Postat 01 March 2011 - 10:04 PM
Salut tuturor,
scuze imi cer, pentru ca nu am gasit o organizare dupa "mintea" mea in forum:
- Incepatori, cu primele scule, primul plan, introducere in descifrarea planului, materiale (placaj, material de panze, ata pt. franghii, etc.), pasii de constructie, etc.
- Avansati, cu scule avansate gen traforaj electric, tips and triks pentru anumite probleme la construire.
- Profesionisti, scule mecanizate necesare, aerografe, vopsele speciale si altele.
Poate vorbesc prostii, dar va rog sa nu va suparati. Pana acum, de vreo 10 ani, joc doar jocuri pe calc. M-am saturat de ele si am dat de o treaba care cred ca ma poate scoate din lumea mea virtuala si distructiva: navomodelismul. Cred ca imi place, mai ales ca am si anumite inclinatii spre lucrul migalos si de detaliu. Dar cred ca v-am aburit destul cu, despre mine. Ce vreau eu sa va rog aici?
Sa imi spuneti daca:
- vreau sa lucrez doar cu traforaj manual, pot termina o corabie (velier)? Timp am berechet.
- am luat panze de traforaj de 1/2; 1/0; 2/0 si altele, la ce grosime de placaj si la ce piese le folosesc ca sa fie lucrul bine facut (sa nu iasa taieturi de topor la schnitzel si impanat cu tunul)?
- placaj trebuie sa folosesc doar de mesteacan de la firme specializate sau pot folosii si placi de la hipermarket-uri (de mari dimensiuni, de fag)?
- ce material sa folosesc pt. panze?
- ce ata/sfoara sa folosesc pentru franghii?
- daca nu am scara, pot sa o obtin cumva din plan (ma refer in special la kituri)?
- coastele daca sunt in plan pline, are ceva daca le decupez interiorul (il pot folosii sa scot alte piese din materialul ce cade)?
- daca in plan nu am chila (exteriorul navei. scuze de exprimarea aiuritului incepator), cum pot sa o fac? exista un anumit tipar/pricipiu?
- la un plan, in afara de panze si franghii, poate fi facut totul din lemn sau e nevoie si de alte materiale? Ma refer la corabii cu panze.
- coca trebuie data obligatoriu cu bait si/sau vopsita sau merge in functie de model?
Sper ca nu v-am suparat prea tare cu problemele mele.
Daca nu v-am suparat, am sa revin cu intrebari.
:)
Daca imi mai si raspundeti... raman dator! Clar!
Pikard out!