Forum Machete,Modelism,Hobby: Nevoie de sfat pentru lucrul cu rasina - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Nevoie de sfat pentru lucrul cu rasina

#1 Useril este offline   GGG 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 531
  • Inregistrat: 20-September 09

Postat 27 February 2011 - 09:41 PM

Salut, am si eu nevoie de niste indicatii pentru lucrul cu rasina. Mai precis acel tip de rasina bej, opaca (cumparata intr-un group-buy de la Romi).

Ideea e ca am vrut sa fac o proba cu aprox 20ml (10 rasina, 10 intaritor), le-am adaugat, le-am amestecat pana cand s-a uniformizat lichidul, apoi am turnat in prima matrita, cand sa torn in a doua, s-a intarit efectiv in timp ce curgea, rezultatul ramanand desigur in paharel.

Am mai lucrat cu rasina epoxy (transparenta) la care n-am avut si nu am nici un fel de probleme, timpul de lucru e de aproximativ 10 minute pana cand incepe sa se inchege. Rasina asta bej s-a intarit cred ca in mai putin de un minut din momentul in care am pus intaritorul. Aaaa... si degaja o caldura extraordinara, nu puteam sa tin mana pe ea, iar cand am incercat sa o scot din paharelul de plastic, am deformat peretii acestuia, plasticul sa inmuiat :D

Intrebarea e unde sau ce am gresit ?! Sa incerc mai putin intaritor ?

Aceasta postare a fost editata de GGG: 27 February 2011 - 09:43 PM

#2 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 27 February 2011 - 10:04 PM

Desi nu cunosc raspunsul la intrebarea ta (pentru ca inca nu am incercat varianta cu rapoarte diferite) eu am o "mica" alta problema, din aceeasi sarja de rasina ca si tine :
Intaritorul precipita in recipientul sau, aparand sedimente pe fundul sticlei, iar in partea superioara (cu aer) cristalizeaza.
O data pe zi, schimb pozitia recipientului, pentru a o tine cat de cat omogena, desi isi pierde calitatile pe zi ce trece.
Am evitat a avea un "dop" prea mare de aer in sticla, tocmai pentru a evita cristalizarea, insa se vede treaba ca nu prea merge.
Scuze GGG pentru deviatia mea.

#3 Useril este offline   GGG 

• Membru senior

Postat 27 February 2011 - 10:09 PM

Nu face nimic.
Patanie ca a ta am avut asta iarna, la intaritorul cauciucului siliconic...care in frig (camara unde a stat si unde lucrez - neincalzita) a avut aceeasi soarta. S-a depus in partea de jos si s-a cristalizat sus. N-am avut incotro decat sa cumpar alt inaritor. Sper sa nu fie cazul si la tine.

Ai zis ca n-ai incercat alte rapoarte...sa inteleg ca ai mers pe 1:1, spune-mi te rog, cat mai exact pasii care i-ai facut, de la deschiderea dopului pana la turnarea rasinii...poate m-am miscat eu prea incet, obisnuit fiind cu epoxy.

Bafta

#4 Useril este offline   cartula 

• Administrator forum
  • Grup: Administrare
  • Postari: 4017
  • Inregistrat: 15-April 04

Postat 28 February 2011 - 03:15 AM

E compromisa rasina, a prins umezeala cumva/de undeva. Ce ai vazut e simptomul clasic al problemei asteia, rasina se incinge puternic cand incepe sa faca priza, si din cauza asta (temperatura crescuta) se intareste mult mai repede. In curand, o sa inceapa sa devina 'spuma' la intarire, daca nu a ajuns in punctul ala deja.
Din pacate, e buna de aruncat, nu prea stiu vreo metoda de a o 'repara'.

Ca recomandare, varianta cu 'impartitul' rasinii dintr-un recipient mare nu e o idee stralucita. Mai bine luate portii mai mici, rasina care am luat-o la recipiente de 0.9/0.9 mai demult inca mai era buna la un an jumate/doi (cred) dupa. Ce-am luat pe 'portii' s-a dus in cateva luni (2-3 max).

#5 Useril este offline   GGG 

• Membru senior

Postat 28 February 2011 - 04:06 PM

Rasina mea e depozitata in 2 recipiente de "nectar" (d-alea cu dop de tabla cu filet mare), iar intaritorul intr-un bidon de 1l de plastic (am ~0.75l din fiecare). Pai in cazul asta, toti care am participat la comanda ar trebui sa avem aceeasi soarta ?!
Chiar mi-ar parea rau de ea, ce a ramas turnat, s-a intarit si a iesit chiar frumos. Pana acum am folosit cea epoxy care pana cand nu-i dadeam vopsea, nu se vedeau detaliile fine, respectiv defectele. Care apropo, si asta se incalzea in momentul in care avea loc reactia....dar parca nu atat de tare.

O sa mai fac o tentativa cu mai putin intaritor sa vad ce iese...daca tot e compromisa, macar sa torn in sarje mici piese mici, sa minimizez pierderea.

Mersi ;)

#6 Useril este offline   goposaurus 

• Membru senior
  • Postari: 2091
  • Inregistrat: 22-June 06
  • Interests:Aviatia, in general

Postat 28 February 2011 - 07:17 PM

Salut!
Si eu am luat rasina de la Romi, incepator fiind in ale rasinitului, dar am folosit componentele in urmatoarele proportii 0,9 intaritor si 1,1 rasina. Am amestecat putin pentru omogenizare si am turnat rezultatul in mulaje. Sunt destul de multumit de rezultate!

#7 Useril este offline   AdiP 

• Membru senior
  • Postari: 2390
  • Inregistrat: 29-February 08
  • Interests:Anything that fly, crawl or float in WW 2

Postat 28 February 2011 - 09:21 PM

Shit .
Din ceea ce zice Cartula, am cam dato-n bara cu intaritorul ala...; daca procesul de cristalizare e ireversibil (si-i cam logic sa fie asa,odata ce a intrat aer la licoare) cred ca in maxim o luna voi fi mandrul posesor al unui bulgare de zahar de culoare cacanie.

Desi mi-am transbordat cat am putut de repede intaritorul in sticle de Teddy (fiimea-i amatoare de suc) am problema de care ziceam mai sus: cristalizeaza in partea superioara, iar pe interiorul dopului in maxim 48 de ore se "zahariseste" minunea asta de zici ca-i melasa, nu alta, desurubarea capacului necesitand ceva opinteli ale subsemnatului.
Iar la baza recipientilor (nemiscati 24 de ore) se aduna "drojdie".

Legat de ce a intrebat GGG, am folosit 5 ml de minune incolora si 5 ml de intaritor si pahare de plastic de unica folosinta.
Prin amestecare cu sarg dar cu simt de raspundere, in 10 secunde temperatura datorata reactiei m-a facut sa pun "sarja"cu tot cu pahar in unul cu peretii mai grosi.
Dupa circa 1 minut, ori poate 90 de secunde, amalgamul era deja intarit, reactia plecand de la stratul mai gros, spre ala subtire.

O sa incerc sa vedem ce se intampla daca fac si cum zice si Goposaurus, cu "combinari de doua luate cate patru" ca sa zic asa :rolleyes: , adicatelea rasina 5 ml si intaritor de recul doar 3 ml. Poate va tine figura si-mi va permite sa torn mai in liniste si fara sa ma frig la deshte.
Oricum, uitandu-ma la sticolantele cu licoarea maro, nu prea am ce pierde...

Intrebare (ca acu' mi s-a aprins un bec) : Nu cumva temperatura este direct proprortionala cu cantitatea de material amestecat ? Daca raspunsul e unul pozitiv, e clar, avem nevoie de recipienti mai sanatosi in pereti, altfel, pazea ca frige. Cu timpii de intarire sper sa se poata jongla in functie de proportie, insa cu siguranta nu e indicat a avea o diferenta prea mare intre cantitatile amestecate.

Aceasta postare a fost editata de AdiP: 28 February 2011 - 09:24 PM

#8 Useril este offline   GGG 

• Membru senior

Postat 28 February 2011 - 09:57 PM

Eu am paharele de 30-35ml dintr-un plastic moale dar gros (1mm+) si in jumatate de paharel mi-a ramas minunea intarita la temperatura mare. Daca aveam d-alea de unica folosinta cred ca ardeam ceva de pe birou :D

Revin maine seara cu detalii despre experimente.
Si da Adi, temperatura e direct proportionala cu procentele. La epoxy de exemplu, intr-un amestec de 20:1 totul e normal, la 20:2.5 e cald iar la 20:4 frige.

Bafta.

#9 Useril este offline   GGG 

• Membru senior

Postat 01 March 2011 - 09:17 PM

Oke, testele au fost efectuate rezultatele sunt urmatoare:

Prima poza: Piesa din stanga (mai transparenta) a fost amestecata mai putin (m-am gandit ca daca amestecam prea mult, iar ramaneam cu ea neturnata), treaba e ca s-a intarit mai mult la baza decat la spite, dar este o idee moale. Cea din dreapta se vede clar ca a iesit. A fost amestecata mai mult, pana la omogenizare completa.
Imagine postata

Poza a doua: janta a iesit impecabila, este din aceeasi sarja ca cea mica din dreapta din prima poza.
Imagine postata

Poza a treia: o vedere de ansamblu
Imagine postata

Ideea e ca am folosit mai putin intaritor, si am amestecat pana cand nu se mai diferentiaza substantele. Daca amestecarea e "incompleta", va rezulta un esec, respectiv intariri partiale, zone in care ramane lichid.

Una peste alta, metoda "trial&error" e cea care o aplic, si pana acum incep sa maresc sansele de reusita a fiecarei turnari.

Bafta!

#10 Useril este offline   mamutel 

• Membru senior
  • Postari: 1317
  • Inregistrat: 15-August 07

Postat 01 March 2011 - 10:06 PM

Ca idee
INCEARCA SA PUI ISOCIANATUL IN RECIPIENT DE STICLA(CEL DE LA MEDICAMENTE ESTE CEL MAI BUN)
INCEARCA SA CANTARESTI EXACT A/B SI SA SA FOLOSESTI A(g)=B(g) FOLOSESTE CANTITATI MICI LA INCEPUT
INCEARCA SA TORNI CU O SIRINGA PRODUSUL AMESTECAT(max5sec)
TOARNA CAT MAI REPEDE!
SUCCES!

#11 Useril este offline   GGG 

• Membru senior

Postat 01 March 2011 - 11:24 PM

Salut, sa stii ca mi-am pus siringa deoparte, m-am gandit ca imi trebuie la janta cea mare dar s-a turnat bine si din paharel. Paharele sunt gradate si acu pe final, am ajuns sa folosesc A=B si sa le torn imediat dupa ce le amestec bine. Treaba ca nu am mai lucrat cu acest tip de rasina dar eu zic ca incep sa prind ideea.

Mersi pentru indicatii, si te mai rog ceva, spune-mi ce ar trebui sa am in vedere la turnarea unei caroserii. Este vorba de un Mustang '67 1:24, mai am de facut matrita interioara impreuna cu o gura de alimentare. Pozitia in momentul turnarii va fii cu plafonul in jos, deci aerul va iesii din matrita prin "caroserie", in timp ce se umple cu rasina. Cantitatea de rasina va fii calculata scufundand macheta intr-un recipient gradat cu apa si facand diferenta. Orice sfat in plus e bine-venit. Mersi
Imagine postata

#12 Useril este offline   mamutel 

• Membru senior
  • Postari: 1317
  • Inregistrat: 15-August 07

Postat 02 March 2011 - 11:17 AM

Se recomanda mase egale(nu volum) si la forme complexe folosirea unei oale de presiune speciale(o sa vezi cand rata de rebuturi depaseste ce a produselor fara defect).

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

3 useri citesc topicul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi