se pot face decal-uri la imprimanta?
#3
Postat 25 January 2006 - 03:11 PM
horia, la Jan 25 2006, 12:27 PM, a spus:
Horia,
Eu folosec un numar de imprimante (dar nu mai fac la comanda)
Am o imprimanta Brother HL1230, laser alb negru.
Am o imprimanta inkjet Epson Stylus C86 care imprima cu cerneala impremeabila.
Am o imprimanta Oki DP5000 (Sistem ALPS), care tipareste cu un tip de ceara. Asta poate tipari alb. Nu se mai fabrica. Se gaseste pe Ebay pe bani multi. Eu am luat-o destul de ieftin cand inca se mai fabrica. Asta este imprimanta de baza pentru decaluri, cu care imi tiparesc decaluri in culori "solide", uniforme. Astea sunt tiparite pe hartie TangoPapa transparenta. Hartia se ia de aici: http://www.tangopapadecals.com/ pe acelasi site o sa gasesti si un tutorial despre cum se fac decaluri.
Imprimanta Epson este excelenta pentru decaluri si culori pastelate, cu margini difuze, combinatii, etc. (O folosec la embleme cum ar fi "Mickey calare" sau "nose art" )Pentru asta, trebuie hartie speciala pentru inkjet. Dupa tiparire, hartia TREBUIE sa fie acoperita cu un lac fixativ transparent care seteaza designul. Eu folosesc Future (Klear).
Alta hartie de decal DECAT hartia de inkjet NU merge. Hartie de inkjet se gaseste aici: http://www.decalpaper.com/
http://www.beldecal....odel_decals.cfm
http://www.lazertran...Hobbycraft.html
Daca decalul va fi pus pe un fundal inchis la culoare, trebuie sa folosesti hartie alba si sa decupezi cat mai aproape de marginea imaginii tiparite. Daca decalul e pus pe un fundal alb, atunci poti folosi hartie de decal transparenta.
O alta optiune este, din cate am auzit, un pachet creat de Testors (cauta pe aici http://www.testors.com/) care vine cu un software si niste hartie cu care poti tipari decaluri la imprimanta, dar nu l-am vazut sau folosit vreodata.
Un avertisment, tiparirea de decaluri nu e floare la ureche, si nu e ieftina. Trebuie sa strici multa hartie si cerneala pana ce te obisnuiesti.
HTH
Radu
Aceasta postare a fost editata de radub: 25 January 2006 - 04:09 PM
#4
Postat 25 January 2006 - 03:42 PM
radub, la Jan 25 2006, 03:11 PM, a spus:
Cred ca despre ASTA este vorba.
#5
Postat 25 January 2006 - 08:42 PM
eugen, la Jan 25 2006, 03:42 PM, a spus:
radub, la Jan 25 2006, 03:11 PM, a spus:
O alta optiune este, din cate am auzit, un pachet creat de Testors (cauta pe aici http://www.testors.com/) care vine cu un software si niste hartie cu care poti tipari decaluri la imprimanta, dar nu l-am vazut sau folosit vrfeodata.
Cred ca despre ASTA este vorba.
Nici nu va ginditi sa folositi produsul de la testors. Am avut ocazia sa-l "vad la lucru. Nu este bine conceput. Mai bine ne spune Radu ce utilizeaza.
ict
#6
Postat 25 January 2006 - 09:51 PM
O sa sar peste tiparirea cu imprimanta OKID5000 (ALPS) pentru ca (1) nu se mai gaseste de vanzare si (2) pentru ca metoda de tiparire impune un process prea anevoios si complicat de separare a culorilor in culori de baza (CMYK).
Deci tiparirea de decaluri se poate face in alte cateva feluri care sunt mai la indemana:
A. TIPARIREA DE DECALURI CU IMPRIMANTA INKJET
Mai intai o sa descriu hartia de decal pentru inkjet. Asta e o hartie groasa, acoperita cu un start de adeziv dizolvabil in apa, un film transparent (decalul in sine) care la randul lui este acoperit cu un strat fin de gelatina. (Hartia de decal pentru imprimante laser nu are acest film de gelatina).
Atunci cand designul este imprimat de imprimanta inkjet, acel film de gelatina se comporta ca un fel de sugativa si "captureaza" cerneala in asa fel incat sa adere (fara filmul de gelatina, deci o hartie de decal pentru imprimanta laser, cerneala se imprastie peste tot si nu se usuca nicioadata). Apoi, se aplica un strat de lac transparent, preferabil cu un aerograf sau cu un spray (Eu folosesc Johnson's Klear). Acest lac transparent topeste filmul de gelatina si il fuzioneaza cu filmul de decal si face si cerneala impermeabila.
Asta e tot. Decalul se decupeaza de pe pagina. Pagina e acoperita in intregime cu film, deci fiecare design trebuie decupat separat cat mai aproape de imagine in asa fel incat sa nu fie film excesiv in jur. Se aplica ca orice decal.
Trebuie avut grija de anumite lucruri. Daca hartia de decal este transparenta, decalul nu poate fi aplicat decat peste un fundal alb. Daca este aplicat peste orice alt fundal, (galben sau verde sa zicem) fundalul va schimba tonul culorilor sau daca fundalul este foarte inchis la culoare, imaginea poate deveni imvizibila. daca decaul este aplicat pest o vopsea de orice alta culoare decat alb, decalul poate fi tiparit pe hartie de decal alba (asta e la fel ca cea transparenta, numai ca e uniform alba), apoi imaginea e decupata cat mai aproape de design cu putinta in asa fel incat sa nu se vada margini albe - e mai dificil decat credeti!.
Cand tiparesc decaluri cu inkjet, imi fac fundalul alb pentru fiecare imagine de forma necesara cu imprimanta OKI/APLS care tipareste alb.
Partea cea mai importanta a decalurilor este crearea masterului, desenul de baza. Daca asta nu e facut bine, nu conteaza ce scule ai.
Din nou, metoda e prea complicata pentru a fi descrisa pe scurt. Eu folosesc un program de desen vectorial+bitmap, Deneba Canvas 7, care mi se pare mai usor de folosit. Mai sunt si altele, Corel, Adobe etc, care se pot folosi si ele (le am si pea alea, dar prefer Canvas).
Designul trebuie creat la dimensiunile si in culorile potrivite. Pentru dimensiuni, se folosesc uneltele de masurare furnizate de programul de grafica. Pentru colori, se foloseste un nuantier, de exemplu Canvas are un nuantier Pantone plus alte cateva.
O sa fie nevoie de mai multe probe de tiparire in care se verifica nuantele de culori si dimensiunile imaginilor. Astea se fac pe hartie obisnuita. Atunci cand esti multumit,poti tipari pe hartie de decal scumpa.
B. TIPARIREA CU IMPRIMANTA LASER COLOR (sau ALB/NEGRU daca e de folos)
Pentru asta se foloseste hartie de decal pentru imprimante laser (nu hartie de inkjet care asa cum am spus mai sus are un film de gelatina)
Imaginea/masterul se face la fel, si se tipareste cu imprimanta laser.
Imaginea tiparita e impermeabila, dar este foarte fragila si se poate separa in fulgi/solzi. Este bine sa fie acoperita cu un strat de lac (cu aerograful sau spray). Aceleasi reguli cu privire la transparenta culorilor se observa ca si la decalurile inkjet, deci decalul se aplica nuimai pe fundal alb ori se tipareste pe hartie alba.
C. TIPARIREA CU UN FOTOCOPIATOR/XEROX COLOR
Pentru asta se foloseste hartie de decal pentru imprimante laser (nu hartie de inkjet care asa cum am spus mai sus are un film de gelatina)
Imaginea/masterul este tiparita pe hartie obisnuita cu o imprimanta buna.
Imaginea asta e dusa la un serviciu de fotocopiere, in tava pentru hartie se introduce hartie de decal laser, iar imaginea este fotocopiata (ca orice alta fotocopie) pe hartia de decal din sertar. Imaginea tiparita e impermeabila, dar este foarte fragila si se poate separa in fulgi/solzi. Este bine sa fie acoperita cu un strat de lac (cu aerograful sau spray). Aceleasi reguli cu privire la transparenta culorilor se observa ca si la decalurile inkjet, deci decalul se aplica nuimai pe fundal alb ori se tipareste pe hartie alba.
HTH
Radu
Aceasta postare a fost editata de radub: 25 January 2006 - 09:55 PM
#8
Postat 26 January 2006 - 01:47 PM
scristi, la Jan 26 2006, 10:00 AM, a spus:
astept pareri si chiar sfaturi, Multumesc
Poti folosi orice lac care nu ataca filmul sau care devine prea rigid dupa uscare in asa fel incat sa nu permita filmului sa se muleze pe macheta.
Eu folosesc lac acrilic Johnson's Klear.
Indiferent de ce lac folosesti, da cu lac abia inaintea aplicarii decalului (il lasi sa se usuce bineinteles). In acest fel e inca destul de maleabil. Pana si Klear devine prea scortzos dupa o vreme.
Daca ai grija si le aplici pe suprafete plate, cu decalurile laser te poti descurca si fara lac. Trebuie sa ai grija pentru ca cernerala crapa si se cojeste ca niste solzi daca decalul este aplicat peste forme foarte complexe.
HTH
Radu
#11
Postat 30 December 2006 - 10:31 PM
A comandat cineva pana acum de la Decal Paper ? E buna hartia ?
In loc de
Citeaza
Numai intrebari dupa cum vedeti
Aceasta postare a fost editata de AdyAero: 30 December 2006 - 10:31 PM
#12
Postat 06 January 2007 - 12:54 PM
Problema mea este alta avand in vedere modelele feroviare
Am nevoie de cifre si litere ce trebuie transferate pe model
Cifrele si literele trebuie sa fie albe iar pe langa transparent
Poate nu am citit cu atentie cum se face si cu scuzele de rigoare va rog sa-mi explicati si mie
Imprimante am doua: una laser HP si una color cu cerneala tot HP
Multumesc
#13
Postat 06 January 2007 - 08:23 PM
* pe fundal alb (exact ca foile obijnuite), pot fii folosite imprimantele obijnuite,
* transparente, albul se obtine prin printare (chestie pe care o imprimanta obijnuita nu o are).
Hartia transparenta e exact ce iti trebuie tie dar de asemeni si imprimanta care am inteles ca e destul de scumpa din pacate
#14
Postat 07 January 2007 - 05:18 PM
Citeaza
Poate nu am citit cu atentie cum se face si cu scuzele de rigoare va rog sa-mi explicati si mie
Citeaza
#15
Postat 15 April 2008 - 10:19 PM
Z-mare, la 7 Jan 2007, 18:18, a spus:
Nu rezolvi nimic, toata coala e alba, deci trebuie sa te chinui sa decupezi dupa contrur! Ori la scara 1/78, e cam greu sa faci asta pentru caractere precum "S", "5" sau "8"
stiu ca m-am trezit cam tarziu dar...coala este alba dar cel mai greu este ca nu sunt imprimante care sa imprime caractere mici cum ar fi o inaltime de caracter de 0.3 spre exemplu si sa fie clar, adica sa printeze macar fondul de o anumita culoare si sa ramana scrisul, si mai ales ce-a mai mare problema este ca nu scoate culoarea exacta orice i-ai face
eu folosesc imprimanta laser si hartie decal alb opac si mai ales e problema ca la taiere se scorojeste pe margina culoarea imprimata
#16
Postat 27 September 2014 - 05:28 PM
1) Dupa ce s-a printat pe hartia de decal (inkjet) modelul dorit si s-a asteptat uscarea cernelii, cat de mult se da cu Future/Klear sau alte lacuri protectoare speciale peste hartie?...Dau cu lac pana cand hartia capata un aspect satinat sau lucios?
2) Intre Future/Klear si "Liquid Decal Film - Microscale Industries Inc" pe care mi-o recomandati. Partea buna e ca le am pe amandoua.
Intreb toate astea pt ca nu am tare multa hartie de decal la dispozitie si nu-mi permit sa gresesc prea mult
PS. Daca aveti ceva tips and tricks sau sfaturi cum sa previn eventuale probleme le ascult cu interes.
#17
Postat 28 September 2014 - 07:04 PM
Colegi de breasla au avut la un moment dat niste rateuri cu Future/ Klear, probabil din motivul pe care il mentiona si Radu acum multi ani - uscarea/ intarirea Klear-ului, "ciobirea" lui si patrunderea apei la cerneala.
L.E.: eu am folosit Decal Film cu pensula, am dat un singur strat, dintr-o singura miscare. Despre folosirea lui cu aerograful sunt sigur ca se va sesiza cineva mai competent si vei primi raspuns si la aceasta intrebare
Aceasta postare a fost editata de niki: 28 September 2014 - 07:10 PM
#19
Postat 05 October 2014 - 11:55 AM
Mulțumesc de īnțelegere
#20
Postat 05 October 2014 - 02:34 PM
Acest decal are o problema la aplicare pe machete colorate. Sunt doua solutii. Dupa ce se printeaza decalul color se merge cu coala la o imprimanta cu tus alb si se printeaza alb ... da costa. Apoi e greu la decupat DAR decalul iese BETON!!. Alta tehnica - vezi poza - se ia vopsea alba la marker se coloreaza suprafata peste care va veni decalul in alb si apoi peste ea se pune decalul.
In imagini o schimbare de numar din numar civil in numar de Armata. Am vopsit cu vopsea marker alb numarul vechi de Arges, apoi am pus numarul nou de Armata
Have fun !