Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid
Postat 01 February 2013 - 07:27 PM
Nu neg ca imaginea colegului poate fi ceva provizoriu.
P.S. Maine si poimaine mai prestez si io la pus grandee pe velele ramase. Am avut o saptamana infernala si ma mai asteapta cateva. Of, of... mai, mai...
Postat 01 February 2013 - 11:18 PM
DeA a pus pe velele originale ochiurile alea acolo, de aia le-am făcut și eu. Însă nu e greu de modificat.
În poza pusă de tine grandeele sunt matisate. La scara asta nu mă apuc să matisez grandee făcute din ață cu diametrul de 0,5 mm (1,5 mm circumferință, cca 80 mm circumferință la scară reală). Ce soluție constructivă propui, care să fie realizabilă dintr-o ață continuă acolo?
Postat 02 February 2013 - 12:56 PM
In rest... numai bine, spor si timp liber pentru modelit !!!
Postat 02 February 2013 - 02:30 PM
Eu cred că voi avea spor la cusut, că am viroză și stau în pat, nu pot face altceva decât să mă uit la tv, să citesc o carte sau să cos la vele.
Altă chestiune, pentru tine și pentru ceilalți: pentru fungile trincăi, a velei mari și a velei latine de la artimon pe arbori sunt prevăzute câte două raiuri (simulate prin găurile alea de 1 mm). Deci, aceste fungi sunt duble? Întinderea lor se face cu un palanc format dintr-o vioară și stâlpii ăia de lângă catarge. Cum lângă fiecare catarg există câte un singur stâlp, înseamnă că este o singură vioară. Verga trebuie să poată fi coborâtă complet, deci cele două fungi nu se pot reuni imediat după ce trec prin raiuri. Rezultă că fungile respective au de fapt forma de „V” cu vioara în vârful V-ului? Din pozele DeA nu rezultă asta.
Pe de altă parte, vergile respective sunt foarte mari, sunt niște bucăți de lemn de aproape o tonă. Cu velă cu tot au și mai mult. Palancul, cum zice DeA are 5 curenți, iar la aceste palancuri forța de acționare este de cam 1/3 din greutatea ridicată (teoretic 1/5, dar doar teoretic). Deci, ar trebui vreo 500 kgf. Mă tem că dacă unuia din cei 15-20 de marinei care trag îi alunecă piciorul se întâmplă o nenorocire. Întrebarea mea este dacă nu cumva vergile respective se ridicau/coborau cu cabestanul, caz în care aranjarea curenților palancului respectiv se poate face cu 4 curenți, cu doar un rai pe stâlpul de lângă catarg, rai unic care apare într-o poză pusă de tine, bănuiesc că a modelistului rus.
Postat 03 February 2013 - 03:43 PM
@ pe_dos - fungile in discutie sunt duble si trec prin gaurelele de 1 mm, capetele fiind legate de verga. Celelalte capete prevazute cu macarale, conform < Imagine 4 > , impreuna cu manevrele ce continua respectivele, alcatuiesc un sistem de intinzatoare ce se leaga simetric in borduri suplinind si rolul de pataratine pentru arborele de dune provin.. Daca refaci calculele, o sa vezi ca functioneaza. In nici un caz vergile nu se ridica cu cabestanul, cel putin cat nava e in mars.
Postat 03 February 2013 - 07:17 PM
Daca Traian zice ca totusi e ok inseamna ca sunt pe calea cea buna.
Azi am reusit sa urcat civada. I-am legat funga asa cum am zis, in gabia bompres, si am pus balansinele. Cand sa le voltez la caviliera din prova... , am uitat sa pun toate cavilele acolo.
Asa ca, maine vopsesc cavilele, le pun la locul lor si voltez balansinele. Cel mai probabil marti pun poze cu ce mi-a iesit pana aici.
Pentru azi gata ca m-am sacristit.
Postat 04 February 2013 - 07:19 PM
Nu neg, arata bine dar iese prea perfect. Ma batuse si pe mine gandul dar am renuntat.
Repet daca nu s-a inteles: Acele bucle nu se baga pe verga
Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 04 February 2013 - 08:17 PM
Postat 05 February 2013 - 10:21 AM
de la distanta arata ok, nu as fi avut rabdare sa cos de mana 10 vele....
am priceput cu buclele, le voi repara.
Postat 05 February 2013 - 09:27 PM
Postat 05 February 2013 - 11:35 PM
Imi asum culpa de a nu fi calculat nici grosimea baiereii de invergare nici numarul de bucle din simplul motiv ca nu am stiut cu 6 zecimale exacte Cp-ul velei. Puteam sa-l apreciez cu doua zecimale dar am considerat ca fac o "barbarie stiintifica", asa ca... m-am abtinut.