Kit BB - Bluenose II
Postat 28 February 2011 - 10:01 PM
Despre kit s-au spus multe (in cel putin 2 topice anterioare) asa ca nu mai dezvolt... decat lipsa unor planuri serioase de montaj, lipsa unor detalii esentiale si altele.
Este un kit pentru incepatori si totusi... cu ceva rabdare si munca suplimentara (in limita celor 8 ore aprobate de Guvern ca munca suplimentara ), se poate scoate ceva deosebit.
Pana acum am lipit cele 2 felii de chila (mare greseala ) si coastele. La prova, pentru pregatire, am folosit si balsa pentru a plia frumos filele.
Dupa cum se observa, lipirea chilei inaintea coastelor a generat o deformare in jumatatea din spre pupa. Cum as putea s-o remediez?
O alta problema e montarea oglindei la pupa (n-am niciun reper sau nu pricep eu ?). As fi recunoscator celor care ma vor indruma pentru rezolvarea acestor probleme.
Dupa aceea, am o idee si nu stiu daca e buna asa ca cer parerea: bucatile aparente din coaste (intre punte si copastie) vreau sa le inlocuiesc cu bucatele din baghete 2x2 sau bete de chibrit (lipite direct pe punte) si sa le fac mai dese (din fotografiile de pe net se vad mult mai dese la original).
Multumesc.
Postat 28 February 2011 - 10:39 PM
in ceea ce priveste acea parte dintre punte si copastie eu am facut-o din placaj de 1 mm, pe care am vopsit-o in negru asa cum arata si in realitate.
Postat 03 March 2011 - 05:24 PM
Kromag, la 28 Feb 2011, 22:01, a spus:
......... bucatile aparente din coaste (intre punte si copastie) vreau sa le inlocuiesc cu bucatele din baghete 2x2 sau bete de chibrit (lipite direct pe punte) si sa le fac mai dese
Daca nu e tarziu iti pot arata cum am rezolvat eu problema oglinzii.
Am folosit pentru asta balsa de 8 mm pe care am lipit-o pe ultima coasta si apoi am finisat-o la smilgher.
Daca renunti la capetele coastelor o sa apara probleme la filarea parapetului asa ca te sfatuiesc sa le pastrezi si sa mai adaugi suplimente pentru a le indesi, dar in prealabil sa le finisezi ca sa fie toate la dimensiune.
Problema cu torsionarea o poti rezolva la filare daca fixezi chila pe o cala de montaj in pozitia buna pana cand filezi macar pana la punte.
Aceasta postare a fost editata de traian: 03 March 2011 - 05:28 PM
Postat 03 March 2011 - 09:50 PM
@ traian: inca nu e tarziu, ca nu ma apucam de filare pana nu era indreptata.
Despre eliminarea capetelor nervurilor, sunt hotarat sa o fac deoarece:
Nervurile, dupa ce am scos linia bordului, au sectiunea trapezoidala si sunt neuniforme (aici m-a "ajutat" si lipsa de experienta, trebuia sa folosesc puntea ca sablon cand am fixat coastele).
Arata ingrozitor! Ma gandesc la solutia lui KIT deja!
Coasta din pupa arata asa:
Aici am fost nelamurit, dar din pozele tale cred ca am inteles ce am de facut.
Oricum nu filez bordurile pana nu fac cala de montaj (sper in weekend).
Puntea din kit vreau sa o folosesc ca sa fac marginea puntii (pe langa bord) iar puntea o plachez cu baghete pe care o sa le tai din placaj de aviatie de 1 mm. sau dupa metoda KIT (lopatele de cafea).
Multumesc de rabdare si nu ezitati sa-mi atrageti atentia daca o iau pe aratura...!
Postat 03 March 2011 - 11:26 PM
Cine ar putea sa-mi puna la dispozitie si alte planuri pt. Bluenose II (la alta scara, mai detaliate)?
PS: Scuze pt. calitatea pozelor. Aparatul a suferit un mic accident si la CloseUp nu focalizeaza corect (nici lumina suficienta n-am).
Postat 05 March 2011 - 08:51 PM
Am pozitionat si coastele din pupa (dublura oglinzii) dupa pozele lui traian
Dar acum nu prea sunt lamurit:
Am gresit undeva? Pilesc din oglinda sa respect liniile de bord, directia filelor?
Pana ma lamuresc (lamureste cineva), m-am apucat de timonerie (sper ca asa-i spune)....
Piesa din kit este insuportabila, asa ca prestam imbunatatiri ... munca de chinez. Pe muchiile piesei am lipit bete de chibrit. Apoi montare capac (panou superior) si smirghel. Sper sa iasa!
Apoi un bait cu mahon/cires si putin lac....
Carma....
Cam atat!
N-am reusit sa-mi fac cala de montaj....
Va tin la curent
Postat 06 March 2011 - 10:35 AM
Kromag, la 5 Mar 2011, 20:51, a spus:
bb11.JPG
Am gresit undeva? Pilesc din oglinda sa respect liniile de bord, directia filelor?
Nu e greseala ta, ultima coasta nu e cum trebuie. Mergi dupa linia rosie - mai adauga ceva la coasta ca sa o aduci la dimensiune si ia muchia de la oglinda ca sa se aseze normal filele. pozitia filei pe coaste pana la oglinda o sa iti arate de la sine care e corectia ce trebuie facuta
Postat 06 March 2011 - 08:57 PM
1. Completez coasta 1 pana la linia rosie (se vede in poza numerotarea) si
2. Daca e nevoie, dupa pilire, ridic oglinda (coasta 0), astfel incat filele sa vina peste chila (linia rosie sa fie la interiorul filelor).
Aceasta postare a fost editata de Kromag: 06 March 2011 - 09:21 PM
Postat 07 March 2011 - 10:57 AM
Kromag, la 6 Mar 2011, 20:57, a spus:
Nu e nevoie sa ridici oglinda. Daca pilesti cantul dupa linia chilei in partea de jos iar pe laterale ca sa se aseze filele o sa fie in cote. La punte aceeasi treaba si chiar daca nu se aliniaza perfect nu e problema ca se acopera cu filele puntii.
Postat 26 March 2011 - 04:30 PM
Printre picaturi am placat cam jumatate din borduri. Am reusit sa-mi fac cala de montaj (am copiat o bucata de la SIB) si am facut ce se vede.
Din poze, un ochi cu experienta va vedea o greseala de montaj!
Am o concavitate spre pupa datorata ultimei coaste (cea cu adaos - prea mult 3 straturi de furnir, erau suficiente 2 straturi de completare). Sper sa o pot corecta cu smirghel si apoi ceva chit/putty.
Astept pareri (bune, rele, nu conteaza, constructive sa fie).
Postat 01 October 2011 - 11:11 PM
Am reusit in ultimele 2 saptamani sa termin cu filarea cocii.
Foto:
1. acum 5 zile:
2. astazi:
Mai am de completat zona de sub copastie, dar aici am altceva in pregatire.
Deocamdata astept pareri (mai ales la faptul ca am degrosat total placarea din zona chilei).
Postat 24 October 2011 - 08:16 PM
1. Am montat pragul dintre punti si am fasonat capetele coastelor (nu stiu cum se numesc):
2. N-am fost multumit de cum aratau capetele coastelor, asa ca:
3. urmeaza sa lipesc placajul din kit (subtiat cu smirghel, mai mult spre borduri pentru selatura):
dupa care puntea se va placa cu file de furnir de 2,5 mm latime.
PS: pozele sunt trase cu telefonul
... va continua....
pana atunci