San Giovanni Battista jurnal de constructie
#1
Postat 11 March 2011 - 12:26 PM
Puntea de jos nu va fi vizibila, exceptand mica portiune de sub gratare, pt ca o sa fac macheta inchisa pe ambele parti.
Ca si modificari fata de kit o sa fac puntea superioara curbata, placata dintr-o singura bucata de la un capat la altul, dupa modelul 13524 in loc de "caramizi", calafatuita cu creionul pe lateralul baghetelor si "batuta" in cuie de alama.
Din cauza ca fac cala inchisa o sa pun tunuri false pe puntea de jos. O sa lipesc suporturile lor dupa ce am toate coastele si puntile, ca sa fiu sigur ca nu e nimic itat.
In poze se vede curbura bucatii de punte, in zonele invizibile am folosit grinzi din brad taiate in forma de D culcat, adica drepte jos si curbe sus. In zona scarii si gratarelor o sa folosesc grinzi din stejar curbat, se vede prima in imagine. Stiu ca pare asimetric, e de la obiectiv, in realitate e simetric.
Si urmand sfatul lui radu_me m-am apucat sa fac si accesorii, deocamdata o galeata, ca experiment. Vreau sa fac si cabestanul, am vazut un model frumos pe net.
De ancore m-am apucat mai demult, le-am facut traverse din stejar dar am asteptat sarma de alama ca sa fac micile nituri. Am gasit pana la urma pe internet, de la cineva din brasov, am luat de 0.3, 0.4 si 0.6 ca sa folosesc si la cuiele puntii si la accesoriile pt parame. Destul de scumpa, dar ajunge pt 10 corabii. Acum mai imi trebuie niste tabla de alama pt cercuri de butoaie, pt ancore si balamale. Tabla de conserve e prea subtire, nu pare realista, am incercat la ancore.
#3
Postat 11 March 2011 - 06:17 PM
Inca nu stiu inaltimea optima pt el, asa ca mi-am lasat spatiu de manevra jos, mai pot taia din el fara sa stric designul. Daca trebuie mai inalt il pot pune pe un piedestal. Inca nu sunt hotarat daca sa-l las asa "evazat" jos sau sa-l fac in trepte. Initial era evazat si sus, se vede in a doua poza, da nu mi-a placut, parca era mai mult decoratiune decat utilaj.
Acum are 3 cm inaltime. Am pus si galeata langa el pt o comparatie de dimensiuni. Galeata are 8 mm inaltime.
PS: multumesc gobi pt sfat, e o idee buna, e mai usor de gasit plumb decat alama. Si mai usor de lucrat.
Aceasta postare a fost editata de big: 11 March 2011 - 06:19 PM
#4
Postat 16 March 2011 - 07:22 PM
Cum plictiseala cauzata de cele 2 coaste din nr 6 a fost agravata de singura coasta din nr 7 m-am apucat de barcuta "de salvare". Ca am vazut prin kiturile terminate de altii ca cea livrata in revista e jalnica.
Pornind de la niste planuri de San Felipe care inca asteapta placajul de la Dedeman si de la o metoda gasita pe net am inceput prin a face un mulaj din lemn de brad pe care l-am lipit pe o scandura in care am dat gauri de jur imprejur la interval de 10 mm.
Apoi folosind file din revista (pt ca nu o sa plachez puntea inferioara am cateva in plus) taiate in doua pe lungime cu o foarfeca si umezite am inceput sa fac "scheletul" barcutei. Capetele filelor le-am subtiat cu cutterul si le-am fixat in gauri fara lipici. Cu superglue am lipit 3 file, una pe centru si 2 pe laturi.
Bordajul l-am lipit cu aracet, dupa fiecare 2 file lipite si partial uscate decofram totul si curatam lipiciul de pe mulaj, ca sa nu se lipeasca definitiv. pentru fixare, dupa cum se vede am folosit pini de harta "scurtate" cu niste bucatele de lemn ca sa nu intre prea mult in mulaj. In fata am folosit 2 ace mari care sa preseze filele pt ca acolo lipiciul e mai gros deci se usca mai greu si tensiunea e mai mare in file.
Si rezultatul, "maretul rezultat", pe care l-am facut praf smirgheluind prea mult, pana s-au retezat filele pe coaste. Macar am capatat experienta. Metoda pare ok ar trebui doar niste materiale mai acatarii, gen baghete pt coaste si file mai groase pt bordaj. Si dintr-un lemn mai frumos.
Aceasta postare a fost editata de big: 16 March 2011 - 07:46 PM
#6
Postat 17 March 2011 - 09:36 AM
http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic...;&start=370
Tipul este 'bolnav' dupa detalii si crearea lor cat mai aproape de realitate. De altfel intreg buildlog-ul lui abunda in informatii si trucuri care nu strica nimanui sa le cunoasca, atat in crearea corabiei, dar si a utilajelor folosite.
#7
Postat 24 March 2011 - 10:04 AM
@mioriticul stiam de montanes, de acolo am luat ideea cabestanului. In cazul barcutei nu inteleg de ce ar prefera cineva sa plancheze exteriorul, apoi interiorul si apoi sa plaseze coastele. Rezultatul mi se pare acelasi cu metoda de mai sus, binenteles lasand la o parte detaliile adaugate de om dupa aceea care sunt intradevar deosebite, doar ca muncesti de 3 ori.
Va multumesc la amandoi pt sugestii, sunt apreciate, si o sa studiez toate variantele inainte sa fac a doua barcuta.
Si un pic de activitate dupa numarul 8 al revistei:
Se pare ca am noroc deocamdata, totul se aliniaza cum trebuie si planurile sunt la locul lor.
Am plancat doar portiunea 'vizibila' prin bocaporti. Imbinarea e dezordonata pt ca initial am facut experimente pe cele 2 jumatati de punte din primele numere (dreapta caramizi stanga 13524) iar acum am dezlipit cateva capete de fila ca sa fac imbinarea fara interupere. Nu-mi fac probleme pt ca zona e ascunsa privirii.
Si am profitat de vizibilitatea redusa ca sa fac experimente de amplasare a cuielor. De data asta am folosit alama. Am incercat 2 variante, cea cu 2 cuie in diagonala (primul rand dupa imbinare) si cea cu un singur cui pe mijloc. Ambele mi se par prea incarcate, o sa merg tot pe prima varianta, fara cuie intermediare, doar la capetele filelor, ca mai jos, dar cu alama in loc de cupru.
#8
Postat 24 March 2011 - 12:07 PM
Alama oxideaza mai greu decat cuprul iar nuanta e mai deschisa. Cuprul capata o nuanta mult mai inchisa si in plus oxideaza chiar si sub lac daca nu e lacuit imediat dupa slefuire.
#9
Postat 25 March 2011 - 04:25 PM
Azi am prins ceva timp liber si am mai experimentat putin cu detaliile: am adus cabestanul la forma finala, trebuie refacuta vopseaua neagra si ceva finisari, in rest cred ca asa ramane.
Si am lucrat si la rama din jurul deschiderii pt scara, am profilat un pic bagheta folosind metoda panzei de bomfaier. Am incercat-o aici, unde nu se vede, in ideea de a o folosi mai tarziu la balustrade. E relativ ok, doar ca scamoseaza un pic lemnul, o sa incerc si pe alte esente de lemn, cred ca trebuia sa fie un lemn mai dur si mai uscat. Daca nu merge va trebui sa improvizez o freza din minibormasina fixata pe o coloana in genul bormasinelor verticale de banc, ca rusul cu Montanes.
#10
Postat 31 March 2011 - 09:07 PM
Am aplicat metoda lui gobi (multumesc) cu folie peste matrita si fara coaste. De data asta mi-am fabricat singur tot lemnul la un mic circular gasit in targ cu 100 de lei. E cam flamand dupa degetele mele in rest isi face treaba bine.
N-o fi chiar de nivelul rusului cu montanes da' eu sunt destul de mandru de ea:
#12
Postat 31 March 2011 - 09:23 PM
*prin implorat inteleg ca ori fac ca ea ori dorm cu pisica pe canapea
#15
Postat 01 April 2011 - 07:34 AM
#16
Postat 01 April 2011 - 09:47 AM
minime, la 25 Mar 2011, 16:25, a spus:
E pentru ca nu e ascutita bine dantura. Efectul e acelasi ca cel al raschetelor pentru parchet, daca muchia taietoare e bine ascutita nu mai scamoseaza. Sau a ciobului de sticla. E drept ca daca lemnul nu e uscat nu o sa lase suprafata perfect neteda dar la fel de drept e ca la machete nu se foloseste lemn ,,verde''.
Metoda e buna pentru cine nu are freza, daca ai e pacat sa nu o folosesti, rezultatul e net superior.
minime, la 31 Mar 2011, 21:23, a spus:
Eu prefer pisica, de fiecare data cand o iau in brate, toarce, nevasta-mea isi aduce aminte ca tocmai a vazut ceva nou la magazin.
#17
Postat 01 April 2011 - 09:51 AM
PS. Sa inteleg ca incepand cu numarul 15 din SIB, deci din momentul in care ma voi apuca efectiv de treaba, este cazul sa-mi cumpar si eu canapea?
#18
Postat 01 April 2011 - 09:56 AM
Bafta!