Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
#2903
Postat 17 August 2011 - 05:38 PM
#2909
Postat 18 August 2011 - 09:57 AM
bobby, la 16 August 2011 - 06:54 PM, a spus:
tu te-ai aliniat dupa punte - gresit, eu m-am aliniat dupa coaste si am completat puntea
Aceste argumente nu mă conving. Forma corectă a navelor este dată de hidrodinamică. Aceasta contează la opera vie, nu la cea moartă.
Ce e aia „plăcută ochiului”? O chestiune subiectivă. Concret, ochiului îi place cu ce este obișnuit, considerând asta normal. Abaterea este neobișnuită, deci pare neplăcută. Noi suntem obișnuiți acum ca linia covertei să urmeze forma liniei de plutire, dar la galioane nu este tocmai așa. Secțiunile se îngustează în partea de sus mai mult în zona centrală decât la prova sau la pupa, deci coverta nu poate urma forma bombată „plăcută ochiului” cu care suntem obișnuiți.
La galioane linia de plutire era în zona centrală foarte aproape de brâu (3 picioare la navele de linie engleze, respectiv patru picioare la cele franceze), deci forma corpului navei este dată de brâu. Nu cred că cineva a pilit coastele în zona brâului, care mie mi s-a așezat pe ambele părți bine (a venit și brâul de la tribord și l-am montat). E adevărat că nu arată borțos, dar nici găunos. O linie mai umflată la mijloc e bună pentru un bibelou de vitrină, dar mărește secțiunea maestră, deci reduce viteza. Deoarece nu există planuri originale ale SIB-ului, nu există niciun argument tehnic privind forma.
Ce a trebuit pilit au fost coastele doar în dreptul parapeților. Acolo, iarăși, nu există niciun plan original, iar „plăcut ochiului” este aici un argument nefundamentat. Nu cred că cineva dintre noi a văzut cu ochii săi galioane reale din perspectiva păsării, toți am văzut doar nave moderne. Deci în cazul galioanelor „ochiul” nostru nu este format după realitate, ci după închipuiri.
În concluzie, nu înțeleg de unde afirmația lui bobby că punțile ar fi greșite și ar trebui completate. Că el a făcut și face o navă cum i se pare lui este treaba lui, nu înțeleg ce-l califică să dea sentințe pentru alții.
#2911
Postat 18 August 2011 - 10:49 AM
vezi, d-asta e bine sa taci din gura (ma refer la mine)... patrate, rotunde, triunghiulare, faceti-le fratilor cum va place, ce-mi pasa mie
Aceasta postare a fost editata de bobby: 18 August 2011 - 10:50 AM
#2912
Postat 18 August 2011 - 11:01 AM
Eu nu tin cu nimeni, dar niste idei si sfaturi sunt bine venite aici chiar daca uneori au tenta de FA ASA CUM SPUN EU. Nimeni nu ar trebui sa faca asa, dar din moment ce s-au pus niste intrebari, raspunsurile ar trebui probate si daca nu ne iese cum vrem mai incercam. Ce spuneti ?
Sper ca nu am suparat pe careva, am spus ca nu tin cu nimeni.
Spor la toti.
#2913
Postat 18 August 2011 - 11:10 AM
Aceasta postare a fost editata de Z-mare: 18 August 2011 - 05:37 PM
#2914
Postat 18 August 2011 - 11:30 AM
#2915
Postat 18 August 2011 - 01:03 PM
Profit de ocazie si as vrea sa scriu aici ceea ce, in sfarsit, am inteles SI eu legat de cea fila centrala de bordaj. Aceasta trebuie sa fie montata in asa fel incat, grosimea ce va ramane peste coaste sa fie de fix 2mm in dreptul fiecarei coaste. Adica exact cat grosimea viitoarelor file de bordaj adiacente. Nu este vreo inventie sau vreo informatie super relevanta dar mie tare mult mi-ar fi folosit s-o am inainte de a fixa aceste 4 file! Asa ca, cei care inca nu au montat filele centrale, atentie la ... neatentie!
Aceasta postare a fost editata de gl_mmm: 18 August 2011 - 01:03 PM
#2916
Postat 18 August 2011 - 01:09 PM
bobby, la 18 August 2011 - 10:49 AM, a spus:
bobby, de asta se discută pe forum, ca să ne lămurim.
Deci, pornind de la brâu. Eu nu am pilit nicăieri coastele în dreptul brâului, doar în două locuri am adăugat 0,5 mm, pe „faimoasa 14” la babord și pe una mai din pupa de la tribord. Nu am schimbat prin pilire planul de forme din dreptul brâului, nici forma luată de brâu. Din imagine se vede că linia brâului este în formă de „mâner de coș” din trei curburi, racordate în dreptul săgeților. Nu există nicio înfundare, dar zona centrală are o curbură mică, neplăcută ochiului. Însă ăsta nu este un argument cum că n-ar fi corespunzătoare și că pe undeva ar trebui modificat/completat/umplut. Ăsta este planul de forme propus de DeA, nu există altă documentație care să spună altceva. Multe nave au planuri de forme neplăcute ochiului, de exemplu pătrate, din diverse rațiuni: gabarit (panamax), cuplu maestru etc.
Mai sus, normal că datorită formei coastelor de la galioane curbura zonei centrale va scădea și mai mult, deci parapetele vor părea și mai drepte. Asta pare logica.
OT: Time-out, revin deseară.
#2919
Postat 19 August 2011 - 02:16 PM
bobby, la 17 August 2011 - 03:33 PM, a spus:
Si azi...
Bueii, mai bine vorbim in contradictoriu, ne certam, decat sa nu mai zica nimeni nimic.
Atunci cand nimeni nu mai vorbeste cu nimei, nu mai e nimic de facut.
@gl_mmm Din ce vad eu in ultima poza postata de tine, mi se pare mult mai bine si mai ingrijit lucrat.
Ia ziceti... Din ultimele mele poze va place ce mi-a iesit? Daca va place, va declar de pe acum incompetenti, ca unora nu le va place. Daca nu va place, tot incompetenti sunteti, ca altora le place. Deci... totul este relativ.
NB Sper, ca pe aici, lumea mai stie de gluma.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 19 August 2011 - 02:33 PM