Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 10 February 2013 - 03:08 PM
Postat 11 February 2013 - 10:25 AM
Multumesc.
Nu pot sa te contrazic dar daca le faceam doar din lemn (scobitori) erau prea fragile in opinia mea.
Cei de la Dea propuneau sa le facem doar din alama si nici asa nu cred ca era bine.
Adaugand acele manere la manele am zis ca sunt mai aproape de adevar.
Postat 11 February 2013 - 02:49 PM
Multumesc pentru aprecieri si ai dreptate in privinta alamei insa am o slabiciune pentru materialul asta, in combinatie cu lemnul imi pare ca arata intr-un mare fel.
Puteam sa pun si arama (roscata)...
In fine, oricand se poate matisa cu sfoara/ata daca nu o sa mai imi placa cum arata acum.
Deocamdata sunt foarte multumit...
Postat 11 February 2013 - 02:57 PM
Repulse, la 11 February 2013 - 02:49 PM, a spus:
Multumesc pentru aprecieri si ai dreptate in privinta alamei insa am o slabiciune pentru materialul asta, in combinatie cu lemnul imi pare ca arata intr-un mare fel.
Puteam sa pun si arama (roscata)...
In fine, oricand se poate matisa cu sfoara/ata daca nu o sa mai imi placa cum arata acum.
Deocamdata sunt foarte multumit...
si mie imi place alama in diferite aplicatii. sigur ca poti schimba oricand orice la corabie de asta imi si place:). ai de ce sa fii multumit ca ti-a iesit frumos.
Postat 11 February 2013 - 03:00 PM
L.E. Cand am facut observatia cu privire la manelele cabestanului m-am bazat pe imaginea de mai jos. Un model de cabestan chiar pentru SIB, alaturi. Sigur, fiecare face cum doreste.
Precizare: Poza cabestanului nu imi apartine.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 11 February 2013 - 03:30 PM
Postat 11 February 2013 - 05:18 PM
Io asa ceva nu fac nici mort ca ma arata pionierii de la cercul de modelism cu degetul pe strada. In medalion solutia pe care am s-o incerc.
Stiu ca si colegul pe_dos avea niste observatii privind funga trincai si cele doua raiuri de sub gabii. Solutia din medalion rezolva si aceasta treaba.
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 11 February 2013 - 05:27 PM
Postat 11 February 2013 - 10:39 PM
Postat 11 February 2013 - 11:26 PM
Postat 14 February 2013 - 09:12 PM
Ei, și aici m-am împotmolit. Dacă înțeleg eu bine, trecerea velei dintr-un bord în altul la schimbarea vântului dintr-un bord în altul se face inversând poziția vergii, capătul care era sus vine jos, iar celălalt „vițăvercea”, că altfel nu-mi dau seama cum. Iar colțul de școtă trece dintr-un bord în celălalt prin fața artimonului (sunt două școte). Dacă treaba e așa, atunci forma velei ar trebui să fie un triunghi isoscel, iar strângătorii să fie simetrici, dar la DeA nu este așa. În plus, ferțele ar veni perpendiculare pe vergă. V-aș fi recunoscător dacă mi-ați explica manevrarea acestei vele.
@Leo2003: Mulțumesc pentru poza de confirmare cu funga. Așa credeam și eu că este, de aia mă miram de palancul slab propus de DeA. Din păcate acum e cam târziu, stâlpii ăia sunt instalați, dacă-i scot, găurile sint dificil de mascat. În plus, pe mine nu mă știe puștimea, ca să mă arate cu degetul, așa că sunt în mare dilemă, dacă merită sau nu să modific soluția dată de DeA. Adică mă gândesc să montez, totuși, palancul sugerat de DeA la capătul celor două fungi împreunate la vioară. Dacă există o soluție care să împace capra cu varza, m-ar ineresa foarte mult.
Postat 14 February 2013 - 11:21 PM
Postat 15 February 2013 - 08:22 AM
Nu înțelesesem că verga vine printre sarturile artimonului.
Bun, ultimul comentariu cu privire la această chestiune: în poza ta, vela este umflată când vântul este de la tribord și se sprijină pe arbore când vântul este de la babord. În plus, poziția vergii lateral față de arbore face ca orientările posibile ale vergii să fie asimetrice față de cele două borduri. Mi se par foarte curioase aceste asimetrii, dar înțeleg că așa este.