Citeaza
..culoarea cestuia se "deschide" pe masura ce te indepartezi.
. Aici te-as contrazice nitel, culoarea se 'inchide", devine mai intunecata, deoarce ochiu nu mai este capabil sa perceapa culorile. Ca exemplu culoarea unei paduri privita de la distanta apare mai intunecata deid privita de aproape. Este adevarat, pictorii au "contabalansat" aceste efect facind fundalul nenatural de deschis, aceasta pentru a da bine la ochi! Vezi
Cina cea de taina, cu toate ca nu cred ca e cel mai bun exemplu. Tot din aceasta cauza, cerul in pictura, la orizont, se face mult mai deschis decit il vedem noi cu ochiul liber. Doar pentru a sublinia dramatismul unei scene au facut fundalul mai intunecat.
Citeaza
... "formule" de spalacire a vopseleleor
. Cred ca aici ai pus punctul pe "i": amestecind cu alb, exact acest efect se obtine,spalacire!
Cit despre vopselele cu "efect de scara" gata facut, iarasi este o prostie. Ce te faci daca vrei sa vopesti ceva la scara 1/32, 1/48 sau 1/720

. Chiar, la aceasta scara, cam cit alb ar tebui adaugat

Poate asa se explica de ce RLM-urile date de MM sint asa de aiurite!
Carula, hai ca incepem sa ne apropiem. Eu nu vorbean de culori
pure care se pot deschide cu alb (un bun exemplu este culoarea albastra, de obicei un pigment "pur", ci de banalele vopsele folosite de noi in modelism.
Culorile se imaprt in culori primare, culori secundare si culori tertiare. Culorile primare, trei la numar, nu pot fi obtinute din nici o alta culoare. Acestea sint culori “de baza” si sint: rosu (magenta), albastru (cian) si galben.
Culorile secundare sint culori obtinute din amestecul a doua culori primare. Aceste culori sint: portocaliu, albastru inchis, verde. Culorile tertiare se obtin amestecind culorile primare cu cele secundare.
Pentru
a inchide nuanta unei culori primare se foloseste complementara (adica amestecul din celelalte doua culori primare). Ex: rosul se inchide cu amestec de galben si albastru. Culorile secundare se inchid astfel: verdele cu violet, portocaliul cu ultramarin, verdele cu carmin.
Pentru
deschiderea nuantei culorilor, teoretic se poate adauga alb, desi nu intotdeauna rezultatele sint cele asteptate. De exemplu, verdele se deschide cu galben, eventual, in amestec cu putin alb. Rosul nu se deschide niciodata cu alb, deoarece devine …roz, ci cu galben sau crem. Albastru se poate deschide cu alb.
Revin cu exemplul anterior de cum actioneaza albul ca “deschizator” de nuanta (da, ai dreptate, daca are aripi e pinguin, ba mai mult, face si oua

): s-a amestecat rosu cu verde si s-a adaugat galben: s-a obtinut verde oliv. Daca in loc de galben se adauga alb, se obtine un gri maroniu. Si, daca nu este indeajuns, mai am un exemplu: incercati sa inchideti galbenul cu negru si vedeti ce rezulta. Oricum va sfatuiec sa faceti experienta, merita, rezultatul o sa va fie de un real folos!!!!!!
Cred ca discutia nu merita a fi, inca, inchisa