Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 25 March 2011 - 11:16 AM
Postat 25 March 2011 - 12:00 PM
ButonEL, la 25 Mar 2011, 10:54, a spus:
Sper ca m-am facut inteles.
Incearca sa tensionezi putin puntea, eu cand apas nitel pe ea se lipeste perfect de traverse si nu e tensionata tare, in acelasi timp ii dai si puntii o curbura ce sugereaza selatura!! Daca ridici coastele sa se alinieze la punte cred ca ai sa deformezi corpul corabiei, asta e un lucru destul de rau pentru ea!!toate coastele trebuiesc aliniate bine la exterior, in interior nu conteaza daca mai ai un adaos, insa in exterior greselile pot fi foarte grave pentru lucrare in ansamblu!! puntea daca e putin curbata la mijloc chiar e fireasca si se aliniaza si cu puntile de la pupa si prova care sunt inclinate (de fapt, cred ca asta e si spilul, puntea ca intreg trebuie sa aibe o curbura, astfel incat extremitatile prora si pupa sa fie ridicate si mijlocul sa fie mai jos ca nivel, si asta nu numai din pozitia segmentelor ci si dintr-o curbura pe care o dam placajului asezandu-l pe lacasurile pe care le au coastele) O curbura ar trebui sa fie si in sectiune transversala (nu numai longitudinala, despre care am vorbit pana acum) dar aceea se da din forma traverselor si presupune ca puntea sa fie din 2 piese, nu din una ca la noi). Incerca sa apesi pe punte pana atinge toate coastele si poate iese bine, la mine se lipeste daca fac astfel si reusesc sa elimin un sptiu de 2-3 mm care ramane intre traverse si punte!! Bafta, sper sa ma fi facut inteles!!
Postat 25 March 2011 - 03:39 PM
claudiu -ai perfecta dreptate, trebuie sa fie o diferenta intre o macheta si restul mobilei. Un model realist e realizat din esente de lemn cat mai apropiate de realitate in special la partile vizibile. Atunci cand nu e posibil trebuie cautate metodele care sa aduca ceea ce se foloseste cat mai aproape de realitate. A vaxui cu bait doar fiindca asa recomanda producatorul nu e cea mai fericita solutie, trebuie vazut si efectul si cautat ceea ce poate duce la finalul cel mai apropiat de realitate. In privinta lacuitului, parerile sunt impartite. Sunt si lacuri fara luciu sunt si alte metode de protejare, se poate lasa si natur.
ButonEL -grija foarte mare, modificand pozitia sau forma exterioara a coastelor poate avea efecte negative la filarea bordajului. Pozitionarea raportata la punte e un fel de car inaintea calului. Intai trebuie vazut alinierea osaturii in asa fel incat bordajul sa se aplice corect si abia apoi se aliniaza puntile. Alternativa e o punte perfect aliniata si un bordaj cu cocoase si adancituri.
Si santierele navale lucreaza tot pe blocsectii in genul celor rezultate prin montarea pe bucati a corabiei dar la santiere exista planurile navei dupa care se poate masura si verifica exactitatea constructiei. Aici din pacate nu avem asa ceva.
Postat 25 March 2011 - 06:02 PM

Postat 25 March 2011 - 06:12 PM
Leo2003, la 24 Mar 2011, 21:35, a spus:
O sa vad ce implicatie au eventualele corecturi.
Daca te referi la cavalet, n-are nici o implicatie. Era doar modul de a explica despre ce vorbim din cand in cand. Lumea poate sa-i spuna si menghina dar sa defineasca despre ce este vorba ca sa putem vorbi despre aceleasi lucruri.
SorinR, la 25 Mar 2011, 09:06, a spus:
Ne cunoastem varsta, nu e cazul sa ne faci chiar bosorogi.

zanuGreuu, la 25 Mar 2011, 10:31, a spus:

Adevarat! Singura chestie care poate strica (este parere personala) este lacuirea cu lac lucios. Senzatia de "mobila" este data de acest lucru desi de cativa ani nici in mobila nu se mai poarta conceptul de lemn lucios.
traian, la 25 Mar 2011, 15:39, a spus:
Asa este! Lipsa planurilor este o lipsa majora, dar asta se intampla pentru ca daca aveam planurile, unii dintre noi nu mai cumaram revista/kitul.
Desfacerea kitului in blocsectii a fost necesara din cauza ambalarii particulare. Daca ar fi fost un kit la cutie, cu siguranta, cel putin puntile, ar fi fost construite altfel, astfel incat cel putin selatura sa aiba o curbura fireasca.
Bafta!
Postat 25 March 2011 - 06:30 PM
Postat 25 March 2011 - 06:34 PM
Leo2003, la 25 Mar 2011, 07:31, a spus:

Aceasta postare a fost editata de MalasorteChris: 25 March 2011 - 06:35 PM
Postat 25 March 2011 - 06:53 PM
SorinR, la 25 Mar 2011, 18:30, a spus:
Era o gluma! Suze daca nu mi-a iesit.

Bafta!
Postat 25 March 2011 - 07:01 PM
Postat 25 March 2011 - 09:09 PM
minime, la 25 Mar 2011, 18:05, a spus:
La magazinele cu materiale pentru pictura. Eu de acolo am luat. Lac mat spray. singurile parti pe care le-am lacuit pana acum sunt fetele puntilor pentru protectie.
crios, la 25 Mar 2011, 18:12, a spus:
Nuuu, nici vorba. Era vorba de puntea aia pusa de mine.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 25 March 2011 - 09:19 PM
Postat 25 March 2011 - 09:30 PM
SorinR, la 25 Mar 2011, 18:30, a spus:
Stai linistit. Nu cred ca s-a suparat nimeni. Nici macar eu care precis chiar sunt cel mai batran fara ghilimele.

Nu-mi declar varsta ca sa nu stric media de varsta a forumului.

Postat 25 March 2011 - 09:37 PM
Postat 25 March 2011 - 11:48 PM
raducindrea, la 25 Mar 2011, 08:31, a spus:

Am si eu o intrebare la matale: sipca aia transversala pe care ai pus-o peste despartitura intre punti - e din ceva resturi din kit - sau ai construit-o din stocul propriu? Ca ma tot uit la cum se vede desincronizarea aia la mine - si ma gindesc ca poate ca ar mai masca-o, o solutie de genul asta...
Am promis sa pun pozele - asa ca here they are: cu decupaciunile, lipiciunile si ultimele traverse

Cit despre acoperirea transversalei aleia - m-am hotarit s-o las asa; nu-mi place cum arata fila aia pusa peste; e clar ca nu e de acolo....