Forum Machete,Modelism,Hobby: ANT-5 - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

ANT-5 Zvezda 1:72

#1 Useril este offline   cRistinel_ 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 77
  • Inregistrat: 26-November 09
  • Interests:modelism feroviar si modelism din cutii cu plastice

Postat 01 June 2011 - 03:22 PM

Salut colegi forumisti

Imagine atasata: ber72008_1.jpg

Cautand un kit simplu pentru a-mi face mana in domeniu si fiind pasionat de modelele sovietice,m-am oprit asupra acestuia.

Avionul real a fost proiectat in 1927 de echipa lui P.Suhoi,sub conducerea lui A.Tupolev.Produs intre 1928-1933,a fost primul avion de vanatoare sovietic cu structura complet metalica.Circa 400 de bucati au fost construite,in mai multe variante.

Continutul kitului :

Imagine atasata: ANT-5 004.jpg

Imagine atasata: ANT-5 005.jpg

Imagine atasata: ANT-5 009.jpg

#2 Useril este offline   cRistinel_ 

• Membru deplin

Postat 01 June 2011 - 06:26 PM

Interiorul acestui kit sufera la capitolul detalii .In lipsa unor imagini sau planuri , am apelat la fantezie si la putina inspiratie de aici :

http://www.small-won..._Berkut_I-4.htm

Ce a reusit sa scoata nenea asta din amaratul de kit ! :rolleyes:

Deci continui cu poze din timpul constructiei :

Imagine atasata: ANT-5 040.jpg

Imagine atasata: ANT-5 026.jpg

Imagine atasata: ANT-5 046.jpg

Imagine atasata: ANT-5 050.jpg

Pernutele de pe scaun le-am facut din folie de ambalaj,centurile din banda izolatoare.

Imagine atasata: ANT-5 051.jpg

Partea cu ampenajul este un dezastru total.Am taiat,compensat cu bucati de forex,chituit,frezat,iarasi chituit.Cosmar.

Ce a rezultat :

Imagine atasata: ANT-5 003.jpg

#3 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 01 June 2011 - 07:12 PM

cRistinel_, la partea cu chituitul, mai ales in zone complicate, exista cateva metode alternative:

- chit epoxidic bicomponent, care poate fi modelat, si excesul 'sters' cu apa
- chit uzual, sters cu un diluant care sa nu atace plasticul (un exemplu aici: http://www.cartula.r...aufighter-mkvi/)

Oricum, mai ales pe o suprafata cum ai tu acolo, tabla ondulata, banuiesc ca e o adevarata placere sa chituiesti imbinarile.

#4 Useril este offline   cRistinel_ 

• Membru deplin

Postat 01 June 2011 - 07:53 PM

Vezi postareacartula, la 01 June 2011 - 07:12 PM, a spus:

cRistinel_, la partea cu chituitul, mai ales in zone complicate, exista cateva metode alternative:

- chit epoxidic bicomponent, care poate fi modelat, si excesul 'sters' cu apa
- chit uzual, sters cu un diluant care sa nu atace plasticul (un exemplu aici: http://www.cartula.r...aufighter-mkvi/)

Oricum, mai ales pe o suprafata cum ai tu acolo, tabla ondulata, banuiesc ca e o adevarata placere sa chituiesti imbinarile.

A fost intr-adevar o ``distractie`` pe cinste,din fericire sunt tipul care nu crede ca nu poate traversa peretele cu capul pana nu se convinge de contrariul. :whistle:

Chitul folosit acolo este Agama,cel din cutiuta de tabla.Am incercat sa nivelez zona cu pricina cu ajutorul unui betisor cu vata inmuiat in diluant D 509,totusi lipsa de experienta si-a spus cuvantul.Proprietate interesanta a chitului Agama,observata la recipientul achizitionat de mine : se usuca bine in circa o saptamana,nicidecum 48 de ore cum afirma producatorul.

Aceasta postare a fost editata de cRistinel_: 01 June 2011 - 07:55 PM

#5 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 01 June 2011 - 08:13 PM

Sa stii ca orice chit bazat pe solventi desi pare uscat relativ repede, daca stratul e gros, continua sa 'lucreze' mult timp dupa...

#6 Useril este offline   stageexp 

• Membru senior
  • Postari: 1116
  • Inregistrat: 18-January 08
  • Interests:Fotografie, modelism, frumosul cotidian

Postat 01 June 2011 - 08:32 PM

Salut cRistinel,
ma bucur ca am ocazia sa vad si online din lucrarile tale, am avut ocazia pana acum sa arunc o privire doar in direct.
Inceputul eu zic ca e ok, stiu ca esti pasionat de aceasta scare chinezeasca, mai ales ca lucrezi modele extrem de mici in realitate, si realizarea de detalii la acest nivel implica multa migala.

Fata de lipsa de detalii pe care o descriai, ai facut destul de multe la interior, la partea cu chituitul se vad urme, dar suprafata striata este un chin, asa ca este normal. Amandoi avem in lucru un Ju si stiu si eu cum sta treaba cu striurile respective. Solutia este sa incerci o "gravare" manuala, insa la dimensiunile respective este foarte dificil. Ma bucur ca ai deschis subiectul cu pricina, pentru ca a intervenit si cartula cu o explicatie a materialelor posibil de folosit, lucru care ma inspira pentru constructiile de viitor. Nu am folosit chit bicomponent, dar cand ne adunam iarasi la o poveste trebuie sa vedem cum lucreaza.

Asa ca spor la lucru.

#7 Useril este offline   cRistinel_ 

• Membru deplin

Postat 03 June 2011 - 01:20 AM

Continuare :

Pentru reprezentarea armamentului principal ( 2 mitraliere cal. 7.62 ), kitul ofera ceva asemanator cu 2 scobitoare,deci am trecut la inlocuirea lor cu ace de seringa ( tipul gasit la injectiile cu insulina );nu prea convingator,nici ca diametru nici ca aspect,dar asta am avut la indemana.

Trec la montarea detaliilor motorului - aici alta surpriza ! Urmand sistemul de gaurele si pini de ghidare pentru fixarea acestor componente ajung la o mica lipsa de aliniere intre acestea.Pentru cine are de gand sa construiasca acest kit recomand taierea pinilor de ghidare si fixarea pe metoda `` ochiometric `` (nu are cum sa rezulte ceva mai rau decat mi-a iesit mie :sorry: ).

Imagine atasata: ANT-5 057.jpg

Montarea aripii superioare a reperezentat alt chin pentru mine ( o pereche de maini in plus ar fi fost utila ).

Imagine atasata: ANT-5 058.jpg

Imagine atasata: ANT-5 059.jpg

Cu toata munca depusa la fixarea ampenajului,am impresia ca si aici m-am ales cu o lipsa de aliniere.Rog pe cei cu vederea mai buna sa-mi confirme .

Imagine atasata: ANT-5 060.jpg

Aceasta postare a fost editata de cRistinel_: 03 June 2011 - 01:22 AM

#8 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 03 June 2011 - 08:16 AM

Salut Cristinel,

Pentru ca sa "iti faci mana" ai ales un model cit se poate de complicat! Fusela + aripi cu tabla ondulata, biplan... tot ce se poate mai rau! Dece nu ai ales un MiG 3 sau un Yak pentru inceput?
Ok, ai incept asta, merg cu macheta pina la final, nu o pune deoparte, bine sau rau, cum iti iese incearca sa inveti cum sa lucrezi si in ce ordine sa iti faci treaba. Pe viitor ti-as recomanda montarea aripii superioare dupa vopsire, aplicarea decalurilor si eventuale alte tratamente. Macheta este mica si te ve chinuii la vopsit, egal ca dai cu pensula sau aerograf. Cel putin eu nu vad vreo neregula la ampenajele orizontale. Incearca sa masori, daca nu este bine vezi daca poti corecta ceva.
Succes!

#9 Useril este offline   Z-mare 

• Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12663
  • Inregistrat: 07-December 04

Postat 03 June 2011 - 08:39 AM

Modelele astea din tabla ondulata sunt un adevat chin la lipire/chituire. Ca sa mai "reduci" din munca, la chituirea unor astfel de zone se lipeste, de o parte si de alta a zonei de chituit, putina banda adeziva. Astfel, cind finisezi, protejezi detaliile din zona.
Nu vad la ce aliniere te referi, cel putin in fotografii pare bine.

#10 Useril este offline   cRistinel_ 

• Membru deplin

Postat 08 June 2011 - 02:56 AM

Preocupat de paralelitatea dintre aripi si ampenaj , am efectuat unele masuratori . Lipsa de aliniere exista dar este minima , deci nu voi interveni .

La capitolul vopsire am tinut sa experimentez redarea vopselei sarite prin metoda sarii . Rezultatul nu a fost cel asteptat in sensul ca la indepartarea sarii am `` reusit `` si indepartarea stratului de baza ( culoare aluminiu ).Am revopsit si pentru a avea totusi un efect de uzura am aplicat un drybrushing cu aluminiu.Ca o paranteza,folosesc vopsele acrilice Agama si Vallejo.

Decalurile ,cu toate ca le-am aplicat pe un strat de lac lucios,au avut tendinta sa faca silvering si nici aderenta buna nu au avut .Cum zemuri dedicate imblanzirii decalurilor nu am pe inventar , am trecut la improvizatii : tamponare cu betisoare cu vata inmuiate in apa fierbinte pentru mulare mai buna pe suprafetele striate ; aplicat otet pentru fixare si alcool izopropilic pentru combaterea silvering-ului ( radeti , dar asta am avut la indemana :pardon: ).

Imagine atasata: ANT-5 063.jpg

Imagine atasata: ANT-5 064.jpg

Imagine atasata: ANT-5 065.jpg

Imagine atasata: ANT-5068-1.jpg

Imagine atasata: ANT-5069-1.jpg

Pentru sigilare am folosit un lac acrilic la spray . Din pacate acesta s-a manifestat in modul dezastruos care se vede :efect de coaja de portocala si granularea agentului de matuire la uscare .

Ca final am amplicat un wash usor cu negru , urmat de o prafuire cu creta maronie ( prafuirea asta nu-si prea are locul pe o zburatoare dar eram curios sa vad cum ar arata ).

Astept sfaturi si critici .

#11 Useril este offline   tibi22 

• Membru senior
  • Postari: 2771
  • Inregistrat: 27-July 08

Postat 08 June 2011 - 07:43 AM

Macheta arata asa si asa... Poate in realitate arata mai bine decit in poza datorita aparatului de fotografiat care tinde de multe ori sa amplifice mici imperfectiuni in monstruozitati!. Ca sa aplici decalurile pe suprafete asa striate este un adevarat chin, ca sa poti combate cit de cit efectul de silvering ai nevoie de o suprafata extrem de lucioasa si decaluri de calitate. Solutiile de dizolvat decaluri ( gen Micro Sol sau Mr. Mark Softer) nu dau cu toate decalurile rezultatul asteptat. Cind nu sunt sigur pe calitatea decalurilor eu tai filmul transparent de pe marginea decalului sau la litere si cifre tai complet ce este transparent, aplicarea decalului necesita de doua ori mai multa atentie/grija dar rezultatul este intotdeauna superior!
Succes la urmatoarele machete!

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi