JU 52
#1
Postat 11 June 2011 - 08:48 PM
am inceput acu ceva vreme asamblarea unui kit de JU 52, pe care l-am luat pe considerente estetice dintr-un supermarket.
Kitul este facut de Italeri, calitate acceptabila, ca mai toate kiturile lor, din ce am gasit eu pana acum. Decaluri multe, pentru diferite inmatriculari si versiuni. Decalurile sunt relativ ok, parca putin prea groase, impresia aceasta mi-am format-o mai ales la decalul de la ampenajul cozii, unde suprafata este mare. Se preta la vopsire, evident, insa ar fi fost dificila realizarea simbolurilor pe zona de alb. Ca parere personala, cele mai bune decaluri pe care le-am intalnit eu, sunt cele de la kiturile revel, care se pare ca se muleaza ok pe orice tip de suprafata, sunt subtiri si totodata rezistente.
Am optat pentru o varianta mai putin razboinica a aparatului, sunt mai putin beligerant din fire, si oricum, stiu ca un alt pasionat din tm, cRistinel se pregateste pentru o varianta de lupta a aceluiasi kit.
Cateva imagini din timpul montajului si de final.
Mai ramane o eventuala matuire a gumelor, care acum prezinta aspect lucios de la lacul folosit inainte de aplicarea de decaluri.
#3
Postat 11 June 2011 - 09:31 PM
#5
Postat 12 June 2011 - 08:46 PM
Ce tip vopsea ai folosit ?
Obs .Esti sigur ca e o varianta civila ? .
In schema asta sclipicioasa si cu cocarde franceze," matusica " si-a bagat putintel "fofezele" prin Indochina ( 1950) si Algeria (1956-1960) , unde n-a fost tocmai cuminte ...
Aceasta postare a fost editata de dany: 12 June 2011 - 09:08 PM
#6
Postat 12 June 2011 - 10:42 PM
dany, sper ca a fost o varianta civila, cel putin asa sper
Din cle prezentate in hartiile cu instructiuni de prin kit, era varianta nepurtatoare de armament. Recunosc ca nu am studiat pe net istoria si avriantele, in documentatia arhivata pe cd este lipsa acest model.
Oricum zburatoarea a avut o evolutie zbuciumata, imi povestea un coleg de servici, mare pasionat de tot ceea ce reprezinta wwii, cu o arhiva de documentatie bine structurata, ca avionul a fost utilizat de foarte multe natiuni, atat ca avion de lupta cat si cu multe sarcini civile.
Pe mine m-a surprins anvergura extrem de mare, citind dimensiunile pe cutie, corespunzatoare scarii 1:72 si m-a bucurat ca nu am avut mare lucru de chituit, pentru ca ar fi fost crancen cu striatiile fuselajului.
Astept oricum varianta altui pasionat din tm, pentru a vedea cum rezolva cu camuflajul pe suprafetele striate.
Ca era sa uit ,
am vopsit ca de obicei cu acrilica, in acest caz o vopsea nededicata modelismului, dar cu aderenta destul de buna pe plastic, din gama de vopsele Pebeo, care s-au gasit in urma cu ceva vreme la un magazin din tm, dar care acum din pacate nu se mai aduc. Uscarea este relativ rapida, se comporta ok la aplicare cu pensula sau aerograf. Oricum sunt mai slabe ca cele pe care le folosesc acum de regula, Tamiya.
Folosesc acrilice aproape exclusiv, Tamiya, Vallejo, Marabu sau in cazul unor nuante exotice din care nu am pe stoc, combinatii inclusiv cu vopsele pentru pictura si machete de arhitectura si diferiti pigmenti, uneori chiar cerneala de imprimanta. Evident in multe situatii combinatiile sunt dificil de utilizat pentru ca vopselele desi acrilice sau mai bine spus asa zis acrilice, sunt sensibile la diferite tipuri de diluanti.
Aceasta postare a fost editata de stageexp: 12 June 2011 - 10:48 PM
#9
Postat 13 June 2011 - 08:37 PM
decalurile s-au comportat ok, desi mi s-au parut destul de groase. Am insistat insa prin presiune cu betisoare de urcehi si s-au asezat acceptabil, mai alesca eu nu folosesc "zemuri" suplimentare nici inainte nici dupa asezarea lor. Ca sa obtin un efect de uzura, am aplicat peste lac putin diluant (de fapt un amestec de diluant si alcool, pe care il cumpar de la un magazin de profil, deoarece este un bun diluant pentru tamyia si curata aerograful ok), rezultatul fiind acela de uzura al suprafetei.
Stiu ca si cRistinel se agita pentru decaluri razboinice, cred ca va si pune niscaiva intrebari.
Blondu,
multumesc, spor si tie.
Numai bine
#10
Postat 14 June 2011 - 01:00 AM
Pornind de la acelasi kit , intentia mea este de a construi o varianta mai deosebita a acestei zburatoare , mai exact camuflajul reprezentat in filmul `` Where Eagles Dare `` ( 1968 ).
Pentru cei care nu au vizionat filmul , ceea ce ma intereseaza este urmatoarea schema de vopsire ( oarecum asemanatoare ) :
Nu-mi amintesc de unde am copiat poza , sper sa nu incalc drepturile cuiva .
Inmatricularea din film difera un pic (probabil este o fantezie ) .
Daca ma puteti ajuta cu sugestii despre RLM-urile necesare si mai ales variantele de procurare a decalurilor necesare , raman recunoscator .
Aceasta postare a fost editata de cRistinel_: 14 June 2011 - 01:01 AM
#11
Postat 14 June 2011 - 07:42 AM
#12
Postat 14 June 2011 - 08:28 AM
daca tot ai adus vorba intreb si eu: nu sunt fan al variantelor de iarna, la nici o macheta, pentru ca nu-mi place deloc anotimpul , insa omul cat traieste invata.
Deci sa inteleg ca avionul se vopseste in culorile initiale (schema de camuflaj sau ce mai este) si dupa aia se aplica cumva "neglijent" camuflajul de iarna, pentru a creea impresia de vopsire ulterioara, sau se vopseste direct in nuanta deschisa?
banuiesc ca prima varianta este cea mai utilizata, deoarece zburatoarele erau aceleasi, insa iarna primeau decoratiuni in plus pentru a deveni mai putin vizibile.
In acest caz, zigzagul de culoare inchisa vizibil pe fotografie provine de la culoarea initiala?
#13
Postat 14 June 2011 - 09:07 AM
Deci, zig-zagul provine de la culoarea initiala, ce este vizibila.
#14
Postat 14 June 2011 - 10:53 PM
Aceasta postare a fost editata de dany: 14 June 2011 - 11:02 PM
#17
Postat 15 June 2011 - 11:04 AM
Z-mare, la 15 June 2011 - 07:31 AM, a spus:
Pai vorbim de vopsirea aparatului din film,acum,Dany zice bine o treaba,s-ar putea sa nu fie RLM 71 ci un verde elvetian din vremea in care s-a facut filmul insa mie imi pare apropiat de 71
Mai sunt cateva poze aici si aici .
Aceasta postare a fost editata de axor: 15 June 2011 - 11:17 AM
#19
Postat 15 June 2011 - 02:12 PM
Daca se hotaraste pentru o varianta ''istoric corecta", fata de cele de mai sus mai achizitioneaza un RLM 70, un RLM 04 si foaia de decaluri de la ESCI (cam veche) - http://cgi.ebay.co.u...=item4cf7d8e4e4.
I-ar mai trebui si niste RLM 66 si RLM 02 pentru cockpit si tren de aterizare, daca tine neaparat.
Aceasta postare a fost editata de dflc03: 15 June 2011 - 02:14 PM