Shit .
Din ceea ce zice Cartula, am cam dato-n bara cu intaritorul ala...; daca procesul de cristalizare e ireversibil (si-i cam logic sa fie asa,odata ce a intrat aer la licoare) cred ca in maxim o luna voi fi mandrul posesor al unui bulgare de zahar de culoare cacanie.
Desi mi-am transbordat cat am putut de repede intaritorul in sticle de Teddy (fiimea-i amatoare de suc) am problema de care ziceam mai sus: cristalizeaza in partea superioara, iar pe interiorul dopului in maxim 48 de ore se "zahariseste" minunea asta de zici ca-i melasa, nu alta, desurubarea capacului necesitand ceva opinteli ale subsemnatului.
Iar la baza recipientilor (nemiscati 24 de ore) se aduna "drojdie".
Legat de ce a intrebat GGG, am folosit 5 ml de minune incolora si 5 ml de intaritor si pahare de plastic de unica folosinta.
Prin amestecare cu sarg dar cu simt de raspundere, in 10 secunde temperatura datorata reactiei m-a facut sa pun "sarja"cu tot cu pahar in unul cu peretii mai grosi.
Dupa circa 1 minut, ori poate 90 de secunde, amalgamul era deja intarit, reactia plecand de la stratul mai gros, spre ala subtire.
O sa incerc sa vedem ce se intampla daca fac si cum zice si Goposaurus, cu "combinari de doua luate cate patru" ca sa zic asa
, adicatelea rasina 5 ml si intaritor de recul doar 3 ml. Poate va tine figura si-mi va permite sa torn mai in liniste si fara sa ma frig la deshte.
Oricum, uitandu-ma la sticolantele cu licoarea maro, nu prea am ce pierde...
Intrebare (ca acu' mi s-a aprins un bec) : Nu cumva temperatura este direct proprortionala cu cantitatea de material amestecat ? Daca raspunsul e unul pozitiv, e clar, avem nevoie de recipienti mai sanatosi in pereti, altfel, pazea ca frige. Cu timpii de intarire sper sa se poata jongla in functie de proportie, insa cu siguranta nu e indicat a avea o diferenta prea mare intre cantitatile amestecate.
Aceasta postare a fost editata de AdiP: 28 February 2011 - 09:24 PM