August 2011 - 05:37 PM
gl_mmm, la 23 August 2011 - 04:21 PM, a spus:
DA... ma ajuta sa invat cum NU SE FACE filarea
@Traian
"La Couronne" e studiata ... are filarea germana ... parca asa vad eu ...
Ce ai avut in vedere prin "butoi"?
Aceasta postare a fost editata de staric: 23 August 2011 - 06:11 PM
#50
Postat 23 August 2011 - 07:58 PM
Am observat ca majoritatea celor care fac SIB-ul folosesc "metoda engleza".
Cred ca Traian a inteles ca si mine. Eu am inteles ca vrei sa faci filele ascutite catre capete, ca doagele unui butoi.
Eu o sa ma straduiesc sa folosesc "metoda engleza". Cum faceau spaniolii, italienii, n-am gasit.
#51
Postat 23 August 2011 - 09:02 PM
#54
Postat 24 August 2011 - 11:16 AM
ovidiusc23, la 24 August 2011 - 04:39 AM, a spus:
Medoda folosita de mine pentru inchiderea filelor la prova este olandeza.
Spor la munci,
Ovidiu
Da,Ovidiu e olandeza ... acu am observat ca am scris germana ( nici nu stiu daca ezista metoda germana ), mai ales ca am editia germana a lui Wolfram zu Mondfeld "Historische Schiffsmodelle" si era greu de gresit,dar eu am reusit si performanta asta ...
* scuze ca mi-am permis sa desenez pe lucrarea ta
@Traian ... merci pentru avertisment ... voi face tot posibilul...
#56
Postat 24 August 2011 - 11:56 AM
traian, la 24 August 2011 - 08:30 AM, a spus:
Ma declar infrant. Naiba stie daca ceea ce intelesesem eu e bine ori ba. Ies de aici lamurit bustean.
Oricum sunt convins ca va iesi un SIB frumos si original.
Succes maxim!!!
PS "Balbaiala" nu-mi apartine. Rog un mod. s-o steraga.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 24 August 2011 - 11:59 AM
#57
Postat 24 August 2011 - 01:12 PM
Cu aspectul „butoi” este o mică problemă: eu încerc să curbez filele natural, adică îndoindu-le pe grosime, și cât mai puțin pe lățime. La prova, unde curbura e mare, alinierea filelor nu se poate obține decât îngustând fila. Până acum nu le-am îngustat mai mult de 1 mm, adică de la 5 mm la 4 mm. Îl întreb pe traian dacă doar atât dă un aspect deranjant de butoi. Întreb, deoarece mai vine o filare, exterioară, iar aia este aceea ce va da aspectul final. Peste două săptămâni o să fie destule file ca să fie filarea suficient de avansată pentru imagini comparative.
#58
Postat 24 August 2011 - 02:04 PM
Ziceam ca reper e fila din zona plutirii (braului) , gurna si galbordul. Intre ele se alterneaza cu file intregi si file in clin. Daca se merge pe ingustarea a toate capetele Aspectul final va fi al unei jumatati de butoi cu doage frumos aranjate. Masurati pe cantul coastei maestra distanta de la brau pana la chila si vedeti cate file intra in spatiu. Refaceti masuratoarea pe etambou si pe etrava si calculati diferentele. plusul nu trebuie decupat din fiecare fila ci doar de acolo unde fila nu se aseaza natural pe coasta la filare. Daca apar diferente intre alaturatea de pe etrava si cea de pe cupla maestra se baga clin, nu se trage de fila. La pupa, pe etambou se pun clini de compensare, nu se trag filele una langa alta. Sus de gurna si in jos de ea nu fortati filele sa se aseze una langa alta pe toata lingimea, fila trebuie sa se aseze natural pe cuaste si se ajusteaza acolo unde e cazul majoritar cu clin. Ziceam ca modul prezentat de Deag. e aproape de cum ar trebui doar ca acele bucatele triungiulare care se lipesc in spatiile ramase trebuie sa fie inlocuite cu file intregi ajustate in asa fel incat sa nu ramana goluri.
pe_dos - nu forta fila pe latime, ajusteaza unde nu se aseaza de la sine ca iese o catastrofa.
Sper sa nu va fi incurcat mai tare.
#59
Postat 24 August 2011 - 03:21 PM
Eu mai sus am prezentat pur teoretic ... adica simplu fila la un capat are 5mm si la altul 3mm ... punem rigla si taiem ...rezultatul un butoi :
si o doaga egala (vezi b.)...iar la corabie,cu parere de rau, nu e asa ... forma filei, de cele mai multe ori ,corabia isasi ti-o arata ... exceptii sunt KIT-urile care contin si planul detaliat a filaturii
Fila ,pe bune, are forma ceva de genul asta:
si o aflam asa ... cea mai raspandita metoda:
dar nici asta nu e rea:
... sper ca am pus corect punctul pe I
Aceasta postare a fost editata de staric: 24 August 2011 - 03:27 PM