toate ideile sunt bune pt a borda Bismarckul. in fond sunt o singura idee cu mici variatii
in principiu ideea e urmatoarea:
- pregatirea: consta in slefuirea, preferabil cu smirghel, a marginilor coastelor astfel incat baghetele de lemn sa se aseze pe toata latimea coastei. de asemenea trebuie ca sa aiba o fluiditate de pe o coasta pe alta, o curbura "naturala". eu personal consider aceasta operatie importanta de aceea intentionez sa ii acord un timp mai indelungat. dau cu smirghelul, verific cu o bagheta, daca trebuie mai dau cu smirghelul, iar verific si tot asa pana obtin un rezultat satisfacator.
- lipirea baghetelor: se face alternativ cand pe o parte cand pe alta, pentru a se evita incovoierea corpului datorita tensiunii. deci... una in tribord, una in babord, una tribord, una barord si asa mai departe. lipirea se face cu aracet pt lemn de obicei, care se pune pe coaste, dar si pe lateralul baghetelor, pt a se face o lipire si intre ele.
: pentru a le fixa cat mai bine se folosect cuie, pinuri, ace cu gamalie si alte chestii pe care le-ai vazut pe forum. eu prefer cuiele din 2 motive: primul (si cel mai important) din comoditate, iar al doilea pentru a castiga timp (pinurile/acele pt pluta se prind in coasta, astfel ca urmatoarea bagheta nu se poate decat dupa scoaterea acestora). cu cuiele e simplu: pui aracet, pui bagheta, bagi cate un cui in dreptul fiecarei coasta (daca ai destule
) si gata. treci la urmatoarea: aracet, etc, etc.
: dupa ce innaintezi cu bordajul baghetele vor trebui taiate al capete: masori de 3 ori si tai o data. eu fiind mai neatent de felul meu prefer sa las cam 1mm in plus care sa il pilesc pana potriveste
: pe masura ce corpul navei se curbeaza unii pilesc marginile baghetelor pt o fixare cat mai exacta. altii nu fac acest lucru si prefera sa umple spatiu dintre baghete cu chit. parerile sunt impartite. daca vrei sa faci modelul radiocomanda eu as alege prima varianta. daca il faci static cred ca nu conteaza
-finisarea: se smirgheluieste si se chitieste pana se obtinu o suprafata "frumoasa". dar pana acolo mai este oleaca de drum
Aceasta postare a fost editata de NightAngel: 05 June 2011 - 11:43 PM