Z-mare, la 4 Feb 2011, 12:33, a spus:
Simplu, intre senila si ...corpul tancului! Fara suparare, tu ori nu ai spirit tehnic, scuzabil, ori nu vrei sa ai din dorinta de a ne demonstra ceva.
Tot fara suparare, dar afirmatia asta e tipica pentru atitudinea de "a venit asta sa ne fure galetii" pe care am observat-o la cativa participanti la aceasta discutie.
Daca vrei sa vedem cine are spirit tehnic si cine nu putem face o discutie despre reglarea pitch-ului la elicopterele flybarlless, de pilda. Dar cred ca ar fi irelevanta pentru discutia de fata, cum tot irelevante sunt si afirmatiile despre persoana interlocutorului, nu crezi?
Z-mare, la 4 Feb 2011, 12:33, a spus:
Cum zice fizica de liceu, fecarea cea mai mica este la rostogolire, de unde si rulmentul. Daca acolo nu erau galetii, senila trebuia sa fie tirita pe o suprafata plata, mare, deci, tot cum zice fizica, frecarea cea mai mare. Q.E.D.
Din pacate problema noastra nu prea tine de fizica de liceu, ci de limba romana, mai exact de anumite definitii ale unor termeni tehnici.
Galetul este, in romana
Citeaza
GALÉT1, galeți, s. m. 1. Fragment dintr-o rocă sau dintr-un mineral, șlefuit și rotunjit prin acțiunea mării, a torentelor, a ghețarilor etc. 2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire. 3. (Text.) Piesă de la mașina de filat mătase artificială care īntinde firul la ieșirea din baia de filare. 4. (Tehn.) Bobină inelară. 5. (Tehn.) Secțiune a unui comutator rotativ. Din fr. galet.
Sper ca esti de acord cu mine ca singura definitie care s-ar aplica rotilor unui tanc este
"2. Rolă care permite o mișcare prin rostogolire."
Numai ca, tot in romana, rola este
Citeaza
RÓLĂ, role, s. f. 1. Rotiță sau cilindru care se īnvārtește īn jurul unui ax pentru a face să alunece mai repede un lanț, o curea de transmisie etc. Rolă de lanț. 2. Corp īn formă de cilindru care poate fi rostogolit īn jurul axei sale de simetrie, folosit ca organ de rulare sau ca unealtă de prelucrare prin apăsare. 3. Piesă mecanică de formă cilindrică cu ax interior, care se rotește ușor pentru a putea fi antrenată de film, avānd rolul de a imprima acestuia un anumit traseu īn aparatul de fotografiat sau de filmat. 4. Unealtă formată dintr-un cilindru de lemn sau de aliaje neferoase, care servește la unele lucrări de finisare īn construcții (zugrăvit, tencuit). Rolă de tencuit. 5. Piesă de contact a unor trolee, constituită dintr-o roată cu șanț, care se rostogolește pe firul de contact. 6. (Reg.) Cuptor al mașinii de gătit. Din germ. Rolle.
Sper ca, din nou, esti de acord cu mine ca definitia care se aplica in cazul nostru este
1. Rotiță sau cilindru care se īnvārtește īn jurul unui ax pentru a face să alunece mai repede un lanț, o curea de transmisie etc.
Si asa ajungem la aberatia ca roata tancului este o "rotita sau cilindru".
Chestie care, subliniez din nou, nu inseamna ca termenul galet nu se foloseste uzual in romana pentru roata tancului (chestia asta am lamurit-o deja, mai mult, ne-am lamurit ca acesta este si termenul folosit in industria orizontala).
Acum, revenind la fizica, nu uita ce ai scris cu mana ta:
"Z-mare" a spus:
2. rolă metalică montată īntre două piese īn mișcare, pentru a le micșora frecarea.
Imi pare rau, dar nu prea cred ca axul pe care e montata roata/galetul este o piesa in miscare. Nici ca ditamai roata aia poate fi numita rola.
Repet insa, dezbaterea deja e pur lingvistica, problema de fond (ce termen se foloseste efectiv in armata noastra) este lamurita.
Aceasta postare a fost editata de Gerula: 04 February 2011 - 06:04 PM