Forum Machete,Modelism,Hobby: Sfantul Ioan Botezatorul - Forum Machete,Modelism,Hobby

Salt la continut

• 355 Pagini +
  • « Prima
  • 315
  • 316
  • 317
  • 318
  • 319
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Sfantul Ioan Botezatorul Sarcina de partid

#6314 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior
  • Grup: Members
  • Postari: 1799
  • Inregistrat: 08-February 11
  • Interests:Tot ce nu tine de aviatie ca doar in aviatie lucrez.

Postat 01 February 2013 - 07:27 PM

O mica precizare la modul de invergare a velei. Am folosit imaginea coleguluii pe_dos. Dupa cum se vede, velele nu se "spanzura" de vergi de acele bucle. Daca gresesc... scuze dar asa am vazut prin cartulii. Imagine postata

Imagine atasata: Clipboard01-tile.jpg

Nu neg ca imaginea colegului poate fi ceva provizoriu.

P.S. Maine si poimaine mai prestez si io la pus grandee pe velele ramase. Am avut o saptamana infernala si ma mai asteapta cateva. Of, of... mai, mai...

#6315 Useril este offline   pe_dos 

• Membru senior
  • Postari: 581
  • Inregistrat: 15-April 11

Postat 01 February 2013 - 11:18 PM

Da, poza e provizorie. Normal că vela va fi învergată, nu spânzurată.
DeA a pus pe velele originale ochiurile alea acolo, de aia le-am făcut și eu. Însă nu e greu de modificat.
În poza pusă de tine grandeele sunt matisate. La scara asta nu mă apuc să matisez grandee făcute din ață cu diametrul de 0,5 mm (1,5 mm circumferință, cca 80 mm circumferință la scară reală). Ce soluție constructivă propui, care să fie realizabilă dintr-o ață continuă acolo?

#6316 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior

Postat 02 February 2013 - 12:56 PM

Ideea era ca vazand cineva poza sa nu creada ca vela se spanzura de verga de acele ochiuri. O solutie similara am folosit si eu dupa cum se poate observa in pozele puse, si am sa leg vela de verga de acele ochiuri, ca in imagine.
In rest... numai bine, spor si timp liber pentru modelit !!! Imagine postata

#6317 Useril este offline   pe_dos 

• Membru senior

Postat 02 February 2013 - 02:30 PM

Ai dreptate, ochiurile alea sunt prea mari, trebuie să le micșorez și să le transform în urechi. Poza pusă de tine este mai elegantă și o să pun o poză cu varianta care o s-o fac.

Eu cred că voi avea spor la cusut, că am viroză și stau în pat, nu pot face altceva decât să mă uit la tv, să citesc o carte sau să cos la vele. :crazy:

Altă chestiune, pentru tine și pentru ceilalți: pentru fungile trincăi, a velei mari și a velei latine de la artimon pe arbori sunt prevăzute câte două raiuri (simulate prin găurile alea de 1 mm). Deci, aceste fungi sunt duble? Întinderea lor se face cu un palanc format dintr-o vioară și stâlpii ăia de lângă catarge. Cum lângă fiecare catarg există câte un singur stâlp, înseamnă că este o singură vioară. Verga trebuie să poată fi coborâtă complet, deci cele două fungi nu se pot reuni imediat după ce trec prin raiuri. Rezultă că fungile respective au de fapt forma de „V” cu vioara în vârful V-ului? Din pozele DeA nu rezultă asta.

Pe de altă parte, vergile respective sunt foarte mari, sunt niște bucăți de lemn de aproape o tonă. Cu velă cu tot au și mai mult. Palancul, cum zice DeA are 5 curenți, iar la aceste palancuri forța de acționare este de cam 1/3 din greutatea ridicată (teoretic 1/5, dar doar teoretic). Deci, ar trebui vreo 500 kgf. Mă tem că dacă unuia din cei 15-20 de marinei care trag îi alunecă piciorul se întâmplă o nenorocire. Întrebarea mea este dacă nu cumva vergile respective se ridicau/coborau cu cabestanul, caz în care aranjarea curenților palancului respectiv se poate face cu 4 curenți, cu doar un rai pe stâlpul de lângă catarg, rai unic care apare într-o poză pusă de tine, bănuiesc că a modelistului rus.

#6318 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior

Postat 03 February 2013 - 10:59 AM

Am reusit sa termin velele. Cam asta a iesit.

Imagine atasata: DSCF0002_filtered.jpg

#6319 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior

Postat 03 February 2013 - 01:39 PM

Am invergat civada.

Imagine atasata: DSCF0001_filtered.jpg

Urmeaza a ridica civada dupa ce voi amenaja gabia bompres asa cum va ziceam.

Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 03 February 2013 - 01:43 PM

#6320 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior
  • Postari: 1267
  • Inregistrat: 05-June 09
  • Interests:navomodelismul

Postat 03 February 2013 - 02:18 PM

bravos, leo. tenace, nu gluma. :drinks: poate, pe viitor o sa folosesti ace mai subtirele, dar, pentru cat ai cusut pana acum, :hi: .

#6321 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 03 February 2013 - 03:43 PM

@ Leo - nici velele originale nu aratau mai bine. Fain !
@ pe_dos - fungile in discutie sunt duble si trec prin gaurelele de 1 mm, capetele fiind legate de verga. Celelalte capete prevazute cu macarale, conform < Imagine 4 > , impreuna cu manevrele ce continua respectivele, alcatuiesc un sistem de intinzatoare ce se leaga simetric in borduri suplinind si rolul de pataratine pentru arborele de dune provin.. Daca refaci calculele, o sa vezi ca functioneaza. In nici un caz vergile nu se ridica cu cabestanul, cel putin cat nava e in mars.

#6322 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior

Postat 03 February 2013 - 07:17 PM

Ai dreptate gobi, se cam vad impunsaturile, nici nu sunt prea uniforme, dar atat poate "mesterica". Imagine postata
Daca Traian zice ca totusi e ok inseamna ca sunt pe calea cea buna. Imagine postata

Azi am reusit sa urcat civada. I-am legat funga asa cum am zis, in gabia bompres, si am pus balansinele. Cand sa le voltez la caviliera din prova... Imagine postata, am uitat sa pun toate cavilele acolo.
Asa ca, maine vopsesc cavilele, le pun la locul lor si voltez balansinele. Cel mai probabil marti pun poze cu ce mi-a iesit pana aici.

Pentru azi gata ca m-am sacristit.

#6323 Useril este offline   ernest 

• Nou venit
  • Grup: New Users
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 14-January 13

Postat 04 February 2013 - 11:21 AM

revin cu o fotografie unde se vede surje-ul in chip de grandee. am folosit velele de le DeA, dar am taiat tivul si am refacut buclele din colturi.

Imagine postata

#6324 Useril este offline   florinx 

• Membru senior
  • Postari: 251
  • Inregistrat: 07-April 11
  • Interests:marina

Postat 04 February 2013 - 06:50 PM

cum ai facut ? sper ca ai facut-o manual.daca nu, ce ai cerut persoanei care a facut-o;arata d.p.m.d.v. foarte bine.

Aceasta postare a fost editata de florinx: 04 February 2013 - 06:54 PM

#6325 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior

Postat 04 February 2013 - 07:19 PM

E facut la masina de cusut care are si posibilitatea de a face surfilari. Operatiunea se numeste surfilare.
Nu neg, arata bine dar iese prea perfect. Ma batuse si pe mine gandul dar am renuntat.

Repet daca nu s-a inteles: Acele bucle nu se baga pe verga

Aceasta postare a fost editata de Leo2003: 04 February 2013 - 08:17 PM

#6326 Useril este offline   traian 

• Membru senior
  • Postari: 1218
  • Inregistrat: 01-May 08
  • Interests:Nave-navigatie clasica

Postat 04 February 2013 - 09:47 PM

Nu ca as vrea sa laud, dar nu arata bine deloc. Chiar daca se vede bine, e departe de ce ar trebui sa fie. Imi pare rau si pacat de material, munca a facut-o masina. Acum mai e si treaba cu gustul, daca pe tine te multumeste, restul conteaza mai putin.

#6327 Useril este offline   ernest 

• Nou venit
  • Grup: New Users
  • Postari: 6
  • Inregistrat: 14-January 13

Postat 05 February 2013 - 10:21 AM

se cheama surfilare, dar in limbaj 'croitoresc', ca sa iasa asa mica, trebuie sa ceri 'surjé'. unele croitorii pot surfila dar nu pot face surjé.

de la distanta arata ok, nu as fi avut rabdare sa cos de mana 10 vele....

am priceput cu buclele, le voi repara.

#6328 Useril este offline   adialex 

• Membru deplin
  • Postari: 47
  • Inregistrat: 16-January 13

Postat 05 February 2013 - 06:45 PM

Eu am optat pentru invergarea de tip A (conform pozei). Ambele se incadreaza in perioada de timp si cred ca pot fii considerate corecte ambele. Ce parere aveti?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 1.jpg

#6329 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior

Postat 05 February 2013 - 08:59 PM

pentru nava voastra sec 16 , , as fi optat pentru varianta B. in cartea cu navele lui columb , sec 15 , asa sunt.

#6330 Useril este offline   pe_dos 

• Membru senior

Postat 05 February 2013 - 09:27 PM

gobi71, dacă înțeleg bine, în varianta B se fac inele separate. Dacă așa e, atumci te rog, dacă ești amabil, să ne spui cum se realizează practic această învergare. Adică, concret, dacă este nod, unde este și de ce tip este (sper că nu vrei să facem câte un nod de văcar acolo). Dacă nu este cu noduri, cum se face (pur si simplu saula se lipește pe vergă?), căci o matisare + patronare mi se pare exclusă la un inel la această scară.

#6331 Useril este offline   gobi71 

• Membru senior

Postat 05 February 2013 - 10:15 PM

in cartulia mea sunt capete de saula (baiera de invergare) , ce trec prin ochet de doua ori, si apoi se innoada in lateralul vergii, cu un nod simplu , alcatuind in felul asta niste inele. doar atat ...

#6332 Useril este offline   pe_dos 

• Membru senior

Postat 05 February 2013 - 10:38 PM

Mulțumesc! :hi:

N-aș fi crezut că n-aveau o soluție mai elegantă.

#6333 Useril este offline   Leo2003 

• Membru senior

Postat 05 February 2013 - 11:35 PM

Eu am optat pentru varianta "B" , dar exact cum e in poza pusa de adialex. Am facut acele inele in centrul fertelor, trecand baiera de invergare o singura data prin vela (ochet), apoi am rasucit-o inca o data pe verga si am inodat-o catre pupa cu nod de prost. Acu' nu stiu daca exista denumirea dar io asa ii zic. In ultima poza pusa de mine se cam vede mai putin nodurile.

Imi asum culpa de a nu fi calculat nici grosimea baiereii de invergare nici numarul de bucle din simplul motiv ca nu am stiut cu 6 zecimale exacte Cp-ul velei. Puteam sa-l apreciez cu doua zecimale dar am considerat ca fac o "barbarie stiintifica", asa ca... m-am abtinut. Imagine postata

Arata acest topic

• 355 Pagini +
  • « Prima
  • 315
  • 316
  • 317
  • 318
  • 319
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

9 useri citesc topicul