Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 09 September 2011 - 03:28 PM
Procedura este următoarea: se așează filele fără a se trage lateral de ele și se desenează locul unde calcă pe „coajă” (parcă așa se spune, asta am auzit pe forum). În punctul unde două file aflate inițial la o distanță de o filă între ele încep să se încalece se prevede un clin. Se face proba pe toată suprafața și se distribuie clinii. Nixi încălecare, nixi clin, iese butoi, n-ai ce-i face. Fiecare dintre noi va avea propria sa variantă. Suprema șmechereală a constructorilor din vechime se pare că era alegerea unei forme la care filele așezate natural să se încalece convenabil.
Postat 09 September 2011 - 09:01 PM
pe_dos, la 08 September 2011 - 10:19 AM, a spus:
Multumesc 'pe_dos' pentru numaratoare.
Am senzatia ca pungutele "standard" de 21 de vergele, nu vor contine material pentru tot bordajul, daca vor ramane la fel ca numar si continut.
Dar poate ma insel si la noi va fi putin diferit ca la vecinii rusi. Vom vedea.
Aceasta postare a fost editata de yycons: 09 September 2011 - 09:07 PM
Postat 16 September 2011 - 09:07 AM
În ultimul număr au venit file, 21, ca de obicei. Puține, le-am folosit pe ici și colo, unde mi s-a părut mai urgent. N-am reușit să filez o zonă întreagă.
Ce am mai făcut.
- Am chituit și șlefuit sub brâu.
- La tribord am poziționat filele de deasupra brâului și din dreptul covertei (prima poză).
- Piesa de 20 mm de la pupa, din căpețele , am confecționat-o separat (a doua poză), că n-are sprijin pe interior, așa că nu poate fi tăiată după montare, cum propune DeA.
- Am rigidizat parapetele cu câte trei file. Pentru asta a trebuit să închid la pupa (a treia poză), deoarece am avut impresia că așa filele se așază mai bine.
- Cu o filă am rigidizat plăcile cu saborduri de la babord (a patra poză).
- Cu restul filelor am filat partea prova din parapetul de la babord. Le-am așezat „natural”. Ca să fie cum zice DeA trebuie tras prea tare de ele. Cum tot vin acoperite, am zis că mai bine tensiuni mai mici.
Postat 16 September 2011 - 09:50 AM
Cam liniste pe aici in ultimul timp dar bucuros sa vad ca m-ai posteaza cineva.
Intrebare = La coltul parapetului o sa mai filezi in dreptul lacasului sau la-si asa cum este acum. Cred ca in acea decupare o sa montam un "sprijin" pentru ancore, dar daca lasam asa pare neterminat. Urmarind pozele tale am observat aceasta diferenta pt ca eu nu am ajuns la aceast pozitie cu filarea
Bafta
Postat 16 September 2011 - 09:59 AM
Am totusi senzatia ca odata cu inceperea filarii bordurilor multi au clacat. Sper sa ma insel totusi.
@doru2 Evident ca va trebui filata si acea zona. Locasul respectiv se va decupa.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 16 September 2011 - 10:02 AM
Postat 16 September 2011 - 10:17 AM
Leo2003, la 16 September 2011 - 09:59 AM, a spus:
Am totusi senzatia ca odata cu inceperea filarii bordurilor multi au clacat. Sper sa ma insel totusi.
Salut Leo
Ce zici de balamalele care o sa vina de la DeA. Incep sa cred ca planul lor cu usile este de caca...o, dar imaginea lor o sa se piarda in ansamblu.
Postat 16 September 2011 - 11:10 AM
Postat 16 September 2011 - 01:04 PM
Mi-au dat batai de cap puntile si coastele, in special pe partea descoperita. Dar cu muuuuuuulta rabdare s-a cam rezolvat acceptabil.
Sipcile le-am tinut in apa rece sa se fragezeasca , dar pentru putin timp pentru ca dupa aia, cand se usuca se contracta si raman spatii intre ele.
Am scos majoritatea cuielor pentru ca am vazut ca stau foarte bine si fara sipcile, plus ca se finiseaza mai usor. Acum mai greu mi se pare sa finisez; folosesc 2 pile si 3 tipuri de smirghel cu diferite granulatii. Dupa tot tratamentul asta, suprafata iese la fel de fina ca o coala de hartie.
Marginile parapetilor voi cum le-ati finisat? Perpendicular pe linia de plutire, sau urmand curbura lor spre interior?
Postat 16 September 2011 - 01:35 PM
Am venit si eu, stiu ca lucratura nu e de maestru, am vorbit intr-o postare anterioara de ea!! spatiile care s-au cascat dupa uscarea filelor nu cred ca sunt o problema, se acopera cu filele de furnir (fiti siguri ca preferam sa fie lipite intre ele)!! la capat filele au fost taiate cu un scapel, a caror lame s-au tocit cu timpul, de aia sunt asa chinuite la taietura, cu ceva zeama de pila sper sa le rezolv, oricum au sa vina coperite si alea!! Mai am cateva foto care nu incap in postarea asta, va urma!!
Urmarea:
ultimile 2 fotografii sunt cu scaritele pregatite, cele color pentru exterior, trecerea de pe coverta pe puntile de la pupa si prova, cele alb-negru pentru interior!! Sa modelim in continuare!! Pana la urmatoarele file, bag la pila pana suptiez tot, din golion sa iasa fregata!!
Postat 16 September 2011 - 01:54 PM
Ușile, într-adevăr nu arată bine, o să mă gândesc. N-o să fac cine știe ce, dar probabil o să folosesc ușile originale filate cumva, nu foarte sofisticat. Nu m-am lămurit (caut pe net) cum se deschid. După poziția balamalelor par că se deschid în exterior. Dacă se deschid spre exterior încerc să le fac mobile. Dacă se deschid spre interior le fac fixe.
@catalins: Parapetele vor fi finisate când vin copastiile. Din câte știu eu copastiile nu sunt înclinate, dar eu am văzut doar nave moderne.
@SorinR: Tu ai căpătat mai multe file ca mine!
@pelly67: Drăguț. Eu însă doresc să văd cum iese cu ce dă DeA, așa că ritmul este, ca pe șantier, „ritmul macaralei” (revistei).
Postat 16 September 2011 - 02:33 PM
Postat 16 September 2011 - 02:41 PM
@pelly, super corabioara ta, te-am urmarit si pe pagina lui bobby!!
daca credeti ca am facut greseli mari la corabioara mea, va rog sa-mi atrageti atentia, dar nu fiti mai indulgenti, ca asa chinuita cum e sa stiti ca e muncita tare!! de 2 saptamani nu-mi mai simt buricele degetelor de la scalpel, mi-am rupt intors unghiile pe dos tot indoind, racaind si apasand pe file si scalpelul meu tocit!! cred ca am sa trec si eu la bisturiu ca is ieftine lamele fata de scula mea!!
Postat 16 September 2011 - 05:35 PM
Postat 16 September 2011 - 06:03 PM
si mai vad ca e un strumf acolo care supervizeaza lucrarile, cred ca el e de vina ca lucri asa curat
Aceasta postare a fost editata de SorinR: 16 September 2011 - 06:05 PM
Postat 16 September 2011 - 06:06 PM
@sorinR: Mă bucur că ai continuat, că la un moment dat voiai să renunți. Nu contrează că zici că e „cârpită”, destui dintre noi, inclusiv eu, acum învață.
Spațiile dintre file vor fi astupate de chit. Dacă filele au fost ude și s-au uscat în poziție nu prea își mai schimbă forma, nu cred că vor fi probleme cu desprinderi.
Cu scalpelul/bisturiul/cutterul e greu de tăiat file groase și forțele sunt mari. Când pot, eu folosesc un mic fierăstrău de pe vremuri (v. poza) echipat cu pânză pentru lemn (1 RON pânza). Fierăstrăul din instrucțiunile DeA e super, dar încă nu sunt convins că am am absolută nevoie de el, că finisarea la cotă se poate face și cu șmirghel.