Forum Machete,Modelism,Hobby: Un alt incepator - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Un alt incepator Sfaturi pentru un pasionat...

#1 Useril este offline   tydor 

• Nou venit
  • Grup: Members
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 13-February 11

Postat 13 February 2011 - 01:42 AM

Bun gasit tuturor.

Probabil ca ati mai auzit asta de zeci de ori in ultimele trei saptamani, de la povestea cu Mari Corabii, dar sper ca nu v-ati pierdut de tot rabdarea cu noi, astia “mici“. :-) La fel ca multi altii, in urma cu ceva timp prinsesem si eu microbul machetismului, daca pot sa-i spun asa. Se-ntampla inainte de 2000, cand internetul era la inceputuri. Intrasem nu stiu cum in posesia unei reviste cu ajutorul careia puteai realiza, daca erai priceput, Lexingtonul, daca nu gresesc. Din nu stiu ce motive si probabil din lipsa ajutorului necesar, pasiunea a disparut subit, tot asa cum aparuse.

Cand am vazut reclama la revista sus mentionata am hotarat sa-ncerc si eu. Am renuntat rapid dupa ce am inteles ca s-ar putea sa raman cu jumatate de nava construita si m-am reorientat. As vrea sa-mi incerc priceperea cu o corabie din carton, pentru inceput. De aceea as dori cateva sfaturi, ca pentru un profan intr-ale navomodelismului. Ma gandeam la HMS Victory sau San Felipe (sunt modest). :lol: Unde as putea gasi planurile complete sau poate o revista (in engleza sau romana)? Si ce instrumente mi-ar fi necesare, cu ce ar trebui sa incep? Multumesc anticipat tuturor celor ce ma pot ajuta.

Aceasta postare a fost editata de tydor: 13 February 2011 - 01:45 AM

#2 Useril este offline   CretzuCosty 

• Nou venit
  • Postari: 3
  • Interests:PhotoShop, Movies

Postat 13 February 2011 - 04:20 AM

Si eu am patit la fel ca Tydor (Tudor), m-am uitat astazi (defapt ieri pt ca astazi e in 13 si e trecut de 00:00 si eu m-am uitat sambata) la reclama cu Marile Corabii si am ramas uimit, adica nu neaparat uimit, dar a aparut o scanteie acolo si chiar vreau sa incerc adica de cand am vazut reclama cu Marile Corabii numai la navomodelism ma gandesc :lol: am cautat pe internet in lung si-n lat vreo 3-4 ore dar n-am gasit nimic concret, anume ce unelte iti trebuiesc si materiale la fel. Daca ati putea sa ma ajutati cu cateva indicatii si sfaturi as fi complet recunoscator. ID-ul meu de YM este: costy_20062001 sau emailul meu: bungeanuconstantin@gmail.com . Sau astept un PM.
Multumesc anticipat!!
P.S.: Ma intereseaza nave de epoca din lemn.

#3 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 13 February 2011 - 05:00 AM

Vezi postareatydor, la 13 Feb 2011, 01:42, a spus:

Unde as putea gasi planurile complete sau poate o revista (in engleza sau romana)?

Daca o sa il contactezi pe ,,Papy", maistorul care a lucrat ,,Santa Leocadia'' - gasesti topicul la rubrica Tehnici - sunt sigur ca o sa fii deplin multumit.

#4 Useril este offline   tydor 

• Nou venit
  • Postari: 6

Postat 13 February 2011 - 07:12 AM

Vezi postareatraian, la 13 Feb 2011, 05:00, a spus:

Daca o sa il contactezi pe ,,Papy", maistorul care a lucrat ,,Santa Leocadia'' - gasesti topicul la rubrica Tehnici - sunt sigur ca o sa fii deplin multumit.

Cunosc topicul, l-am citit deja de cateva ori. :lol: E de-a dreptul incredibila. Am accesat si site-ul papermodel, dar n-am vazut sa mai aiba nicio revista cu planuri pentru corabii.

#5 Useril este offline   Angelyc 

• Nou venit
  • Postari: 4
  • Inregistrat: 30-January 11

Postat 13 February 2011 - 02:20 PM

CretzuCosty si eu sunt in aceeasi situtie ca tine ... numai ca microbul a venit cu prima reclama Mari Corabii ... si de atunci caut pe net numai scule pt modelism ... planuri corabii lemn... carton ... am citi topicul ,,Santa Leocadia'' scris de papermodel ... si am ramas fara cuvinte ..ce sa mai zic o adevarata opera de arta .... vezi ca ai pe email cam tot ce am gasit eu in cautarile mele pe net :) sper sa te ajute

#6 Useril este offline   CretzuCosty 

• Nou venit
  • Postari: 3
  • Interests:PhotoShop, Movies

Postat 13 February 2011 - 10:14 PM

Multumesc mult Angelyc.

#7 Useril este offline   Nick_of_Time 

• Membru deplin
  • Postari: 15
  • Inregistrat: 18-February 11

Postat 01 March 2011 - 10:04 PM

Salut tuturor,

scuze imi cer, pentru ca nu am gasit o organizare dupa "mintea" mea in forum:
- Incepatori, cu primele scule, primul plan, introducere in descifrarea planului, materiale (placaj, material de panze, ata pt. franghii, etc.), pasii de constructie, etc.
- Avansati, cu scule avansate gen traforaj electric, tips and triks pentru anumite probleme la construire.
- Profesionisti, scule mecanizate necesare, aerografe, vopsele speciale si altele.

Poate vorbesc prostii, dar va rog sa nu va suparati. Pana acum, de vreo 10 ani, joc doar jocuri pe calc. M-am saturat de ele si am dat de o treaba care cred ca ma poate scoate din lumea mea virtuala si distructiva: navomodelismul. Cred ca imi place, mai ales ca am si anumite inclinatii spre lucrul migalos si de detaliu. Dar cred ca v-am aburit destul cu, despre mine. Ce vreau eu sa va rog aici?

Sa imi spuneti daca:
- vreau sa lucrez doar cu traforaj manual, pot termina o corabie (velier)? Timp am berechet.
- am luat panze de traforaj de 1/2; 1/0; 2/0 si altele, la ce grosime de placaj si la ce piese le folosesc ca sa fie lucrul bine facut (sa nu iasa taieturi de topor la schnitzel si impanat cu tunul)?
- placaj trebuie sa folosesc doar de mesteacan de la firme specializate sau pot folosii si placi de la hipermarket-uri (de mari dimensiuni, de fag)?
- ce material sa folosesc pt. panze?
- ce ata/sfoara sa folosesc pentru franghii?
- daca nu am scara, pot sa o obtin cumva din plan (ma refer in special la kituri)?
- coastele daca sunt in plan pline, are ceva daca le decupez interiorul (il pot folosii sa scot alte piese din materialul ce cade)?
- daca in plan nu am chila (exteriorul navei. scuze de exprimarea aiuritului incepator), cum pot sa o fac? exista un anumit tipar/pricipiu?
- la un plan, in afara de panze si franghii, poate fi facut totul din lemn sau e nevoie si de alte materiale? Ma refer la corabii cu panze.
- coca trebuie data obligatoriu cu bait si/sau vopsita sau merge in functie de model?

Sper ca nu v-am suparat prea tare cu problemele mele.

Daca nu v-am suparat, am sa revin cu intrebari.

:)

Daca imi mai si raspundeti... raman dator! Clar!

Pikard out!

#8 Useril este offline   criksu 

• Membru deplin
  • Postari: 65
  • Inregistrat: 11-November 08

Postat 02 March 2011 - 09:43 PM

Salut Nick_of_Time

Placajul de mesteacan este moale si usor de taiat. Cel din comert de fag este un pic mai greu de decupat, dar merge si el. In functie de cat de mare e modelul difera si grosimea palcajului. La o nava de 30-40 cm sa zicem merge palcaj de 3-4 mm.
Nu vad care ar fi problema cu traforatul manual. Incet si cu rabdare, ies taieturi frumoase, si nu dureaza exagerat de mult sa decupezi coastele si chila.

Nu inteleg de ce vrei sa decupezi interiorul coastelor, pentru ca ele oricum, dupa ce le imbini pe chila, o sa fie jumate intr-o parte a chilei si jumate in cealalta, iar pe centru va fi lipitura as aca nu vad cat de mult poti decupa din ea si la ce bun atata munca in plus, pentru ca nu obti cine stie ce material.
Imagine atasata: PICT0021.JPG

La planurile de kit, din cate stiu, schitele pieselor sunt toate pe o pagina, deci o scoti pe aceea la o dimensiune si toate costele + chila + catargele o sa fie proportionale.

#9 Useril este offline   Nick_of_Time 

• Membru deplin

Postat 03 March 2011 - 09:28 PM

Multumesc de raspuns.

Cred ca meritati niste scuze.

Imi cer scuze!

Am inceput de ceva vreme sa citesc forumul si pe masura ce il aprofundam, imi dadeam seama ca exista o multitudine de "tips and triks" pe care imi trebuie o "viata" sa le insusesc. Si parca, parca am inceput sa ma panichez. :)

Am hotarat ca totusi sa incep "mocaneste" si sa le iau toate pe rand.

Sper ca daca voi avea nevoie de sfaturi, sa le pot primii de la voi.

Bafta tuturor.

#10 Useril este offline   Nick_of_Time 

• Membru deplin

Postat 06 March 2011 - 10:46 AM

Un sfat, va rog:

vreau sa construiesc Fregata ESSEX 1799. Planurile le am de pe net si sunt de Kit.
Acum, le-am scos la doua dimensiuni: 55 cm si 75 cm (lungimea chilei).
Care din cele doua dimensiuni ma sfatuiti sa o folosesc?

Eu ma gandeam la cea de 75 deoarece detaliile mici le pot face mult mai bine, dar voi tine cont de sfaturile primite.

Multumesc.

P.S. Chila si coastele trebuiesc decupate in lungimea fibrei placajului sau contra?

#11 Useril este offline   criksu 

• Membru deplin
  • Postari: 65
  • Inregistrat: 11-November 08

Postat 06 March 2011 - 01:15 PM

Cu cat dimensiunea e mai mare cu atat e mai usor de lucrat. Dar sa nu fie nici prea mare, pentru ca e totusi un navomodel static si va fi pus undeva intr-o vitrina sau pe o masa in sufragerie banuiesc.

Placajul are 3 sau 4 straturi de furnir, dispuse alternativ, deci oricum ai taia tot aia e (fibrele sunt dispuse perpendicular cu fiecare strat de furnir)

#12 Useril este offline   Nick_of_Time 

• Membru deplin

Postat 06 March 2011 - 03:42 PM

Multumesc de raspuns.

se pare ca acest hobby este unul asemuit cu fumatul de marihuana sau tratamentul cu morfina in scopuri medicale!

Ieri am gasit placaj de 1 si baghete la Bricostore. Unde? La raionul gradinarit intr-un suport de 20cm/1m, ascuns dupa furtune si ghivece!
Placaj am gasit la Dedeman, de 4 mm si fara posibilitate de debitare! Sambata ii liber la debitare! Paznicul ma mustruluit ca aprovizionarea se face in cursul saptamanii!

In tara asta parca nimic din ce vrei sa faci pe plan domestic, frumos sau inocent, nu ii "conform legii' si trebuie sa fi oprit!

E, astea sunt motive in plus sa ma apuc si de al dreq de treaba asta!

#13 Useril este offline   Nick_of_Time 

• Membru deplin

Postat 11 March 2011 - 08:53 PM

Sal,
in primul rand, sper ca nu supar daca scriu aici... nu stiu unde as putea scrie.

Am nevoie de un sfat:

- am decupat coastele. Cum pot sa verific daca sunt in regula? Ma refer la simetrie, planeitatea puntii, si in special la marginile exterioare, sa calce cum trebuie, sipcile.

Multumesc anticipat.

#14 Useril este offline   VALIX 

• Membru senior
  • Postari: 155
  • Inregistrat: 24-August 10

Postat 11 March 2011 - 10:18 PM

Salut
Bănuiesc că acele coaste le-ai decupat după un plan anume. Īn acest caz, poţi verifica dacă sunt ok, comparāndu-le cu desenul.
Oricum, după asamblare, īnainte de a īncepe filarea bordajului, o să le şmirgheluieşti īn lungul navei, pentru a fi aliniate şi, astfel, să ţi se aşeze bine filele pe ele.

#15 Useril este offline   Nick_of_Time 

• Membru deplin

Postat 11 March 2011 - 10:53 PM

Da, le-am facut dupa plan. Am sa fac cum ai spus. O sa le verific din nou si din nou dupa asamblare.

Multumesc.

#16 Useril este offline   Nick_of_Time 

• Membru deplin

Postat 12 March 2011 - 08:23 AM

Scheletul mi se pare destul de fragil, banuiesc ca datorita lungimii. Chila are 75 cm.

Cum pot sa o rigidizez si cu ce materiale?

#17 Useril este offline   johnreno36 

• Membru senior
  • Postari: 542
  • Inregistrat: 27-February 11

Postat 12 March 2011 - 09:30 AM

Salut. Pentru Tydor, astea sunt uneltele pe care le-am procurat eu pina acum.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: moto_0078.jpg
  • Imagine atasata: moto_0077.jpg
  • Imagine atasata: moto_0076.jpg
  • Imagine atasata: moto_0075.jpg
  • Imagine atasata: moto_0074.jpg
  • Imagine atasata: moto_0061.jpg

#18 Useril este offline   VALIX 

• Membru senior
  • Postari: 155
  • Inregistrat: 24-August 10

Postat 12 March 2011 - 01:21 PM

Vezi postareaNick_of_Time, la 12 Mar 2011, 08:23, a spus:

Scheletul mi se pare destul de fragil, banuiesc ca datorita lungimii. Chila are 75 cm.

Cum pot sa o rigidizez si cu ce materiale?

Păi o cale simplă ar fi să introduci şi să lipeşti īn fiecare spaţiu dintre coaste cāte o bucată de lemn. Acum depinde cum ai şi planurile după care lucrezi, eu la Victory am avut prevăzute īn plan 2 bare de ranforsare, acolo unde urma să fie lipită prima punte:
Imagine atasata: Victory_008.jpg
Dar, văzānd aceeaşi problemă ca şi tine, am mai adăugat eu pe lateral nişte segmente de lemn, īntre coaste:
Imagine atasata: Victory_017.jpg
Sper să-ţi fi fost de folos astea. Baftă!

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi