Forum Machete,Modelism,Hobby: Vacuformare & termoformare - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Vacuformare & termoformare

#1 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 05 January 2006 - 11:40 PM

Se pare ca articolele scrise de Radu sunt atat de bune, incat toata lumea e pe deplin lamurita. Asta e excelent :-o

Eu personal am mai avut o tentativa anul trecut de a imi realiza o masa de vacuformare. La vremea respectiva am mers pe varianta unei mese destul de mari, cam de 10x18cm, iar ca sursa de vacuum banalul aspirator casnic.
Din cauza dimensiunilor, precum si datorita materialelor alese (PAL), lucrurile nu au decurs conform asteptarilor, masa functiona dar existau probleme mari de etanseitate, iar aspiratorul nu prea reusea mare branza...
Incalzirea plasticului era realizata cu ajutorul unui pistol de aer cald, care rezolva simplu si eficient problema.

Eh, la aparitia articolelor lui Radu, mi s-a reaprins pofta de vacuformare, si m-am hotarat sa incerc din nou... Intre timp am mai studiat, am mai imbatranit, am mai castigat ceva experienta :lol:

Mi-am propus urmatoarele:
- dimensiune de lucru de 5x10cm, pentru a nu pierde prea mult material, dar sa fie si suficient de mare pentru cupole 1/48 si 1/32.
- cat mai compacta, ca deja nu mai am loc...
- sursa de vacuum din eternul si fascinantul motor de frigider
- ghidare automata si precisa a ramei peste masa de vacuumare, la varianta precedenta (Mk.I) pierdeam prea mult timp cu pozitionarea si etansarea ramei.
- cat mai ieftina cu putinta :whistle:

Doua zile mai tarziu...
Imagine postata

Rama care tine folia de plastic este realizata din doua cadre identice, prinse intre ele prin surub si aracet. Etansarea se face prin inermediul a patru suruburi cu piulita fluture, in colturile cadrelor... Aici am facut o gresala, tot lemnul folosit este brad, care se prelucreaza foarte usor, dar este foarte moale. Ar fi trebuit un lemn mai solid.
Baghetele din care e formata rama sunt de 20x10mm

Masa e formata dintr-un cadru realizat din baghete de 30x15mm, avand o deschidere de 30x100mm in care intra placa care realizeaza vacuum-ul. Pe masa, cat mai aproape de elementul de vacuum, am pus banda de etansare pentru tocurile de geam, e un microporos foarte moale, dar dens.
Imagine postata

Elementul de vacuformare e realizat tot dintr-o bagheta de 30x15mm, de 10cm lungime, pe laturile careia am aplicat bagheta de 10x10mm. In felul acesta, partea centrala intra in deschizatura din masa, iar lateralele completeaza pana la 5x10cm.
Practic, in momentul in care rama vine peste elementul de vacuformare, in incinta astfel formata exista foarte putin spatiu liber, care trebuie vacuumat.
Radu recomanda in articol o placa cu gaurele... Exista o solutie mult mai buna dupa parerea mea, si aceasta e plasa de sarma impletita. In felul acesta, nu mai poate fi blocata sursa de vacuum prin acoperirea gaurilor, si se obtine o calitate mult mai buna a marginilor. Singurul dezavantaj ar fi ca textura plasei se va imprima in plastic, in zona 'inutila' a acestuia.
Folosind plasa, e necesara o singura gaura pentru conectarea la pompa de vacuum, eliminand necesitatea unei camere suplimentare ca in cazul placii cu multe gaurele... Deci cu mult mai putin volum de vacuumat, ceea ce inseamna o viteza mult mai mare de realizare a vacuum-ului.

Rama care tine folia de plastic este prinsa cu o balama de masa, astfel ca se obtine o pozitionare foarte precisa si rapida... Practic sub o secunda dureaza pozitionarea si etansarea, plasticul nici nu are timp sa se prinda ce se intampla :lol:

Plasticul il incalzesc in continuare cu pistolul de aer cald, e cam singura solutie care imi este la indemana in momentul de fata...

Prima incercare reala, dupa ce am pus lucrurile la punct:
Imagine postata
Asa am realizat ca trebuie ca piesele care sunt vacuformate trebuiesc "umplute" unde e cazul, plus trebuiesc un pic "inaltate" fata de masa de vacuformare pentru a cuprinde si marginile... In cazul meu, probabil ca mai e nevoie de vreo 2-3 incercari pana ma dumiresc... Dar cred ca sunt pe drumul cel bun, rezultatele sunt mai mult decat promitatoare.

#2 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12660
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 06 January 2006 - 10:34 AM

Gabi, eu zic ca aceasta complectare a ta este excelenta si merita sa fie transformata intr-un articol, astfel se pierde in jungla postarilor si este pacat. Intr-adevar, lemnul de brad e cam moale pentru asa ceva. Cred ca ar merge bine din "baghete" pentru parchet (parchet de parchet, nu cel laminat!).
Am si o sugestie, poate aduci masinaria pe 21 sa o "pipaim" si noi ca poate, cine stie, iti furam ...patentul :whistle: sau mar rog, primesti ceva comenzi. :-o

#3 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 January 2006 - 12:58 PM

Cartula,
Frumoasa scula si tare ingenioasa. Cred totusi ca trebuie sa iti gasesti o sursa de incalzire uniforma. Cauta un toaster (prajitor de paine) ieftin in Metro si scoate-i elementele de incalzire.
Cred de asemenea ce trebuie sa "umpli" piesa cu ceva, poate ipsos, altfel exista o sansa sa se deformeze la caldura si presiune. In mod sigur trebuiie "ridicata". Am uitat sa spoun asta in articol, dar eu tai discuri de carton cu un perforator (din ala de dosare) si le lipesc dedesubtul piesei. Asta ajuta la tragerea foliei pe marginea de jos a piesei.
O scula artizanala este destul de usor de facut. O coinicidenta ciudta s-a intamplat: ieri mi-a venit prin posta un pachet destul de greu de la tatal meu. Cand l-am deschis, inauntru era o "Vac-U-Form" artizanala facuta de el! (cadou de Craciun) O sa pun cateva poze mai tarziu. O sa pun si poze cu Kingston Juniorul meu (vezi si aici http://cybermodeler.com/hobby/tools/king/t..._microvac.shtml ) .
Uite si alte resurse:
http://www.tk560.com/vactable4.html
http://users2.ev1.ne...obwan/art09.htm
http://www.starshipm...tech/jw_vac.htm
Asta a inteles idea dar a cam gresit executia :whistle: http://www.sci-spot....anical/vacu.htm
http://members.aol.c...ay/vacuform.htm
Si o investitie buna http://www.ares-server.com/Ares/Ares.asp?M...roduct&ID=80868

HTH
Radu

#4 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 January 2006 - 01:19 PM

Radu, e in studiu partea cu incalzirea. Pistolul de aer incalzeste foarte uniform cu putin talent :lol: La elementele de la un prajitor, nu cumva este in aer rezistenta? Ca asa ceva n-as folosi. Un sistem cum e cel de la masina ta, cu rezistenta capsulata, e ideal, dar destul de greu de facut mic daca n-ai scule calumea. Iar atat de mic cat am nevoie eu, mai greu. O sa mai sap, mersi de sugestie.
Oricum, asta a fost un "demonstrator" facut rapid (mi-a luat cam 2-3 ore de munca cu totul) pentru partea cu plasa si motorul de frigider, iar rezultatele sunt excelente, reproduce extrem de bine toate detaliile.

O masinuta de vacuum cum se gasesc multe de cumparat, sunt extraordinar de scumpe fata de cat costa in realitate. Nu vreau sa fiu rau, dar intra in regimul de "tepe"... Cele care-s doar masa de vacuformat, ma refer...
De exemplu, cam toate care le-am vazut au rama din profile de aluminiu... Care sunt profilele din care se fac ramele cu plasa anti-tantari la termopan :-o Si in rest, o cutie de lemn, si ala nefinisat... La incredibilul pret de "numai" 98 USD :whistle: In realitate, o masinuta cum e Kingston-ul din link-ul dat de tine, costa la materiale undeva spre maxim 20USD. Si o construiesti in fix 2 ore...

Inca o chestie... Aspiratoarele casnice, ca sursa de vacuum, nu sunt cea mai fericita varianta, pentru ca nu au suficienta putere incat sa iasa o replica buna. Sunt OK pentru piese mari, fara multe detalii, dar pentru o cupola lasa mult de dorit. Cel putin asta e concluzia mea, s-ar putea sa ma insel. Sau poate al meu n-are putere suficienta, dar pe la toti am vazut ca folosesc aspiratoare mari, semi-industriale.

#5 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 January 2006 - 01:39 PM

Cartula,
Ai dreptate, chestia cu Kingston e tzeapa curata! :-x Eu am dat linkul numai ca sa isi faca lumea idee cum arata si sa il copie. :-o Pretul e imens pentru ceea ce este oferit. Cand mi l-am luat eu (acum vreo cinci ani), am dat 50 de dolari la mana a doua si a venit cu multe folii de plastic mate si transparente. Nu recomand nimanui sa dea 199 de dolari pe un ladoi de lemn. (Are cineva o valiza de soldat? Se poate porni de acolo! :whistle: )

Scula Mattel Vac-U-Form este excelenta. Cateodata, cu putin noroc, se poate lua de pe Ebay la un pret destul de convenabil. A mea a costat 40 de dolari inclusiv posta. A trebuit sa platesc inca 20 de dolari pe redresorul de la 220V la 110V. M-a ajutat destul de mult intre timp. La un moment dat am facut cabine contra cost pentru amicii mei de la clubul de modelism. Mi-am cam scos cheltuiala de-a lungul anilor si nu regret nimic - este una dintre sculele mele favorite.

Ai dreptate, rezistenta de prajitor este in aer dar poate fi montata in asa fel incat sa fie protejata si sa nu fie un pericol.
O sa pun poze mai tarziu cu scula facuta de taica-meu. Are rezistentele (de nichelina pe izolatori de ceramica) in aer, dar sunt protejate intr-o cutie metalica, cu un reflector dedesubt.

Cat despre aspirator, eu am un aspirator obisnuit, nimic special. Cu scula Kingston, care e destul de mica, trage atat de bine incat se verde fibra lemnului din care e facut calupul (de aia nu sunt multumit de IARul meu). Totusi, mi-ar place o pompa de vid pentru usurinta de folosire.

Imi place scula ta, e ingenioasa.

Radu

#6 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 January 2006 - 01:46 PM

Daca zici ca merge cu un aspirator obisnuit, inseamna ca trebuie sa-l mai curat si eu pe-al meu :whistle:

Apropos, inca o chestie... Stie cineva cum se poate elimina incarcarea electrostatica de pe o folie de plastic? Tot ce am eu sunt incarcate electrostatic destul de puternic (cele transparente mai ales), si strang o groaza de praf pe ele la mine in atelier...

#7 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 January 2006 - 02:19 PM

cartula, la Jan 6 2006, 11:46 AM, a spus:

Apropos, inca o chestie... Stie cineva cum se poate elimina incarcarea electrostatica de pe o folie de plastic? Tot ce am eu sunt incarcate electrostatic destul de puternic (cele transparente mai ales), si strang o groaza de praf pe ele la mine in atelier...

Aha, stiam eu ca am uitat ceva! Praful si scamele sunt o pacoste cu care m-am luptat de cand am inceput sa vacuformez. La piesele din plastic mat, asta nu e o problema, dar la cele transparente, este foarte vizibil.

Eu am gasit o solutie (dar cred ca se poate si altfel). In cazul asta vorbesc de scula Vac-U-Form si folie transparenta (cu cealalta am copiat doar plastic mat):
1. Inainte de a pune folia in rama si inainte de a aseza piesa pe masa, le sterg bine pe toate partile cu o "carpa de praf" creata si vanduta pentru asa ceva (Johnson & Johnson sau echivalent). Astea sunt facute in asa fel incat atrag scamele si praful, si nu lasa propriile scame in urma. Cand iei carpa de praf, vezi sa nu fie din aia parfumata sau impregnata cu ceara de slefuit mobila, ia doar carpa simpla. Sunt unele carpe care au o suprafata lipicioasa (de parca sunt impregnate cu latex - in engleza se cheama "Tack Cloth") care sunt excelente, dar sunt foarte scumpe.
2. Inainte de a rabata rama peste masa, eu sterg si folia (care acum e moale si maleabila) si calupul cu servetel de hartie usor umed (nu ud, daca e apa pe piesa sau pe folie, la presiune si temperatura de transforma in abur si face basici).

Nici asa nu am succes deplin de fiecare data. E o loterie.
HTH
Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 06 January 2006 - 02:34 PM


#8 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru senior
  • Grup: Moderator
  • Postari: 12660
  • Inregistrat: 07-December 04
  • Location:Sebes -Alba

Postat 06 January 2006 - 02:38 PM

Radu, interesante precizarile.
Pentru rezolvarea problemei cu incarcarea electrostatica ar mai fi citeva solutii:
- folosirea unei surse de radiatii :whistle:
- treci peste cupola un "pieptene" sau perie facuta dintr-un manunchi de lita pe care il legi la teava de calorifer
- pe un bat de chibrit sau scobitoare pui un cocolos de Multi-fix (un fel de blue-tac) si apoi il "rostogolesti" peste piesa. Nu lasa urme si aduna toate scamele. Asa procedez eu ininte de a vopsi avioanele.
- e bine sa faci operatiunile intr-o incapere cu aer conditionat. Aparatul actioneaza si ca un filtru pentru aerul din camera!

#9 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 January 2006 - 03:15 PM

Z-Mare, ai un reactor nuclear sa-mi imprumuti si mie? :lol: Promit sa nu fac prostii cu el :whistle: :-o
Serios acum, cam toate solutiile de mai sus sunt inutile in cazul incarcarii electrostatice... Teoria ca teoria, da' practica ne omoara :lol:. Nici macar varianta cu AC-ul nu tine, mai ales ca n-am de gand sa instalez asa ceva in pivnita, e destul de racoare :lol:
O sa mai studiez, sper sa gasesc rapid o solutie.

#10 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 January 2006 - 04:28 PM

cartula, la Jan 6 2006, 01:15 PM, a spus:

Serios acum, cam toate solutiile de mai sus sunt inutile in cazul incarcarii electrostatice...

Cartula (si Z-Mare, de fapt)
Cred ca "adresezi" problema dintr-o directie gresita...

E tare greu sa inversezi incarcarea electrostatica a unui material. Si chiar daca resusesti asta, se vor gasi particule de praf sau scame cu incarcare opusa...

Eu cred ca cea mai simpla solutie e sa reduci catiniatea de "impuritati" din jur, urmata de stergere cu carpe de praf. Un "secret" al carpelor de praf este ca sunt facute in asa fel incat sa se compoprte ca si folia ta de plastic, adica au o incarcare electrostatica - asta atrage praful.

HTH
Radu

#11 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 January 2006 - 04:51 PM

Radu, in cazul meu e ceva mai 'speciala' situatia. Cantitatea de impuritati in aer nu e foarte mare (de ex. nu am probleme la vopsire), insa foliile pe care le am sunt atat de puternic incarcate incat iti ridica parul de pe mana :whistle: De asta imi pun problema asa, pentru ca nu-i o situatie uzuala, cand se pun cateva fire de praf. Alea le rezolv. Practic cand scot folia de protectie de pe plastic, se umple instantaneu de impuritati. Daca il sterg, in cateva secunde se umple din nou...

#12 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 January 2006 - 04:56 PM

Aha,
Deci folia de plastic e acoperita cu o folie de protectie? Parerea mea e ca frecarea produsa prin inlaturarea foliei protective produce incarcarea electrostatica. Am mai auzit de asta. Incearca sa inlaturi folia protectoare sub apa. Am auzit ca ajuta. (Nu am incercat.)
Radu

#13 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 January 2006 - 04:59 PM

Tot eu,
Poti sa vacuformezi folia chiar si cand e acoperita cu acel film protector. Cu ani in urma cand ma mai ocupam si de masini radiocomandate, caroseriile vacuformate veneau mereu acoperite cu un film protector pe care il inlaturam dupa vopsire. Cred ca acel film protectiv poate fi un "bonus special" cand vine vorba de mascarea si vopsirea ramelor.
HTH
Radu

#14 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 January 2006 - 05:12 PM

Hmm, tare interesante idei, o sa incerc... Foliile sunt incarcate oricum, ca s-au frecat destul intre ele cat le-am tot mutat... Probabil indepartarea foliei protectoare doar amplifica fenomenul, nu mi-e foarte clar...
O sa incerc si fara sa scot folia de protectie, desi pe folia aia zice clar ca trebuie scoasa inainte de vacuformare. Vorba aia, incercarea moarte n-are :whistle:

#15 Useril este offline   Blue-Max 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04
  • Location:Lugoj

  Postat 06 January 2006 - 05:39 PM

cartula, la Jan 6 2006, 04:51 PM, a spus:

Cantitatea de impuritati in aer nu e foarte mare (de ex. nu am probleme la vopsire), insa foliile pe care le am sunt atat de puternic incarcate incat iti ridica parul de pe mana :whistle: De asta imi pun problema asa, pentru ca nu-i o situatie uzuala, cand se pun cateva fire de praf. Alea le rezolv. Practic cand scot folia de protectie de pe plastic, se umple instantaneu de impuritati. Daca il sterg, in cateva secunde se umple din nou...

Orice incarcare electrostatica se poate"descarca" spre un "pol" neutru sau incarcat invers. Cred ca totusi ce a propus Z-mare cu "pieptenele" din fire conductoare e cea mai simpla si realista solutie. 8-)
Eventual teava de calorifer, sa fie inlocuita cu teava de apa rece sau cel mai corect cu o impamantare facuta in curte langa casa. Asta daca nu ai cumva instalatia electrica facuta cu prize cu impamantare, da' ... asa cum trebuie, nu aburite.
Stersul de praf cu carpe uzuale, nu face decat o noua electrizare !
Asa, ca solutii mai scumpe, n-ar strica sa ai in atelier mocheta antistatica (cu insertii de fire conductoare) care se lega la ... impamantare. Si de ce nu, pantofi antistatici, in care tu ca persoana nu te mai incarci static. Vorbesc din proprie experienta, la servici avand si mocheta de care iti spuneam si pantofi.
Cand nu imi schimb pantofii si raman in cei de strada, ma incarc incredibil de tare si orice atingere spre un obiect metalic mai masiv (rama de aluminiu a geamurilor, robinetii de la ghiuveta, etc) produce scantei incredibile ...

#16 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 06 January 2006 - 05:54 PM

Blue-Max, la Jan 6 2006, 03:39 PM, a spus:

Stersul de praf cu carpe uzuale, nu face decat o noua electrizare !

Blue Max,
Eu doar sterg usor (nici gand sa frec asa viguros incat sa o incarc si mai mult :whistle: ) cu o carpa speciala pentru praf care pare sa fie incarcata electrostatic si atrage praful ca un magnet. Apoi cu un servetel de hartie umed. Merge, sa stii. Sunt ocazii in care se mai rataceste cate un firisor de praf sau o scama, dar astea cred ca se pot intampla oricum - e mai degraba o chestie de shansa.

Ce zicea Cartula ca se intampla cu plasticul lui e o incarcare electrostatica mai puternica - e rezultatul frecarii dintre folia protectoare si folia de plastic la inlaturarea acesteia, care duce la o incarcare electrostatica si mai mare. Nu stiu unde am auzit ca efectul este estompat daca operatiunea asta se face sub apa... Am si eu niste folie din asta (mata, alba) si o sa incerc.

Radu

Aceasta postare a fost editata de radub: 06 January 2006 - 06:18 PM


#17 Useril este offline   Blue-Max 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2473
  • Inregistrat: 06-December 04
  • Location:Lugoj

Postat 06 January 2006 - 06:04 PM

radub, la Jan 6 2006, 05:54 PM, a spus:

Blue Max,
Eu doar sterg usor (nici gand sa frec asa viguros incat sa o incarc si mai mult :whistle: ) cu o carpa speciala pentru praf care pare sa fie incarcata electrostatic si atrage praful ca un magnet. Apoi cu un servetel de hartie umed. Merge, sa stii.

Te cred, te cred.
Eu ma refeream ca folosind carpe uzuale, de casa, electrizarea e accentuata si recreata.

Papucii de casa cu talpa de plastic, in special genul "de baie", ciorapii cu continut scazut de bumbac, covoare sintetice, etc sunt factori ce accentueaza electrizarea propriului corp si a obiectelor ce le atingem/frecam.

#18 Useril este offline   cartula 

  • Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04
  • Location:Bucuresti

Postat 06 January 2006 - 06:20 PM

Max, in domeniul in care activezi ai maaaare dreptate. Dar ce folos? Ti-ai face asa ceva acasa ca sa vacuformezi 2-3 cupole din cand in cand? :-o La partea cu electronica, se trateaza electricitatea statica simplu, ca lucrezi cu materiale care conduc sarcina. Plus ca nu vorbim aici de electrizarea proprie, care in cazul meu e destul de redusa, ci de altceva.

Solutia de descarcare cu impamantarea nu merge sub nici o forma pentru plastice... Plasticul e foarte bun izolator, si chiar daca unde atingi cu firul impamantat dispare sarcina, in zonele invecinate ramane bine-mersi. Singura varianta la plastic e descarcarea fie cu flux de aer ionizat, fie cu radiatii ionizante, din cate am citit. Daca pentru prima varianta am o solutie (care se poate transforma intr-un pistol de pus iarba pe diorame), pentru a doua astept de la Z-Mare o sursa de radiatii alfa :whistle:.
Sau cel mai bine ce spunea Radu, cu apa... Aia chiar trebuie sa o incerc, ar trebui sa mearga binisor din cate simt eu...

In fine, idei s-au strans, cred ca putem incheia discutia despre electricitatea statica, defapt pornisem de la vacuformare ... Va tin la curent cu rezultatele :lol:

#19 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 08 January 2006 - 11:18 PM

Iata o alta scula tare frumoasa (e ca recuzita din primele Star Trekuri in anii 60)
http://www.ams.vr.it...ne/vacumach.htm
Vor 400 de euro.
Radu

#20 Useril este offline   radub 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 2061
  • Inregistrat: 13-August 05

Postat 09 January 2006 - 04:20 PM

Iata, asa cum am promis, si scula facuta de tatal meu. E formata din doua cutii, una metalica in care se gasesc rezistentele si una de lemn care contine masa cu perforatii. Rezistentele se incalzesc destul de mult, dar nu atat de mult incat sa arda plasticul. Rama este prinsa in balamale de cutia de lemn. Vacuumul este furnizat de un aspirator obisnuit de casa. Principiul este un amestec de Vac-U-Form, Kingston si multa imaginatie.

Aici rama este rabatata peste rezistenta. Se vede garnitura alga de silicon care ajuta la etanseizare.
http://cartula.net/modules/xcgal/albums/us...cture%20021.jpg

Iar aici, rama este rabatata peste masa cu perforatii.
http://cartula.net/modules/xcgal/albums/us...cture%20020.jpg


Cand este rabatata peste masa cu perforatii, rama se "agata" de cutie printr-o catarama si se etainseizeaza.

Deci se poate si artizanal. Cea mai mare cheltuiala a fost rama metalica, care a fost comandata si facuta la un atelier specializat.
HTH
Radu

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi