Forum Machete,Modelism,Hobby: Culori standardizate romanesti - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Culori standardizate romanesti

#1 Useril este offline   blue wolf 

  • Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 13-March 06

Postat 04 February 2011 - 01:25 AM

Pun aici o intrebare care ma "freaca" de ceva vreme ( Da stiu poate parea o intrebare idioata pentru unii! ) :
Exista sau a existat un standard, STAS, lege, decret, etc. dat de vre-o autoritate competenta ( Guvern, Ministerul Apararii, C.S.A.T., Ministerul de Razboi, ... ) prin care sa se specifice mai exact culorile " Rosu, Galben si Albastru " cu care se vor vopsi cocardele nationale ale Romaniei pe vehiculele militare si aparatele de zbor?
Daca DA puteti sa exemplificati care ar fi acelea ( desigur o dovada a celor spuse ar fi foarte bine venita )
Daca NU din propria experienta ( modelistica sau cei care au activat/activeaza inca in armata Romana ) care ar fii cele mai apropiate culori pentru realizarea cocardelor Romanesti?

Aceiasi intrebare doresc sa o pun si cu privire la culorile textilelor din care se confectioneaza drapelul " oficial " ( a se citii drapelurile afisate pe institutiile Guvernului Presedentiei, Minsterelor pentru ca am observat acestea nu au o viata prea lunga, fiind inlocuite dupa o perioada de timp, probabil din cauza deteriorarii din motive meteorologice, in special expunere indelungata la soare )

Spor la modelit! Alex O.

#2 Useril este offline   bansaraba 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 30-August 09

Postat 06 February 2011 - 06:24 PM

Nu cred ca isi faceau astfel de probleme la cocarde pe atunci. Atat timp cat se vedea rosu, galben si albastru, era in regula. E destul de dificil de apreciat dupa poze daca exista o standardizare sau nu, din varii motive (d. ex. acelasi producator/institutie folosea aceeasi vopsea pentru toate vehiculele; in timp, culorile mai paleau de la soare si ploi etc.)

In ceea ce priveste drapelul national, in toata istoria lui nuantele au fost precizate in doar trei legi, din:

- 1848 (albastru inchis, galben deschis si rosu carmin),
- 1968 (modelul si intensitatea culorilor sunt prevazute in anexa 2 - deci nu se mai tinea cont de imbatranirea hartiei sau a culorilor)
- 1994 (albastru cobalt, galben crom, rosu vermillon) valabile si acum.

In ultimul caz, legea se refera la pigmenti dar nu poate fi vorba totusi de niste nuante standard. Au existat diverse incercari de echivalare in sisteme precise de culori (Pantone, CMYK, RGB) dar neoficiale. Daca te ajuta cu ceva, iti pot spune ca recent in Republica Moldova au fost standardizate culorile drapelului de stat astfel:

- Albastru de Berlin - 293c, 97.81.0.0, 0-70-174
- Galben crom - 109c, 1.15.100.0, 255-210-0
- Rosu vermillon - 186c, 13.100.90.4, 204-9-47

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2011/post-2288-1297009324.jpg


#3 Useril este offline   bansaraba 

  • Membru deplin
  • Grup: Members
  • Postari: 50
  • Inregistrat: 30-August 09

Postat 07 February 2011 - 09:27 PM

Daca o sa urmaresti fotografiile color de pe acest forum o sa-ti dai seama de nuante, in functie de restul culorilor. Desi din prima perioada a aviatiei romanesti nu avem decat fotografii alb-negru, totusi se pare ca albastrul a fost mai deschis, spre azuriu, iar mai incolo, inspre WWII s-a inchis. In timpul razboiului pare a avea tente de verzui. Galbenul pare cand deschis, fara stralucire, cand spre portocaliu. Rosul din aceasta perioada nu e foarte puternic. In timpurile comuniste, galbenul pare a fi mai saturat, rosul ceva mai puternic, iar albastrul ultramarin (inchis de tot). Din 1985, cand s-a revenit la cocarde, pozele par a arata un albastru mai deschis poate chiar cu o deviere spre azuriu, insa azi s-a revenit la o nuanta mai inchisa, gen cobalt.

Cateva exemple din WWII de pe forum: Nella, IAR80 (credit Cantacuzino) si aici. Pentru dupa razboi, exista poze destul de multe pe forum, ori din acea perioada, ori de la muzeul militar/al aviatiei. In cazul in care machetele prezinta "uzura", bineinteles ca si cocardele vor veni realizate mai spalacit, albastrul chiar azuriu-verzui (asa imbatranea de obicei), iar rosul devine alb-roziu (el se duce cel mai repede), desi cred ca nu erau lasate avioanele in serviciu chiar asa in paragina, mai dadeau o mana de vopsea cand era cazul. A se vedea topicul Aeronave cu insemne romanesti, Yak-52,An-2, L-29, Alouette III.

Thumbnail atasat

  • Imagine atasata: Nella.jpg
  • Imagine atasata: Autor_Ion_Tulea.jpg

Aceasta postare a fost editata de bansaraba: 07 February 2011 - 09:47 PM


Arata acest topic


Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi