Forum Machete,Modelism,Hobby: Il Leudo (Mini Mamoli) - Jurnal de constructie - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Il Leudo (Mini Mamoli) - Jurnal de constructie

#1 Useril este offline   CapDeFonta 

• Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 15
  • Inregistrat: 21-March 11
  • Interests:Gaming si navomodelism

Postat 21 March 2011 - 10:00 PM

Salutare tuturor,

Pentru ca au trecut mai bine de 10 ani de cand nu am mai lucrat la nicio nava, revin cu incercarea de a duce la bun sfarsit un model de incepatori. Este vorba de "Il Leudo" de la Mini Mamoli.
http://www.cornwallmodelboats.co.uk/acatal...amoli_MM65.html

Din nefericire sunt constrans de spatiul de lucru si de ustensile.

Momentan trusa mea e compusa dintr-un traforaj nou nout, un set de pensule fine, 3 tubulete de vopsea acrilica (vernil, maron inchis si un lac acrilic mai inchis la culoare), ace din otel folosite la "scarmanat" lana (au forma conica si foarte lunguiete) si cateva unelete de masurat.

Pe lista de cumparaturi (la care doresc cateva sfaturi pentru a nu rata nimic important) avem:
- Smirghel de diverse granulaje
- Aracet (ce imi recomandati?)

Am atasat cateva poze cu kit-ul navei si mai jos cateva detalii.

Maine voi pune poze cu planul navei si cei doritori pot sa ma ajute in a duce la bun sfarsit aceasta constructie.

Multumesc,
Adrian

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 1.jpeg
  • Imagine atasata: 2.jpeg
  • Imagine atasata: 3.jpeg
  • Imagine atasata: 4.jpeg

#2 Useril este offline   KIT 

• Membru senior
  • Postari: 534
  • Inregistrat: 22-October 08

Postat 21 March 2011 - 10:15 PM

aracet iti recomand sa cumperi in functie de posibilitati si de rabdare. daca stai mai rau cu banii, cumperi aracet Moment pentru parchet. iti va ajunge o lunga perioada de timp, lipeste bine si se usuca transparent. daca stai mai rau cu rabdarea, dar mai bine cu banii, poti sa cumperi aracet Ponal Express cu uscare la 5 minute (este excelent...eu pe asta il folosesc).
in ceea ce priveste smirghelul, te gandesti cam cat de mult vrei sa slefuiesti: daca vrei sa iei mai mult din material, atunci cumperi cu granulatie sub 120. dar, in general, 120 cred ca e de ajuns. de la 120 in sus, poti sa alegi cam ce vrei. eu spre exemplu, am smirghel auto de la 120 la 3000.

#3 Useril este offline   CapDeFonta 

• Membru deplin

Postat 21 March 2011 - 10:21 PM

Vezi postareaKIT, la 21 Mar 2011, 22:15, a spus:

aracet iti recomand sa cumperi in functie de posibilitati si de rabdare. daca stai mai rau cu banii, cumperi aracet Moment pentru parchet. iti va ajunge o lunga perioada de timp, lipeste bine si se usuca transparent. daca stai mai rau cu rabdarea, dar mai bine cu banii, poti sa cumperi aracet Ponal Express cu uscare la 5 minute (este excelent...eu pe asta il folosesc).
in ceea ce priveste smirghelul, te gandesti cam cat de mult vrei sa slefuiesti: daca vrei sa iei mai mult din material, atunci cumperi cu granulatie sub 120. dar, in general, 120 cred ca e de ajuns. de la 120 in sus, poti sa alegi cam ce vrei. eu spre exemplu, am smirghel auto de la 120 la 3000.

Multumesc de sugestii (voi opta pentru aracetul Ponal Express)

La capitolul prins baghete cred ca va trebui sa ma folosesc de elastice ... boldurile nu cred ca sunt o solutie viabila deoarece vor lasa urme evidente modelului :(

Daca mai sunt si alte lucruri necesare spuneti-mi (sunt din Bucuresti si daca puteti indica magazin-ul(ele) ar fi minunat)

Aceasta postare a fost editata de CapDeFonta: 21 March 2011 - 10:21 PM

#4 Useril este offline   CapDeFonta 

• Membru deplin

Postat 25 March 2011 - 03:42 PM

Asa cum imi era teama, am dat cu batul in balta. Cele doua baghete incadrate in rosu dupa ce au fost decupate conform planului nu s-au potrivit pe nava iar la "fortarea" materialului acestea au cedat :(
Am incercat o improvizare folosind baghetele de la "Mari Corabii" dar rezultatele sunt nesatisfacatoare.

Ce variante am pentru a remedia situatia? [alte mateirale in afara celor ce vin cu kit-ul nu am, decat de la mari corabii]

In caz ca nu am sanse de izbanda si un kit nou este necesar as prefera o nava cu linii suple si care sa dea posibilitatea la 1-2 mici greseli (la Il Leudo pot zice ca materialele sunt calculate in asa masura incat sa nu ai voie sa gresesti ... dupa ajungi sa cauti in gunoi dupa frimituri de baghete pentru ca ai nevoie de ele sa termini puntea)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 2.jpg
  • Imagine atasata: 3.jpg
  • Imagine atasata: moto_0021.jpg
  • Imagine atasata: moto_0022.jpg
  • Imagine atasata: moto_0023.jpg

#5 Useril este offline   crios 

• Membru senior
  • Postari: 4898
  • Inregistrat: 29-November 04

Postat 25 March 2011 - 05:36 PM

Cele doua baghete nu s-au potrivit cu nava pentru ca sunt gresit date in plan iar instructiunile scrise sunt de 2 bani. Mai mult decat atat materialul pus la dispozitie nu este nici el prea docil.
In alta ordine de idei corpul navei trebuie ajustat, la inceput cu o raspila si pe urma cu hartie abraziva.
Da o cautare pe google dupa "Il Leudo" vei gasi o multime de lucruri interesante inclusiv fotografii cu nava reala, un pic adaptata la conditiile actuale.
Parapetul va trebui sa-l faci din nou. Cred ca am o poza pe undeva cu solutia folosita de mine. Am sa revin cu poze daca le gasesc.

Bafta!

#6 Useril este offline   CapDeFonta 

• Membru deplin

Postat 25 March 2011 - 06:03 PM

Vezi postareacrios, la 25 Mar 2011, 17:36, a spus:

Cele doua baghete nu s-au potrivit cu nava pentru ca sunt gresit date in plan iar instructiunile scrise sunt de 2 bani. Mai mult decat atat materialul pus la dispozitie nu este nici el prea docil.
In alta ordine de idei corpul navei trebuie ajustat, la inceput cu o raspila si pe urma cu hartie abraziva.
Da o cautare pe google dupa "Il Leudo" vei gasi o multime de lucruri interesante inclusiv fotografii cu nava reala, un pic adaptata la conditiile actuale.
Parapetul va trebui sa-l faci din nou. Cred ca am o poza pe undeva cu solutia folosita de mine. Am sa revin cu poze daca le gasesc.

Bafta!

M-ar ajuta mult si materialul recomandat. Din pacate, asa cum am scris mai sus, nu am nimic altceva decat ce aduce kit-ul :rolleyes:

#7 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 25 March 2011 - 07:37 PM

Vezi postareaCapDeFonta, la 25 Mar 2011, 18:03, a spus:

M-ar ajuta mult si materialul recomandat. Din pacate, asa cum am scris mai sus, nu am nimic altceva decat ce aduce kit-ul :rolleyes:

Vad ca esti din Bucuresti. Asta inseamna ca te pot ajuta cu ceva material si indicatii mai precise cu conditia sa poti veni la intalnitea lunii aprilie.

Bafta!

#8 Useril este offline   CapDeFonta 

• Membru deplin

Postat 25 March 2011 - 07:46 PM

M-am gandit la o varianta de urgenta ... doua folii de catron lipite intre ele si lasate la presat (culoarea la exterior e gri, deci usor de vopsit). Ca dimensiuni vor iesi de grosimea baghetelor in discutie. Cartonul va fi mai maleabil si sper sa iasa acceptabil.

Pe ce data se va tine intalnirea si unde anume?

Multumesc!

#9 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 26 March 2011 - 11:25 AM

Vezi postareaCapDeFonta, la 23 Mar 2011, 00:39, a spus:

Ar trebui sa gasesti la muzeul militar (cu troilebuzul 93 ajungi acolo) si cobori la machete.ro (au un mic sediu)

Locul este asta despre care vad ca deja sti. Data: fiecare a treia sambata din luna. Daca se va schimba ceva se va anunta pe forum la sectiunea "Evenimente si expozitii".

Bafta!

#10 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 28 March 2011 - 07:54 PM

Parapet din furnir.

Imagine postata

Pentru a pastra grosimea, pe interior, parapetul din furnir va avea lipite pe el fasii fe furnir inguste.
Se vede la baza puntii prima fasie din interior care merge pana in incastrarea din blocul care formeaza corpul.

Imagine postata

Sper sa-ti fie de folos.

Bafta!

#11 Useril este offline   CapDeFonta 

• Membru deplin

Postat 28 March 2011 - 10:31 PM

WoW!!! Chiar e de mare ajutor.

1. Banda de furnir care e la baza cat si parapetul par sa fie continue (presupun ca le-ai lipit cu super-glue si prenandez)
2. Banda/parapetul de furnir au fost inmuiate in apa inainte de a fi lipite?
3. Dupa ce ai placat puntea ai slefuit pana cand toate baghetele au ajuns la acelasi nivel? sau materialul pe care l-ai avut a fost destul de uniform si nu a mai necesitat "ajustare"?
4. Desi poate gresesc presupun ca inainte sa pui puntea ai masurat si ai trasat linii pentru a te ghida la placare.
5. Ce furnir ai folosit pentru parapet? (baghetele venite de la mari corabii pot fi folosite pentru baza?)

6. Pentru cei care sunt din Bucuresti unde as putea gasi furnir? :)
7. Vreun sfat pentru a infurmuseta aspectul puntii? Din poza se vede ca puntea viitoarei ambarcatiuni e deja uzata :)

Mersi frumos.

Aceasta postare a fost editata de CapDeFonta: 28 March 2011 - 10:33 PM

#12 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 29 March 2011 - 04:15 PM

Nu stiu de unde ai luat nava, dar banuiesc ca de la machete.ro, fie de la muzeul militar, fie din Pantelimon. Daca este asa, cutia ta a fost insotita si de o foaie de hartie cu instructiuni generale in limba ramana. De exemplu, gasestia acolo raspunsul la intrebarea nr.3.
Dar vorba multa ... sa purcedem la raspunsuri
1 Banda de furnir este de la un cap la altul si inainte de a o fixa am lipit pe ea fasia ingusta care depaseste puntea cu ~2 mm.
2 Banda a fost umezita pe exterior si fixata, din aproape in aproape, cu cianoacrilat pe santul frezat de catre producator.
3 Am slefuit intreaga punte dupa ce am fixat filele, atat pentru a aduce "calfatuirea" la acelasi nivel cu puntea cat si pentru a nivela asperitatile fasiilor de furnir. O trecere cu mana peste suprafata respectiva iti va spune daca trebuie slefuita sau nu.
4
Imagine postata

5 Furnirul cred ca era tei ca esenta (merge de oricare), dar fasia lata a fost taiata la dimensiunea parapetului adica 14 mm. Fasiile de la Mari corabii sunt mai inguste (5mm). Poti face insa o smecherie daca crezi ca poti folosi din cel de la Mari corabii (iesi totusi cam scump). Poti face parapetul din carton si sa-l imbraci cu fasii de furnit atat pe interior cat si pe exterior. Pe exterior poti merge cu imbracatul pana pe intreg corpul.
6 Grea intrebare. :shifty:
7 Primul lucru pe care-l fac dupa ce am finisat puntea, incep s-o frec (pe punte, fireste) cu un lemn de esenta moale (brad)
Imagine postata
In stanga inainte ca lemnul sa fie frecat, in dreapta dupa ce a fost frecat.
La final, dupa ce toate piesele vor fi lipite pe punte, puntea va fi data cu strat fin de ulei de in.
Asta cu uleiul este scrisa si in instructiunile despre care scriam la inceputul postului.

Bafta!

Aceasta postare a fost editata de crios: 29 March 2011 - 04:17 PM

#13 Useril este offline   Mioriticul 

• Membru deplin
  • Postari: 76
  • Inregistrat: 31-January 11

Postat 29 March 2011 - 06:59 PM

Super trucuri, Crios... raman dator.

Bradul de unde-l iei? Pur si simplu merg in parc si iau prima creanga vazuta? :) Intrebarea poate parea puerila, dar banuiesc ca nu poti folosi o bucata de brad uscata, ci mai degraba o creanga proaspata, cojita si mustind de suc. :D

#14 Useril este offline   CapDeFonta 

• Membru deplin

Postat 29 March 2011 - 07:11 PM

Multumesc de raspunsuri.

Intre timp voi slefui puntea pana toate "scandurile" vor fi la acelasi nivel, dupa care voi adauga restul de baghete de pe punte asa cum aveti d-voastra in poze.
Pana gasesc de cumparat furnir pentru parapet ce ar mai fi recomandat sa asamblez?

#15 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 30 March 2011 - 08:22 PM

Vezi postareaCapDeFonta, la 29 Mar 2011, 20:11, a spus:

Pana gasesc de cumparat furnir pentru parapet ce ar mai fi recomandat sa asamblez?

Iti recomand sa confectionezi restul de piese ce vin montate pe punte, catargul, verga ...

Bafta!

#16 Useril este offline   crios 

• Membru senior

Postat 03 April 2011 - 03:24 PM

Vezi postareaMioriticul, la 29 Mar 2011, 19:59, a spus:

dar banuiesc ca nu poti folosi o bucata de brad uscata,

Scuze! Se pare ca la asta am uitat sa raspund.
Tocmai brad uscat folosesc. Nu seva da luciul respectiv ci tasarea fibrelor lemnului frecat cat si uzarea acestuia. De ce brad? Pentru ca fiind o esenta moale nu zgarie lemnul frecat.
De procurat ... majoritatea lemnelor ce se gasesc in magazinele de constructii (scanduri, baghete, etc.) sunt confectionate din brad.

Bafta!

#17 Useril este offline   Mioriticul 

• Membru deplin
  • Postari: 76
  • Inregistrat: 31-January 11

Postat 05 April 2011 - 08:07 PM

Vezi postareacrios, la 3 Apr 2011, 16:24, a spus:

Scuze! Se pare ca la asta am uitat sa raspund.
Tocmai brad uscat folosesc. Nu seva da luciul respectiv ci tasarea fibrelor lemnului frecat cat si uzarea acestuia. De ce brad? Pentru ca fiind o esenta moale nu zgarie lemnul frecat.
De procurat ... majoritatea lemnelor ce se gasesc in magazinele de constructii (scanduri, baghete, etc.) sunt confectionate din brad.

Bafta!

Multumesc frumos, Crios... bine ca n-am dat iama prin parcuri :) sambata oricum merg prin OBI, voi cumpara cateva baghete de lemn de brad.

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

6 useri citesc topicul
0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi