Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 15 February 2013 - 04:59 PM
mie mi se par extrem de dificil de manevrat . sarturile au un sistem de scripeti pe post de intinzatori, care se desfaceau pentru permite manevrarea velei dintr-un bord in celalalt . e cel putin ciudat si inca ma uit chioras la treaba aia , dar, planul e plan!
Postat 16 February 2013 - 11:55 AM
M-am mai uitat pe net, după vele latine. Se confirmă cam peste tot dificultatea trecerii antenei dintr-un bord în altul. Ce am înțeles:
- Unde performanța nu este esențială, pur și simplu se acceptă ca vela să apese pe catarg: http://en.wikipedia....ambane-dhow.JPG
- La corăbii se conta pe vânturi constante, iar antena se monta pe partea corespunzătoare. În marș nu se mai schimba bordul în care era antena.
- Dacă vântul era schimbător, se foloseau două vele, pe doi arbori, cu antenele plasate în borduri opuse. În această situație întotdeauna una dintre vele avea randament maxim, iar cealaltă apăsa pe catarg.
- Dacă nu există gabie, iar catargul este mai lung decât partea inferioară a antenei, atunci antena poate trece dintr-un bord în altul prin spatele catargului după ce era adusă paralel cu catargul. Însă manevra dura prea mult ca să poată fi făcută la navigația în volte.
Pur și simplu voi pune antena în partea în care îmi convine (la babord), conform vântului dorit de mine (de la tribord) și cu asta basta.
- Unde performanța nu este esențială, pur și simplu se acceptă ca vela să apese pe catarg: http://en.wikipedia....ambane-dhow.JPG
- La corăbii se conta pe vânturi constante, iar antena se monta pe partea corespunzătoare. În marș nu se mai schimba bordul în care era antena.
- Dacă vântul era schimbător, se foloseau două vele, pe doi arbori, cu antenele plasate în borduri opuse. În această situație întotdeauna una dintre vele avea randament maxim, iar cealaltă apăsa pe catarg.
- Dacă nu există gabie, iar catargul este mai lung decât partea inferioară a antenei, atunci antena poate trece dintr-un bord în altul prin spatele catargului după ce era adusă paralel cu catargul. Însă manevra dura prea mult ca să poată fi făcută la navigația în volte.
Pur și simplu voi pune antena în partea în care îmi convine (la babord), conform vântului dorit de mine (de la tribord) și cu asta basta.
Postat 17 February 2013 - 11:30 AM
Postat 23 February 2013 - 03:21 PM
@bubba_000 În cinci etape.
1. Debavurare, apoi cu sprayul:
2. cu grund (primer) pe „burtă”, făcând „plajă” pe un carton,
3. după două ore de uscare, cu grund pe „spate” (partea cea mai vizibilă), tot pe cartonul respectiv,
4. a doua zi, după uscare, cu vopsea pe burtă, tot pe... ,
5. după două ore de uscare, cu vopsea pe spate, tot...
În timp ce se uscau făceam altceva. Bineînțeles, toți au fost vospiți deodată (plus vreo două rezerve, că se mai rătăcesc).
Și alte piese metalice (coarne de cerb etc.) la fel.
1. Debavurare, apoi cu sprayul:
2. cu grund (primer) pe „burtă”, făcând „plajă” pe un carton,
3. după două ore de uscare, cu grund pe „spate” (partea cea mai vizibilă), tot pe cartonul respectiv,
4. a doua zi, după uscare, cu vopsea pe burtă, tot pe... ,
5. după două ore de uscare, cu vopsea pe spate, tot...
În timp ce se uscau făceam altceva. Bineînțeles, toți au fost vospiți deodată (plus vreo două rezerve, că se mai rătăcesc).
Și alte piese metalice (coarne de cerb etc.) la fel.
Postat 01 March 2013 - 07:34 AM
Multumim pentru aprecieri preamarite "Z"!
Pacat ca multi dintre cei care erau foarte activi pe la inceputul lansarii topicului, fie au renuntat la lucrare, fie au renuntat sa mai posteze. Ma uitam ca topicul are peste un milion de vizualizari , peste 6000 de replici, (cu siguranta cel mai activ topic de pe forum ), si, cu toate astea, destul de putine lucrari terminate sau in faza terminala. Ma asteptam sa fie mai multe , dar... asta e, atat s-a putut.
Pacat ca multi dintre cei care erau foarte activi pe la inceputul lansarii topicului, fie au renuntat la lucrare, fie au renuntat sa mai posteze. Ma uitam ca topicul are peste un milion de vizualizari , peste 6000 de replici, (cu siguranta cel mai activ topic de pe forum ), si, cu toate astea, destul de putine lucrari terminate sau in faza terminala. Ma asteptam sa fie mai multe , dar... asta e, atat s-a putut.
Postat 01 March 2013 - 10:51 AM
Z-mare, la 28 February 2013 - 08:24 PM, a spus:
A trecut mai bine de un an, si roadele stradaniei voastre incep sa se vada. Toata stima pentru indeminare, cunostinte si rabdare!
Marite Z esti in eroare de calcul . Sunt doi ani si vreo luna de cand am slefuit prima coasta. Cred ca e primul proiect la care am lucrat atata vreme de cand m-a facut buna mea mama.
Multumim de aprecieri insa, felicitari tuturor care n-au renuntat pe parcurs, dar sunt sigur ca vazand lucrarile noastre terminate si dintre cei care au renuntat vor avea o zgandarire de orgoliu sa o termine si pe a lor.