Matrita IAR 81 C 1/48 kit preserie- spre analiza, nu este produsul final
Postat 02 February 2013 - 08:32 PM
nici rotunda , nici patrata, nici, nici... cam asa as caracteriza cupola asta
sper sa mai fie nevoie doar de o mai buna finisare si ramele cupolei si parbrizului.
am montat toate furtunele de admisie aer a cilindrilor- fara probleme
Aceasta postare a fost editata de mamutel: 02 February 2013 - 08:56 PM
Postat 03 February 2013 - 03:52 PM
Cu cupola, e o problema la scara asta. Partea frontala, cea racordata la parbriz, e un cornier. Partile laterale sunt din tabla simpla, fara margini indoite. Prinderea de la partea din spate e facuta prin incalecarea tablelor. Tot ansamblul este rigidizat cu un cadru din teava de otel, care sustine si cele trei glisiere ale cupolei (doua laterale, in fata, una sus in spate). Cadrul asta se vede prin cupola transparenta! Sa vedem cum faci cadrul asta!
Postat 11 February 2013 - 08:22 PM
Postat 12 February 2013 - 03:19 PM
Sunt nelamurit in desnul atasat am suprapus 2 surse un ozalit(care pare real desen de fabrica) si un plan(o sursa de incredere) dar exista o diferenta notabila....Au existat mai multe variante de cupole? cea din ozalit nu este asa bombata ca majoritatea planurilor pe care le am vazut...
Vreau o lamurire de la cine cunoaste...altfel ramane incert si o sa fac o medie a celor 2
Postat 12 February 2013 - 03:52 PM
Atentie cu plansele de fabrica. Dupa atatia ani, calcul a lucrat putin, modificandu-si dimensiunile, asa ca desenul de pe el nu mai este tocmai la scara, daca a fost vreodata. Dar datele trecute pe el sunt de baza!
In 1988, cand am facut desenele avionului, am avut plansa asta sau cel putin una asemanatoare, nu pot sa afirm sigur, a trecut atata timp! Si am procedat la transpunerea la scara (1/20 si 1/5) a dimensiunilor indicate pe plan, pentru a obtine profilul cupolei.
Postat 12 February 2013 - 05:08 PM
ASta nu e o noutate. Din poze se vede ca au fost cel putin doua feluri de cupole. Una mai plata si una mai bombata. Nu am gasit nici o data care sa confirme exact cand a avut loc tranzitia, dar cea mai probabila perioada pare sa fie trecerea la I.A.R.80-A cu 6 mitraliere cand au mai fost facute si alte modificari in carlinga.
Iata o comparatie. Numerele indica numarul de serie al avionului.
Radu
Postat 12 February 2013 - 07:57 PM
radub, la 12 February 2013 - 05:08 PM, a spus:
ASta nu e o noutate. Din poze se vede ca au fost cel putin doua feluri de cupole. Una mai plata si una mai bombata. Nu am gasit nici o data care sa confirme exact cand a avut loc tranzitia, dar cea mai probabila perioada pare sa fie trecerea la I.A.R.80-A cu 6 mitraliere cand au mai fost facute si alte modificari in carlinga.
Iata o comparatie. Numerele indica numarul de serie al avionului.
Radu
Lamuritmultumesc
Aceasta postare a fost editata de setal: 12 February 2013 - 08:10 PM
Postat 13 February 2013 - 08:35 AM
Inseamna ca plansa folosita de mine era pentru varianta 2 de cupola. Iar cea postata aici este pentru prima varianta.
Are si sens ce spui. De amintit ca, in evaluarile initiale ale avionului Nr. 1, se semnala ca pilotii de talie mare se lovesc de cupola cand incearca sa ia linia de ochire. Probabil ca incepand cu Nr. 51 cupola a fost putin bombata pentru a elimina aceasta deficienta.
Postat 22 February 2013 - 10:16 PM
- Incercam pe langa decaluri sa putem da si o alternativa- la numere, la unele scrisuri , sub decalul crucilor sa fie alb si nu camuflaj...sper sa fie un adaos cu adevarat folositor.
Am atasat primele incercari.
Recunosc ca sunt un fan al mastilor oriunde se pot inlocui decalurile , din pacate crucile nu pot fi realizate doar cu masti asa cum as fi vrut. Si mai este un inconvenient - daca macheta nu este curata si are grasime , nu este data cu primer , vopseaua este proasta - pot apare SURPRIZE
Prefer sa spuneti daca sunt sau nu utile sau vreti... pur si simplu fara.
Aceasta postare a fost editata de mamutel: 22 February 2013 - 10:18 PM
Postat 24 February 2013 - 12:47 PM
Z-mare, la 24 February 2013 - 11:43 AM, a spus:
Alea sunt din rasina
La tabloul de bord -la ce te referi
Aceasta postare a fost editata de mamutel: 24 February 2013 - 12:52 PM