Leo2003, la 14 April 2013 - 07:10 AM, a spus:
Ce-o mai face colegul
pe_dos. Nu l-am mai vazut de multisor pe forum. Sa fi renuntat la final?
Colegul a fost într-o perioadă binecuvântată (nu, n-a fost gravid
) în care a avut ocazia să presteze multe ore suplimentare și astfel să mai facă un ban. În zilele noastre asta se face când apuci, nu când îți propui. Și oboseala făcea ca seara să stau întins și să mă uit la snooker, că și mie îmi place.
Zilele astea am reluat treaba, am învergat câteva pânze și am „ridicat” trinca și vela mare, dar încă n-am tras manevrele lor. Fac și eu experiențe. Din ce am înțeles, manevrele fixe ale velelor inferioare vin mai spre centru, iar a celor superioare mai spre borduri, așa că mi-am zis să pun întâi velele de jos, apoi... adică nu termin întâi un arbore și apoi mă ocup de celălalt.
Am mult de lucru la manevre, deoarece eu patronez tot ce pot, adică ce pot patrona înainte de a monta, căci după montare lipsa spațiului mă împiedică. Deci, trebuie să mă gândesc exact la ordinea operațiilor, ca să iasă cât mai bine. Am mai greșit ordinea și acolo a mers mult mai greu, dar așa se înțelege „de ce așa și nu altfel”.
Apropo, voi cum ați înnodat labele de gâscă de la buline? Adică cum ați întins simultan cele trei fire? Și cum ați făcut colac pe cavile manevrele curente? Că normal, după ce ați voltat la cavilă o manevră nu puteți tăia restul parâmei, că dacă trebuie să slăbiți manevra (la navigația reală) trebuie să aveți de unde.