ButonEL, la 25 Mar 2011, 10:54, a spus:
Sper ca m-am facut inteles.
Incearca sa tensionezi putin puntea, eu cand apas nitel pe ea se lipeste perfect de traverse si nu e tensionata tare, in acelasi timp ii dai si puntii o curbura ce sugereaza selatura!! Daca ridici coastele sa se alinieze la punte cred ca ai sa deformezi corpul corabiei, asta e un lucru destul de rau pentru ea!!toate coastele trebuiesc aliniate bine la exterior, in interior nu conteaza daca mai ai un adaos, insa in exterior greselile pot fi foarte grave pentru lucrare in ansamblu!! puntea daca e putin curbata la mijloc chiar e fireasca si se aliniaza si cu puntile de la pupa si prova care sunt inclinate (de fapt, cred ca asta e si spilul, puntea ca intreg trebuie sa aibe o curbura, astfel incat extremitatile prora si pupa sa fie ridicate si mijlocul sa fie mai jos ca nivel, si asta nu numai din pozitia segmentelor ci si dintr-o curbura pe care o dam placajului asezandu-l pe lacasurile pe care le au coastele) O curbura ar trebui sa fie si in sectiune transversala (nu numai longitudinala, despre care am vorbit pana acum) dar aceea se da din forma traverselor si presupune ca puntea sa fie din 2 piese, nu din una ca la noi). Incerca sa apesi pe punte pana atinge toate coastele si poate iese bine, la mine se lipeste daca fac astfel si reusesc sa elimin un sptiu de 2-3 mm care ramane intre traverse si punte!! Bafta, sper sa ma fi facut inteles!!